Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

*****
25
42%
****
24
41%
***
6
10%
**
3
5%
*
1
2%
 
Ääniä yhteensä: 59

Avatar
lharju
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 6198
Liittynyt: 27 Marras 2003, 22:46
Paikkakunta: Helsinki

Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja lharju » 23 Loka 2012, 13:19

:suomi:
Kuva
Maa: Suomi
Vuosi: 1973
Kappale: Tom tom tom
Esittäjä: Marion Rung
Säveltäjä: Rauno Lehtinen
Sanoittaja: Bob Barratt
Kapellimestari: Ossi Runne
Sijoitus: 6./17
Pisteet: 93
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1973fi
Karsinnan tulos: http://natfinals.webuda.com/70s_80s/Finland1973.html

Marion Rung (s. 7. joulukuuta 1945) nousi suomalaisten tietoisuuteen vuonna 1962 ensimmäisen euroviisuedustuksensa myötä. Marionin uran alkuvaiheisiin tulemme tutustumaan Viisulassa tarkemmin, kunhan Tipi-tii saa esittelyvuoronsa. Tänään keskitymme Marionin toiseen euroviisuesiintymiseen vuodelta 1973 ja hänen uraansa tuosta vuodesta eteenpäin.

70-luvun alkaessa koitti Marion Rungin comeback, sillä 60-luvun lopulla hänen suurimmat menestyksen päivänsä vaikuttivat olevan jo takana. Hän tiputti taiteilijanimestään sukunimen Rung pois, ja alkoi levyttää musiikkia aikuisempaan makuun. 60-luvullahan monet Marionin levytykset olivat sellaisia viattomia teini-iskelmiä, jotka sopivat nuoren tytön esitettäväksi, olihan Marion noussut julkkikseksi jo 16-vuotiaana. Ensimmäinen osoitus aikuisemmasta tyylistä oli vuonna 1972 ilmestynyt albumi Shalom, jossa Marion laulaa hepreaksi ja jiddišiksi perinteisiä juutalaisia kansanlauluja – onhan Marion yksi Suomen tunnetuimpia juutalaisia.

Vuonna 1973 Rauno Lehtinen pyysi Marionia esittämään hänen säveltämänsä laulun Tom tom tom Suomen euroviisukarsinnoissa, jotka järjestettiin Finlandia-talossa 3. helmikuuta. Asiantuntijaraati äänesti Marionin esityksen parhaaksi, ja näin hän pääsi toistamiseen edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailuihin. Kilpailu järjestettiin jälleen Luxemburgissa, missä tapahtui myös Marionin ensimmäinen viisuedustus yksitoista vuotta aikaisemmin. Myös laulun säveltäjällä Rauno Lehtisellä oli aikaisempaa euroviisukokemusta, sillä hänen kynäilemänsä Tie uuteen päivään oli kahta vuotta aiemmin sijoittunut Euroviisuissa kahdeksanneksi.

Suomen delegaatio lähti vuoden 1973 Eurovision laulukilpailuihin henkseleitä paukutellen. Suomen viisuedustajan ympärillä kiehui ennennäkemätön markkinointikoneisto, ja Marionin levy-yhtiö promosi tähteään kilpailukaupungissa minkä kerkesi. Erityisesti mieliin on jäänyt suomalaisten saunassa järjestämä lehdistötilaisuus, jossa Ruotsin Nova-yhtyeen pojat innostuivat poseeraamaan ainoastaan pyyhkeet päällä. Eurovision laulukilpailuissa oli luovuttu kyseisenä vuonna kielisäännöstä, ja sen myötä suomalaiset päättivät esittää viisunsa englanniksi.

Marion on euroviisuhistorian ainoa artisti, joka on saanut esiintyä heti kilpailukavalkadin ensimmäisenä molemmilla edustuskerroillaan. Valitettavasti Luxemburgin Nouveau Théâtre’n tekniikka petti juuri ensimmäisen esityksen kohdalla, sillä äänentoisto ei toiminut itse kilpailusalissa ollenkaan. Marion päätti kuitenkin esiintyä hämmingistä huolimatta täysillä – ja onneksi niin, sillä televisiolähetyksessä ei ollut minkäänlaisia ongelmia.

Vuoden 1973 Eurovision laulukilpailun tulokset ratkaisi paikan päällä äänestänyt tuomaristo, jossa oli kaksi jäsentä jokaisesta osallistujamaasta. Jokainen tuomariston jäsen arvosteli kilpailukappaleita skaalalla 1-5, eli jokainen laulu sai jokaiselta äänestäjämaalta jonkin pistemäärän väliltä 2-10. Suomi pärjäsi jo heti äänestyksen ensimmäisillä kierroksilla paremmin kuin monet muut kilpailukappaleet. Suomi vastaanotti tuomaristoilta enimmäkseen kolmosia, siinä missä muut kilpailukappaleet saivat keskimäärin kakkosta. Kaikkein eniten Tom tom tom –viisusta pitivät belgialaiset ja britit, jotka molemmat antoivat laululle yhteensä 9 pistettä. Lopputuloksena oli 93 pistettä, jotka oikeuttivat kuudenteen sijaan. Kyseessä oli Suomen paras sijoitus Euroviisuissa vuoteen 2006 asti. Marionia on tästä syystä pidetty Suomessa todellisena ”euroviisukuningattarena”, sillä olihan hän myös saavuttanut tätä aikaisemmin Suomen edellisen ennätyksen, eli seitsemännen sijan.

