Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

*****
3
12%
****
3
12%
***
14
56%
**
4
16%
*
1
4%
 
Ääniä yhteensä: 25

Avatar
lharju
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 6186
Liittynyt: 27 Marras 2003, 22:46
Paikkakunta: Helsinki

Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Viesti Kirjoittaja lharju » 25 Marras 2013, 13:47

:ruotsi:
Kuva
Maa: Ruotsi
Vuosi: 1960
Kappale: Alla andra får varann
Esittäjä: Siw Malmkvist
Säveltäjä: Ulf Kjellqvist
Sanoittaja: Åke Gerhard
Kapellimestari: Thore Ehrling
Sijoitus: 10./13
Pisteet: 4
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1960se
Karsinnan tulos: http://natfinals.50webs.com/50s_60s/Sweden1960.html

Ruotsalainen schlagerkunintar Siw Malmkvist on nähty euroviisulavoilla kaksi kertaa. Ensimmäistä kertaa hänen uransa alkumetreillä keväällä 1960, jolloin hän edusti kotimaataan Ruotsia laululla Alla andra får varann. Toinen viisuesiintyminen tapahtui vuonna 1969, jolloin Saksassa suureen suosioon noussut Siw edusti Länsi-Saksaa laululla Primaballerina. Primaballerina on jo saanut Viisulassa esittelyvuoronsa ja sieltä voitte lukea myös Siw Malmkvistin uran biografian. Tänään keskitymme Malmkvistin ensimmäiseen viisuedustukseen ja hänen saavutuksiinsa Melodifestivalenissa.

Siw Malmkvist (s. 31. joulukuuta 1936) nousi siis julkisuuteen vuoden 1959 Ruotsin euroviisukarsinnan myötä. Tuolloin Uumajassa asunut 22-vuotias Malmkvist esitti kilpailun voittaneen sävelmän Augustin, josta tuli hänen ensimmäinen varsinainen hittinsä. Ruotsin televisio oli kuitenkin sitä mieltä, että kansainväliseen edustustehtävään tulisi valita kokeneempi artisti, ja niinpä euroviisumatkalle lähti Malmkvistin sijaan Brita Borg. Brita Borg esitti kuitenkin monien mielestä leikkisän Augustin-kappaleen hivenen ponnettomasti Cannesin Euroviisuissa, ja moni ruotsalainen jäi kaipaamaan Malmkvistin reipasta tulkintaa. Kenties tästä syystä Ruotsin televisio päätti "hyvityksenä" lähettää Siw Malmkvistin seuraavana vuonna automaattisesti Ruotsin euroviisuedustajaksi, vaikka hän ei edes osallistunut Ruotsin karsintaan.

Ruotsin karsinnan vuodelta 1960 voitti Ulf Kjellqvistin säveltämä ja Åke Gerhardin sanoittama Alla andra får varann (suom. Kaikki muut saavat toisensa), jonka esittivät Östen Warnerbring ja Inger Berggren. Vaikka euroviisumatkalle lähtikin Siw Malmkvist, pääsivät molemmat laulun alkuperäiset esittäjät myöhemmin viisumatkalle edustamaan Ruotsia. Inger Berggren vieläpä samojen lauluntekijöiden kynäilemällä laululla Sol och vår.

Alla andra får varann esitettiin Lontoon Eurovision laulukilpailuissa 25.3.1960 kilpailukavalkadin toisena. Poikkeuksellisesta laulussa oli lähes minuutin pituinen instrumentaalinen osio sen keskivaiheessa. Siw Malmkvist on muistellut, että tunnelmat Ruotsin delegaatiossa olivat toiveikkaat heti äänestyksen alkaessa, sillä heti ensimmäisenä pisteensä jakanut Ranska antoi kaksi ääntä Ruotsille. Valitettavasti menestys jäi lopulta kuitenkin vaatimattomaksi, sillä Ruotsi ei näiden äänten lisäksi saanut enää kuin yhden äänen Italialta ja yhden Alankomailta. Neljä ääntä riittivät vain kymmenenteen sijaan, jonka Ruotsi jakoi Tanskan kanssa.

Vuonna 1961 Malmkvist oli jälleen mukana Ruotsin euroviisukarsinnoissa. Hän esitti laulut Vår i hjärtat ja April, april. April, april voitti kilpailun, mutta Malmkvistin esityksestä nousi todellinen skandaali Ruotsissa. Malmkvist sekoili laulun sanoissa, lauloi väärissä kohdissa ja lisäksi hänen pokkansa petti, sillä hänellä oli vaikeuksia pidättää nauruaan esityksen aikana. Ilmeisesti myös yleisöllä oli hauskaa, sillä Malmkvist pyysi, ettei yleisössä naurettaisi. Lehdistö arvosteli esitystä jyrkin sanankääntein ja ilmeisesti kohun takia Ruotsin yleisradio päättikin lähettää Euroviisuihin Malmkvistin sijaan Lill-Babsin. Näin Malmkvistista tuli kaksinkertainen Ruotsin viisukarsintojen voittaja, joka syrjäytettiin kansainvälisestä edustustehtävästä. Huumoristaan ja nokkelista sutkautuksistaan tunnettu Malmkvist tosin väitti artistinvaihdoksen tapahtuneen siksi, että Lill-Babs oli paremmannäköinen kuin hän.

