Pikalevyarvostelut: Pepe Willberg, Katri Helena, Frederik & Tähdet, tähdet

tähdet tähdetSuomalainen musiikki elää ja voi hyvin. Uusi trendi tuntuu runsaslukuisten tuoreiden tuttavuuksien julkaisujen lisäksi olevan, että myös legendaarisille uranuurtajillemme annetaan mahdollisuus tehdä kunnollisia levyjulkaisuja. Kukapa 1960- tai 1970-luvuilla uransa aloittanut suomalaisartisti ei olisi myös osallistunut jossain vaiheessa Suomen euroviisukarsintoihin. Niinpä myöskään erilaisia viisukytköksiä ei tarvitse kaukaa hakea. Pepe Willberg on paitsi osallistunut useita kertoja solistina karsintoihin, myös edustanut maatamme säveltäjänä ja taustalaulajana kansainvälisissä finaaleissa. Kahden edustuskerran Katri Helena ei esittelyjä euroviisuihmisille kaipaakaan ja onpa junttidiskon kuninkaaksi itsensä julistanut Frederik osallistunut hänkin kerran vuonna 1981 Suomen karsintaan. Televisiokevään yllätysmenestys ”Tähdet, tähdet” poiki sekin kokoelmalevyn, jolla esiintyy kaksi viisuedustajaamme Jari Sillanpää ja Vicky Rosti, sekä Uuden musiikin kilpailusta tutut Diandra ja Stig.

pepe & saimaaPepe Willberg – Pepe & Saimaa (KHY Suomen musiikki 2014)

Tällä viikolla monien yllätykseksi Suomen virallisen albumilistan ykköseksi noussut Pepe Willbergin uutuusalbumi on saanut ylistäviä arvioita lähes kaikkialla. Ehkä osittain positiivisten arvioiden siivittämänä levyn ensimmäinen painos myytiin loppuun monessa kaupassa. Mutta ei syyttä, sillä kyseessä on loistava levy. Aina vakavasti otettavana pitämäni, Iskelmä-Finlandiallakin palkittu 68-vuotias muusikko Pepe Willberg on tehnyt uransa parhaan pitkäsoiton vielä vanhoilla päivillään ja harvoin Suomessa kuulee näin upeaa musiikkia muidenkaan artistien esittämänä. Albumin tuotantoon on todella panostettu ja levyllä esiintyykin yli 80 muusikkoa. Erityisen upeaksi levyn tekee sen monikerroksisuus, vaikka kyseessä voikin sanoa olevan suurta taidetta, on sävellyksissä ja sanoituksissa myös mukaansatempaavaa tarttumapintaa. Mukana on pitkiä, yli 10-minuuttisiakin teoksia, mutta myös tavallisessa mittakaavassa pysytteleviä tulevaisuuden pop-klassikoita. Jokainen kappale toimii itsenäisenä mestariteoksena, mutta nivoutuu samalla osaksi kokonaisuutta. Jokaisella kuuntelulla paljastuu aina vain uusia sovituksellisia jippoja, joten suosittelenkin levyn kuuntelemista hyvällä äänentoistolla cd-levyltä tai jopa vinyyli-lp:ltä, sillä sellaisenakin levy on julkaistu.

Kappalelista:

1. Leikitään
2. Aivan sama mulle
3. Mä oon onnellinen
4. Muuttuvat tiet
5. Ajan sisällä
6. Sinä lupasit
7. Lyhyenä hetkenä
8. Uneton
9. Tällä kadulla
10. Elämän seppeleet 

pistejana12

katri helena

Katri Helena – Taivaan tie (Warner music 2014)

Henkimaailman juttuihin hurahtanut Katri Helena julkaisi uuden albuminsa alla samannimisen kirjan, jonka aiheisiin myös levyn musiikki pohjautuu. Kirjassa Katri Helena pohtii muiden syntyjen syvien lisäksi mm. iltapäivälehtijulkisuuttakin saaneita yhteydenottoja tuonpuoleisesta. Jotain uskonnollistakin on siis levyn teemoissa, vaikka varsinaisesti hengellisestä levystä ei olekaan kysymys. Katri Helena on pitkän linjan artisteistamme pysynyt aina aktiivisena myös levytysrintamalla, mutta hänen levynsä ovat myös menneet hyvin kaupaksi. 2000-luvullakin vaalea valloittaja on pokannut kolme kultalevyä ”Leidit levyllä”-yhteisjulkaisun lisäksi. ”Taivaan tie” on 68-vuotiaan laulajattaren 31 studiolevy. Uusia klassikoita albumi ei ikävä kyllä kuitenkaan sisällä, pikemminkin kestonsa ajan viihdyttävää rauhallista hyvintuotettua perusiskelmää. Jossain vaiheessa myös Katri Helena vahvat tulkinnalliset maneerit, jotka näyttävät vain korostuneen iän myötä, saattavat myös rasittaa kuunteluelämystä.