Tom tom tomin menestys oli kuitenkin vasta alkusoittoa Marionin kansainvälisille saavutuksille. Seuraavana vuonna hän voitti Sopotin festivaaleilla pääpalkinnon esityksillään I believe in music ja This was a world. Sopotin voiton jälkeen länsisaksalainen levytuottaja Gerd Thumser tarjosi Marionille levytystilaisuutta Saksassa. Marion levytysura Saksassa alkoi ranskalaisella iskelmällä El bimbo, joka nousi listoille ja myi yli 100 000 äänitettä. Marion levytti vuosien 1974 ja 1979 välillä kymmenisen laulua Länsi-Saksassa. Jonkinlaista menestystä nauttivat myös levytykset Der Bauer und sein Weibchen ja Señorita por favor, mutta toista El bimbon kaltaista suurmenestystä ei enää syntynyt. Vuonna 1977 Marion pääsi levyttämään Lontooseen englanninkielistä albumia, mikä lisäsi Marionille esiintymisiä ulkomailla, vaikka suurempi kansainvälinen läpimurto jäikin saavuttamatta. Vuonna 1980 Marion voitti Sopotissa järjestetyt Intervision laulukilpailut laululla Hyvästi yö.

Vaikka 1970-luvulla Marion levytti ja esiintyi usein Saksassa ja muualla Euroopassa, oli hänen suosionsa myös kotimaassaan korkeimmillaan juuri tuolloin. Kaikki Marionin pitkäsoitot vuosien 1973 ja 1979 välillä myivät vähintään kultaa, vaikka levyjä saattoi parhaimmillaan ilmestyä kaksikin vuodessa. El bimbo oli suuri menestys myös Suomessa, sillä se oli vuonna 1975 kuukausia Suomen listaykkösenä. Muita Marionin superhittejä olivat mm. Eviva Espanja (1973), Pepe (1975), Kylähäät (1976), Señorita por favor (1978), Halleluja (suomenkielinen versio vuoden 1979 viisuvoittajasta) sekä Rakkaus on hellyyttä, jolla Marion voitti vuoden 1977 Syksyn sävel –kilpailun.

Vaikka Marion oli 70-luvulla yksi Suomen ylivoimaisesti suosituimpia tähtiä, hän sai 80-luvulla kokea suuren yleisön oikullisuuden. Marion lähes unohdettiin. Levyt eivät myyneet enää entiseen malliin, ja lisäksi artistin musiikillinen tyyli oli hakusessa. 90-luvulla Marion alkoi levyttää perinteisempää suomalaista tanssimusiikkia, minkä ansiosta hän nousi jälleen suosioon iskelmäyleisön keskuudessa. Menestystä nauttivat erityisesti kappaleet Nuo silmät ja Lupaus. Marionin uutta menestystä vauhditti myös suomalaisten nostalgiannälkä sekä iskelmämusiikin arvostus. Marionin menneiden vuosikymmenien klassikkokappaleet nousivat uuteen kukoistukseen, ja lisäksi myös iskelmätähdet alkoivat saavuttaa arvostusta muun muassa erilaisten tunnustusten myötä: Marion esimerkiksi vastaanotti vuonna 2002 Iskelmä Finlandia –palkinnon tunnustuksena pitkästä urastaan.

Viimeistään vuonna 2000 Marionin voidaan sanoa palaneen takaisin valtakunnallisen julkisuuden valokeilaan, sillä kyseisenä vuonna hän oli mukana kolmen muun iskelmäkonkarin kanssa Leidit lavalla –projektissa, joka oli yksi vuotensa merkittävämpiä musiikkitapahtumia Suomessa. 2000-luvulla Marionilta oli julkaistu elämäkertakirja ja lukuisia kokoelmalevyjä muutamien uusien levytysten ohella. Esiintymisiä riittää edelleen säännöllisesti. Yli 50 vuotta kestäneen uransa perusteella Marion on ehdottomasti yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiä iskelmälaulajia.


Suomen karsinta 1973:

Seija Simola ja Paradise - One Two Three
Jukka Kuoppamäki - Onnenmaa
Maarit - Ampukaa pianisti
Irina Milan - Song for a dove (ylen Elävä arkisto)
Cumulus - Noustaan perhosilla lentoon
Danny - Galileo Galilei
Aarno Raninen - Odotan
Marion Rung – Tom tom tom
Sammy Babitzin & Koivistolaiset - Riviera
Nina- Super-extra-wonder-shop
Maarit - Life is a jigsaw
Lasse Mårtenson - Hän on mennyt vuorten taa (audio)

Marion Rung Suomen karsinnoissa:

Marion Rung – Tipi-tii (Spotify) (1962)
Marion Rung – Pikku rahastaja (Spotify) (1962)
Marion Rung – Goodbye (Spotify) (1967)
Marion Rung – Kesän laulu (Spotify) (1967)
Marion Rung – Tuntematon sydämeni (Spotify)(1969)
Marion Rung – Tom tom tom (1973)
Marion Rung – Icing (audio) (1974)

Marion Rung Spotifyssa

Aiemmin Viisulassa: Suomi 1971: Markku Aro & Koivistolaiset – Tie uuteen päivään
Kuva
http://www.marionrung.com/
Viimeksi muokannut lharju, 28 Maalis 2013, 13:28. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Jos joskus elämänsä voisi vaihtaa unelmaan.
E troco a minha vida por um dia de ilusão.