Vuonna 1961 tapahtui Malmkvistin läpimurto myös Saksan liittotasavallassa, mistä alkoi hänen kansainvälinen menestyksensä. Vuonna 1962 hänet nähtiin jo Saksan euroviisukarsinnoissa. Siw Malmkvistin paluu Melodifestivaleniin tapahtui niinkin myöhään kuin vasta vuonna 1988, jolloin hän kilpaili laululla Det är kärlek. Laulu ei kuitenkaan päässyt ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon. Vuonna 1996 Malmkvist juonsi Melodifestivalenin yhdessä Pontus Gårdingerin kanssa. Vuonna 2004 kolme ruotsalaista schlagerkuningatarta Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson ja Towa Carson yhdistivät voimansa ja kilpailivat Melodifestivalenissa Thomas G:sonin laululla C’est la vie. Laulu äänestettiin Melodifestivalenin finaaliin, mutta sijoittui siellä ikävä kyllä viimeiselle sijalle. Sama kolmikko esiintyi myös vuoden 2013 Melodifestivalenissa erään alkukarsinnan väliaikanumerona, jossa he esittivät humoristisia versioita kansainvälisistä hiteistä ja ruotsalaisista MF-hiteistä.


Melodifestivalen 1960 (katseltavissa 14.12. asti)

Ruotsin karsintaa 1960 (audio)

Inger Berggren - Underbar, så underbar
Britt Damberg - Nancy Nancy
Östen Warnerbring - Alla andra får varann
Britt Damberg - Alexander ¨

voitto (video)

Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Laila Kinnunen - Kaikki saavat toisensa

Siw Malmkvist Spotifyssa

Aiemmin Viisulassa:

Ruotsi 1962: Inger Berggren - Sol och vår
Saksa 1969: Siw Malmkvist - Primaballerina
Kuva
Jos joskus elämänsä voisi vaihtaa unelmaan.
E troco a minha vida por um dia de ilusão.

Avatar
Serduchka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 48754
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 17:16
Paikkakunta: Pori

Re: Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Viesti Kirjoittaja Serduchka » 25 Marras 2013, 14:54

:ruotsi: :ruotsi: :ruotsi:

Pirteyttä ihan kyllä piisasi tässä viisussa.
"Excuse my French" :kaunis:

Avatar
jee euroviisut
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 16700
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 16:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Viesti Kirjoittaja jee euroviisut » 25 Marras 2013, 16:40

Mitäänsanomattomalta tämä tekopirteys kuulostaa. Mielenkiintoisin osuus oli välisoitto. Kokonaisuudelle kaksi tähteä.
Muuten, olen sitä mieltä, että viisujen Suomen tuotanto on vaihdettava.

AntSa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13220
Liittynyt: 14 Marras 2003, 13:02
Paikkakunta: Kouvola

Re: Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Viesti Kirjoittaja AntSa » 25 Marras 2013, 18:11

Minusta tämä on aina ollut oikein kiva "ralli". Ralli se on minun rattoni, ja tämä ralli kerää NELJÄ tähteä. Ihana äänen värikin tällä Siwillä. :uujee:
"Kunnon uni on tae mukavalle huomiselle." -Leena-

Avatar
Leo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2632
Liittynyt: 08 Touko 2006, 20:46

Re: Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Viesti Kirjoittaja Leo » 25 Marras 2013, 20:26

Mukavan ajankohtainen tämä viisu, koskapa SVT näytti ihan hiljattain Minnenas Television -ohjelmassa Melodifestivalen 1960 -kisan. Ohjelmassa Christer Björkman muistutti siitä, että Ruotsin karsintasysteemi oli alkuvuosina sellainen, että laulu oli pääosassa eikä artisti. Niinpä muutama vuonna kävi niin, että kisamatkalle lähti kahden karsinta-artistin sijasta joku kolmas.
Iki-ihana, komediennenkin kykyjä omaava Siwan lauloi pirteästi rakkausrallatuksensa. Orkesterissakin potkua piisasi, mutta sijoitus jäi vaatimattomaksi. Ihan kiva on ,muttei loistokas. Kolme tähteä kokonaisuudelle, Siwan itse saisi täydet viisi :ihana: .

Valkealalainen
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5002
Liittynyt: 09 Syys 2008, 16:19
Paikkakunta: ... (Kouvola)

Re: Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Viesti Kirjoittaja Valkealalainen » 26 Marras 2013, 14:41

Aika unohdettava iskelmä.

