Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

*****
2
5%
****
5
13%
***
12
31%
**
16
41%
*
4
10%
 
Ääniä yhteensä: 39

Avatar
lharju
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 6186
Liittynyt: 27 Marras 2003, 22:46
Paikkakunta: Helsinki

Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja lharju » 03 Tammi 2012, 11:05

:ruotsi:
Kuva
Maa: Ruotsi
Vuosi: 1979
Kappale: Satellit
Esittäjä: Ted Gärdestad
Säveltäjä: Ted Gärdestad
Sanoittaja: Kenneth Gärdestad
Kapellimestari: Lars Samuelson
Sijoitus: 17./19
Pisteet: 8
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1979se
Karsinnan tulos: http://natfinals.webuda.com/70s_80s/Sweden1979.html

Ted Gärdestadin (s. 18. helmikuuta 1956, k. 22. kesäkuuta 1997) elämään musiikki saapui jo nuorena, sillä hän sävelsi ensimmäisen laulunsa jo 6-vuotiaana. 8-vuotiaana hän musisoi ensimmäistä kertaa valtakunnalliselle yleisölle, kun hän pääsi soittamaan haitaria erääseen ruotsalaiseen televisio-ohjelmaan. Nuorena tapahtui myös Ted Gärdestadin musiikillinen läpimurto, sillä hän pääsi levyttämään ensimmäistä kertaa jo 15-vuotiaana. Itse legendaarinen tuottaja Stig Andersson kiinnitti Tedin Polar Music -levy-yhtiön artistiksi. Stig Andersson valitsi Tedin tuottajiksi Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen. Nuorta Tediä pidettiin Ruotsissa musiikillisena ihmelapsena. Ansioita ei vähentänyt ainakaan se, että Ted itse myös sävelsi laulunsa. Useimmiten sanat hänen sävellyksiinsä kynäili hänen isoveljensä Kenneth.

70-luvulla Ruotsin suosituin teinitähti julkaisi neljä pitkäsoittoa ja lukuisia hittejä. Melodifestivalen tuli Tedille tutuksi ensimmäistä kertaa vuonna 1973, jolloin hän sijoittui neljänneksi laululla Oh, vilken härlig dag. Kahta vuotta myöhemmin hän kilpaili laululla Rockin' and reelin', joka sijoittui vasta seitsemänneksi, mutta menestyi kuitenkin Ruotsin listoilla mukiinmenevästi.

70-luvun loppupuolella Stig Andersson vakuuttui siitä, että Ted Gärdestadilla voisi olla potentiaalia myös kansainväliseen suosioon. Niinpä vuonna 1978 julkaistiin kansainvälisiä markkinoita varten albumi Blue Virgin Isles, joka käytiin äänittämässä Hollywoodissa Kaliforniassa. Siellä äänitettiin myös Satellit, jolla Ted kilpaili vuoden 1979 Melodifestivalenissa.

Vuoden 1979 Melodifestivalen järjestettiin 17. helmikuuta tutussa paikassa, Tukholman Cirkuksessa. Kilpailijoiden joukossa oli muun muassa myöhemmin kansainvälistäkin suosiota nauttineet Tomas Ledin, Eva Dahlgren ja Py Bäckman. Alueraadit halusivat kuitenkin Ruotsin edustajaksi Ted Gärdestadin, joka Satellit voitti äänestyksen yhdeksän pisteen erotuksella. Mielenkiintoisena kuriositeettina mainittakoon, että karsinnassa viimeisen sijan nappasi Ruotsin markkinoilla suureksi hitiksi noussut Mangus Ugglan esittämä Johnny the Rocker. Viisuvoiton jälkeen Ruotsissa kohistiin plagiointisyytöksistä, sillä Satellitin väitettiin olevan kopioitu Toton hitistä Hold the line.

Ted Gärdestadille odotettiin hyvää menestystä Euroviisuista - olihan levyn taustajoukoilla suoria kytköksiä itsensä ABBA:an - mutta ruotsalaiset joutuivat pettymään pahan kerran. Jerusalemin Eurovision laulukilpailussa 31.3.1979 Satellit iski vain kolmen raadin makuhermoihin. Tuloksena oli vaatimattomat 8 pistettä ja kolmanneksi viimeinen sija. Taakse jäivät vain viimeisen sijan jakaneet Itävalta ja Belgia. Huonosta menestyksestä huolimatta Satellitia on pidetty Ruotsissa eräänlaisena Ted Gärdestadin "tunnuskappaleena" tai tavaramerkkinä.