Avatar
Happy
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 14313
Liittynyt: 10 Marras 2011, 20:58

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja Happy » 23 Loka 2012, 13:24

Suomen parhaimmista viisuista koskaan, tää oli vaan niin ihana ja Marion veti aivan täysillä :ihana:
Jos kyseinen vuosi ei olisi ollut niin tasokas, niin luulen että olisi ollut Suomi 1974 :joojoo:

:suomi: :suomi: :suomi: :suomi: :suomi:
On vain yksi velvollisuus – kauneus

Valkealalainen
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5164
Liittynyt: 09 Syys 2008, 16:19
Paikkakunta: ... (Kouvola)

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja Valkealalainen » 23 Loka 2012, 13:45

Ei ole millään muotoa ihmeellinen rallatus tämä, ei suomeksi eikä englanniksi. Turvallista keskitasoa kaikkien maailman turhakerallatusten joukossa.

*** tähteä.
Bussi tytön aina ohi onnen vie
Kun toiset löytää sen


- Marion Rung: "Pikku rahastaja" (Suomen viisukarsinnat -62)

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11171
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja romualdo » 23 Loka 2012, 13:55

iso lyömäsoitin eli tom tom rumpu paukahtaa nii monesti tämänkin keväisen rallin aikana että tälläsen veteraanin sydän ei voi olla pakahtumatta onnesta ja riemusta ... harmi että noi Luxerin miksaukset pilasivat mm. tämän esityksen... mutta äänilevyversiosta saamme nauttia tuon tuostakin iskelmäkanavilla .... saaks ...tai voiko korjata vielä tuota äänestystä ku mää painoin vahingosa (?!) 4 pisteen namikkaa vaikka piti "tietysti" näpätä luuvitosta...
suomen karsinnat olivat älyttömän kovatasoiset (top 3/meijän karsinnat 61-12 listallani siis...) ja Niin se käy, Riviera, Butterfly ja nämä ovat jokseenkin aivan yhtä hyviä ja osin parempiakin kuin tämä Rauno Lehtisen napakymppi... aijai, muistan aina sen edesmenneen Viikko-sanomien kansikuva Marionin ja värikkään 4-sivuisen ev-jutun... kera hangonkeksinaamaisen säveltäjämestarin....
Marionille myös täydet pisteet siitä ettei ole koskaan laitattanut hiuksiaan mitenkään erikoisemmin... ihanan tuulenpesä-look siis .... eikä hän ole myöskään meikkeihin juurikaan koskenut... naturell... (vrt. varsinkin -90- ja 00-luvun naispuoliset miranol-kummitukset ESC-lavoilla...)
Ja on myös harvoja ev-artisteja jotka olen tavannut konsertin yhteydessä ja saanut nimikirjoituksenkin ... (lokakuussa 1988... :ihana: ) ...
ai niin, noista loistavista karsinnoista vielä nostan esille laulun Hän on mennyt... - Cay & Lasse joka on siis myös näitä ikivihreimpiä tuon vuoden tarjonnasta tai oli ... ennen tätä älytöntä YLE:n soittolista - aikakautta... nyttemminhän sitäkään ei kuule radiosta juuri koskaan... ! :niinpa:
tai pisteistä vielä, hieman vajaaksi ehkä jää... jostain syystä jota en ny pysty ymmärtämään ... 4.7 pist. voisi olla lähempänä arveltua likimaalidesiarvomututuntumanoinpisteytystäni.... vrt. esim. minun hehkuttamani v. -73 Espanjan, Belgian, Jugoslavian ym. saamat täydet helpot 5 pisteet ... taimitäihmettämätaaspanenpilikkua...oikunolentaasturhamainen! :draamaa:
Viimeksi muokannut romualdo, 24 Loka 2012, 10:31. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

kumpare+50
Tanssimassa
Tanssimassa
Viestit: 505
Liittynyt: 04 Syys 2012, 13:50

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja kumpare+50 » 23 Loka 2012, 14:20

Ei haittaa, että ei ollut tuolloin vuosi 1974. Viisi tähteä ja silti oli ehdottomasti Suomen kaikkien aikojen viisukuningatar ja on edelleen. Se Marionin edellinen viisu on kans yhtä hyvä.

