Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Dan Ar Braz & L'Héritage des Celtes - Diwanit bugale

*****
3
7%
****
10
23%
***
15
34%
**
11
25%
*
5
11%
 
Ääniä yhteensä: 44

Avatar
Toni
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 18612
Liittynyt: 10 Helmi 2004, 12:23
Paikkakunta: Helsinki

Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja Toni » 17 Tammi 2013, 20:05

:ranska:
Kuva
Maa: Ranska
Vuosi: 1996
Kappale: Diwanit bugale
Esittäjä: Dan Ar Braz & L'Héritage des Celtes
Säveltäjä: Dan Ar Braz
Sanoittaja: Dan Ar Braz
Kapellimestari: Fiachra Trench
Sijoitus: 19./23
Pisteet: 18
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1996fr

Daniel Le Bras syntyi 15. tammikuuta 1949 Quimperin kaupungissa Bretagnessa. 13-vuotiaana Daniel hankki ensimmäisen kitaransa. Esikuvina nuorelle muusikolle toimivat kansainväliset pop- ja rock-tähdet Bob Dylanista Jimi Hendrixiin, kuten muillekin samanikäisille pojille. Musiikin sijaan Daniel patistettiin isänsä toimesta keittiöalan kouluun, jossa hän tapasi tulevan yhteistyökumppaninsa Alan Stivellin. Alan Stivell oli erityisen kiinnostunut kelttiläistaustaisesta musiikista. Malicorne-nimisen ryhmän kanssa miehet kiertelivät menestyksekkäästi ympäri Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa sekä Australiaa, Daniel sähkökitaran varressa ja Alan kelttiläisten perinneinstrumenttien taitajana. Jo nuorella iällä Daniel näytti arvostuksensa juuriaan kohtaan ja muutti nimensä bretonilaisperäiseksi. Tästä eteenpäin Daniel Le Bras tunnettiin nimellä Dan Ar Bras (myöh. Ar Braz).

Vuonna 1972 Dan perusti oman ryhmänsä nimeltään Mor. Stivellin yhtyeeseen verrattuna Mor pyrki musiikissaan huomattavasti kohti keskitietä, mainstreamia. Sanomattakin on selvää, että bändivoimien jyllätessä ympäri maapalloa Mor ei pystynyt antamaan kuuntelijakunnalle mitään erityistä ja kuivahti kokoon nopeasti. Tulevina soolovuosina Danielin kiinnostus kelttiläistä musiikkia kohtaan kasvoi kasvamistaan. Miehen 70-luvun englanniksi ja ranskaksi esitetty tuotanto sai suosiota etenkin Yhdysvalloissa. 80-luvulla Dan näytti saaneensa tarpeekseen kelttiläisvaikutteista ja keskittyi kehittelemään omanlaistaan New Age -henkeä.

Kaikki muuttui vuonna 1992, kun Quimperin kaupunkifestivaalien järjestäjä pyysi Danielia luomaan shown, jossa koettaisiin traditionaalisia kelttiläisiä elämyksiä yhdistettynä nykyaikaiseen popmusiikkiin. Dan otti yhteyttä kontaktihenkilöihinsä ympäri maailman ja synnytti ryhmän nimeltään L'Héritage des Celtes. Yhtyeen perustajajäseninä olivat Danin lisäksi irlantilainen Donal Lunny, skotlantilainen Karen Matheson, walesilainen Elaine Morgan sekä bretagnelaiset Bagad Kemper ja Alan Stivell. Laajimmillaan projektissa oli mukana jopa 75 artistia. L'Héritage des Celtes esiintyi Quimperissa vuonna 1993 ja irkkubuumin myötä yhtyeen musiikki oli salamannopeasti tunnettua koko Ranskassa. Studioalbumia myytiin 100 000 kappaletta yhteensä yli kymmenessä maassa. Tätä seurasi live-albumi. Irlantilaisartistien menestyksen sekä Riverdancen maailmanvalloituksen myötä Ranskan televisioyhtiö piti Dan Ar Brazia yhtyeineen ainoana oikeana euroviisuedustajana Oslon kilpailuihin vuonna 1996.

