Slovenia: LPS – Disko

Edustuskappale: Disko
Esittäjä: LPS
Lauluntekijä(t): Filip Vidušin, Gašper Hlupič, Mark Semeja, Zala Velenšek, Žiga Žvižej
Esiintymispaikka: 5. (ensimmäinen semifinaali)

LPS, eli Last Pizza Slice (viimeinen pizzapala), perustettiin vuonna 2018 yhtyeen jäsenten tavatessa koulunsa musiikkiluokassa. Vuonna 2020 yhtye osallistui koulubändeille tarkoitettuun Špil liga -kilpailuun ja pääsivät aina finaaliin asti. Seuraavana vuonna julkaistiin kilpailun semifinaalissa nauhoitetuista kappaleista koottu Live from Šiška -EP.

Kuva: RTV Slovenia

Aloittelevien artistien ja yhtyeiden oli mahdollista päästä mukaan Slovenian viisukarsintaan EMA Freš -kilpailun kautta. Kilpailun kautta valittiin neljä kappaletta kilpailemaan Slovenian viisuedustajan paikasta. LPS oli mukana näiden neljän joukossa kappaleella “Disko” ja myöhemmin kaikki EMA Frešin kautta valitut kilpailijat selvittivät tiensä semifinaalien kautta myös viisukarsinnan finaaliin.

EMA 2022:n finaali kilpailtiin helmikuun 19. päivä ja LPS esiintyi illan yhdeksäntenä kilpailijana. Voittajan valintaan osallistuivat puhelinäänestäjien lisäksi viisi tuomaristoa, joiden joukossa oli muun muassa paikallisen OGAE-faniklubin oma tuomaristo. LPS oli tuomarien äänissä toinen, mutta puhelinäänestäjät pitivät yhtyeen “Disko”-kappaletta illan parhaana varsin ylivoimaisesti.

Kappale kertoo päähenkilön näkökulmasta katsottuna epäonnistuneesta illasta diskossa, sillä päähenkilön katseen kiinnittänyt henkilö lähteekin toisen matkaan. Kappaleen sanoituksessa viitataan myös bändin jäseniin, jotka soittavat tässä kuvitteellisessa diskossa. “Disko” kuullaan ensimmäisen semifinaalin viidentenä kappaleena. Slovenia ei ole voittanut Euroviisuja koskaan ja pääsi viimeksi finaaliin vuonna 2019. Parhaimmillaan maa on sijoittunut finaalin seitsemänneksi, vuosina 1995 ja 2001.

Teksti: Sami Luukela