Avatar
Serduchka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 56700
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 17:16
Paikkakunta: Pori

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja Serduchka » 23 Loka 2012, 14:57

:suomi: :suomi: :suomi: :suomi: :suomi:

Linkkasin tämän eilen illalla Facebookissa. Kyllähän tämä kuuluu Suomen viisujen parhaimmistoon. Marion oli ja on edelleenkin hyvin kaunis nainen. :surrur:
"Huonon maun taakse ei tässä syrjivässä räkälässä voi piiloutua." (nimierkki Requel)

Avatar
MuzaMaza
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 25777
Liittynyt: 26 Marras 2003, 15:21
Paikkakunta: Lieksa

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja MuzaMaza » 23 Loka 2012, 15:10

Jos tästä ei tule hyvälle tuulelle, niin mistä sitten? Aivan ihanan aurinkoinen ja iloinen rallatus. Klassikko, joka on kestänyt todella hyvin aikaa. Kuulostaa aina yhtä raikkaalta ja mukaansa tempaavalta. Kappaletta tukee myös valovoimainen ja karismaattinen artisti. Paketti tiukasti kasassa. Hyvä Marion. Hyvä Suomi! Täydet viisi tähteä. <3

Avatar
ta1ja
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13612
Liittynyt: 17 Tammi 2008, 23:14

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja ta1ja » 23 Loka 2012, 15:25

Mietin, että olinko huonolla tuulella eilen kun kaikki viime viikon Viisula-ehdokkaat tuntuivat niin latteilta tai surkeilta, mutta en usko. Onhan tämä nyt sentään ihan toista, biisinä ja innostuneena ja innostavana esityksenä. Marionia on niin helppo uskoa. Miinus tulee kuitenkin siitä, että sovitus on Marionin enrgioihin ja biisin railakkaaseen potentiaaliin nähden turhan varovainen ja ujo, tämä on niitä, joissa orkesteri tuntuu jäävän solistin jalkoihin. Minä olisin ollut täyteläisempi, rempseämpi ja railakkaampi sovituksen suhteen. Selvästi viisi kuitenkin.
Ihmiset kuuntelevat tänä päivänä radioista kappaleita, jotka vain heitetään heille. Ja heille sanotaan, että teidän täytyy pitää tästä kappaleesta, koska me soitamme sitä 60 kertaa päivässä. He pakottavat pitämään kappaleista.
- Salvador Sobral

Avatar
Maalaispoju
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1325
Liittynyt: 06 Syys 2012, 21:15

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja Maalaispoju » 23 Loka 2012, 16:13

Ihanaihanaihana, tarviiko muit perusteluit? :) 5 tietty

Avatar
jee euroviisut
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 18744
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 16:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja jee euroviisut » 23 Loka 2012, 16:15

Tämä tuli juuri äsken kuunneltua, vaikken tämän esittelystä täällä tiennytkään. :uujee: Aurinkoinen ja hyväntuulinen suomalainen viisuklassikko, jolle on pakko antaa neljä tähteä. Aikaa on kestänyt. Pidän enemmän suomenkielisestä kuin englanninkielisestä versiosta. :joojoo:

Avatar
mpappa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4061
Liittynyt: 02 Syys 2005, 18:18

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja mpappa » 23 Loka 2012, 16:26

Viisu saa minut hyvälle tuulelle. 5/5
Love shine a light

AntSa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13243
Liittynyt: 14 Marras 2003, 13:02
Paikkakunta: Kouvola

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja AntSa » 23 Loka 2012, 17:31

Hyvin vahva NELJÄ! :uujee:

Tämä on riemukas ja hyväntuulinen laulu, joka tarttuu varmastikin ensi kuulemalta. Hieman on ajan hammas puraissut kappaleen tenhoon, mutta Marion on ihana ja artistina ensiluokkainen. :ihana:

Pidän niin suomeksi kuin englanniksikin NELJÄN TÄHDEN edestä. :uujee:
"Kunnon uni on tae mukavalle huomiselle." -Leena-

Avatar
Zera
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2915
Liittynyt: 19 Heinä 2006, 19:47
Paikkakunta: Tampere

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja Zera » 23 Loka 2012, 19:26

Yksi niistä harvoista kappaleista, jotka toimivat minulle paremmin englanniksi kuin alkuperäiskielellä. Kyllä tämä mukava ja hyväntuulinen rallatus on. Heikohkot neljä tähteä, nimenomaan enkkuversiolle, suomenkieliselle antaisin kolme.

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11171
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja romualdo » 23 Loka 2012, 20:10

niin, se mikä tuossa Tom of Finlandin esittelyssä jäi ehkä hämäräksi niin tuo tekniikka saakeli petti koko kisan ajan, ja turmeli siis noi kaikki kilpailuesitykset harvinaisen ikävästi.... ja suomenkieliseen esitykseen teki sanoituksen siis itse maestro ylisäveltäjä Rauno Lehtinen, hän on kunnostautunut varsin mukavana sanasepponakin siis... vaikka joku kriitikko mainitsi v. -74 Energia laulun kohdalla että hänen olisi pitänyt antaa sanoituspuoli jollekin todelliselle ammattilaiselle... "Pelkkä ajankohtainen aihe (nimi) ei vielä ihan riitä..." hmmm.... taisi olla kohta edesmenneisiin luettava Suosikki-lehti... !? mukavahan teksti se oli, kuitennnii minustakin...
Muistan Kesän - on filmimusiikkia ja on eräs Ranen lukemattomista ikivihreistä, alkuperäisversion esitti Kai Hyttinen ja sitä kuulee toisinaan myös Jorma "Tuuli Soittaa" Kääriäisen tulkintana....kera Agentsien...