Vuoden 1996 edustussävelmä oli Ranskan viisuhistoriassa ensimmäinen, joka ei sisältänyt yhtäkään ranskan kielen sanaa. Säännöt sanoivat tuohon aikaan, että laulu tuli esittää "jollakin maan virallisista kielistä", mutta tästä oltiin ilmeisen valmiita joustamaan, sillä varsinaista virallisen kielen asemaa bretonilla ei Ranskassa ollut, kuten ei korsikalla (1993) tai Haitin kreolillakaan (1992). Dan Ar Brazin itse säveltämä ja sanoittama kappale "Diwanit bugale" (Syntykööt lapset) oli vahvasti kelttisävytteinen, jonka alkuperä kuului esityskielen lisäksi myös taustalla soitetuissa lavainstrumenteissa. Lisäksi laulun sanomassa oli myös vahva kansallisaate ja epäilemättä myös heimoaate. Laulusta ei ole levytetty edes ranskankielistä versiota. Sen sijaan irlantilainen kansanmusiikkiryhmä Anuna on ottanut laulun ohjelmistoonsa.

"Diwanit bugale" lähti Osloon potentiaalisena ennakkosuosikkina. Ranskan delegaatio ei ollut kuitenkaan ainoa, joka oli keksinyt kelttiläisvaikutteiden olemassaolon. Virallisen euroviisuhistoriikin mukaan esikarsinnasta Ranska oli päässyt jatkoon yhdentenätoista. Menestys viisufinaalissa oli kuitenkin toisenlainen. Ranska esiintyi finaalissa kilpailun keskivaiheilla, kun taas mm. menestyneemmät ja hyvin samanlaista musiikkimaailmaa edustaneet Irlanti ja Ruotsi esiintyivät vasta kilpailun loppupuolella. Kun kaikki 23 kolme kappaletta oli kuultu, suurin osa yleisöstä tuskin edes muisti Ranskan kappaleen olemassaoloa. Ranska sai pisteitä ainoastaan kuudelta raadilta. Eniten innoissaan oli Belgian raati, joka antoi seitsemän pistettä. Suomen raatikin antoi Ranskalle kaksi pistettä. Yhteispisteiksi kertyi vaatimaton 18 pisteen saldo. Sijoitus oli lopulta 19. Seuraavan vuoden kilpailusta putoamista Ranskan delegaation ei tarvinnut pelätä. Vuoden 1996 kilpailusta pudonneet shokeeratut saksalaiset pitivät ystävineen huolen, että vuodesta 1996 alkaen kaikki suuret rahoittajamaat olisivat automaattisesti loppukilpailussa.

Dan Ar Braz Spotifyssa
Kuva Kuva
Kuva Kuva
Kuva Kuva
Kuva
http://www.danarbraz.fr/
"Mutta siis kaikkihan on pornoa, jos sitä katsoo oikein." (Margot)

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7875
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Helsingin mlk

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja akuankka13 » 17 Tammi 2013, 20:10

Ihana kieli. :ihana: Viisi tähteä.
Qaj.

Avatar
Serduchka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 48750
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 17:16
Paikkakunta: Pori

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja Serduchka » 17 Tammi 2013, 20:17

:ranska:

Diwanit Bugale siis... pikemminkin Diwanit Pökäle. :niinpa: Ihan hirveä kappale. :jupinaa:
"Excuse my French" :kaunis:

AntSa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13220
Liittynyt: 14 Marras 2003, 13:02
Paikkakunta: Kouvola

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja AntSa » 17 Tammi 2013, 20:32

Soitinmenot kelttiläisittäin. :heh: Tämä lapsiaiheinen kappale on aina ollut minulle hieman vieras tapaus. Ihan nättihän tämä on ja melodia soljuu mukavasti, mutta tässä on myöskin hieman pysähtynyt meininki.

