

Vuosi: 1974
Kappale: Si
Esittäjä: Gigliola Cinquetti
Säveltäjä: Mario Panzeri, Daniele Pace, Lorenzo Pilat, Corrado Conti
Sanoittaja: Corrado Conti, Lorenzo Pilat, Daniele Pace, Mario Panzeri
Kapellimestari: Gianfranco Monaldi
Sijoitus: 2./17
Pisteet: 18
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1974it
Veronalaissyntyinen Gigliola Cinquetti (20.12.1947) tuli valtavaan kansansuosioon kotimaassaan Italiassa voitettuaan Euroviisut vasta 16-vuotiaana kappaleellaan ”Non ho l'età” vuonna 1964. Keskitymme Viisulassa Gigliolan elämän ja uran alkuaikoihin, kun on hänen voittoviisunsa aika tulla esittelyvuoroon.
Toisin kuin normaalisti Italiassa oli tapana, vuonna 1974 maan euroviisuedustajaa ei saatu selville Sanremon laulufestivaalin kautta, vaan edustajaksi valittiin sisäisesti tuolloin 26-vuotias Gigliola Cinquetti. Hän sai esitettäväkseen Mario Panzerin, Daniele Pacen, Lorenzo Pilatin ja Corrado Contin säveltämän ja sanoittaman dramaattisen rakkauslaulun ”Sì” (suom. ”Kyllä”). Liekö sattumaa, sillä siinä kun Gigliola kymmenen vuotta sitten lauloi olevansa vielä liian nuori rakkauteen, niin nyt hän viimein sanoo rakkaudelle ”kyllä” ja antautuu rakkauden vietäväksi. Tyylikäs italialaisesitys olisi hyvinkin saattanut voittaa Brightonin Euroviisut, ellei mukana olisi ollut ilmiö nimeltä Abba, joka vei historiallisesti viisuvoiton Ruotsiin. Toinen voitto jäi Italialta vielä haaveeksi, mutta Gigliola saavutti kuitenkin hienosti hopeasijan 18 pisteellä pisteytysmallissa, jossa jokaisen maan 10 tuomaria antoi yhden pisteen suosikilleen. Suomen tuomaristosta Italia oli kahden ykkössuosikki.
Italialaiset itse eivät tosin päässeet nauttimaan viisumenestyksestään vielä toviin, sillä Italian yleisradioyhtiö RAI ei näyttänyt Brightonin finaalia suorana lähetyksenä ollenkaan. Italiassa oli nimittäin lähestymässä kansanäänestys muutama vuosi aiemmin säädetyn avioerolain kumoamisesta. Laki oli tehnyt pitkään kiellettynä olleesta avioerosta vihdoin laillisen, minkä konservatiivisemmat italialaiset halusivat nyt kuitenkin mitätöidä. Äänestyskäytäntö oli muutenkin sekava, sillä äänestämällä ”kyllä” avioero-oikeus otettaisiin pois ja äänestämällä ”ei” se sallittaisiin. RAIn sensorit pelkäsivät, että heidän euroviisunsa ”Sì” saattaisi ohjailla jollain tavalla italialaisten äänestyskäyttäytymistä ja sen vuoksi viisufinaali näytettiin jälkilähetyksenä vasta kansanäänestyksen jälkeen, yli kuukausi varsinaisen finaalin jälkeen. Myös itse laulu oli sensuroitu monilta radiokanavilta ennen äänestystä.
Vaikka Italiassa laulua ei liiemmin kuultu, sen englanninkielinen versio ”Go (Before you break my heart)” ylsi brittien sinkkulistalla mukavasti kahdeksannelle sijalle. Lea Laven sai suomenkielisestä versiostaan ”Niin” hitin heti vuonna 1974, kun taas vuonna 2005 kappaleesta oman tulkintansa versioi Arja Koriseva.
Gigliola teki paluun viisulavoille vielä kolmannenkin kerran vuonna 1991 - tosin tällä kertaa juontajana, kun hän juonsi yhdessä edellisvuonna viisut voittaneen Toto Cutugnon kanssa Roomassa järjestetyn viisufinaalin. Pariskunta isännöi viisuillan omintakeiseen rentoon ja spontaaniin tyyliinsä, jossa kielitaitoa – ainakaan muun kuin italian - ei pidetty kovinkaan suuressa arvossa. No ainakin Gigliola ja Toto ovat jääneet juontajina hyvin viisufanien mieleen!
Vuoden 1974 jälkeen Gigliola osallistui Sanremon laulufestivaliin "vain" kolme kertaa vuosina 1985, 1989 ja 1995 ja viisujuontopuuhat toimivatkin ikään kuin esipuheena hänen myöhemmälle uralleen. Levymyynnin hiivuttua 80-luvun lopussa hän siirtyi 90-luvulla enemmän ja enemmän television pariin. Teatterinäyttelijän tointakin kokeiltuaan hän on nyt löytänyt oman paikkansa televisiotoimittajana.
Gigliola Cinquetti Spotifyssa
Lea Laven - Niin