"Kesän jonka kerran elää sain,
mielestäin se häivy ....
...Tie jonka löytää vain kun rakastaa,
tie jonka hiekka on niin polttavaa...." :ihana:


Muita Raunon suureen suosioon nousseita elämää suurempia hittejä olivat mm. Vaaleanpunaista shampanjaa, Letkis, On hetki, Kolibri, Muuttuvat Laulut sekä Kevätkoivu, niinikään myös elokuvasta (Kaasua Komissaari Palmu) tuttu melodia herkän Inga Sulinin tulkintana .... ja mm. Luonnollisuus, upea Tapani Kansan tulkitsema ev-ehdokas v. -75 josta mm. Irwin sanoi että "se oli koko pelleilyn ainoa kunnon iskelmä" ...
Viimeksi muokannut romualdo, 24 Loka 2012, 10:35. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Avatar
Mattan
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 3231
Liittynyt: 20 Huhti 2012, 20:09

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja Mattan » 23 Loka 2012, 20:38

Erinomainen kappale, ansaitusti hyvä sijoitus. Jokin jää puuttumaan viidestä tähdestä, mutta vahva nelonen ilman muuta. Toimii sekä suomeksi että englanniksi, enkä yleisesti pahemmin perusta lauletusta suomesta. Jo se on todiste laulun toimivuudesta.
Lopuksi haluaisin vielä todeta, että tänä vuonna on Euroviisut.

Avatar
Leo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2632
Liittynyt: 08 Touko 2006, 20:46

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja Leo » 23 Loka 2012, 21:16

Suomen euroviisuhistorian tähtihetkiä oli v. 1973, kun meitä edusti iki-ihana Marionimme, suomalainen supertähti :ihana: . Rauno Lehtisen sävellyksistä monet ovat kovan kansainvälisen tason viihdemusiikkia. TTT:n teksti on suomalaiseksi tekstiksi harvinaisen positiivinen. Loistava sovitus ei täysin pääse oikeuksiinsa Luxemburgin lavalla, levyltä siitä voi onneksi nauttia. Marionin valovoimainen ja sädehtivä esiintyminen on ihailtavaa. Tämä kokonaisuus on ihan euroviisujen voittajatasoa, vuosi 1973 vain oli niin hurjan kovatasoinen. Ruotsin kammotuskappale jäi vielä harmittavasti pisteen edelle, mutta 6.tila oli kuitenkin huippuluokkaa, pitkäksi aikaa.
Suursuosikilleni tietysti kirkkaat viisi tähteä :ihana:

Avatar
Leonardo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2983
Liittynyt: 03 Maalis 2008, 09:00
Paikkakunta: Turku

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja Leonardo » 23 Loka 2012, 22:41

Tällainen on pirteä rallatus parhaimmillaan: iloa säteilevä esiintyjä, tarttuva muttei ärsyttävä kertosäe ja kokonaisuuden kruunavat ne pari dramaattisempaa, hieman mollisävyjä duurivuodatuksen keskelle tuovaa sävelkulkua. Aika lähellä tosin on, että tuo vahvin rallatuskohta on karata lapasista tai konkreettisemmin käsistä, joita Marion niin innoissaan läpsyttelee. Minulle tämä olisi käynyt oikein hyvin ilman sitä trala-la-la-laa-laa-la-laa-osuuttakin. :rofl: Suomenkielinen versio on kyllä parempi, mutta ehkä tällä saavutettiin muutama piste enemmän. Marion on aina niin ihana esiintyjä. :ihana: Vaikka tämä pitkään piti hallussaan parhainta suomalaissijoitusta, ei se omalla Suomi-listallani ihan yhtä korkealle nouse, sijoille 4-5 kuitenkin.

Supervahvat neljä tähteä.

Mr Kite
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1799
Liittynyt: 25 Touko 2009, 23:19

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja Mr Kite » 24 Loka 2012, 13:09

'
Vuorossa ikimuistoinen Tom tom tom-viisu. Täynnä elämäniloa, pirteyttä, energisyyttä oleva tarttuvamelodinen kappale, jonka valovoimainen ja karismaattinen Marion varmoin ottein ja hyvin lauluun eläytyen hienosti tulkitsee. - Lopputuloksena olikin sitten Suomen paras sijoitus kymmenien vuosien ajaksi euroviisuissa.

Suurin miinus tämän viisun kohdalla on, että tätä aikoinaan (1970-/80-luvuilla) soitettiin niin VALTAVAN PALJON radiossa, että tähän kyllästyi jossain vaiheessa jo (melkein) kokonaan. Nykyään en juuri koskaan kuuntele tätä varta vasten esimerkiksi levyltä tai vaikkapa YouTubesta. Sain tästä viisusta ja sen kuulemisesta radiosta aikoinaan yliannostuksen.

Miinusta tulee myös Marionin esiintymisasusta. Miksi hänelle valittiin noin tumma, raskas esiintymisasu ? Värikkäämpi, iloisempi asu olisi sopinut paljon paremmin laulun iloiseen, pirteään tunnelmaan.

