Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

*****
10
28%
****
7
19%
***
3
8%
**
13
36%
*
3
8%
 
Ääniä yhteensä: 36

Avatar
lharju
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 6190
Liittynyt: 27 Marras 2003, 22:46
Paikkakunta: Helsinki

Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja lharju » 12 Maalis 2012, 17:32

:ruotsi:
Kuva
Maa: Ruotsi
Vuosi: 1966
Kappale: Nygammal vals
Esittäjä: Lill Lindfors & Svante Thuresson
Säveltäjä: Bengt Arne Wallin
Sanoittaja: Björn Lindroth
Kapellimestari: Gert Ove Andersson
Sijoitus: 2./18
Pisteet: 16
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1966se
Karsinnan tulos: http://natfinals.webuda.com/50s_60s/Sweden1966.html

Lill Lindfors (oik. Maj Lillemor Lindfors, s. 12. toukokuuta 1940) syntyi Helsingissä. Hän eli elämänsä ensimmäiset kahdeksan vuotta Tarkk’ampujankadulla, minkä jälkeen hänen perheensä muutti Ruotsiin. Lill Lindforsin monipuolinen ura esiintyjänä alkoi 1960-luvun alkuvuosina, jolloin hänelle tulivat tutuksi niin levytysstudiot kuin teatterinlavatkin. Lindfors esiintyi monissa arvostetuissa musikaaliproduktioissa, ja lisäksi hänen menestyshittinsä Jag tycker inte om dig ja Du är den ende (ruotsinkielinen versio Forbidden gamesista) lisäsivät hänen valtakunnallista suosiotaan.

Svante Thuressonin (s. 7. helmikuuta 1937) ura taas alkoi jazz-yhtyeen rumpalina. 1960-luvun alkupuolella hän saavutti jo suurempaa suosiota Gals and Pals –lauluyhtyeen jäsenenä. Svante Thuressonin läpimurto soololaulajana tapahtui vuoden 1966 Ruotsin euroviisukarsinnoissa, jossa hän kilpaili kahdella laululla. Voittolaulun lisäksi hänen soolona esittämänsä laulu Hej systrar, hej bröder nousi Ruotsissa hitiksi, vaikka se itse karsinnassa sijoittuikin vasta seitsemänneksi.

Lindfors ja Thuresson esittivät vuoden 1966 karsinnoissa yhdessä laulun Nygammal vals (suom. Uusvanha valssi), jonka sanoitus perustui H. C. Andersenin satuun prinsessan ja sikopaimenen kohtaamisesta. Sikopaimen halusi itselleen lantin ja prinsessa halusi soittaa sikopaimenen rumpua. Niinpä he päättivät vaihtaa rooleja, mutta vartijat heittivät sikopaimenen ulos kuninkaallisten linnasta, ja prinsessa sai kaikki ihmiset raivostumaan jatkuvalla rummunsoitollaan. Björn Lindrothin laatima sanoitus sisälsi lukuisia ruotsinkielisiä 60-luvun puhe- ja arkikielisiä slangisanontoja, joten perinteinen satu kerrottiin nykyaikaisella ja arkisella kielellä.

Lindfors ja Thuresson eivät voineet levyttää laulua yhdessä, sillä he olivat eri levy-yhtiöiden palkkalistalla. Molemmat artistit levyttivät kuitenkin laulusta omat versionsa: Lindfors levytti laulun Östen Warnerbringin kanssa ja Thuresson Ulla Hallinin kanssa.

Alueraadit äänestivät Nygammal valsin Ruotsin euroviisukarsinnan voittoon, mikä herätti ruotsalaisten keskuudessa paljon kritiikkiä. Monien mielestä laulu oli huonoin mahdollinen edustaja kansainväliseen laulukilpailuun, sillä laulun idean ja juonen ei uskottu avautuvan muille kuin ruotsalaisille. Joidenkin asiantuntijalausuntojen mukaan alueraadit äänestivät tarkoituksella ”mahdollisimman ruotsalaista” laulua tietynlaisena vastaiskuna Euroviisujen uusille säännöille. Eurovision laulukilpailuunhan lanseerattiin vuonna 1966 kielisääntö lähinnä sen vuoksi, että juuri ruotsalaiset olivat edellisenä vuonna vastoin yleistä tapaa laulaneet edustussävelmänsä englanniksi.

