Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

*****
6
15%
****
12
30%
***
12
30%
**
7
18%
*
3
8%
 
Ääniä yhteensä: 40

Avatar
lharju
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 6191
Liittynyt: 27 Marras 2003, 22:46
Paikkakunta: Helsinki

Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja lharju » 20 Touko 2013, 19:07

:suomi:
Kuva
Maa: Suomi
Vuosi: 1964
Kappale: Laiskotellen
Esittäjä: Lasse Mårtenson
Säveltäjä: Lasse Mårtenson
Sanoittaja: Sauvo Puhtila
Kapellimestari: George de Godzinsky
Sijoitus: 7./16
Pisteet: 9
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1964fi
Karsinnan tulos: http://natfinals.50webs.com/50s_60s/Finland1964.html

Lasse Mårtenson (oik. Lars Anders Fredrik Mårtenson, s. 24. syyskuuta 1934) on yksi Suomen kaikkien aikojen maineikkaimpia säveltäjiä. 1960-luvulla hän oli myös yksi Suomen suosituimpia iskelmälaulajia. Hänen läpimurtonaan sekä laulajana että säveltäjänä voidaan pitää vuoden 1963 Suomen euroviisukarsintoja. Hän itse esitti karsinnassa Toivo Kärjen sävellyksen Kaikessa soi blues ja lisäksi karsinnassa kilpaili myös hänen sävellyksensä Marraskuu, jonka esittivät Seija Lampila ja Rauni Pekkala. Molemmat laulut ovat jääneet elämään, mutta erityisesti karsinnassa toiseksi sijoittunut Kaikessa soi blues on noussut jo suorastaan ikivihreäksi.

Seuraavana vuonna Lasse Mårtenson osallistui uudelleen Suomen euroviisukarsintoihin omalla sävellyksellään Laiskotellen. Vuoden 1964 Suomen euroviisukarsinta järjestettiin kahdessa vaiheessa: ensin yleisö äänesti postikorttiäänestyksellä kymmenestä esityksestä kuusi jatkoon. Tässä vaiheessa Laiskotellen sijoittui vasta neljänneksi. Finaalissa äänivalta oli kuitenkin maakuntaraadeilla, jotka äänestivät Laiskotellen-kappaleen karsinnan ylivoimaiseen voittoon. Laiskotellen keräsi äänestyksessä peräti 403 pistettä, siinä missä toiseksi sijoittunut Satelliitti kahdelle vain 235 pistettä. Vaikka Suomen kansan suosikki olikin ollut Taisto Tammen esittämä Rakkauden rikkaus, sitä ei haitannut Lasse Mårtensonin voitto, sillä Laiskotellen nousi Suomessa hitiksi, ja nykyään se on yksi vuosikymmenensä ikivihreimpiä Suomi-viisuja.

Ennen Lasse Mårtensonin edustusmatkaa suomalaisessa lehdistössä käytiin kielidebattia. Jostain oli lähtenyt liikkeelle huhu, että Mårtenson esittäisi kappaleensa viisuissa ruotsiksi, mikä herätti vastalauseita. Mårtenson kuitenkin väitti, ettei ollut missään vaiheessa harkinnut laulunsa esittämistä muulla kuin suomen kielellä, vaikka hän levyttikin laulustaan ruotsinkielisen version (ja lisäksi myös espanjankielisen version!). Suomenruotsalaiset sanomalehdet kuitenkin vastustivat käytäntöä, jonka mukaan Suomen viisuehdokas saisi olla vain suomenkielinen. Niinpä debatin seurauksena Yleisradio hyväksyi seuraavasta vuodesta lähtien myös ruotsinkieliset edustussävelmät mukaan Suomen karsintoihin.

Suomi esiintyi Kööpenhaminan viisuissa 21.3.1964 kilpailukavalkadin viidentenä, heti kahden muun pohjoismaan eli Norjan ja Tanskan jälkeen. Ruotsi ei tuona vuonna osallistunut viisuihin lainkaan, mutta Lasse Mårtensonin viisuedustus kiinnosti myös Ruotsissa, sillä Mårtenson seurusteli tuolloin ruotsalaisen Siw Malmkvistin kanssa. Mårtensonsin esityksessä ei lupausten mukaan kuultu ruotsia, mutta sen sijaan englantia kylläkin. Suorassa lähetyksessä Lasse Mårtenson nimittäin lauloi edustussävelmänsä viimeisen säkeen englanniksi. Kyseessä on siis ensimmäinen Suomen euroviisuesitys, jossa on kuultu muuta kuin suomen kieltä.