Tuona vuonna kärkikolmikko (Luxemburg, Espanja, Iso-Britannia) oli yksi kaikkien aikojen kovimmista, tasokkaimmista euroviisuissa, joten kärkikolmikkoon Marionin olisi ollut vaikea päästä. Luxemburg, Espanja, Iso-Britannia olivat äänestyksessä aivan omaa luokkaansa pisteissä.
Mutta vaikea ymmärtää, että miksi Suomi/Marion hävisi pisteellä Ruotsin viisuedustajille ?
Eikä neljänneksi sijoittunut Israelkaan jäänyt kauas - vain neljän pisteen päähän. Tiedä sitten Israelin kohdalla, kun maa esiintyi viisuissa ensimmäistä kertaa ja edellisvuonna 1972 terroristit surmasivat Munchenin olympialaisissa israelilaisia urheilijoita niin voi olla, että tämän vuoksi Israel sai euroviisuissa jonkin verran sympatiapisteitä(kin) ....(?) Mutta mene ja tiedä oliko näin (?)

Kuitenkin, kyllä Marionille olisi tuolloin suonut viisuissa neljännen sijan. Ehkä esiintyminen heti ensimmäisenä vei osaltaan häneltä äänestyksessä joitain pisteitä. Jälkijoukossa esiintyminen olisi ollut ehkä edullisempaa sijoituksen kannalta (?) - No, jossittelua näin jälkeen päin.

Neljä tähteä.

'

Avatar
Ihme_Mies
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2667
Liittynyt: 29 Helmi 2008, 14:31
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja Ihme_Mies » 24 Loka 2012, 22:37

Zera kirjoitti:Yksi niistä harvoista kappaleista, jotka toimivat minulle paremmin englanniksi kuin alkuperäiskielellä
:roll: Jyrkästi eri mieltä. Englanniksi laulettu versio ei temmannut ollenkaan siinä määrin mukaansa kuin suomenkielinen. Näppärä kappale, mutta valitettavasti ei laisinkaan koskettava. Neljä tähteä tämä viisu kuitenkin ansaitsee, koska kokonaisuus eittämättä toimii mallikkaasti. :joojoo:
"With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion."
Steven Weinberg

Avatar
Toni
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 18632
Liittynyt: 10 Helmi 2004, 12:23
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja Toni » 24 Loka 2012, 23:30

romualdo kirjoitti:harmi että noi Luxerin miksaukset pilasivat mm. tämän esityksen... mutta äänilevyversiosta saamme nauttia tuon tuostakin iskelmäkanavilla ....
Minusta Ossi Runne teki tähän oikein hienon orkestrerisovituksen ja orkesterikin veti mainiosti! Mikä sinusta meni pieleen? Yleisöäänihän jäi kuulumatta jossain vaiheessa, mutta se nyt varmastikaan ei liity juuri orkesteriin ja tuskinpa sitä kukaan katsojakaan huomasi Marionin upean ammattityön myötä. Luxemburgin viisujen tekniikkakin oli muistaakseni lainattu miehistöineen Saksasta, kuten myös vuonna 1984.

Minusta tämä on kestänyt aikaa melko mukavasti! Itse annan neljä hauskasti tuikkivaa tähtöstä. Ei tämä selkeästikään viisuvoittaja ole, mutta hyvin vedetty ja melodia tarttuu matkaan! :peukku:
"Mutta siis kaikkihan on pornoa, jos sitä katsoo oikein." (Margot)

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11171
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja romualdo » 25 Loka 2012, 07:50

nohhh kaikki joilla on kaksi sellaista reikää pään molemmilla puolilla...joita myös korviksi kutsutaan kuulevat toki heti tai tajuavat sen (toivottavasti!) mitä tässä olen yrittänyt sanoa .!!!! . .... nohh... ainaskin belgian laulusta lähtien miksaukset menivät päin Pyhäjoelle valmistuvan ydinvoimalapirun rakennustyömaan sorapenkan syvyyksiin ..... tai heikOMPIA ja vähemmistöihin kuuluvien sortavia Kokoomus- ja Persu-herrojen paskaläjään.... (anteeksi mun suorasukainen maanläheinen sanomistyylini, mutta ymmärrän toki jos totuutta on vaikea ottaa vastaan,varsinkin jos omaa oikein konservatiivisen ahtaan maailmankuvan... kaikkine homo- miestenhame- ja korvakoru -fobioineen) varsinkin Saksan, Sveitsin ja Espanjan sekä Ranskan lauluissa tuo tekniikka-äänityshommelit kusivat pahemman kerran....!