Seuraavana vuonna Ted Gärdestad osallistui viimeisen kerran Melodifestivaleniin, tällä kertaa duona Annica Bollerin kanssa laululla Låt solen värma dig. Vuoden 1981 jälkeen Ted Gärdestad lopetti levyttämisen ja hän lähti Aasiaan etsimään itseään. 1986 Gärdestad joutui osaksi erittäin kiusallista väärinymmärrystä, sillä Ruotsissa lähti leviämään huhu, jonka mukaan Gärdestad olisi ollut pääministeri Olof Palmen murhaaja. Väitteellä ei ollut kuitenkaan mitään todenmukaisuutta, sillä Gärdestad ei ollut Ruotsissa murhan tapahtuma-aikana. Ted Gärdestadin elämä päättyi traagisesti. Vuonna 1997 skitsofreniaan sairastunut Gärdestad hyppäsi liikkuvan junan eteen ja menehtyi välittömästi. Gärdestadin itsemurhasta tuli Ruotsissa valtakunnallinen suru-uutinen.

Ruotsin karsinta 1979

Ola + 3 - Det känns som jag vandrar fram
Tomas Adolphson & Anders Falk - Tillsammans
Eva Dahlgren - Om jag skriver en sång
Tomas Ledin - Det ligger i luften
Kjell Hansson - Mer än bara över natten
Timjan - En egen fela
Pontus Platin - Nattens sång
Py Bäckman & Py Gang - Var det här bara början
Ted Gärdestad - Satellit
Magnus Ugglas Band - Johnny The Rocker

Ted Gärdestad Spotifyssa
Kuva
Kuva
Jos joskus elämänsä voisi vaihtaa unelmaan.
E troco a minha vida por um dia de ilusão.

Avatar
ta1ja
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13243
Liittynyt: 17 Tammi 2008, 23:14

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja ta1ja » 03 Tammi 2012, 11:20

:shock: Biisissä on imua, mutta laulajana ja tulkitsijana Ted on suorastaan häkellyttävän heikko tässä, ei mitenkään pysy biisin draaman perässä vaan pyristelee vain vaivoin ja tosi heikolla, ohuella äänellä, paikoin koulun laulukokeita muistuttavalla tavalla tankaten, paljon jäljessä kun biisi vie. Täysin vesitetty kokonaisuus. Joudun antamaan kaksi, kappaleelle voisi antaa enemmänkin.
Ihmiset kuuntelevat tänä päivänä radioista kappaleita, jotka vain heitetään heille. Ja heille sanotaan, että teidän täytyy pitää tästä kappaleesta, koska me soitamme sitä 60 kertaa päivässä. He pakottavat pitämään kappaleista.
- Salvador Sobral

Avatar
mpappa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4061
Liittynyt: 02 Syys 2005, 18:18

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja mpappa » 03 Tammi 2012, 11:32

Tykkäsin sävellyksestä, mutta Tedin laulusuoritus ei vastannut odotuksia vaan jäi aika ohueksi. Siis kolme tähteä.
Love shine a light

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9305
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja romualdo » 03 Tammi 2012, 13:28

jännityksen piikkiin meni Tedin joiltakin osin ehkä epävarmahko suoritus, mut komeesti poeka veti ja varsinki tuo lopetus, iskevä... ja kundi oli ihan satalasissa, fiiliksissä, mahtava eläytyminen... ja hieno kappalehan tämä, on soinut lukemattomia kertoja ruotsalaisissa viihdeohjlemissa, musiikkialan tietokilpailussa, ja yleisö yhtyy heti rytmikkäin tahdinlyönnein kun Tediä käsitellään ja tämä lauluhan se sitten heti nostetaan esille ....
innostuin itsekin aikoinaan kovin, kun joku YLE:n rockradiohemmo soitteli tätä jossain aamun rockradiotyyppisessä ohjelmassa ja ystäväni Kujakissa oli saanut lähes koko laulun nauhalle ja soitteli sitä mulle sitten lähettämässään äänikirjeessä (c-kasetille, tietty) ... varsinkin tuo äänilevylle ikuistettu erikoisen pitkä rock-kitarasoolo-osuus siel laulun loppupuolilla iski radion paatuneisiin rokkitoimittajiinkin siinä määrin että laulu sai jopa soittoaikaa... tälle annan noin 3.8 pist. .. jk. ei anteeksi... siis korjaan, n. 4.1 pist. Toki seuraavan vuoden tai siis se Låt Solen Värma Dig on parempi... sitähän olen hehkuttanut Just Nu - osiossa joten ei nyt siitä ihanuudesta täs sen enenmpiä ....
Oli ikimuistettavat noi ruohtin karsinnat, Mer är bara över natten, oli he..tin hieno balladi ja sai valtaisasti soittoaikaa Sveriges Radiossa .... taisi keikkua ihan ykkösenä kun kirjasin sen vuoden soitetuimpia MF-piisejä ..., Py Bäckmanin rajunriitanrokki oli myös ihan kärjen tuntumassa.... ja En Egen Fela on upea kappale ja esitys myös, yllätyin kun kappaleen esittäjäksi selvisikin sitten paljon myöhemmin ett se onkin ei kvinna vaan ...mies ! aika jännän korkea ääni!!! viimeisiksi olisin kyllä jättänyt Nattens sångin ja Tillsammansin...
Viimeksi muokannut romualdo, 25 Loka 2018, 19:24. Yhteensä muokattu 5 kertaa.