** tähteä.
Bussi tytön aina ohi onnen vie
Kun toiset löytää sen


- Marion Rung: "Pikku rahastaja"

Avatar
Leonardo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2983
Liittynyt: 03 Maalis 2008, 09:00
Paikkakunta: Turku

Re: Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Viesti Kirjoittaja Leonardo » 27 Marras 2013, 23:06

Pirteä kappale, jonka Siw vielä pirteämmin esitti, vaikkakin hänen hivenen narisevan naurava laulutapansa on vähän siinä ärsyttävyyden rajamailla. Kivasti svengaava kokonaisuus, jonka pitkä välisoitto oli aika erikoinen ratkaisu.

Kolme tähteä.

Viisulan 990. viisu - enää 10 lisää, niin 1000 menee rikki. :uujee:

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9305
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Viesti Kirjoittaja romualdo » 28 Marras 2013, 11:13

mahtavaa menoa ja heittäytymistä (ehkä liiankin huolettomasti otti hän esiintymisensä kuten myös sen April-jutunkin...? olin kuulevinani eräässä kohtaa "vedämpä sanani takaisin tai korvaan sen jollain toisella-Jasmine-96maisen-mokan-mut-hei-moka-on-lahja!-mokailkaa-se-on-mukavaa!" ....ehkä, tai sitten vain kuvittelin? ... varsinainen boheemi siis? ja erittäin ihana artisti ja munkin suosikkejani Lahden takaa...tietysti Ann-Louise Hanssonin ohella, hän on nro 1 sekä Lill Lindfors, naturligtvis!). Aika pöyristyttävää tosiaan ettei kiiltävän sifonkisessa puhvihameessaan näyttävästi Lontoossa esiintynyt Siw saanut(kaan) esittää Augustinia eli viisudebyyttiään jo v. -59 sillä se levyversiohan on aivan repäisevän mahtava... Britalle se laulu ei (mielestäni) sopinut ... hänen matala alttoäänensä olisi mieluummin saanut soida jossain hiipivässä balladissa! Välisoitto on näin jazz-diggarille siis aivan mahtavaa mannaa... ja... kyllä, ei voi kuin nauttia noista wanhoista orcesteriosuuksista ja säestyksistä! n. 3.3 - 3.7 pist.
Suurkiitos tiedoista että tuo Ruohtin finaali on vielä katsottavissa ja muutenkin pusi:pusi ja hali:halay sinne Viisulan toimitukseen - taas kerran!
jk. siis mahtava taso jo tuolloin MF-ruohtin karsinnoissa! Esim. tuo Nancy Nancy laulu kuulosti tosi tutunomaiselta, turvalliselta, maailmanluokan hitiltä suorastaan siis joltain amerikalaiselta ikivihreältä, Andrews Sisters -stygelta tms. ... ilmeisesti se on tehty myös suomeksi... Niin tutulta se kuulosti! Harmittavan lyhyt se oli vain kestoltaan, siis haloo 1:55! Monaco -66 sun muut lyhimmät virret saivat näin siis jatkoa....! Yllättäen ruohtin karsinta-aarteistosta käsin!

Avatar
WildDance
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7095
Liittynyt: 14 Kesä 2012, 20:58

Re: Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Viesti Kirjoittaja WildDance » 28 Marras 2013, 15:36

Ihan kiva viisu. Pirteä kappale ja ottaen huomioon vuosiluvun, tämä on todella mukava kappale. Ei huono.

:ruotsi: :ruotsi: :ruotsi:
Just like CleopatRa

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 26968
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Viesti Kirjoittaja TomppaJr » 29 Marras 2013, 09:50

Olipas rasittava laulu. :heh: Ylipirteää vinkunaa ja muutenkin pisti vain vihaksi koko ajan. Pakko antaa yksi tähti.
Jammailen, vastaavasti nyytit jammailee, ääni jumitti.

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7875
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Helsingin mlk

Re: Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Viesti Kirjoittaja akuankka13 » 01 Joulu 2013, 23:10

Aikansa peruspirteä rallatus. Kolme tähteä.
Qaj.

Avatar
Weewa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9444
Liittynyt: 17 Marras 2003, 15:23
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Viesti Kirjoittaja Weewa » 14 Joulu 2013, 13:48

Siw on kyllä loistava esiintyjä. :mrgreen: Kappale on kovin mukaansatempaava eikä tuo instrumentaali-kohta häiritse lainkaan. Mainio kappale, neljä tähteä! :peukku:
...Åh jag börjar nästan (s)Weewa I mina gyllene skor.

Avatar
Samiasd
Press
Press
Viestit: 12891
Liittynyt: 19 Tammi 2010, 01:47
Viesti:

Re: Ruotsi 1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Viesti Kirjoittaja Samiasd » 16 Maalis 2018, 23:31

Mukavasti svengaava, mutta ei erityisen persoonallinen. Söpö väliosa. Mielellään tämän kerran kuuntelee, mutta ei tämä mitenkään elämään ole jäänyt. Kolme tähteä.
In your voice I feel it coming back to me
Like a shadow whisper in the night
Like a monument to all the time we spent
A minor symphony

Vastaa Viestiin