Annetaan ihan kiva KOLMONEN. Teksti on kaunis. :uujee:
"Kunnon uni on tae mukavalle huomiselle." -Leena-

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9305
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja romualdo » 18 Tammi 2013, 11:00

iiiiiiiihana, siis omankielistä, siis, 5 pist. tälle, varsinki tuo instrumental-tinapilli-osuus tuolla laulun loppupuolella on jotain siis niiiin ..... iiiihh .... huuuu.... uuuuuh ... aaaah ..... ai, että kuinkako mä pystyn näin syvällisiin musiikkiterminologisia sanoja viliseviin korkealaatuisiin analysointeihin... ? ...nohhh emmmääätiiiijä, viisufanihan mä oon ollut vasta jotain vuodesta 1973 lähtien .... se vaan lähtee jostaki tuolta selkärangasta ja selkäydinnesteestä ja hypotalamuksesta ja äitin maijosta tää fanitus ja tään "ainoan oikean korkiatasoisimman iskelmä- ja laulelma-muzaki-gategorian tajuaminen" siis jos puhutaan kansainvälisestä siitä korkeatasoisimmasta vaihto-kappale-kirjasto-musiikki-toiminnasta ... ja kirja-vinkkaamisesta ...... täh, mentiinkö vahingossa jo kirjasto-puolelle, nohhh ei ihme, kun itsekin aloin aikoinaan opiskella kirjastonhoitaja-alaa.......kirjekurssin välityksellä ... mut jäi sitten lopulta kesken, toki, ja tietysti kuten aaddhhddeeelaisella nyt vähän tahi melkein kaikki tahi siis aika moni asia tässä elämässä jääpi kesken..... keskity nyt tähän käsillä olevaan asiaan ...!... hetkonen... sanoinko jo että annoin 5 pistettä tälle kaihoisalle sielukkaasti esitetylle laululle .... sen tietynlainen surumielisyys on erityisen vaikuttavaa tässä....! ... harvassa olivat enää ilon hetket ranskankaan viisujen kohdalla -90 luvulla ..... jos nyt noin rumasti tai jyrkähkösti sanoisi ....
Viimeksi muokannut romualdo, 20 Tammi 2013, 08:49. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

Avatar
jee euroviisut
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 16699
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 16:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja jee euroviisut » 18 Tammi 2013, 12:06

Ihan kaunista laulelua, mutta balladivuodelleen todella massaanhukkuva. Eipä tässä muutenkaan mitään ihmeellistä ole, joten heikko kolmonen riittää.
Muuten, olen sitä mieltä, että viisujen Suomen tuotanto on vaihdettava.

Avatar
tonywerner
Press
Press
Viestit: 28218
Liittynyt: 29 Loka 2004, 07:36
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja tonywerner » 18 Tammi 2013, 12:22

Upea, herkkä ja kaunis :ihana: Tunnelma vie aina mukanaan :ihana: VIISI :ihana:
If you love someone, follow your heart
Cause love comes once, if you're lucky enough

Valkealalainen
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4998
Liittynyt: 09 Syys 2008, 16:19
Paikkakunta: ... (Kouvola)

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja Valkealalainen » 18 Tammi 2013, 13:49

Mainio esimerkki kappaleesta, jossa ei ole ainuttakaan kiinnostavaa koukkua. Kappale vain venyy pitkästyttävästi eteenpäin, ja siinä kaikki. Kun nyt kerran halusivat laulaa noin harvinaisella kielellä, niin olisivat samoin tein panostaneet itse sävellykseenkin vähän enemmän! En minä tällaisesta jaksa innostua.

** tähteä.
Bussi tytön aina ohi onnen vie
Kun toiset löytää sen


- Marion Rung: "Pikku rahastaja"

Avatar
Mattan
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2964
Liittynyt: 20 Huhti 2012, 20:09

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja Mattan » 18 Tammi 2013, 14:14

Kaunis kieli, kelttiläinen kappale... Kaikki kohdallaan!

No, melodia ei innostavimpiin kuulu, mutta neljä tähteä ilman muuta.
Lopuksi haluaisin vielä todeta, että tänä vuonna on Euroviisut.

Avatar
Ihme_Mies
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2614
Liittynyt: 29 Helmi 2008, 14:31
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja Ihme_Mies » 18 Tammi 2013, 18:01

Tämä tulee usein skipattua kelpo viisuvuosikertaa 1996 katsellessa/kuunnellessa, mutta huomaan nyt, että syyttä. :puna: Kaunis, miellyttävä ja tyylikäskin kappale. Selvimpinä miinuksina ennalta-arvattavuus sekä huippukohdan puuttuminen. Kolme.
"Without music, life would be a mistake."