Zera
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2131
Liittynyt: 19 Heinä 2006, 19:47
Paikkakunta: Tampere

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja Zera » 03 Tammi 2012, 13:36

En saa tästä kyllä irti oikein mitään, jää vain lähinnä ärsyttävästi soimaan päähän. Kaksi tähteä.

Avatar
Pete
Press
Press
Viestit: 29272
Liittynyt: 14 Marras 2003, 11:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja Pete » 03 Tammi 2012, 15:11

Vaikea katsoa tuollaista päänkeikutusta. :/
- Mihin tyä määttä?
- Kajjaanniin!
- No jo mäni pölijjään!

Avatar
jee euroviisut
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 16700
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 16:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja jee euroviisut » 03 Tammi 2012, 15:37

Ei tällaista tökkivää "melodiaa" ja jankutusta jaksa kuunnella. Heikot kaksi tähteä kappaleelle, jonka juuri tänä aamuna vuosikerran 1979 katsoessani arvioin vuotensa toiseksi huonoimmaksi.
Muuten, olen sitä mieltä, että viisujen Suomen tuotanto on vaihdettava.

AntSa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13220
Liittynyt: 14 Marras 2003, 13:02
Paikkakunta: Kouvola

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja AntSa » 03 Tammi 2012, 15:55

Olen aina pitänyt solistin äänestä. Mutta itse viisu on kovin hokeva. Sovituksessa on kyllä ihan kivoja jippoja. Hienon viisuvuoden heikointa kastia. KAKSI.
"Kunnon uni on tae mukavalle huomiselle." -Leena-

Avatar
Leo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2632
Liittynyt: 08 Touko 2006, 20:46

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja Leo » 03 Tammi 2012, 17:04

Loistovuoden 1979 vaatimattomampaa viisua tekokuu-teemalla :heh: .
Kappale oli varsin mukava niin melodialtaan, sanoitukseltaan ja sovitukseltaankin. Erityisesti aihe satelliitista vetosi tuolloiseen Leoon, kun avaruus kiinnosti muutenkin. Tedin mimiikka naamanvääntöineen ("ooo-o-oooo") ja väpättävine mikkeineen ("Ei kai mikki kopsahda Tedin naamaan?") huvittivat ja huvittavat. Toistoa alkaa tulla loppua kohti aika paljon, mutta upea lopetus pelastaa paljon. Levyversiossa toistoa tulee muuten vielä paljon lisää....
Ted Gärdestad on ruotsalaisille edelleen hyvin rakas ja hänen laulujaan kuulee usein. Kovan kohtalon koki symppis-Ted.
Annan kolme tähteä tänään.

Avatar
MuzaMaza
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 25753
Liittynyt: 26 Marras 2003, 15:21
Paikkakunta: Lieksa

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja MuzaMaza » 03 Tammi 2012, 18:45

Hieman tulee mieleen Toto-yhtyeen Hold the line... Kiva intro ja tykkään a-osasta. Kertosäe sitten kovin, kovin mitäänsanomaton. Oman aikansa kuuloinen kokonaisuus kuitenkin. Kiva kolmonen.

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7875
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Helsingin mlk

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja akuankka13 » 03 Tammi 2012, 20:23

Jotenkin symppis kappale, neljä tähteä.
Qaj.

Avatar
Leonardo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2983
Liittynyt: 03 Maalis 2008, 09:00
Paikkakunta: Turku

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja Leonardo » 03 Tammi 2012, 20:36

Kovin jankkaava ja hakkaava on tämä satelliittikappale, tylsäksi käy. Tedin laulusuoritus on tosiaan aika heikko, esitys kokonaisuudessaan rauhaton. Mistäköhän nuo kauheat vermeet oli niin Tedin kuin etenkin taustakuoron päälle revitty? Ai niin, mutta tämähän olikin 70-lukua... :heh:

Kaksi tähteä.

Mr Kite
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1799
Liittynyt: 25 Touko 2009, 23:19

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja Mr Kite » 04 Tammi 2012, 00:45

'
Euroviisukuvioissa vai pitäisikö kirjoittaa euroviisutaivaalla Saksan satelliitti (Lena Meyer-Landrut / Satellite) nousee kyllä paaaaljon korkeammalle kuin tämä Ruotsin satelliitti.
Tämä Tedin esittämä satelliitti on niin vaatimaton ja mitäänsanomaton, että se ei juuri edes lähtötelineistä irtoa.

