Ruotsin euroviisuihin aikaa seitsemän kuukautta – Tukholmaan tuskin luvassa ennätyssuuria kisoja

esc2016Ensi kevään euroviisujen ensimäinen semifinaali kisataan päivälleen seitsemän kuukauden päästä. Vaikka aikaa tuleviin karkeloihin on vielä rutkasti, on seuraavan edustusviisun metsästys käynnistynyt jo monessa maassa. Esimerkiksi Sveitsissä saksankielisen kanavan ihanan perinteinen nettikarsinta tarjoilee innokkaimmille faneille jo nyt ihan konkreettisesti kuunneltavia kappaleita. Alankomaat ja Montenegro ovat puolestaan tehneet jo artistivalintansa ensi kevääksi, vaikka varsinaiset kilpailukappaleet ovatkin vielä kuulematta. Alankomailta edustusmatkaan lähtee 22-vuotias country- ja folklupaus Douwe Bob ja Montenegrossa puolestaan luotetaan kykykilpailun kautta pinnalle nousseeseen poikabändiin Highway.

Osallistujamaiden määrällä mitattuna euroviisuhistorian suurimmat kisat on koettu vuosina 2008 Belgradin ja 2011 Düsseldorfin euroviisuissa, jolloin molemmissa oli mukana 43 osallistujamaata. Monien maiden aikainen aktiivisuus sekä euroviisumyönteiset kommentit herättivätkin jokavuotiseen tapaan monissa viisufaneissa toivonkipinän ennätyssuurista euroviisuista.

Haaveet niin sanotuista jättiviisuista kannattanee kuitenkin haudata jo tässä vaiheessa euroviisukautta. Kuluneella viikolla Portugali ilmoitti jättävänsä Tukholman viisut väliin. Edellisen kerran nihkeästi euroviisuissa menestynyt Portugali piti kilpailusta taukoa vuonna 2013, jolloin kisat isännöitiin niin ikään Ruotsissa. Aikaisemmin syksyllä mahdollisesta paluustaan vihjailleita Kroatiaa sekä Bosnia ja Hertsegovinaa ei tämänviikkoisten uutisten valossa myöskään Tukholmassa nähdä. Joskus, osa jopa vuosikymmeniä sitten, euroviisuissa nähtyjä Andorraa, Marokkoa, Monacoa, Luxemburgia ja Slovakiaa ei myöskään kannata odottaa takaisin karkeloihin.

Tämä kaikki ei kuitenkaan tarkoita “suurta joukkokatoa” euroviisuista. Toivottavaa ehkä olisikin, että suomalaiset valtamediatkin ymmärtäisivät tämän tällä kertaa eivätkä uutisoisi esimerkiksi Marokon ja Luxemburgin poissaoloa merkkinä euroviisujen kriisitilanteesta. Varsinkin kun positiivisia uutisiakin on tarjolla. Vanha sanonta “kun yksi onnen ovi sulkeutuu, toinen aukeaa” pitäneekin tällä kertaa varsin hyvin paikkaansa. Tukholman viisulavalla nimittäin kisaavat mitä todennäköisimmin viime vuonna välivuoden pitänyt Ukraina sekä vuonna 2013 edellisen kerran viisuissa nähty Bulgaria. Yksi suuri kysymysmerkki on Turkki, joka on loistanut poissaolollaan viimeiset kolme kertaa ja joka tässä vaiheessa vuotta leikkii jo totuttuun tapaan vuotuista osallistuako vai eikö -peliään.

Kun kyse on euroviisuista, ei voi koskaan varmaksi tietää mitä tuleman pitää. Tämän meille todisti Euroopan yleisradioliitto EBU viime helmikuussa, jolloin Australian viisuosallistuminen julkistettiin. Vaikka kyseessä kerrottiinkin olevan juhlavuoden kunniaksi toteutettu kertaluontoinen tapahtuma, viesti päätös samalla siitä, että euroviisuissa hulluimmatkin ideat voivat muuttua todellisuudeksi.

Keskustele osallistujamaista foorumillamme