Vaan kuinkas sitten kävikään, kun Luxemburgin Eurovision laulukilpailut koittivat 5. maaliskuuta 1966. Nygammal vals sijoittui peräti toiseksi ja pärjäsi paremmin kuin yksikään aikaisempi Ruotsin euroviisu. Ruotsin saavuttamaa sijoitusta on kuitenkin pidetty aina hyvin kyseenalaisena: Vuoden 1966 Eurovision laulukilpailuissa jokaisen maan raadit antoivat pisteitä kolmelle parhaalle esitykselle asteikolla 5-3-1. Kaikki kolme muuta Pohjoismaata antoivat Ruotsille täydet pisteet, minkä ansiosta Ruotsin saavuttama pistesaalis nousi jo 15 pisteeseen. Jopa paikan päällä istunut saliyleisö protestoi Pohjoismaiden läpinäkyvää toistensa tukemista buuauksilla ja vihellyksillä. Näiden pohjoismaisten pisteiden lisäksi Nygammal vals saavutti vain yhden pisteen Sveitsiltä. 16 pistettä oikeuttivat toiseen sijaan, mutta voitto oli sentään kaukana, sillä Itävallan Udo Jürgensin pistemäärä oli peräti 31 pistettä. Myöhempinä vuosikymmeninä Lill Lindfors on antanut lausuntoja, joissa on myönnetty avoimesti Pohjoismaiden olleen kilpailussa mukana protestimielellä, sillä Euroviisujen koettiin olevan täysin etelä- ja keskieurooppalaisten maiden hallussa.

Lill Lindforsin ura jatkui Ruotsissa komeana. Levyrintamalla hän niitti menestystä erityisesti hiteillään En man i byrån (1968) ja Kom igen (1973). Lill Lindforsista tuli myös tuttu kasvo ruotsalaisissa televisio-ohjelmissa. Lindforsin uran huipentumana voidaan pitää vuotta 1985, jolloin hänet valittiin Göteborgin Eurovision laulukilpailujen juontajaksi. Lindforsin juontosuoritus on jäänyt monien eurooppalaisten mieliin, ei vähiten hänen vaatetemppunsa ansiosta. Lindforsin ura jatkuu edelleen aktiivisena.

Svante Thuresson nousi euroviisuedustuksen jälkeen Ruotsissa suureen suosioon. Hän levytti lukuisia hittejä, ja lisäksi hänet nähtiin useita kertoja myöhemminkin Melodifestivalenissa. Vuonna 1967 hän kilpaili laululla Förlåt min vän, 1968 lauluilla Du är en vårvind i april ja Här kommer pojkar sekä vuonna 1969 laululla Sommarflicka. 70-luvulla Thuresson halusi kuitenkin päästä eroon iskelmälaulajan maineestaan, ja hän alkoi levyttää vaativampaa musiikkia, muun muassa jazzia ja soulia. Vuonna 1977 hän oli kuitenkin mukana Melodifestivalenissa, ja laulu Johan B. Lund sijoittui toiseksi. 90-luvulla hän alkoi levyttää jälleen myös kaupallisempaa musiikkia. Viidennen ja toistaiseksi viimeisen kerran Thuresson nähtiin Melodifestivalenissa vuonna 2007: tuolloin hän esitti Anne-Lie Rydén kanssa laulun Första gången, joka sijoittui alkukarsinnassaan kuudenneksi.


Ruotsin karsinta 1966 (audio):

Svante Thuresson - Hej systrar, hej bröder
Monica Nielsen - En röd vals
Carli Tornehave - Monte Carlo
Gunilla af Malmborg - Var finns du?
Gunnar Wiklund - Vinterrosor
Lill Lindfors & Svante Thuresson - Nygammal vals
Ann-Louise Hanson - En ballad om för langesen
Carli Tornehave - Härliga Söndag
Gunwer Bergquist - Vårens vindar
Gunnar Wiklund - Vad har jag kvar

Lill Lindfors Spotifyssa

Svante Thuresson Spotifyssa
Kuva
Lavalla nähtiin Lillin ja Svanten lisäksi myös amerikkalainen jazz-muusikko Sahib Shihab
Kuva
Viimeksi muokannut lharju, 09 Huhti 2012, 17:22. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Jos joskus elämänsä voisi vaihtaa unelmaan.
E troco a minha vida por um dia de ilusão.