Kaksi kaukaista tähteä kuitenkin vilkuttakoot heikosti tälle Ruotsin satelliitille.

'

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9305
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja romualdo » 04 Tammi 2012, 01:16

voi voi, kyllä Ted hakkaa Lenan 5-1 tai 10 - 1 ... hmmm, täs laulussa on sentään selvä melodia ja kunnon teksti ja sovitus
siis kunnon iskelmä! eikä mikään epämääräinen hyminä ja vetkutus ....
ai niin, tämäkin sai suomalaisen version, Elf-yhtyeestä tuttu Kari Mikkonen ja Satellit/Tekokuu .... hän taisi laulaa myös v. -78 ruotsalais hempeilyn Det blir .../Yö on tuskaa.
tää Tedin laulu on erityisen hyvä ruotsalaisviisu... ihan heidän parasta ensimmäistä kolmannesta...! kyllä! kuunnelkaapa myös se komea pitempi levyversio!
Viimeksi muokannut romualdo, 07 Helmi 2018, 21:33. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Avatar
Serduchka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 48754
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 17:16
Paikkakunta: Pori

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja Serduchka » 04 Tammi 2012, 15:17

:ruotsi: :ruotsi:

Tämä satelliitti EI ole parempi kuin Saksan voittoviisu. :roll:
"Excuse my French" :kaunis:

Avatar
Ihme_Mies
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2614
Liittynyt: 29 Helmi 2008, 14:31
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja Ihme_Mies » 04 Tammi 2012, 17:02

^ :draamaa: Tietenkin on. Trean till Ted.
"Without music, life would be a mistake."

Avatar
barbarossa
Tiskijukka
Tiskijukka
Viestit: 7998
Liittynyt: 18 Marras 2003, 11:30
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja barbarossa » 05 Tammi 2012, 22:27

Ihana Ted ja ihana Satellit! Viisi tähteä, toki. Suosittelen tutustumaan Gärdestadin muuhunkin tuotantoon, jos tästä pitää. :)
"Laka laulaja kielsi tulemasta alas parvekkeelta ennen kuin rakkaus kestää... " -Pokušaj

Valkealalainen
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5002
Liittynyt: 09 Syys 2008, 16:19
Paikkakunta: ... (Kouvola)

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja Valkealalainen » 06 Tammi 2012, 15:25

Aika mitätöntä menoa. Ei nyt oikein jaksa innostaa tällainen.

** tähteä.
Bussi tytön aina ohi onnen vie
Kun toiset löytää sen


- Marion Rung: "Pikku rahastaja"

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 26968
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja TomppaJr » 07 Tammi 2012, 18:53

Hirmuisen heikko hömppä höpsöllä artistilla, joka ei osannut laulaa... :heh: Heikot kaksi.
Jammailen, vastaavasti nyytit jammailee, ääni jumitti.

Avatar
klaus-12
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 6804
Liittynyt: 27 Helmi 2014, 19:01

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja klaus-12 » 01 Touko 2014, 19:20

Toi Satelit satelit satelit oooohooo soi nyt varmaan pääsäni seuraavat viikot :heh:
Mukiinmenävä kipale oli
:ruotsi: :ruotsi: :ruotsi:
"Kuten huomasitte, tässä kappaleessa käytettiin tehokeinoina sekä laulua että soittoa, joten sen menestymismahdollisuuksia ei ole syytä vähätellä." ~ Simo Frangén

MIH96
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8122
Liittynyt: 16 Syys 2015, 21:52
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja MIH96 » 29 Loka 2015, 13:38

Kolme tähteä.

Vuosi 1979 oli muuten ennen vuotta 2006 ja Lordin viisuvoittoa viimeisin kerta, jolloin Suomi onnistui lyömään euroviisuissa Ruotsin.

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9305
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja romualdo » 07 Helmi 2018, 22:13