Marion on toki ja oli jo -60 luvulla timanttinen ammattilainen ja vedettyään tätä TomppaofFinland -piisiään muutamia kymmeniä kertoja osasi TOKI klaarata tuon tilanteen VANHASTA MUISTISTA ! kuten hän on jo aiemmin jossain haastattelussaan kertonut, ja veti vaikkei korvanapista kuullutkaan orkesteriosuut ... tai mites se nyt menikään.... no jokatapauksesa.... hienosti veti OSUUTENSA tosiaan NS. VANHASTA MUISTISTA!.... kun laulun tempo oli jo niin sisäistetty sinne selkäytimeen niin .... = SELKÄYTIMESTÄ, niimpä .... .... ja orkesterisovitus oli TIETYSTI loistava.... mutta kuten muistamme myös v. -84 äänitys-sali-vastaanotin-tekniikka kusi paikoin... anteeksiantamattoman paljon,... se aiheutti muistaakseni häikkää esim. Sveitsin kappaleen kohdalla...!
Ei toki yhtä pahoin kuin esim. suomen vinaalissa v. 1982 jolloin kuulemma muusikkokaverit vitsailivat Kalervo Kassu Haloselle että oletko kirjoittanut laulun Angela (mainitsivat yhden tai kaksi soitinta... eli aivan kuin esityksestä ei muita soittimia olisi erottanutkaan....!!!!!) ainoastaan kahdelle eri soittimelle ....! :) :( (ja eipä siinä juuri muita soittimia paljoa erottanutkaan, joissakin esityksissä solistin ääni tuli melko tai LIIANKIN selvänä, isolla, kovana.... ja taustalta saattoi SITTEN vaimeana erottaa sitä säestystä, mikä epäbalanssi siis!!!!!!!! MOKA MIKÄ MOKA tehtiin silloinkin sali-ääni-radio-ääni-miksausten suhteen!!!!!!)


JK. TAI YKS selitys mikä vois pätee tuohon että vielä ihan alussa meidän esitys oli suht koht kondiksessa... ja näin... saattoi johtua siis siitä että äänitarkkailijoitten sihteeri oli patistamassa herrojaan takahuoneesta jossa he olivat ottamassa muutamia neuvoa antavia... ts. miestä väkevämpiä ja sihteerirassu sai sitten kiirehtiä tarkkaamoon kun lähetys alkoi ja mutu-tuntumalla laittoi sitten hanikat sellaiseen asentoon johon hän arveli niiden kuuluvan... ja kun lieväsä laitamyötäsesä olleet herrat tulivat sitte viimein studioon niin sirkus saattoi alkaa eikä sen jälkeen mikään ollut enää ennallaan... lähes ...
tai vähän samantapaiseen katastrofaaliseen ääni-teknillis-tilanteeseen ollaan ehkä päästy surullisen kuuluisissa v. 1999 Jerusalemin kisoissa... (muistattehan mm. Turkin soittajapoikien ihmettelyt : "kuuluuks sieltä mitään taustanauhoja!!?? -ei hei no v..tu me lähetään kohta kotiin jos tää meno ei muutu! ..." ihmettelyt sormet tötteröllä korvan ympärillä...!) kyllä, tässä ohitamme silti pitkin hampain jopa Fin -88 ja Spa -90 kaltaiset emämöhlyt....
Viimeksi muokannut romualdo, 29 Loka 2012, 07:46. Yhteensä muokattu 4 kertaa.

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11171
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja romualdo » 25 Loka 2012, 10:55

okei, oletukseni sai vahvistusta ja asia oli todellakin noin mitä olen huhujakin kuullut... eräs työntekijä tai siivooja, (en ole varma) oli löytänyt Luxemburgin TV:n tiloista, patterin välistä kahvimotin jäljillä koristellun tilanneraportin jossa siis myös tämä varsin arvelluttava tilanne kävi selväksi mutta joka ymmärrettäväsTi oli sitten haluttu vaientaa, SALATA ja rutistaa sinne lämpöpatterin taakse.... että, oli nyt vain sattunut tavallista tarkempi siivooja asialle... kiitos hänelle. Näin Tuokin asia selvisi vielä tässä elämässä! .......
kts. siis edellinen viestini ja kommenttini Toniwonin ihmettelyyn .....
Tomistahan tehtiin tietysti monia erilaisia versioita, mieleeni ovat jääneet AINAKIN mm. erään SUOMALAISEN viihdekuoron esitys sekä TOKI myös pirtsakka ruotsalainen versio....
Viimeksi muokannut romualdo, 29 Loka 2012, 07:48. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

Avatar
ta1ja
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13612
Liittynyt: 17 Tammi 2008, 23:14

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja ta1ja » 25 Loka 2012, 11:57

Ai siihen orkesterin vaimeaan ujouteen oli myös ihen tekninen syy.

Kuuntelin kuitenkin nyt myös sen esikatselun ja minun makuuni ujoutta ei kokonaan tuolla selitetä. Marion on sen verran voimakas ja biisissä on mehevää rullaavuutta, että minun mielestäni sovitus, joka sinällään on toki taitava, monia kivoja yksityiskohtia sisältävä ja näpsäkkä, on silti liian pikkunäppärillä työkaluilla operoiva. Orkesteri jätetään pääasiallisesti taustalle, voisi olla aktiivisempi ja dynaamisempi osa.
Ihmiset kuuntelevat tänä päivänä radioista kappaleita, jotka vain heitetään heille. Ja heille sanotaan, että teidän täytyy pitää tästä kappaleesta, koska me soitamme sitä 60 kertaa päivässä. He pakottavat pitämään kappaleista.
- Salvador Sobral