Avatar
Serduchka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 49524
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 17:16
Paikkakunta: Pori

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja Serduchka » 12 Maalis 2012, 17:48

:ruotsi: :ruotsi:

Oli tämä nyt parempi kuin muistin, mutta silti jäi kahteen.
🍐 Mikä päärynä!! Miten menee!!?? EI!!!

Avatar
jee euroviisut
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 16771
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 16:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja jee euroviisut » 12 Maalis 2012, 18:22

Pirteä aikansa iskelmä tosiaan. Duettotulkinta on hauska. Myös huilusta taustalla pidän. Neljä. :peukku:

Miten tämä saattoi hävitä sille "Merci-cherie"-laahaavuudelle. :roll:
Muuten, olen sitä mieltä, että viisujen Suomen tuotanto on vaihdettava.

AntSa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13220
Liittynyt: 14 Marras 2003, 13:02
Paikkakunta: Kouvola

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja AntSa » 12 Maalis 2012, 18:23

Ihan näppärä ja omanlaisensahan tämä. Ei ole milloinkaan minua täysin saanut valtoihinsa, kuitenkaan. Mutta Lill on aikamoinen CAMP-AKKA! :ihana:

KOLMONEN! :uujee:
"Kunnon uni on tae mukavalle huomiselle." -Leena-

Avatar
Leonardo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2983
Liittynyt: 03 Maalis 2008, 09:00
Paikkakunta: Turku

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja Leonardo » 12 Maalis 2012, 19:05

Tarina on hauska, mutta ei tämä minusta oikein viisuna toimi. Liikaa vuoropuhelua, käy vähän tylsäksi. Kivoja sävelkulkuja vällillä löytyy, mutta kokonaisuutta häiritsee sekavuus. Protestit eivät oikein minua miellytä, vaikka kieltämättä Pohjoismaita oli viisukarkeloissa alkuvuosina aika paljon syrjittykin. No, ainakin tästä tuli jonkinlainen viisuklassikko.

Kaksi tähteä.

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7921
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Helsingin mlk

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja akuankka13 » 12 Maalis 2012, 19:12

Ihan pikkusievää tyylikkyyttä mutta tylsäksi jää, kaksi tähteä.
Qaj.

Zera
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2137
Liittynyt: 19 Heinä 2006, 19:47
Paikkakunta: Tampere

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja Zera » 12 Maalis 2012, 23:06

Minusta tämä on oikeastaan aika hauska kappale, pidän. Neljä tähteä.

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9398
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja romualdo » 13 Maalis 2012, 14:51

MAHTAVA - JOTENKIN YLILUONNOLLISEN HYVÄ! ... no kylläpä oli pikkusieluista katsantokantaa, protestoitiinko pohjoiseurooppalaisten leireissä kun eteläeurooppalaiset äänestivät toisiaan? tuskimpa, ainakaan noin kuuluvasti ääneen paikan päällä... no tempperamenteissaki löytyy melkoisesti eroa... IHarjun esittelyssä oli jännää uutta tietoa, mm. tuohon tekstiin liittyen. Lillin ja Östen Warnebrinkin levyversio on aivan mahtava (siihen verrattuna tuo live-veto kuulosti tietysti jonkinverran laimeahkolta), iki-suosikkejani, 5 pist.

jk-. ja millä protestimielellä, ahhahhahhh, tämä nyt vaan oli niin taidokas teos, kuten Norjankin... mm. melkoisen kova ja hyvä taso sinäkin vuonna.
Viimeksi muokannut romualdo, 03 Tammi 2019, 19:56. Yhteensä muokattu 4 kertaa.

Avatar
Leo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2632
Liittynyt: 08 Touko 2006, 20:46

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja Leo » 13 Maalis 2012, 18:27

Lill :rakkaus: :rakkaus: :rakkaus: . Ruotsin upeimpia naisartisteja kautta aikojen ja suosikkini pitkältä ajalta. Hänessä on karismaa ja tyyliä. Komediennena hän on aivan häikäisevä. Mutta voi harmin paikka, kuinka kehnolla kappaleella hän euroviisuihin lähti. Längtans samba, joka on hänen suuria hittejään Ruotsissa olisi esimerkiksi lyönyt Nygammal valsin 100-0, (tosin samba ei ollut euroviisuissa ehdollakaan.). Nygammal vals on vaikeahko kappale, välillä aika laahaava, mutta orkesteriosuudet oikein hyvän kuuloisia. Lillin aiheuttama häikäisyefekti saa minut nostamaan tähtimäärän tänään kolmeen.
Ja onhan se Svantekin hyvä :heh:

Valkealalainen
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5048
Liittynyt: 09 Syys 2008, 16:19
Paikkakunta: ... (Kouvola)

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja Valkealalainen » 15 Maalis 2012, 13:53

Ääh, miten te jotkut onnistuttekin löytämään tällaisestakin tylsäkkeestä jotakin kehuttavaa... Minua tämä ei puhuttele millään tavalla, sori.