kyllä täälläkin monen vähättelijän mieli muuttuisi jos näkisitte tuon elokuvan Tedistä, jonka juuri tänä iltana katsoimme ensi-esityksenä (suomessa?) Pietarsaaren Bio-Rexissä... ja toista kertaa siellä, tällä kertaa punaisessa salissa, se eka kerta oli tietysti suuremmoinen kulttielvis Brokeback Mount...
2 tuntinen eläväkuva meni vähän vaivalloisestikin koska sitä ei siis oltu tekstitetty. Mutta kasvot,ilmeet,äänenpainot,Tedin valtava sekä innostus että ahdistus, sydänsurut, riidat, ... mies oli kuin pistooli ilman varmistinta. Skitsofrenia alkoi vaivata kenties jo euroviisumatkan jälkeen....
Tediä vaivasi sitten myöhemmin kova esiintymis jännitys, liekö sekin kovan fanitushuuman aikaansannosta... hän mm. kieltäytyi ABBA:n kanssa tehdystä maailmankiertueesta (mm. Australia...) ihan viime tipalla, muiden mentyä jo lentokoneeseen...! ... olivat löytäneet muuten todella originellihahmojen näköisiä näyttelijöitä, varsinkin Benny Anderssonin ja manageri Stigganin kohdalla...
joskus v. -83 mies jätti pitkäksi aikaa entisen elämänsä ja lähti etsimään vastauksia uskonasioihin Ameriikkaan... Krishna-liikkeenomaista myöhempien aikojen kukkaiskansan hurmokselliset seremoniat olivat hämmentävää seurattavaa... osa miehistäkin sätti lattialla makuulla kouristuksenomaisesti (transsissa?) rummutuksen pauhatessa syvälle mieleen... (vrt. esittely alussa - sitten on kahdenlaistakin tietoa,ehkä hän kävi myöskin tuolla Lännen ihmemailla) jokatapauksessa junasta astui hyvin paljon muuttunut poika tai siis kuin eri mies lyhyissä hiuksissaan ja hämmentynyt olemus yllä. Hänestä oli tullut esim. sairaalloisen bakteerikammoinen, ravintolaankin toi mukanaan muovikäsineet ja desinfiointiaineen jolla hän pyhki lapsensa ruokailuvälineet - kuulemma myös AIDS:n pelossa! Elettiinhän siinä jo v. 1986...
Hänhän kuuli ääniä jo melko varhaisessa vaiheessa, ja näki harhaisen vainoajansa hyvin moneen otteeseen, tumman partaisen miehen... (?) jonka tarkempi rooli jäi siis kielimuurin takia hämärään... ja monet asiat sekoittivat nuoren herkän ja erikoisen lahjakkaan artistin ajatuksia, mm.hän erehtyi hermostuksissaan tarjoamaan tulikuumaa maitoa vauvalleen tuttipullosta...

Veljensä Kennethinkin elämä oli myös tuulista, mm. avio(-avoero) siis (heillä molemmilla) ja riita hänen hengentöitään arvostellutta FInn Kalvikia (kyllä, Nor 81!) kohtaan jonka lempeää olemusta nähtiin pariinkin otteseen. Yritti kaveerata myös Tedin kanssa ... Mutta niin vain temperamenttinen veli iski norjalaista liinatukkaa pläsiin ... ja se mottaus olikin sitte salamannopea!
Elokuva suoristi mutkia ja harppoi harmittavankin paljon ajan siltaa ... v. -72 euroviisua sentään kuultiin alussa, ja Jerusalemin osiossa nähtiin myös pätkä Saksankin laulua. Ted koki voimakkaan paniikkikohtauksen ainakin tuon elokuvan mukaan juuri ennen omaa esiintymisvuoroansa, mieslääkärikin kutsuttiin vielä siihen paikalle ja rauhoittavin pillereiden voimin hän sitten kiiruhti lavalle. Oman hopeisen ja kummallisen esiintymispukunsa hän hylkäsi ihan kalkkiviivoilla ja veti sitten tutun punavalkoisen puseronsa päälle, mikä kyllä oli huomattavasti parempi valinta. Sen jälkeen onkin hopeisia ja kiiltäviä esiintymisasuja nähty näisä kisoissa enemmän kuin kylliksi...

Myös kansallisissa karsinnoissa hän jännitti tulosta niin kovin että vetäytyi äänestyksen loppupuolella huoneeseensa hermoilemaan ja panikoimaan... jonne hänen "oikea kätensä" veli Kenneth sitten toikin iloviestinsä. Israelin kisoissa hän niinikään vetäytyi heti lopputuloksen selvittyä huoneeseensa, eli ei varmaankaan lähtenyt enää jatkoille. Veljekset kokivat tuon keskiyön hetket valtavana pettymyksenä.
Ted esitti muuten Tekokuu kappaleensa demoversion hitaana suorastaan balladina silloiselle tuottajalleen "Hieno laulu" kommentoi Stickan ja sanoi että tempoa vain lisää ja kunnon intro niin ... toiveet olivat korkealla.
Elokuvan lopussa tunnelmat olivat jo huomattavasti aurinkoisen seesteisempiä, mustarastaan laulu alussa oli innoittajana hänen ensimmäiseen hittikappaleeseensa, jossa laulettiin herkästi mm. kuusta... ja samaa kaunista blackbirdin liverrystä kuultiin myöhemminkin vielä ainakin kahdessa kohtaa. Jonkinlaisena punamustana lankana.
Viimeisesä kuvassa Ted asteli tutun kotijärvensä rantaa kohti. Luulin jo siinä vaiheessa että hän hukuttaa itsensä vaan totuus oli sittenkin se mikä tuola Viisulankin johdannossa luki eli aivan yhtä epätoivoinen (käsittämätön) teko.

