Ruotsi ”pyyhkii pois” Kööpenhaminassa: Sanna Nielsen viimein Melodifestivalen-voittoon

Sanna NielsenRuotsin viisufinaalin, Melodifestivalenin, voittoon selviytyi lauantai-iltana Sanna Nielsen kappaleella ”Undo”. Ruotsin viisuvoittaja valittiin 11 kansainvälisen raadin äänet ja puhelinäänet yhdistämällä.

Toiseksi äärimmäisen tiukassa kamppailussa sijoittui Ace Wilder kappaleella ”Busy Doin’ Nothin’”  ja kolmanneksi Alcazar-yhtye kappaleella ”Blame it on the Disco”. Raatien suosikki, raatiäänten jälkeen kisaa johtanut Wilder jäi yleisöäänten myötä hyvin niukasti toiseksi Nielsenille: lopulta eroa oli ainoastaan kaksi pistettä (Wilder 210, Nielsen 212).

Sanna Nielsen  (s. 1984) osallistui Melodifestivaleniin nyt seitsemättä kertaa. Hän on päässyt jokaisella osallistumiskerrallaan alkueristä finaaliin, mutta voitto ja viisuedustuspaikka heltisi nyt ensimmäistä kertaa.  Haastaja Ace Wilder oli Melodifestivalenin ensikertalainen.   ”Undo” (”tee tekemättömäksi”, ”pyyhi pois”, ”ota pois”) on tyylilajiltaan perinteinen voimaballadi. Kappaleen tekijät ovat viisukonkari Fredrik Kempe, David Kreuger ja Hamed ”K-One” Pirouzpanah.

Kilpailijoiden ohella Melodifestivalen-finaalin pääesiintyjä oli Charlotte Perrelli (Ruotsi 1999 ja 2008, viisuvoittaja 1999). Hän avasi finaalin merenneitotyyliin pukeutuneena tyylikkäällä klassikolla ”Wonderful Copenhagen” ja esiintyi myöhemmin myös väliaikanumeron Abba-potpurissa. Lisäksi Abba-numerossa esiintyivät Marie Bergman (Ruotsi 1971, 1972 ja 1994) Malena Ernman (Ruotsi 2009)  ja Robin Stjernberg (Ruotsi 2013).

Voiton selvittyä häkeltynyt Nielsen takelteli voittoesityksessään ja keskeytti hetkeksi naurahtaen ”En muista enää sanoja!”  Esitys pääsi kuitenkin jatkumaan. Finaalissa koettiin myös ohikiitävä jännityksen hetki yleisöäänten tuloksia odotellessa: edellisen illan kenraalissa äänestyskoneen prosessi ehti juuttua hetkeksi paikoilleen ja tuloksia jouduttiin odottamaan. Tuloksia saatiin kenties odottaa sekunti, pari ylimääräistä finaalissakin – lopulta tekniikka kuitenkin toimi kuten pitikin.

Ruotsi kilpailee Kööpenhaminassa finaalipaikasta euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa 6.5.2014.

Keskustele aiheesta foorumillamme

Katso Sanna Nielsenin finaaliesitys (Youtube, Eurovision.tv)