Kappalelista:

1. Näkymätön
2. Taivaan tie
3. Enemmän
4. Ei mahdotonta ole
5. Mitä se rakkaus?
6. Elämän valssi
7. Entä jos
8. Johtotähti
9. Kaiken taa
10. Luoja, anna meille aikaa
11. Kaihonkukka

pistejana7

frederikFrederik – Missä on jatkot? (Reetu records 2014)

Ennakkotietojen mukaan Frederikinkin piti päästä tekemään uutta levyä ison levymerkin suojissa, mutta ilmeisesti jotain taas tapahtui matkan varrella kun julkaisijana onkin perinteinen Frederikin oma levymerkki Reetu records. Jotain muutakin kuin Big Brother kilpailun vuoksi väliin jääneet studiosessiot lienee tapahtunut, mutta Reetulle nyt aina sattuu ja tapahtuu. Mutta albumi on joka tapauksessa positiivinen yllätys. Pitkästä aikaa Reetulta tulee musiikkia, joka on oikeasti tuotettua. Päävastuu on Lasse Turusella, joka loihtiikin saundimaailmasta varsin jykevän. Myös kappaleissa on kivaa tarttuvuutta ja monenlaisia jippoja, osa uusia ja osa vähän lainattuja. Sanoitukset ovat edelleen tuttua pikkutuhmaa huumoriosastoa Tallinnan laivan menosta kimppakivaan. Jonkin sortin runsaudenpula tulee kuitenkin vastaan, kun tykittää yhdeksän reilun kolmen minuutin mittaista, toinen toistaan vauhdikkaampaa rallia ja yhden puolitempoballadin yhteen soittoon.

Kappalelista:

1. Missä on jatkot?
2. Tangosta kiinni
3. Neiti Casino
4. Sovintosexii
5. Ninjanainen
6. Pin-up tyttö
7. Itämeri räjähtää
8. Gran Canaria
9. Kolmestaan
10. Isoveli valvoo

pistejana8

tähdet tähdetEri esittäjiä – Tähdet, tähdet (Universal 2014)

Tähdet, tähdet viihdeohjelma osoittautui MTV3-kanavan sunnuntai-illoissa mukiinmeneväksi tv-viihteeksi. Ajan hengen mukaisesti ohjelmassa kuullut esitykset on pitänyt taltioida myös cd-levylle. Ohjelman ideahan oli, että suomalaisille tutut artistit esittivät kappaleita viikottain vaihtuvista uusista genreistä ja joka viikko yksi artisti putosi kisasta pois. Tv-viihteen suola olikin nähdä Jari Sillanpää laulamassa heviä tai Vicky Rosti räppäämässä. Levy paljastaa, että formaatti toimii paremmin tv-viihteenä. Samaa henkeä ei levylle saada puhallettua, ei edes parhaimmillaan. Albumin ehdottomiin huippuhetkiin kuuluvat kisan finaalikaksikon ensimmäiset esitykset, Diandra laulamassa Mona Caritan hittiä ”Mikä fiilis” sekä Jari Sillanpää vetämässä koreaksi ”Gangnam styleä”. Stig ja Timo Rautiainen sen sijaan eivät viihdyttäneet edes kuvan kanssa, joten ei sitä voi odottaa pelkältä laulultakaan. TV-ohjelmassa uusia puolia itsestään paljastaneen Irinan sen sijaan toivottaisin tervetulleeksi Suomen euroviisuedustajaksi milloin tahansa. Televisiossa upean koskettavasti esitetty Upseeri ja herrasmies elokuvan tunnuskappale ”Up where we belong” ei levyllä saavuta samoja sväärejä Diandran ja Jarin duetoimana, mutta Sillanpään Alphaville-cover ”Forever young” kuulostaa alkuun varsin kauniilta. Miinukset tulevat liukuhihnatyöltä kuulostavista sovituksista. Neljäntoista tulkinnan kattaukseen mahtuu myös bonusraitana jonkin sortin dance/hip hop versio Stigin ”Nahkatakkisesta tytöstä”. Vain elämää menestyksen kaltaista jatkumoa lienee turha odottaa tälle lievältä rahastukselta haiskahtavalle julkaisulle.

Kappalelista:

1. Diandra – Mikä fiilis
2. Jari Sillanpää – Gangnam style
3. Irina – River deep, mountain high
4. Olli Herman – Jump
5. Stig – Nahkatakkinen tyttö
6. Vicky Rosti – Walk this way
7. Laura Pyrrö – Sweet dreams
8. Timo Rautiainen – Lähtisitkö
9. Irina & Olli Herman – Kesäyö
10. Jari Sillanpää & Diandra – Up where we belong
11. Jari Sillanpää – Forever young
12. Diandra – Surun pyyhit silmistäni
13. Laura Pyrrö – O mio babbino cara
14. Stig feat. Heikki Kuula – Nahkatakkinen tyttö (musa basha remix)

pistejana6