jk. ja kuten tuolla ketjun alkupuolella mm. nm. Tatska kirjoitti hänen amatöörimäisestä esityksestään niin eilisen leffan jälkeen ymmärrän nyt täysin miksi hän oli joidenkin mielestä ns. peura ajovaloissa, hermostuneine olemuksineen ja lasittuneine katseineen. Itse en kokenut tätä niin että hän olisi ollut erityisen hermostuksisaan mutta.... Ted parka, hänenkin elämänsä jäi aivan liian lyhyeksi...

JK. katsoessani uuestaan tuon Jerusalemin esityksen niin kumman rennosti herra sitten kuitenkin veti numeronsa, muistikuvani oli siis väärä... hymyäkin irtosi ja svengi oli aivan mahtava... peiliheijastin taas vähän liikaa toisen jäsenen mielipidettä...

tuonne Ruotsin ev-kappaleet... - historia osioon kirjoitinkin tätä ennen jo jotain...


jk. kiitos Haba kommentista, olemme odottaneet tätä elokuvaa jo hyvän aikaa YleTeemalta/FST:ltä!
Viimeksi muokannut romualdo, 17 Tammi 2019, 12:15. Yhteensä muokattu 6 kertaa.

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9305
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja romualdo » 08 Helmi 2018, 12:07

Kpm 7.2-18. s. 9 Kulttuuri.

"Ruotsalaispopparin surullinen tarina. 3 tähteä. Ted - För kärlekens skull. Ohjaus Hans Holm. Käsikirj. Hans Holm. Pääos. Adam Pålsson,Happy Hankell,Peter Viitanen,Lotta Ramell,Maria Kulle,Jonas Karlsson. 120 min. K12. StellaNova film. 2017. Bio Rex Vaasa, BioRex Kino City Pietarsaari, BioSydväst Närpiö.
Tapio Lehtinen,Pietarsaari (KP) Ruotsin -70 uvun teini-idolin T.G:n (1956-97) elämästä kertova elok. För kärleken... on uskomaton tarina,josta suurin osa on totta. Elokuva sai perjantaina ensi-iltansa mm. ed.mainituilla paik.:lla,
Gärdestad muistetaan tarttuvien melodioiden mestarina. Isoveli Kenneth teki lauluihin tekstit.
Hänen tunnetuimpia sävellyksiä olivat För kärl...m Himlen är oskyldgit blå, So, vind och vatten, Satellit, Oh,vilken härlig dag, Ge en dag ja Jag vill ha en egen måne.
G:n traaginen elämäntarina tunnetaan hyvin Ruotsissa. Oli vain ajan kysymys milloin hänen elämästään tehdään elokuva.
Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Hans Holm jonkaedellinen ohjaus Mies joka rakasti järjestystä toi Oscar-ehdokkuuden.
T.G:ä näuttelee elok. Ada Pållson. Kennet-veljen rjolissa on ruotsinsuomalainen Peter Viitanen. Elokuva alkaa tenniksen Ruotsin mestaruuskisoista,juniorifinaalissaa T.G kohtaa ystävänsä Björn Borgin. G. jätti tenniksen allekirjoitettuaan levytyssopimuksen Abba-manageri Stikkan Anderssonin Polar Music-levy-yhtiön kanssa- Abban Benny ANdersson ja Björn Ulvaeus toimivat ensimmäisen levyn tuottajina.

G. nousi nopesti Ruotsin suurimmaksi teini-idoliksi. Elokuva antaa ymmärtää että tie kansainväliseenkin menestykseen oli auki. Gardestad ei kuitenkaan halunnut maailmalle.
ELokuvan alkupuolisko on iloista ja aurinkoista popelämää.Ruotsalaisetkin pitkätukat syttyvät musiikista,autoista ja oluesta. Elokuvan toista puoliskoa sävyttävät G:n mielenterveysongelmat. Skitsof:sta ei puhuttu siihen aikaan julkisesti edes Ruotsissa.
G. liittyi Yhdysvalloissa päämajaansa pitäneeseen uskonnolliseen liikkeeseen. Hän palasi takaisin musiikin pariin v. -94. Äntligen på väg oli hänen ensimmäinen albumi v. -81 jälkeen. Se jäi myös viimeiseksi.
G:n elämän traaginen loppu on kuvattu elokuvassa kauniisti ja hienotunteisesti. Elokuvassa on leveyttä,mutta ei syvyyttä. Holm ei anna vastausta siihen, miksi iloisen nuorukaisen mielenterveys alkoi horjua. Ehkä vastausta ei tiedä kukaan.
Elokuva on ehdottomasti katsomisen arvoinen. Sen parasta antia on Adam Pålssonnin ja Peter Viitasen roolityö, Pålsson tulkitsee hienosti G:n kappaleet. Elokuvaa ei ole tekstitetty suomeksi."


