Ranska: Bilal Hassani – Roi

Edustuskappale: Roi
Esittäjä: Bilal Hassani
Lauluntekijä(t): Emilie Satt, Jean-Karl Lucas
Keskustele aiheesta foorumillamme

Ranskaa edustaa tänä vuonna 19-vuotias Bilal Hassani. Nuorukainen tunnetaan kotimaassaan laulaja-lauluntekijänä sekä tubettajana. Hänellä on YouTubessa yli 900 000 seuraajaa, ja määrä kasvaa koko ajan. Bilal on sukujuuriltaan marokkolainen, mutta syntyi vuonna 1999 Pariisissa. Hän osoitti jo nuorena kiinnostusta laulajan uraa kohtaan. Ystävänsä houkuttelemana Bilal osallistui Ranskan ”The Voice Kids” -kykykilpailuun. Bilal esitti koelauluissa ihailemansa Conchita Wurstin kappaleen ”Rise like a phoenix”. Hän pääsi jatkoon ja valitsi Patrick Fiorin tiimin. Patrickin muistamme Ranskan edustajana vuodelta 1993. Bilalin tie kisassa kuitenkin tyssäsi kaksintaistelukierroksella.

Viime joulukuussa julkistettiin 18 artistia, jotka havittelivat euroviisujen edustuspaikkaa ”Destination Eurovision” -kisan kautta. Bilal Hassani oli yksi ehdokkaista. Hän sai esitettäväkseen kappaleen ”Roi”, jonka tekijätiimistä löytyy viime vuonna Ranskaa edustanut Madame Monsieur. Bilal Hassani selvitti tiensä finaaliin, jossa hän sai huikeat 35 prosenttia yleisöäänistä. Tuomaristot rankkasivat Bilalin vasta viidenneksi parhaaksi, mutta kansa oli puhunut. Bilal kruunattiin illan äänikuninkaaksi ja saa kunnian edustaa kotimaataan euroviisuissa.

Bilal Hassanin kappale ”Roi” (Kuningas) kertoo itsensä hyväksymisestä. Bilan on avoimesti homoseksuaali ja toimii esikuvana monille nuorille. Suurena rahoittajamaana Ranska nähdään suoraan finaalissa, joten Bilal pääsee esittämään sanomansa sadoille miljoonille televisiokatsojille.

Teksti: Aino Ahlgren
Kuva: Fifou