** tähteä.
Bussi tytön aina ohi onnen vie
Kun toiset löytää sen


- Marion Rung: "Pikku rahastaja"

Avatar
MuzaMaza
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 25753
Liittynyt: 26 Marras 2003, 15:21
Paikkakunta: Lieksa

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja MuzaMaza » 17 Maalis 2012, 20:10

Kiva intro ja kivasti synkkaava duetto. Digga Digga pop! Vai mitenkä se pani? Paketti kasassa. Neljä tähteä.

Avatar
ta1ja
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13326
Liittynyt: 17 Tammi 2008, 23:14

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja ta1ja » 17 Maalis 2012, 22:43

Toimisi osana ravintolakabareeta tai musikaalia, mutta ei lähde nyt kyllä. Kaksi.
Ihmiset kuuntelevat tänä päivänä radioista kappaleita, jotka vain heitetään heille. Ja heille sanotaan, että teidän täytyy pitää tästä kappaleesta, koska me soitamme sitä 60 kertaa päivässä. He pakottavat pitämään kappaleista.
- Salvador Sobral

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 27822
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja TomppaJr » 18 Maalis 2012, 13:13

Juu ei, ihan kauheaa melusaastetta. :jupinaa: Yksi!
Jammailen, vastaavasti nyytit jammailee, ääni jumitti.

Avatar
klaus-12
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 6939
Liittynyt: 27 Helmi 2014, 19:01

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja klaus-12 » 26 Huhti 2014, 21:00

Klasikko, vaikka ei live veto nappiin mennyt
:ruotsi: :ruotsi: :ruotsi: :ruotsi: :ruotsi:

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 27822
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja TomppaJr » 28 Kesä 2018, 19:26

"Noussut" pikkuhiljaa kaikkien aikojen huonoimpien viisujen joukkoon. :nohyi: Taitaa olla jo top-5:ssä.
Jammailen, vastaavasti nyytit jammailee, ääni jumitti.

Avatar
jdjj22
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2020
Liittynyt: 29 Maalis 2014, 20:58

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja jdjj22 » 29 Kesä 2018, 00:01

TomppaJr kirjoitti:
28 Kesä 2018, 19:26
"Noussut" pikkuhiljaa kaikkien aikojen huonoimpien viisujen joukkoon. :nohyi: Taitaa olla jo top-5:ssä.
Ja hömpsönpömpsön :mrgreen: Hieno biisi vaikkeikaan ihan toista sijaa ansainnut.
Korvamatoisuus sekä erilaisuus ovat viisun erityisiä valtteja. Kai me sentään britannian
95 viisusta ollaan edelleen samaa mieltä? :kaunis:
Pieni ripaus örgyn pörgöniä parantaa viisua kuin viisua - Terveisiä kielipuolueesta :kaunis:
Kaada metsän suurin puu! Sillillä!

Avatar
Samiasd
Press
Press
Viestit: 12891
Liittynyt: 19 Tammi 2010, 01:47
Viesti:

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja Samiasd » 29 Kesä 2018, 01:26

Ärsyttävää kilpalaulantaa ja molemmilla on todella ärsyttävät lauluäänetkin. Erityisesti Lill lähinnä huutaa kappaleen läpi. Melodiakin jotenkin poukkoileva ja huilisti ei tuntunut pysyvän vireessä ollenkaan. Yksi tähti.
In your voice I feel it coming back to me
Like a shadow whisper in the night
Like a monument to all the time we spent
A minor symphony

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 27822
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruotsi 1966: Lill & Svante – Nygammal vals

Viesti Kirjoittaja TomppaJr » 29 Kesä 2018, 09:30

jdjj22 kirjoitti:
29 Kesä 2018, 00:01
Kai me sentään britannian
95 viisusta ollaan edelleen samaa mieltä? :kaunis:
Oi kyllä. :toilet:
Jammailen, vastaavasti nyytit jammailee, ääni jumitti.

Vastaa Viestiin