Laiskotellen menestyi viisuissa mukavasti, sillä sen keräämät 9 pistettä oikeuttivat seitsemänteen sijaan. Laulu keräsi pisteitä Norjasta, Tanskasta ja Isosta-Britanniasta, jotka olivat kaikki arvioineet laulun toiseksi parhaaksi. Vuoden 1964 Euroviisuissa maat antoivat pisteitä kolmelle parhaalle asteikoilla 5-3-1. Suomen paras sijoitus vuoteen 1973 asti oli juuri seitsemäs sija, tosin Lasse Mårtensonin ohella myös Marion Rung oli sen saavuttanut vuonna 1962.

Vuosi 1964 oli Lasse Mårtensonille muutenkin merkittävä vuosi, sillä samana vuonna hän levytti laulajanuransa suosituimman hitin Nousevan auringon talo, joka oli suomenkielinen versio Animals-yhtyeen hitistä The house of the Rising sun. Koko 1960-luvun ajan Lasse Mårtenson levytti lukuisia hittejä: Tien kuningas, On ihmeen hyvä tulla kotiin, Rikas mies jos oisin, Et kai ymmärrä minua väärin, Limon limonero yhdessä Koivistolaisen kanssa sekä Mä lähden Stadiin yhdessä Carola Standertskjöldin kanssa.

1960-luvulla Mårtenson alkoi säveltää ahkerasti lauluja myös muille artisteille. Vuonna 1965 Suomen euroviisukarsinnoissa kilpaili kaksi Mårtensonin sävellystä: Carolan esittämä Ge mig en grabb ja Marjatta Leppäsen tulkitsema Iltaisin, joka voitti itse karsinnan, mutta myöhemmin Pohjola-raadin päätöksen perusteella kilpailuun lähetettiinkin toiseksi sijoittunut Aurinko laskee länteen. Vuonna 1966 Mårtenson itse kilpaili laululla Ken hän on ja lisäksi Danny kilpaili hänen sävellyksellään Pieni sana. Vuoden 1967 karsinnassa kuultiin peräti kolme Mårtensonin sävellystä: kuudenneksi sijoittunut Laila Kinnusen esittämä Revontuli, toiseksi sijoittunut Dannyn esittämä Sua kutsun Maarit sekä karsinnan voittanut Varjoon - suojaan, jolla Fredi lähti edustamaan Suomea Wienin Euroviisuihin. 1971 Mårtenson oli itse mukana karsinnoissa laululla Pilvilaulu, vuonna 1973 hän esitti yhdessä Cay Karlssonin kanssa laulun Hän on mennyt vuorten taa. Vielä vuonna 1977 Mårtenson nähtiin Suomen karsinnassa laululla Kuusitoista hyvää vuotta. Mårtenson nähtiin Suomen euroviisukarsinnoissa vielä 1980-luvullakin, tosin uusissa tehtävissä: vuonna 1981 hän oli asiantuntijaraadissa valitsemassa Riki Sorsaa Suomen edustajaksi ja vuonna 1987 hän juonsi Suomen viisukarsinnat yhdessä Laila Halmeen kanssa.

1960-luvun loppupuolella Lasse Mårtenson alkoi suuntautua myös perinteisen kevyen musiikin ulkopuolelle. Hän on säveltänyt muun muassa hengellistä musiikkia sekä sävellyksiä elokuviin ja televisio-ohjelmiin. Mårtensonin ylivoimaisesti tunnetuin sävellys on 1970-luvun puolivälissä sävelletty Myrskyluodon Maija, joka sävellettiin alun perin samannimistä tv-sarjaa varten. Myrskyluodon Maija on edelleen Suomen kaikkien aikojen myydyin pianonuotti. Mårtenson on kunnostautunut myös suomalaisessa estradiviihteessä ja lisäksi 70-luvulla lapsuutensa eläneet saattavat muistaa hänet television lastenohjelman musiikinopettaja Lehtori Musana. Meren ja purjehduksen ystävänä tunnettu Lasse Mårtenson on säveltänyt lukuisia meri- ja saaristoaiheisia sävellyksiä.

Vuoden 1964 Eurovision laulukilpailusta ei ole jäänyt talteen minkäänlaista livetallennetta, joten Lasse Mårtensonin esitys on Suomen euroviisuhistorian ainoa esitys, jota ei ole tallessa. Alla olevan YouTube-linkin myötä voimme kuitenkin kuunnella Lassen esityksen Kööpenhaminan viisuista.


Lasse Mårtenson - Weekend

Lasse Mårtenson - Cara domenica

Lasse Mårtenson Spotifyssa

Aiemmin Viisulassa: Suomi 1967: Fredi - Varjoon - suojaan
Kuva
Jos joskus elämänsä voisi vaihtaa unelmaan.
E troco a minha vida por um dia de ilusão.