Avatar
tonywerner
Press
Press
Viestit: 28218
Liittynyt: 29 Loka 2004, 07:36
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja tonywerner » 25 Loka 2012, 13:35

En ole koskaan oikein erityisesti tykännyt tästä, mutta en myöskään ole erityisesti inhonnut tätä. Joinakin päivinä olisin saattanut harkita jopa nelosta, mutta tänään tämä kuulostaa kolmen tähden rallilta. Ajan hengessä mennään ja Marion on valloittava tätä paahtaessaan. Iloinen ja harmitonkin - hyvä että Suomeltakin on joskus ollut viisuissa iloista musiikkia.
If you love someone, follow your heart
Cause love comes once, if you're lucky enough

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8472
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: sat poro pet

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja akuankka13 » 27 Loka 2012, 22:49

Mukavan pirteä iskelmä, neljä tähteä.
Qaj.

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 33613
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja TomppaJr » 03 Marras 2012, 12:45

Suomenkielinen versio on paljon parempi. :draamaa: Kyllä tälle enkullekin irtoaa nelonen.
oih, oih, lovin, poom, coom

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11114
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja sziget » 05 Marras 2012, 04:05

Waterloo-dilemma. Biisi on toki mainio, Marionin parhaita ja hänelle erittäin sopiva. Suomen toiseksi paras se ei kuitenkaan ole niin kuin Waterlookaan ei ole viisuhistorian paras. Siksi en halua antaa täysiä pisteitä vaan haen syitä ja tekosyitä neloselle. Säästän viitoset vähemmän suosituille mestariteoksille.

En tyrmää kilpailuversiota, sillä suomenkielinen teksti on aika pelottava ("Hymynaamat valloittaa Maan" :shock: ) ja hölmökin ("Puvustasi nappi jos puuttuu" jne., uh mitä lässytystä!). Marionin klassikoista Hyvästi yö, El Bimbo ja Kylähäät ovat vielä enemmän mieleeni. Aurinkosilmät on yhtä hyvä kuin tämä.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11171
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja romualdo » 05 Marras 2012, 07:04

"Hymynaamat valloittamaan...." ... el bimboa ja näitä muita (kylähäät ym.) soittolistojen useimmin pyöritettyjä ... und loppuun kulutettuja vinyylisinglejuttuja en minäkään jaksa enää kuunnella.... mutta niin, .... Aurinkosilmät.... "silmät aurinkoiset mieleni voi muuttaa...." ihana biisi sekin, totta vie, minäkin vähän pihtailin tuossa pisteitä antaessani Tom Tomille noin 4.0 - 4.6 pistettä, pidän siis ehkä jonkinlaisen tai oikeastaaan aika selvähkön hajueron mm. viisuhistoriani N:ro 1 suosikkiini Viulu-ukko, ...
ja en voi olla tietenkään mainitsematta tässä samaan vinkuvaan hengenvetooni myös muita Suomen HUIPPU-viisuedustuksia eli nohh ainaskin : Dolce Vita, Valoa ikkunassa, Aurinko laskee.., Tie uuteen päivään, Muistathan, Katson Sineen..., ... uuuh.... Fantasiaa, Eläköön Elämä ..... :ihana: auts, miten he..vetin kovia juttuja olemmekaan lähettäneet..... ! siinä saavat olla varsinkin Islanti ja Tanska (mm.) todella punavalkoisinaisina tai vihreinä kateellisuudesta.... ! .....

jk. en ehkä aina ihan täysin kestä noita lämpöpatteri- ym. teorioitani ja huhu- ja tositarinoita maailmalta .....

Avatar
kuu-kuu
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 3991
Liittynyt: 01 Tammi 2013, 05:10
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja kuu-kuu » 08 Tammi 2013, 13:21

Vieraaksi jäänyt. Miksi tämä menestyi niinkin hyvin. Syy on laulaja. Hän on innokas ja retee. Ei melodiakaan yrjötä, muttei se heitä tainnuksiinkaan. Kuunnelkaa, kuinka se kailottaa ja taputtaa käsiään kuin mikäkin mustalainen. Kolmea pistettä enempää ei voi antaa.

Antero
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1001
Liittynyt: 08 Maalis 2004, 19:47

Re: Suomi 1973: Marion Rung – Tom tom tom

Viesti Kirjoittaja Antero » 08 Tammi 2013, 13:31

kuu-kuu kirjoitti:Vieraaksi jäänyt. Miksi tämä menestyi niinkin hyvin. Syy on laulaja. Hän on innokas ja retee. Ei melodiakaan yrjötä, muttei se heitä tainnuksiinkaan. Kuunnelkaa, kuinka se kailottaa ja taputtaa käsiään kuin mikäkin mustalainen. Kolmea pistettä enempää ei voi antaa.
Luettuani tämän viestin huomaan tulleeni vanhaksi... :lohduton: Koska oletan lainauksen olevan nuoremman polven edustajan kirjoittama.
Legendaarinen Lehtisen Ranen viisu, jonka iki-ihana Marion niin valloittavasti esitti.... innokas ja retee...kailottaa ja taputtaa käsiään kuin mikäkin mustalainen.. huoh :shock:

Vastaa Viestiin