ESC-osuus oli tietysti sähköisen upea, kylmät väreet menivät kun Satellit alkoi soida, paitsi säkeistöön niin tietysti myös kertosäkeeseenkin halusin yhtyä laulamalla salin maagisessa ainutlaatuisten hetkeä juhlivassa hämäryydesä.. No siis sen harmittavan vähän mitä sieltä annettiin sitten tulla tuota viisua ... Kisojen ratkaisevissa tunnelmissa oli tietysti käytetty alkuperäisiä nauhoja juontajineen kaikkineen... Katsomossa meitä oli vain kourallinen, noin 8 henkilöä (!!) kokemassa ensi-illan huumaa, n. 3 oli miestä. Nuorta ja varttuneempaan ikään jo ehtinyttä.
Viimeksi muokannut romualdo, 13 Helmi 2018, 10:29. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9305
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja romualdo » 08 Helmi 2018, 12:07

Kpm 7.2-18. s. 9 Kulttuuri.

"Ruotsalaispopparin surullinen tarina. 3 tähteä. Ted - För kärlekens skull. Ohjaus Hans Holm. Käsikirj. Hans Holm. Pääos. Adam Pålsson,Happy Hankell,Peter Viitanen,Lotta Ramell,Maria Kulle,Jonas Karlsson. 120 min. K12. StellaNova film. 2017. Bio Rex Vaasa, BioRex Kino City Pietarsaari, BioSydväst Närpiö.
Tapio Lehtinen,Pietarsaari (KP) Ruotsin -70 luvun teini-idolin T.G:n (1956-97) elämästä kertova elok. För kärleken... on uskomaton tarina,josta suurin osa on totta. Elokuva sai perjantaina ensi-iltansa mm. ed.mainituilla paik.:lla,
Gärdestad muistetaan tarttuvien melodioiden mestarina. Isoveli Kenneth teki lauluihin tekstit.
Hänen tunnetuimpia sävellyksiä olivat För kärl...m Himlen är oskyldgit blå, So, vind och vatten, Satellit, Oh,vilken härlig dag, Ge en dag ja Jag vill ha en egen måne.
G:n traaginen elämäntarina tunnetaan hyvin Ruotsissa. Oli vain ajan kysymys milloin hänen elämästään tehdään elokuva.
Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Hans Holm jonkaedellinen ohjaus Mies joka rakasti järjestystä toi Oscar-ehdokkuuden.
T.G:ä elok. näyttelee Ada Pållson. Kennet-veljen roolissa on ruotsinsuomalainen Peter Viitanen. Elokuva alkaa tenniksen Ruotsin mestaruuskisoista,juniorifinaalissaa T.G kohtaa ystävänsä Björn Borgin. Ted jätti tenniksen allekirjoitettuaan levytyssopimuksen Abba-manageri Stikkan Anderssonin Polar Music-levy-yhtiön kanssa- Abban Benny Andersson ja Björn Ulvaeus toimivat ensimmäisen levyn tuottajina.

G. nousi nopesti Ruotsin suurimmaksi teini-idoliksi. Elokuva antaa ymmärtää että tie kansainväliseenkin menestykseen oli auki. Gardestad ei kuitenkaan halunnut maailmalle.
elokuvan alkupuolisko on iloista ja aurinkoista popelämää.Ruotsalaisetkin pitkätukat syttyvät musiikista,autoista ja oluesta. Elokuvan toista puoliskoa sävyttävät G:n mielenterveysongelmat. Skitsof:sta ei puhuttu siihen aikaan julkisesti edes Ruotsissa.
G. liittyi Yhdysvalloissa päämajaansa pitäneeseen uskonnolliseen liikkeeseen. Hän palasi takaisin musiikin pariin v. -94. Äntligen på väg oli hänen ensimmäinen albumi v. -81 jälkeen. Se jäi myös viimeiseksi.
G:n elämän traaginen loppu on kuvattu elokuvassa kauniisti ja hienotunteisesti. Elokuvassa on leveyttä,mutta ei syvyyttä. Holm ei anna vastausta siihen, miksi iloisen nuorukaisen mielenterveys alkoi horjua. Ehkä vastausta ei tiedä kukaan.
Elokuva on ehdottomasti katsomisen arvoinen. Sen parasta antia on Adam Pålssonnin ja Peter Viitasen roolityö, Pålsson tulkitsee hienosti G:n kappaleet. Elokuvaa ei ole tekstitetty suomeksi."