Avatar
Leonardo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2983
Liittynyt: 03 Maalis 2008, 09:00
Paikkakunta: Turku

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja Leonardo » 20 Touko 2013, 19:36

Yllättävän hyvin pärjäsi tämä Lassen Laiskotellen-laulu tuolloin. Onhan siinä letkeää menoa ja mielenkiintoisia sävelkulkuja, mutta laulaminen on vähän sellaista löysän oloista. En ole koskaan erityisesti pitänyt Lassen äänestä, minusta hän onkin säveltäjänä huippuluokkaa, mutta laulajana keskinkertainen. Tosin tähän Laiskotellen-kappaleeseen hänen laiskalta kuulostava laulutapansa toki sopii vallan mainiosti. :heh:

Kolme laiskasti vilkkuvaa tähteä.

Avatar
Serduchka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 50099
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 17:16
Paikkakunta: Pori

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja Serduchka » 20 Touko 2013, 19:41

:suomi: :suomi:

En oikein välitä tästä Suomen viisusta. Lassella on jännä ääni, kirjaimellisesti laiska. :heh:
🍐 Mikä päärynä!! Miten menee!!?? EI!!!

Avatar
Pete
Press
Press
Viestit: 29829
Liittynyt: 14 Marras 2003, 11:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja Pete » 20 Touko 2013, 23:34

Rakastan viiden tähden edestä. <3
Typerehä kouraasi!

Avatar
kuu-kuu
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 3956
Liittynyt: 01 Tammi 2013, 05:10
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja kuu-kuu » 21 Touko 2013, 01:20

Katoha, läskötelleen pomppas. Jätkähän vetäisee englantiakin siellä välissä, tosi svengilasse tuo Martinpoika. Aina pitänyt tästä. Lapsenakin lauleskellut, biisiähän kuului seitkytluvullakin ratiosta. Jatsia, elokuvamusiikkia, viihdesouliakin. Ja hat-hat -huudahdukset imaisevat letkeään tunnelmaan. Suomen parhaimpia viisukappaleita, ja svengaavimpia. Tuolloinhan Lontoo svengasi. Neljä lontoonbussia.

Avatar
tonywerner
Press
Press
Viestit: 28218
Liittynyt: 29 Loka 2004, 07:36
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja tonywerner » 21 Touko 2013, 08:58

Aikoinaan ihan inhosin, mutta sitten huomasin tämän sopivan omalle "laulu"-äänelleni ja karaoken myötä opin sietämään tätä :heh: Edelleenkään en pidä Lassen versiosta, enkä mistään muustakaan Lassen levyttämästä kappaleesta. Lisäksi hän on säveltäjänä minusta kovin yliarvostettu. "Myrskyluodon Maija" on hieno, mutta siihen se melkein jääkin. "PIeni sana" kappaleessa on hetkensä, mutta rakenne on tyhmä idioottimaisine puheosuuksineen. "Varjoon - suojaan" myös menettelee... 10 vuotta sitten olisin antanut tälle ykkösen, mutta nyt annan peräti kolme - sopii krapulapäivän karaokeen :peukku:
If you love someone, follow your heart
Cause love comes once, if you're lucky enough

Avatar
jee euroviisut
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 16897
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 16:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja jee euroviisut » 21 Touko 2013, 09:11

Rennon letkeä suomalainen viisuklassikko. Neljä tähteä. :peukku:
Muuten, olen sitä mieltä, että viisujen Suomen tuotanto on vaihdettava.

AntSa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13220
Liittynyt: 14 Marras 2003, 13:02
Paikkakunta: Kouvola

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja AntSa » 21 Touko 2013, 09:45

Nuorempana en pitänyt tästä juurikaan. Nyt miehen iässä alan ihan tästäkin pitämään. Teksti on kivan polveileva ja sävelmä svengaa. Annetaan reilu KOLMONEN! :uujee:
"Kunnon uni on tae mukavalle huomiselle." -Leena-

Edwina
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2834
Liittynyt: 11 Tammi 2013, 12:25
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja Edwina » 21 Touko 2013, 19:54

Tässä ei ole mitään mikä vetoaisi. En vain keksi tästä mitään hyvää sanottavaa. Siksipä yksi piste, sekin kunnianosoituksena Lasse Mårtenssonille.

Karistoteles
Lotraaja
Lotraaja
Viestit: 426
Liittynyt: 25 Heinä 2012, 16:28
Paikkakunta: Lahti

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja Karistoteles » 23 Touko 2013, 21:14

Hienosti svengaava klassikko.

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7949
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Helsingin mlk

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja akuankka13 » 23 Touko 2013, 21:59

Kivan rento biisi, kolme tähteä.
Qaj.

Valkealalainen
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5058
Liittynyt: 09 Syys 2008, 16:19
Paikkakunta: ... (Kouvola)

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja Valkealalainen » 25 Touko 2013, 17:26

En ole koskaan erityisemmin pitänyt tästä kappaleesta. Alkaa vain laiskottaa entistäkin enemmän, kun tätä kuuntelee...

