

Vuosi: 1973
Kappale: Tom tom tom
Esittäjä: Marion Rung
Säveltäjä: Rauno Lehtinen
Sanoittaja: Bob Barratt
Kapellimestari: Ossi Runne
Sijoitus: 6./17
Pisteet: 93
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1973fi
Karsinnan tulos: http://natfinals.webuda.com/70s_80s/Finland1973.html
Marion Rung (s. 7. joulukuuta 1945) nousi suomalaisten tietoisuuteen vuonna 1962 ensimmäisen euroviisuedustuksensa myötä. Marionin uran alkuvaiheisiin tulemme tutustumaan Viisulassa tarkemmin, kunhan Tipi-tii saa esittelyvuoronsa. Tänään keskitymme Marionin toiseen euroviisuesiintymiseen vuodelta 1973 ja hänen uraansa tuosta vuodesta eteenpäin.
70-luvun alkaessa koitti Marion Rungin comeback, sillä 60-luvun lopulla hänen suurimmat menestyksen päivänsä vaikuttivat olevan jo takana. Hän tiputti taiteilijanimestään sukunimen Rung pois, ja alkoi levyttää musiikkia aikuisempaan makuun. 60-luvullahan monet Marionin levytykset olivat sellaisia viattomia teini-iskelmiä, jotka sopivat nuoren tytön esitettäväksi, olihan Marion noussut julkkikseksi jo 16-vuotiaana. Ensimmäinen osoitus aikuisemmasta tyylistä oli vuonna 1972 ilmestynyt albumi Shalom, jossa Marion laulaa hepreaksi ja jiddišiksi perinteisiä juutalaisia kansanlauluja – onhan Marion yksi Suomen tunnetuimpia juutalaisia.
Vuonna 1973 Rauno Lehtinen pyysi Marionia esittämään hänen säveltämänsä laulun Tom tom tom Suomen euroviisukarsinnoissa, jotka järjestettiin Finlandia-talossa 3. helmikuuta. Asiantuntijaraati äänesti Marionin esityksen parhaaksi, ja näin hän pääsi toistamiseen edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailuihin. Kilpailu järjestettiin jälleen Luxemburgissa, missä tapahtui myös Marionin ensimmäinen viisuedustus yksitoista vuotta aikaisemmin. Myös laulun säveltäjällä Rauno Lehtisellä oli aikaisempaa euroviisukokemusta, sillä hänen kynäilemänsä Tie uuteen päivään oli kahta vuotta aiemmin sijoittunut Euroviisuissa kahdeksanneksi.
Suomen delegaatio lähti vuoden 1973 Eurovision laulukilpailuihin henkseleitä paukutellen. Suomen viisuedustajan ympärillä kiehui ennennäkemätön markkinointikoneisto, ja Marionin levy-yhtiö promosi tähteään kilpailukaupungissa minkä kerkesi. Erityisesti mieliin on jäänyt suomalaisten saunassa järjestämä lehdistötilaisuus, jossa Ruotsin Nova-yhtyeen pojat innostuivat poseeraamaan ainoastaan pyyhkeet päällä. Eurovision laulukilpailuissa oli luovuttu kyseisenä vuonna kielisäännöstä, ja sen myötä suomalaiset päättivät esittää viisunsa englanniksi.
Marion on euroviisuhistorian ainoa artisti, joka on saanut esiintyä heti kilpailukavalkadin ensimmäisenä molemmilla edustuskerroillaan. Valitettavasti Luxemburgin Nouveau Théâtre’n tekniikka petti juuri ensimmäisen esityksen kohdalla, sillä äänentoisto ei toiminut itse kilpailusalissa ollenkaan. Marion päätti kuitenkin esiintyä hämmingistä huolimatta täysillä – ja onneksi niin, sillä televisiolähetyksessä ei ollut minkäänlaisia ongelmia.
Vuoden 1973 Eurovision laulukilpailun tulokset ratkaisi paikan päällä äänestänyt tuomaristo, jossa oli kaksi jäsentä jokaisesta osallistujamaasta. Jokainen tuomariston jäsen arvosteli kilpailukappaleita skaalalla 1-5, eli jokainen laulu sai jokaiselta äänestäjämaalta jonkin pistemäärän väliltä 2-10. Suomi pärjäsi jo heti äänestyksen ensimmäisillä kierroksilla paremmin kuin monet muut kilpailukappaleet. Suomi vastaanotti tuomaristoilta enimmäkseen kolmosia, siinä missä muut kilpailukappaleet saivat keskimäärin kakkosta. Kaikkein eniten Tom tom tom –viisusta pitivät belgialaiset ja britit, jotka molemmat antoivat laululle yhteensä 9 pistettä. Lopputuloksena oli 93 pistettä, jotka oikeuttivat kuudenteen sijaan. Kyseessä oli Suomen paras sijoitus Euroviisuissa vuoteen 2006 asti. Marionia on tästä syystä pidetty Suomessa todellisena ”euroviisukuningattarena”, sillä olihan hän myös saavuttanut tätä aikaisemmin Suomen edellisen ennätyksen, eli seitsemännen sijan.
