San Marino: Achille Lauro – Stripper

Edustuskappale: Stripper
Esittäjä: Achille Lauro
Lauluntekijä(t): Lauro De Marinis, Daniele Dezi, Daniele Mungai, Davide Petrella, Federico De Marinis, Francesco Viscovo, Simon Pietro Manzari, Gregorio Calculli (Greg), Marco Lanciotti (Lancs), Matteo Ciceroni (Gow Tribe), Mattia Cutolo (Banf)
Esiintymispaikka: 7. (toinen semifinaali)
Kuva: Luca D’Amelio

31-vuotias Achille Lauro (oik. Lauro De Marinis) tuplasi kuluneena keväänä mahdollisuutensa nousta Torinon viisulavalle. Helmikuussa veronalaissyntyinen Achille nimittäin kisasi Sanremon musiikkifestivaalilla kappaleella “Domenica“. Tuloksena 14. sija ja pienimuotoinen kohu, kun katolinen kirkko koki Achille pilkkaavan uskontoa ja katolilaisia sen jälkeen kun laulajalle suoritettiin lavalla valekaste. Achille ei jäänyt rypemään Sanremon mediakohuun vaan jo muutamaa viikkoa myöhemmin hän osallistui pitkästä aikaa järjestettyyn San Marinon viisukarsintaan, jonne oli kutsuttu sekä aloittelevia että jo tunnettuja artisteja ympäri maailmaa.

San Marinossa maan edustuskappaleen valitsi yksin omaan viisijäseninen tuomaristo ja tämä kisa oli Achille Laurolle Sanremoa onnekkaampi. Lopputuloksissa Achille voitti vain pisteellä toiseksi tulleen turkkilaisen DJ Burak Yeterin ja näin ollen hänet valittiin edustamaan kääpiövaltiota Torinoon kappaleella ”Stripper”. Kilpailukappaleen taustalta löytyy monipäinen tekijäjoukko. Achille itse kuvailee, että hänen pääasiallisesti englanninkielinen kappaleensa on punk rock -tyylinen feministinen hymni, jolla hän kehottaa naisia olemaan välittämättä ulkopuolisesta arvostelusta.

Mikään uusi tuttavuus Achille Lauro ei italialaisille tai sanmarinolaisille ole. Sanremossa hänet on nähty kahdesti aikaisemminkin (2019 ja 2020) ja levytettyjä studioalbumeita on ilmestynyt jo kuusi kappaletta. Lisäksi Achille on näytellyt, ohjannut, isännöinyt televisio-ohjelmia, järjestänyt taidenäyttelyitä ja kirjoittanut kolme kirjaa. Toukokuussa nähdään miten tämän multitalentin charmi puree eurooppalaisiin kun San Marino tavoittelee menestystä toisesta semifinaalista torstaina 12. toukokuuta.

Teksti: Kaisa Iivonen