Avatar
ta1ja
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13243
Liittynyt: 17 Tammi 2008, 23:14

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja ta1ja » 18 Tammi 2013, 22:10

Juu ei. Todella tylsä. Minä en tiedä onko jotkut kieliopintoihin liittyvät rallatukset käytännössä biisejä vai onko ne jotain niinkuin melodisia loruja, enkä minä kielivalinnallle lähde pisteitä antamaan. Yksi.
Ihmiset kuuntelevat tänä päivänä radioista kappaleita, jotka vain heitetään heille. Ja heille sanotaan, että teidän täytyy pitää tästä kappaleesta, koska me soitamme sitä 60 kertaa päivässä. He pakottavat pitämään kappaleista.
- Salvador Sobral

Avatar
kwak
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9010
Liittynyt: 06 Joulu 2004, 19:09
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja kwak » 18 Tammi 2013, 23:58

zzz zzz zzz

Yksi tylsimmistä, tyhjänpäiväisimmistä ja epäkiinnostavimmista viisuista kautta aikojen. Yksi tähti. :tajutkaa:
Keep your head high above the water

Avatar
kuu-kuu
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 3956
Liittynyt: 01 Tammi 2013, 05:10
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja kuu-kuu » 19 Tammi 2013, 00:13

Leikkinomadilaulu, tuutulaulutunnelmia, kehtoa keinuttaa, taivaanrantaa katselee, kelttiläispajupilli viheltelee. Tavaratalon musiikkihuoneeseen tuotu mainos, jossa mainostetaan turmeltunutta paimentolaiskansalaista. Tosi ranskalaista, elikkä niin irlantilaista. Irlannissako ne kisat pidettiin. Kieltä jota ei ehkä puhu kukaan tai sitten vain se eräs, joka unohdettiin pikku majaansa. 2 ristiä.

Zera
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2131
Liittynyt: 19 Heinä 2006, 19:47
Paikkakunta: Tampere

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja Zera » 19 Tammi 2013, 01:35

Ei varmaan olisi kannattanut kuunnella tätä juuri nyt kun muutenkin väsyttää, aikamoinen unilaulu zzz Kaksi tähteä.

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9305
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja romualdo » 20 Tammi 2013, 08:57

mitä helv... oh anteeks (täh? ollaankos sitä nyt taas muka liiankin korrekteja... nuokin ovat vain ja "vain" sanoja toisten joukossa...!) siis tuo vinaali-you-tube taltiointi loppuu juuri siihen kohtaan mistä alkaa tai alkaisi tuo instrumentaalivälisoosuus... siis... haloo, onks noille y-t-taltiointi-pätkille siis jokin aikaraja... oisko alun ... hmm jutustelua ja esittelyä voitu vähän typistää että hela musiikki olis mahtunut mukaan... mää kelasin ja kelasin ja ihmettelin kun ei sitä instru-osuutta tule... ettt meniks se jo.... ja misä ihmeen välissä .... :mrgreen: :surrur:

Avatar
Toni
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 18612
Liittynyt: 10 Helmi 2004, 12:23
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja Toni » 20 Tammi 2013, 11:19

Kyllä mulla ainakin jatkuu ihan loppuun asti tuo finaalin youtube-video. Olisiko niin, ettei sinulla olisi ehtinyt sitten latautua tarpeeksi se loppupuoli..?

Tämä jäi vuonnaan vähän toisten "etnoballadien" (mm. Ruotsi, Norja ja Irlanti) jalkoihin, mutta kyllä tässä ehdottomasti hetkensä on. Laulusuoritukset menivät jokseenkin puihin, mutta itse melodialle ja fiilikselle olen aina syttynyt. Tälläkin kertaa ihan neljän tähden edestä.
"Mutta siis kaikkihan on pornoa, jos sitä katsoo oikein." (Margot)

Avatar
MuzaMaza
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 25753
Liittynyt: 26 Marras 2003, 15:21
Paikkakunta: Lieksa

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja MuzaMaza » 20 Tammi 2013, 14:02

Ei ole koskaan kolahtanut oikein kunnolla. En tiedä miksi. Liekö syy solisteissa, sitten? Mutta kuunneltuna kaunista ja rauhoittavaa. Onkohan tämä muuten soinut koskaan yhdessäkään viisudiskossa? :mitvit: Kolme tähteä.

