San Marinon ja Azerbaidžanin kuulumisia

San Marinon Valentina Monettasta on kuoriutunut yksi Malmön suosituimmista artisteista. Lehdistötilaisuutta seuraamaan oli saapunut väkeä sankoin joukoin ja kysymyksiäkin esitettiin paljon aiempia tilaisuuksia enemmän. Valentina puhuu vuolaasti ja ymmärtää suurimman osan englanninkielisistä kysymyksistä, mutta syvällisemmät vastaukset hän antaa italiaksi tulkin avustuksella. Valentina itse on erittäin onnellinen uudesta viisuedustuksestaan. Verrattuna viimevuotiseen viisukeikkaan, Valentina sanoo olevansa nyt todellinen oma itsensä ja on oppinut hyväksymään itsensä juuri sellaisena kuin hän on.

Valentina paljasti, että ”The social network song” ei ollut alun alkaen sävelletty ollenkaan häntä ajatellen, vaan sen esittäjän oli tarkoitus olla ihan eri artisti. Valentina hyppäsi rattiin vasta viime hetkillä. Säveltäjä Ralph Siegel oli myös paikalla ja kertoi, että tämän vuotista San Marinon edustussävelmää ”Crisalide (Vola)” ei edes olisi, ellei viime vuoden projektia olisi tapahtunut. Ralph ihastui viime vuonna Valentinan ääneen ja harmitteli kovasti, että yhteistyö Bakussa jäi niin lyhyeen. Kesän aikana Ralph sävelsi Valentinalle kuusi kappaletta, joista yksi oli juurikin ”Crisalide (Vola)”. Idean kappaleen teemasta Ralph sai vaimoltaan ja hän sävelsi sen nimenomaan Valentinan ääntä ajatellen. Kaikki palaset loksahtivat tällä kertaa paikalleen. Modulaatiokaan ei ole mikä tahansa modulaatio, sillä sen kohdalla muuttuu myös musiikkityyli täysin erilaiseksi. Ralph totesikin, että modulaatiota ei pitäisi tehdäkään vain tekemisen vuoksi. Idea tyylimuutoksen takana on se, että kappaleen sanoman mukaisesti sitä kautta päästään nousemaan vieläkin tavallista modulaatiota korkeammalle.

Valentina lisää, että hänen oma lähestymistapansakin on tänä vuonna täysin erilainen, koska kappale on varta vasten hänelle tehty. Lisäksi on tärkeää, että hän saa laulaa omalla äidinkielellään italialla. Laulun tarina kertoo täysin hänestä itsestään ja on siten erittäin henkilökohtainen. Lavalla Valentina on herkkänä ja täynnä tunteita ja tunteekin itsensä tavallaan täysin alastomaksi. Verrattuna viime vuotiseen lavalla nähdäänkin tällä kertaa oikea ja todellinen Valentina Monetta. Mahdollista voittoa hän ei halua edes ajatella, vaan haluaa keskittyä ainoastaan omaan lauluunsa. Finaaliin Valentina haluaa päästä, mikä riittäisi toistaiseksi hänelle.

Azerbaidžanin lehdistötilaisuus alkoi hieman myöhässä ja jäi siten aika lyhyeksi. Farid Mammadovkin vastailee kysymyksiin lähinnä omalla äidinkielellään, mutta ymmärtää kuitenkin kaikki englanniksi esitetyt kysymykset. Mukana ollut delegaation nainen kertoi, että heidän tiimillään oli jotain pieniä ongelmia ensimmäisten harjoitusten jälkeen. Lasilaatikkoa on sittemmin vähän paranneltu, jotta sen sisässä oleva miestanssija pystyy hengittämään paremmin ja liikkumaan vapaasti. Lasilaatikko onkin nyt jo neljäs käytössä oleva. Myös naistanssijan 20 metriä pitkän laahuksen kanssa oli aluksi ongelmia, mutta nyt kaikki toimii niin kuin on suunniteltukin.

Farid on onnellinen, että Loreen voitti viime vuonna, sillä hän on aina unelmoinut Ruotsiin pääsystä ja nyt tämä haave on toteutunut. Mies tykkää kaikesta Malmössä, etenkin sen vihreydestä. Lavakin on hieno ja kaikki valmistelut ovat olleet onnistuneita. Farid otti osaa Azerbaidžanin paikalliseen Idol-kisaan, jonka tuomaristossa istui yksi kappaleen säveltäjistä Dimitris Kontopoulos. Mies tykästyi kovasti Faridiin ja sävelsi viisubiisin juuri häntä varten. Parivaljakko alkoi tehdä muutenkin yhteistyötä tämän jälkeen. Kysyttäessä, onko jokin asia muuttunut Azerbaidžanissa sitten viime vuoden, Farid vastaa, että ainakin ihmiset rakastavat nyt euroviisuja paljon enemmän kuin ennen.

Kuvat: Kaisa Iivonen