Serbia: Konstrakta – In corpore sano

Edustuskappale: In corpore sano
Esittäjä: Konstrakta
Lauluntekijä(t): Ana Đurić, Milovan Bošković
Esiintymispaikka: 3. (toinen semifinaali)

43-vuotias Ana Đurić on syntynyt Serbian pääkaupungissa Belgradissa. Arkkitehtuuriakin opiskellut Ana otti käyttöönsä taiteilijanimen Konstrakta jo 20-vuotiaana. Hän aloitti musiikkiuransa Mistakemistake-yhtyeessä, mutta suurempaa menestystä hän nautti Zemlja gruva! -yhtyeen jäsenenä. Vuonna 2007 perustettu yhtye julkaisi kolme studioalbumia vuosien 2010 ja 2016 välillä ja ehti osallistua myös Serbian viisukarsintaan kaksi kertaa, vuosina 2008 ja 2009.

Kuva: Kosta Đuraković

Vuoden 2019 heinäkuussa Konstrakta julkaisi ensimmäisen soolosinglensä “Žvake“. Seuraavana vuonna julkaistu “Neam šamana” oli debyyttisingleä suurempi menestys ja kappaleen musiikkivideo on kerännyt YouTubessa yli 1.2 miljoonaa katselua. Vuoden 2022 helmikuussa julkaistiin lista Serbian viisukarsinnan osallistujista. 36 kappaleen joukossa oli myös Konstraktan esittämä, serbiaa ja latinaa yhdistelevä “In corpore sano” (Terveessä kehossa).

Helmikuussa Konstrakta julkaisi myös 12-minuuttisen musiikkivideon, joka sisälsi kolme kappaletta, mukaan lukien kilpailukappaleen “In corpore sano”. Triptih-nimeä kantava kokonaisuus on Konstraktan itsensä ideoima ja Maja Uzelacin ohjaama. Video ja kappaleet havainnollistavat kukin omalla tavallaan nykyajan elämää Serbiassa. “In corpore sano” on Konstraktan itsensä mukaan monitasoinen ja sen merkitys on paljon suurempi kuin vain terveys. Kappaleen on kuitenkin ajateltu käsittelevän Serbian terveydenhuoltoa, median luomia kauneusihanteita sekä myös koronaviruspandemiaa.

Serbian vuoden 2022 viisukarsinnassa Konstrakta kilpaili ensimmäisessä semifinaalissa, josta selvitti tiensä finaaliin. Finaalissa hänet arvottiin viimeiseksi esiintyjäksi. Semifinaalissa “In corpore sano” oli sijoittunut toiseksi, mutta oli saanut täydet pisteet kaikilta tuomareilta. Finaalissa tuomarien pisteiden jälkeen Konstrakta oli tasapisteissä Sara Jon kanssa, joka edusti Serbiaa jo vuonna 2013 Moje 3 -yhtyeen riveissä. Yleisöäänissa Konstrakta oli täysin ylivoimainen, keräten jopa kaksi kertaa enemmän ääniä kuin toiseksi sijoittunut Sara Jo.

Vuonna 2007 itsenäisenä valtiona Euroviisuissa debytoinut Serbia voitti kilpailun heti ensiyrittämällä. Finaalissa maa on nähty kymmenen kertaa. Viime vuonna Hurricane-trio edusti maata kappaleella “Loco loco” ja sijoittui finaalin sijalle 15.

Teksti: Sami Luukela