Tom tom tomin menestys oli kuitenkin vasta alkusoittoa Marionin kansainvälisille saavutuksille. Seuraavana vuonna hän voitti Sopotin festivaaleilla pääpalkinnon esityksillään I believe in music ja This was a world. Sopotin voiton jälkeen länsisaksalainen levytuottaja Gerd Thumser tarjosi Marionille levytystilaisuutta Saksassa. Marion levytysura Saksassa alkoi ranskalaisella iskelmällä El bimbo, joka nousi listoille ja myi yli 100 000 äänitettä. Marion levytti vuosien 1974 ja 1979 välillä kymmenisen laulua Länsi-Saksassa. Jonkinlaista menestystä nauttivat myös levytykset Der Bauer und sein Weibchen ja Señorita por favor, mutta toista El bimbon kaltaista suurmenestystä ei enää syntynyt. Vuonna 1977 Marion pääsi levyttämään Lontooseen englanninkielistä albumia, mikä lisäsi Marionille esiintymisiä ulkomailla, vaikka suurempi kansainvälinen läpimurto jäikin saavuttamatta. Vuonna 1980 Marion voitti Sopotissa järjestetyt Intervision laulukilpailut laululla Hyvästi yö.
Vaikka 1970-luvulla Marion levytti ja esiintyi usein Saksassa ja muualla Euroopassa, oli hänen suosionsa myös kotimaassaan korkeimmillaan juuri tuolloin. Kaikki Marionin pitkäsoitot vuosien 1973 ja 1979 välillä myivät vähintään kultaa, vaikka levyjä saattoi parhaimmillaan ilmestyä kaksikin vuodessa. El bimbo oli suuri menestys myös Suomessa, sillä se oli vuonna 1975 kuukausia Suomen listaykkösenä. Muita Marionin superhittejä olivat mm. Eviva Espanja (1973), Pepe (1975), Kylähäät (1976), Señorita por favor (1978), Halleluja (suomenkielinen versio vuoden 1979 viisuvoittajasta) sekä Rakkaus on hellyyttä, jolla Marion voitti vuoden 1977 Syksyn sävel –kilpailun.
Vaikka Marion oli 70-luvulla yksi Suomen ylivoimaisesti suosituimpia tähtiä, hän sai 80-luvulla kokea suuren yleisön oikullisuuden. Marion lähes unohdettiin. Levyt eivät myyneet enää entiseen malliin, ja lisäksi artistin musiikillinen tyyli oli hakusessa. 90-luvulla Marion alkoi levyttää perinteisempää suomalaista tanssimusiikkia, minkä ansiosta hän nousi jälleen suosioon iskelmäyleisön keskuudessa. Menestystä nauttivat erityisesti kappaleet Nuo silmät ja Lupaus. Marionin uutta menestystä vauhditti myös suomalaisten nostalgiannälkä sekä iskelmämusiikin arvostus. Marionin menneiden vuosikymmenien klassikkokappaleet nousivat uuteen kukoistukseen, ja lisäksi myös iskelmätähdet alkoivat saavuttaa arvostusta muun muassa erilaisten tunnustusten myötä: Marion esimerkiksi vastaanotti vuonna 2002 Iskelmä Finlandia –palkinnon tunnustuksena pitkästä urastaan.
Viimeistään vuonna 2000 Marionin voidaan sanoa palaneen takaisin valtakunnallisen julkisuuden valokeilaan, sillä kyseisenä vuonna hän oli mukana kolmen muun iskelmäkonkarin kanssa Leidit lavalla –projektissa, joka oli yksi vuotensa merkittävämpiä musiikkitapahtumia Suomessa. 2000-luvulla Marionilta oli julkaistu elämäkertakirja ja lukuisia kokoelmalevyjä muutamien uusien levytysten ohella. Esiintymisiä riittää edelleen säännöllisesti. Yli 50 vuotta kestäneen uransa perusteella Marion on ehdottomasti yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiä iskelmälaulajia.
Suomen karsinta 1973:
Seija Simola ja Paradise - One Two Three
Jukka Kuoppamäki - Onnenmaa
Maarit - Ampukaa pianisti
Irina Milan - Song for a dove (ylen Elävä arkisto)
Cumulus - Noustaan perhosilla lentoon
Danny - Galileo Galilei
Aarno Raninen - Odotan
Marion Rung – Tom tom tom
Sammy Babitzin & Koivistolaiset - Riviera
Nina- Super-extra-wonder-shop
Maarit - Life is a jigsaw
Lasse Mårtenson - Hän on mennyt vuorten taa (audio)
Marion Rung Suomen karsinnoissa:
Marion Rung – Tipi-tii (Spotify) (1962)
Marion Rung – Pikku rahastaja (Spotify) (1962)
Marion Rung – Goodbye (Spotify) (1967)
Marion Rung – Kesän laulu (Spotify) (1967)
Marion Rung – Tuntematon sydämeni (Spotify)(1969)
Marion Rung – Tom tom tom (1973)
Marion Rung – Icing (audio) (1974)
Marion Rung Spotifyssa
Aiemmin Viisulassa: Suomi 1971: Markku Aro & Koivistolaiset – Tie uuteen päivään