Avatar
Leonardo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2983
Liittynyt: 03 Maalis 2008, 09:00
Paikkakunta: Turku

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja Leonardo » 20 Tammi 2013, 22:18

Kaunista on ja kiva kielivalinta, mutta ikävä kyllä tästä puuttuu kehitys ja kasvu: nyt mennään samaa keinuvaa teemaa alusta loppuun, mikä valitettavasti saa tämän kuulostamaan unettavalta. zzz Toisenlaisella melodian kehittelyllä tästä olisi tullut erittäin hyvä, nyt jäi parempien etnoilujen jalkoihin. Loppu tulee jotenkin töksähtäen.

Kolme tähteä.

Mr Kite
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1799
Liittynyt: 25 Touko 2009, 23:19

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja Mr Kite » 21 Tammi 2013, 07:54

.

Tylsähkö, pitkäveteinen etnologis-lingvistis-folkloristinen kelttiläis-irlantilaisvaikutteinen viisuviritelmä.
Joka ei ainakaan näin aamutuimaan suuremmin viehättänyt.........illalla voisi tosin olla toinen ääni kelloss-eikun viisussa.

Deux étoiles.

.

Avatar
Leo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2632
Liittynyt: 08 Touko 2006, 20:46

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja Leo » 21 Tammi 2013, 16:48

Kaunista ja rauhoittavaa. Erikoinen kieli vielä tehosti tämän kelttiläis-irlantilaisen kappaleen vaikuttavuutta. Kuten Leonardokin tuossa aiemmin osuvasti kuvasi, minäkin jäin kaipaamaan kappaleen kehittymistä ja huippukohtaa ja myös laulun päätös olisi voinut olla toisenlainen. Vähän vaatoimattomaksi jäi, mutta kelttiläisyydestä nostan kolmoseen.

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 26967
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja TomppaJr » 30 Tammi 2013, 19:48

Haahuilevaa ja rentouttavaa, neljä! :ihana:
Jammailen, vastaavasti nyytit jammailee, ääni jumitti.

Dublin
Laulaa viisuja
Laulaa viisuja
Viestit: 282
Liittynyt: 03 Huhti 2007, 18:49

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja Dublin » 15 Helmi 2013, 01:27

Hyvätasoisen vuoden yllättäjä: kappale joka kasvaa joka kuuntelulla. Kansanmusiikkivaikutteet olivat in noihin aikoihin viisuissa, mutta valitettavasti Eurooppa ei juuri ymmärtänyt tässä tapauksessa hyvän päälle. Neljä tähteä.

Avatar
Mikel
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1276
Liittynyt: 12 Maalis 2011, 20:43
Paikkakunta: Turku

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja Mikel » 19 Helmi 2013, 10:42

Melodia on kieltämättä vähän yksitoikkoinen. :heh: Ihan miellyttävä ja kaunis laulelma tämä joka tapauksessa on, joskaan ei ihan vuotensa parhaimmistoon mielestäni kuulu. Annetaan vahvat kolme tähteä. :joojoo:
But may the slightest light start a fire

Avatar
Samiasd
Press
Press
Viestit: 12891
Liittynyt: 19 Tammi 2010, 01:47
Viesti:

Re: Ranska 1996: Dan Ar Braz et co. - Diwanit bugale

Viesti Kirjoittaja Samiasd » 16 Helmi 2019, 00:30

Tunnelmallinen, mutta jos valitan aina ranskan kielestä, niin ei tämä bretonikaan kovinkaan miellyttävältä kuulosta. Kaksi tähteä.
In your voice I feel it coming back to me
Like a shadow whisper in the night
Like a monument to all the time we spent
A minor symphony

Vastaa Viestiin