Pohjois-Makedonia: Andrea – Circles

Edustuskappale: Circles
Esittäjä: Andrea
Lauluntekijä(t): Aleksandar Masevski, Andrea
Esiintymispaikka: 11. (toinen semifinaali)
Kuva: Martin Trajanovski

Andrea Koevska syntyi Pohjois-Makedonian pääkaupungissa Skopjessa vuonna 2000, mutta hänen perheensä muutti Yhdysvaltoihin pian tämän jälkeen. New Yorkin musiikki inspiroi nuorta Andreaa kovasti ja vaikutteet gospelista ja soulista heijastelevat hänen omaan musiikkiinsa edelleen. Andrea on myös kertonut, että hänen isoisänsä sytytti hänessä intohimon musiikkiin. Musiikillisina idoleinaan Andrea pitää muun muassa Lauryn Hilliä sekä Paramore-yhtyeen laulajaa Hayley Williamsia.

Perhe muutti myöhemmin takaisin Pohjois-Makedoniaan ja Andrea alkoi julkaisemaan Instagramissa covereita tunnetuista kappaleista, kiinnittäen musiikkituottaja Aleksandar Masevskin huomion. Aleksandar kannusti Andreaa hakemaan opiskelemaan Skopjessa sijaitsevaan Pyhien Kyrilloksen ja Methodioksen yliopistoon, musiikkitaiteiden tiedekuntaan. Aleksanderin ja Andrean yhteistyössä syntyi myös Andrean ensimmäinen single “I know“, joka julkaistiin vuonna 2020.

Andrean ja Aleksandarin yhteistyö jatkui edelleen, ja he päättivät lähettää kappaleen “Circles” mukaan Pohjois-Makedonian euroviisukarsintaan. Viimeksi vuonna 2015 julkisen karsinnan järjestänyt Pohjois-Makedonia otti mallia Tšekistä, ja karsinta käytiin ainostaan musiikkivideoiden avulla. Kansainvälinen tuomaristo sai antaa puolet pisteistä ja makedonialainen yleisö puolet nettiäänestyksen kautta.

Tuomariston suosikki oli Andrean esittämä “Circles”, mutta yleisön suosikiksi nousi selvällä enemmistöllä Viktor Apostolovskin humorinen “Superman“. Andrea ja Viktor päätyivät tasapisteisiin, mutta tuomariston äänet merkitsivät tässä karsinnassa enemmän. Täten Andrea valittiin edustamaan Pohjois-Makedoniaa vuoden 2022 Euroviisuihin.

Teksti: Sami Luukela