Portugali: Maro – Saudade, saudade

Edustuskappale: Saudade, saudade
Esittäjä: Maro
Lauluntekijä(t): Maro, John Blanda
Esiintymispaikka: 10. (ensimmäinen semifinaali)

Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa vuonna 1994 syntynyt Mariana Secca suunnitteli opiskelevansa eläinlääkäriksi, mutta 19-vuotiaana hän innostuikin musiikista. Vuonna 2017 hän valmistui Massachusettsissa sijaitsevasta musiikkiopistosta Berklee College of Musicista ja muutti tämän jälkeen Los Angelesiin.

Kuva: Joey Schultz

Vuoden 2018 aikana Maro julkaisi viisi albumia, yhden yhdessä Manuel Rochan kanssa. Näiltä albumeilta vähintään suoratoistohiteiksi nousivat muun muassa kappaleet “Still feel it all“, “Flying to LA” ja “Não faz sentido“, joilla kaikilla on miljoonia kuuntelukertoja musiikkipalvelu Spotifyssa.

Myöhemmin Maro julkaisi musiikkia yhdessä Ranskan hallinnoimalla Réunion-saarella syntyneen Nasayan kanssa. Kaksikko julkaisi myös cover-versioita tunnetuista kappaleista YouTubeen. Kaksikon alkuperäiskappaleista “Midnight purple“, “Tempo” ja “I see it coming” ovat rikkoneet yli miljoonan kuuntelukerran rajan Spotifyssa. Tänä vuonna Maro vieraili amerikkalaisen, elektronista musiikkia esittävän duon Odeszan kappaleella “Better now“, joka nousi myös tanssimusiikin listalle Yhdysvalloissa.

Jo vuoden 2021 lopulla julkaistiin tiedot säveltäjistä, jotka oli kutsuttu portugalin yleisradioyhtiö RTP:n toimesta kilpailemaan maan viisuedustajan paikasta. Maro oli mukana näiden säveltäjien joukossa ja myöhemmin kerrottiin myös, että hän esittäisi itse kappaleensa “Saudade, saudade”. Maro on tehnyt kappaleen yhdessä John Blandan kanssa, joka on myös opiskellut Berklee College of Musicissa.

“Saudade, saudade” oli tuomariston suosikki jo semifinaalivaiheessa, mutta finaalissa myös puhelinäänestäjät antoivat Marolle täydet pisteet. Torinon kisojen ensimmäisen semifinaalin toiselle puoliskolle arvottu Portugali esiintyy tuottajien päättämänä puoliskon ensimmäisenä, eli paikalla 10. Portugali voitti Euroviisut ensimmäisen kerran vuonna 2017 ja sijoittui viime vuonna finaalin sijalle 12.

Teksti: Sami Luukela