ESC-osuus oli tietysti sähköisen upea, kylmät väreet menivät kun Satellit alkoi soida, kertosäkeeseenkin piti yhtyä laulamalla. Sen harmittavan vähän mitä sieltä annettiin sitten tulla... Kisojen ratkaisevissa tunnelmissa oli tietysti käytetty alkuperäisiä nauhoja juontajineen kaikkineen... Katsomossa meitä oli vain kourallinen, noin 8 henkilöä (!!) kokemassa ensi-illan huumaa, n. 3 oli miestä. Nuorta ja varttuneempaan ikään jo ehtinyttä.
Viimeksi muokannut romualdo, 17 Tammi 2019, 12:03. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Samiasd
Press
Press
Viestit: 12891
Liittynyt: 19 Tammi 2010, 01:47
Viesti:

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja Samiasd » 19 Syys 2018, 00:06

Todella puuduttava, kun tässä on tuo sama komppi jatkuvasti. Kertosäekään ei kauheasti kappaletta nosta. Kaksi tähteä.
In your voice I feel it coming back to me
Like a shadow whisper in the night
Like a monument to all the time we spent
A minor symphony

Avatar
Hapa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1642
Liittynyt: 02 Tammi 2008, 23:17
Paikkakunta: Pori

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja Hapa » 17 Tammi 2019, 05:50

Erittäin tehokas, sähköinen ja melodinen pläjäys jonka supersymppis Ted tulkitsee innolla. Paras kohta on se jossa kuoro (mukana huippulaulaja Liza Öhman) laulaa "högt i ett blå". Lopusta en oikein tykkää, loppuu kuin seinään. Vaikka en yleensä innostu häivytyslopuista, niin tähän biisiin se sopii paremmin, kuten levyllä onkin. Käsittämätöntä, että tämä klassikko sai vain 8 pinnaa loppuskabassa! Kaikki kolme viimeisiksi jäänyttä olisivat kuuluneet reilusti ylöspäin tulosluettelossa. Vaikkakin vuoden taso oli todella kova ja joidenkin on tietysti jäätävä hännillekin. Neljä kirkasta tähteä

Melodifestareilla oli myös kova taso ja Satellit on omalla listallani 3. paras Magnus Ugglan Johnny the Rockerin ja Ola Håkanssonin biisin jälkeen. Ugglan viimeistä tilaa ihmettelen suuresti, ja siitähän tulikin sitten siitä huolimatta jättihitti. Totta puhuen ei se olisi kyllä Jerusalemin viisulavalle sopinut! :mrgreen:
romualdo kirjoitti:
08 Helmi 2018, 12:07
kylmät väreet menivät kun Satellit alkoi soida, kertosäkeeseenkin piti yhtyä laulamalla.
Aloitko Romu tosiaan laulaa elokuvateatterissa? :heh: Haluaisin todellakin nähdä tuon leffan! Onko muuten missään kuvaa siitä alkuperäisestä hopeisesta asusta, jossa Tedin piti esiintyä Jerusalemissa? Olisipa esiintynyt, villapaita ja lenkkarit kun eivät kovi hyvin sovi viisulavalle... :shock:

Alla olevassa linkissä (1991) Tediä haastattelee sympaattinen Jacob Dahlin, joka muuten kuoli vielä samana vuonna, vain 39-vuotiaana. Ted on tuossa huonossa kunnossa, poissaoleva ja ilmiselvästi masentunut, ahdistunut ja onneton. Ehkä ei paras tilanne kysyä Olof Palmen murhaepäilyistä, mutta Jacob tekee senkin silti tapansa mukaan empaattisesti.
https://www.youtube.com/watch?v=Cek9H_M5m1g
"Olen huomannut nuorten naislaulajien laulavan pikkutytön äänellä. Heitä ei erota toisistaan eikä lauluista jää mitään mieleen. Minun nuoruudessani artisti ei päässyt levyttämään, jos hän ei osannut tulkita." -Anneli Sari-

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9305
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Ruotsi 1979: Ted Gärdestad – Satellit

Viesti Kirjoittaja romualdo » 17 Tammi 2019, 14:00

vaikuttavaa... kiits Haba, ja kyllä, niinku ihmiset ny yleensäkin riehaantuvat lauleskelemaan noissa saleissa - piti vain pitää huoli siitä että lopettaa hoilaamisensa samaan aikaan kuin ääniraitakin... kiehtova kappale, Satelliitille siis 5 pist. edelleenkin ja ikuisesti ! <3 - ja tosiaan elokuvaa odotamme Yle Teemalta/FST:ltä... pitäkää silmällä myös videovuokraamoita.

Vastaa Viestiin