Pikalevyarvostelut: Jedward, 2. Maanantai, Suvi Karjula

Jedward: Planet Jedward (Universal 2011)

Irlannin tämän vuoden edustusduo, kauhukaksikoksikin kutsuttu, Jedward (John ja Edward Grimes) julkaisi debyyttialbuminsa ”Planet Jedward” Brittien saarilla jo viime kesänä, mutta nyt siitä on saatavilla euroviisukappaleella ”Lipstick” ryyditetty versio. Mainion ”Lipstick”-rallin lisäksi levyn muut kappaleet ovat kaikki covereita. Mukana on luonnollisesti poikien ykköshitti, Queenia ja David Bowieta coveroiva ”Under Pressure (Ice Ice Baby)”, sekä kehnommin menestynyt kakkossingle ”All the small things”, joka on puolestaan cover Blink-182-yhtyeen hitistä.

Jedwardin X-Factor-ohjelmassa esittämistä kappaleista mukana ovat Ray Parker jr’n ”Ghostbusters” ja Robbie Williamsin ”Rock DJ”. Näiden kohokohtien jälkeen kuulija alkaa väsyä 3-minuuttisiin pläjäyksiin, sillä kaikki kappaleet on valittu hieman samasta renkuttavien biisien laarista. Siedettävimmät hetket ovat versio Backstreet Boysien ”Everybodysta” sekä The Strangeloversin ”I want candysta”. Beastie Boys- ja Aerosmith-lainat menevät jo yli, eivätkä ole enää hauskoja. Pojilla on sinänsä kivat äänenvärit ja kun laulu on levyversiossa autotunetettu osumaan nuotteihin, kuuntelee Jedwardin bileitä pieninä annoksina ja mieluiten pienessä sievässä.

Kappalelista:
1. Lipstick
2. Under pressure (Ice ice baby)
3. All the small things
4. Everybody
5. Ghostbusters
6. Fight for your right to party
7. I want candy
8. Jump
9. I like to move it
10. Rock DJ
11. Teenage kicks
12. Pop muzik
13. Walk this way

2. Maanantai: Paternoster (Hype 2010)

1990-luvun yhden hitin ihme 2. Maanantai palasi iloksemme viime vuoden lopulla. Albumi sopii arvostella Viisukuppilassa, sillä yhtyeen uusi solisti on vuoden 1994 edustusduomme CatCatin toinen osapuoli Katja Kätkä, ja sisältäähän levy myös yhden viisucoverin. ”Mixet tahdo olla mun kaa”-hitti oli vuoden 1994 myydyin kotimainen single, mutta mitään muuta ei monellekaan yhtyeen tuotannosta jäänyt mieleen, vaikka 90-luvulla ilmestyi kaksikin pitkäsoittoa. Alkuperäinen taustavoimakaksikko on pysynyt ennallaan: Jan Landlord (oik. Jari Salonen) soittaa ja Peter Bottne (oik. Petri Flander) räppää monotoniseen tyyliinsä.

Tuore albumi ”Paternoster” sisältää luonnollisesti uuden version ”Mixet tahdo olla mun kaasta”, joka ei tuo kappaleeseen juurikaan mitään uutta. Lopuista yhdeksästä raidasta löytyy muutamia helmiä, mutta myös ihan liikaa silkkaa huttua. 1990-luvun ylistyslaulu ”Haddaway tule takaisin” kuuluu levyn kekseliäämpään puoliskoon, kuten myös jokaista aikoinaan pikkukaupungissa iltaisin katuja mittaillutta sykähdyttävä ”Datsun 100A”, johon on miltei nerokkaasti yhdistelty jopa itämaisia sävyjä.

Israelin vuoden 1998 voitokkaasta euroviisusta ”Diva” on levylle tehty suomennos ”Diiva”, joka viehättää lähinnä camp-arvoillaan ja huvittavalla sanoituksellaan: ”Olinko diiva, liiankin diiva, Afrodita, olinko diiva, kuitenkin diiva, Kleopatra?”. Muuten kappaleet alkavat puuduttaa jo ensimmäisellä kuuntelulla. Bottnen räpätykset kulkevat jokaisessa kappaleessa samalla nuotilla ja saundit kuulostavat tulevan ulos jonkin sortin Casiosta. Katja Kätkän taidokas laulu on tässä ympäristössä melkein helmiä sioille, mutta mukavaa että joku edes yrittää tehdä Suomessa dancea.

Kappalelista:
1. Haddaway, tule takaisin
2. Sahara
3. 2. Maanantai
4. Datsun 100A
5. Sä pilasit mun elämän
6. Johonkin se katse on pantava
7. Diiva
8. Siperia
9. Firman pikkujoulut
10. Mixet tahdo olla mun kaa 2010

Suvi Karjula: Sydänten tango (SonyBMG 2010)

Vuoden 2010 Tangomarkkinoilla toiseksi sijoittunut Suvi Karjula tuli viisuihmisille tutuksi Marko Maunukselan taustakuorosta. Suvilta ilmestyi myös viime syksynä oma pitkäsoittonsa, joka sisältääkin todella persoonallista ja laadukasta uuden aallon iskelmää. Ensimmäinen single, dramaattisen monitasoinen ”Jos tahdot” on käännöskappale, mutta kaikki muut laulut ovat uutta, kotimaista tuotantoa. Mukana on kappaleita euroviisuista tutuilta Timo Kiiskiseltä, Edu Kettuselta ja Petri Munckilta, sekä Tommi Kaleniukselta, Lotta Rautiaiselta ja Simo Koholta. Monipuolinen tekijäjoukko tuo levykokonaisuudelle vaihtelevuutta, mutta Petri Ikkelän – tuttu hänkin Maunukselan taustaryhmästä – sovitukset nivovat materiaalin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Levyyn on selkeästi satsattu, sillä mukana on aidot instrumentit ja tuotantotyö on kautta linjan laadukasta. Suvi osoittautuu myös upeaksi ja ilmeikkääksi tulkitsijaksi, joka pystyy jopa kappaleen sisällä vaihtamaan tulkinnan sävyjä kepeästi. Hänen äänensä on ihanan rikas kymmenine nyansseineen. ”Sydänten tango”-albumin ainoa miinuspuoli on hieman epätasainen sävelmateriaali. Parhaimmillaan sävelet seisauttavat veret, mutta onneksi huonoimmillaankin vain menevät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Yhtään rimanalitusta ei ole mukaan sentään kelpuutettu.

Levyn huippuhetket ovat singlekappaleen lisäksi avausraita ”Tämä yö”, surumielinen hidas tango ”Rikki menneet”, poppia, rockia ja tangoa yhdistelevä dramaattinen ”Hyväntoivonniemi” sekä upeasti tulkittu ”Sydänten tango”. Heikoimmillaan mennään kepeäksi tarkoitetuissa ralleissa ”Hetkeen kauneimpaan” ja ”Pikku juttu”. Muut kappaleet sijoittuvat jonnekin loistavan ja keskiverron välimaastoon. Ikkelän sovitukset ujuttavat kappaleisiin paljon tangoelementtejä joko erittäin näkyvästi tai sitten vähän salavihkaa, mutta sekin on vain hieno asia, että tangokilpailun menestyjä on tehnyt tangolevyn!

Kappalelista:
1. Tämä yö
2. Jos tahdot
3. Rikki menneet
4. Hetkeen kauneimpaan
5. Pikku juttu
6. Hyväntoivonniemi
7. Suunnaton ikävä
8. Tunnen
9. Sydänten tango
10. Löydän sut
11. Uusi aamu