** tähteä.
Bussi tytön aina ohi onnen vie
Kun toiset löytää sen


- Marion Rung: "Pikku rahastaja"

Mr Kite
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1799
Liittynyt: 25 Touko 2009, 23:19

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja Mr Kite » 26 Touko 2013, 23:53

.

Hyvin tuttu kappale tämä on, koska tätä aikoinaan soitettiin radiossa niin paljon.
Rennon letkeä, tarttuvamelodinen, jazzahtava viisu.

Eikä kumma, koska Mårtenson on vanhoja jazzmuusikkoja.
Varsinkin 1950-luvulla oli vahvasti mukana jazzpiireissä.
60-luvulla siirtyi sitten myös iskelmämusiikin pariin.
Lasse kuuluu Suomen viihteen / (populaari)musiikin Grand Old Maneihin.

Onkohan Suomen viisuhistoriassa muuten ollut toista näin jazzahtavaa viisua ?
Ei ainakaan äkkiseltään tule mieleen toista näin vahvasti jazz-vaikutteista viisua Suomen viisujen joukosta.
Yleensäkin ottaen jazzmusiikkia on ollut euroviisujen historiassa melko vähän.

Laiskotellen on ehkä kuitenkin vähän jo ajan kuluttama - mutta on tätä silti yhä edelleen kiva kuunnella.

Neljä tähteä.

.

Avatar
MuzaMaza
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 25753
Liittynyt: 26 Marras 2003, 15:21
Paikkakunta: Lieksa

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja MuzaMaza » 07 Kesä 2013, 22:48

Enpä olekaan aikaisemmin muistaakseni edes kuullut tätä livevetoa. Sehän oli aivan mahtava. Varsinkin sovitus. Siis wau! Todella hieno. Hyvä Suomi, Hyvä Lasse. Olisipa kiva vielä joku päivä nähdäkin miltä se näytti. Niin haluaisi varmaan Lasse itsekin. Minä tykkään tästä. Tää on hyvä biisi. Vahvat neljä.

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 28633
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja TomppaJr » 08 Kesä 2013, 21:37

Uskomatonta, että miten vieläkin voi tulla vastaan suomiviisuja, joita en ole kuullut. :shock: Ja vielä näin hyviä! Ihan uskomattoman nokkelat lyriikat, ja varsinkin "se nopea kohta", jossa riimiä pukkasi riimin perään. Ihan parasta! Pakko antaa viisi tähteä.
Jammailen, vastaavasti nyytit jammailee, ääni jumitti.

Avatar
Leo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2632
Liittynyt: 08 Touko 2006, 20:46

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja Leo » 10 Kesä 2013, 21:03

Yleensä en niin jatsahtavasta musiikista niin kauheasti välitä, mutta poikkeus vahvistaa säännön. Tämä Lassen Laiskotellen on ihan yliveto: letkeä, svengaava ja wau, mikä sovitus! Suomenkielinen sanoitus kuulostaa varmaan tässä(kin) laulussa ulkomaalaisen korvaan tosi eksoottiselta. Suorastaan tuohduin, kun luin esittelytekstistä uuden tiedon, ettei ruotsin kielellä saanut tuolloin karsintaan osallistua! Tosi törkeää kielisyrjintää :jupinaa: , onneksi tuosta rajoittavasta ja suppeakatseisesta säännöstä päästiin jo heti seuraavana vuonna :draamaa: . Lassen ääni ja tulkinta on todella jazzvivahteinen, sopien kappaleeseen. Seiskasakkiin sijoitus oli kohtuuhyvä ja ikivihreähän tästä on tullut, koskapa se radiossa vieläkin usein soi. Puhumattakaan yhdestä kaikkien aikojen kappaleesta Lassen Myrskyluodon Maijasta :rakkaus: . Viisi tähteä laiskottelullekin.

Avatar
klaus-12
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 6961
Liittynyt: 27 Helmi 2014, 19:01

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja klaus-12 » 02 Maalis 2014, 15:03

Laiskotellen kolme tähteä sunnuntain kunniaksi

:suomi: :suomi: :suomi:

Avatar
Samiasd
Press
Press
Viestit: 12891
Liittynyt: 19 Tammi 2010, 01:47
Viesti:

Re: Suomi 1964: Lasse Mårtenson – Laiskotellen

Viesti Kirjoittaja Samiasd » 07 Kesä 2018, 22:40

Tämä on aina ollut jotenkin puuduttava ja tässä on lisäksi paikoitellen aika kamala melodia. Jostain syystä tästä tulee mieleen Viidakkokirja-elokuva. Kaksi tähteä.
In your voice I feel it coming back to me
Like a shadow whisper in the night
Like a monument to all the time we spent
A minor symphony

Vastaa Viestiin