Soma Manuchar on parhaimmillaan livenä

Viisukuppilan Tony Latva haastatteli Soma Manucharia, joka on yksi Suomen ensi kevään euroviisuehdokkaista.

Viisukuppila: Hei Soma, kerrotko pähkinänkuoressa mistä tulet ja kuka olet?
Soma: Olen pakolaisena Suomeen muuttanut suomalaistunut nuori nainen. Nautin kovasti työnteosta, etenkin musiikin parissa. Kouluiässä keskityin koulunkäyntiin ja musiikkiin pitkälti varmasti koulukiusaamisen vuoksi. Olin siis tuolloin varsinainen nörtti.

VK: Miten musiikki tuli elämääsi?
Soma: Musiikki on aina ollut läsnä perheemme kulttuurissa. Musiikin teoria, kuorot, instrumentit tulivat tutuiksi ala- ja yläkoulun musiikkiluokilla sekä teatteriharrastuksen kautta. Musiikin maailmasta tuli myös pakokeino arjesta. Saan kiittää entistä laulunopettajaani siitä, että hän tutustutti minut soulin ja funkin maailmaan. Olin vain pieni tyttö kun artistit, kuten Michael Jackson ja Ray Charles, saivat minussa aikaan kipinän, jota en ole kyennyt sammuttamaan. Koen, että tehtäväni on jakaa tuota samaa hyvänolontunnetta, jonka olen itse aikoinaan saanut lahjaksi.


VK: Olitko jo lapsena musikaalinen?
Soma: En ole koskaan ollut mikään varsinainen ”pianovirtuoosi”. Olin kenties jokapaikanhöylä, jonka taidot tulivat esiin improvisaatioharjoituksissa. Kirjoittelin lauluja itsekseni ja nauhoitin kasetille omaa radio-ohjelmaa.

VK: Oletko opiskellut musiikkia?
Soma: Olen itse asiassa aina karttanut jostain syystä musiikkikouluja ala- ja yläkoulun jälkeen. Olen ollut akateemisesti suuntautunut, Ressun lukio ja Helsingin yliopisto siitä esimerkkeinä. Soitto- ja laulutunneilla on kuitenkin käynyt.

VK: Minkälaisia kokemuksia sinulle on karttunut musiikkiurasi alkuvaiheista tähän päivään?
Soma: Mukaan mahtuu niin hyviä kuin traumaattisiakin muistoja. Urani alkutaival on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Olen kieltäytynyt osallistumasta mihinkään ”reality-kisoihin”. Musiikkia on tehty demo demolta, keikka keikalta -asenteella. Ei mitään vippaskonsteja. Mukaan on mahtunut luonnollisesti myös ikäviä kokemuksia, joissa olen tullut hyväksikäytetyksi. Näistä kokemuksista ylipääseminen on vaatinut aikaa ja itsetutkiskelua.

VK: Keiden kanssa olet tehnyt yhteistyötä?
Soma: ”Drifter” -albumia on työstetty kolme vuotta, joten yhteistyötä on tullut tehtyä monen tuottajan ja biisintekijän kanssa. Muutamia suomalaisia tekijöitä mainitakseni Hannu Korkeamäki, Lasse Kurki, Janne Huttunen ja Nalle Ahlstedt sekä Kyösti Salokorpi. Kun tapasin nykyisen tuottajani Kim Wennerströmin, oli selvää, että tästä projektista syntyisi jotakin erikoista ja kunnianhimoista. Olen siinä mielessä onnekas, että tällä alalla saan tutustua hyviin moniin mielenkiintoisiin taiteilijoihin myös muusikkopiirien ulkopuolelta.

VK: Kerro keikoistasi.
Soma: Koen olevani parhaimmillani livenä. Vaikka musiikkiani kuvaillaan monesti elektroniseksi, sillä ei ole mitään tekemistä keinotekoisen kanssa. Itse asiassa kun lähdimme hakemaan tuottajani kanssa soundia, syntyi mielenkiintoinen kombinaatio elektronisesta tuotannosta ja raa’aksi jätetystä laulusoundista. Mihinkään kertakäyttö jumputukseen emme ole tähdänneet, mikä varmasti selittänee sen, että yleisön on edelleen vaikea sijoittaa minua tai musiikkiani mihinkään lokeroon. Uskon, että pakka tulee sekoittumaan vielä entisestään kunhan saadaan albumi julkaistua. Keikoillani ääni ja liike ovat pääroolissa. Olen paljas yleisöni edessä, ja annan sisäisen tunteeni ottaa vallan minusta, johti se sitten itkuun tai raivoisaan tanssiin.

VK: Kerro elokuvaroolistasi.
Soma: Siinäpä mielenkiintoinen tapaus! Olin levyttämässä ”Crazy ’Bout The Boy” -kappaletta, kun sain puhelun, että minut haluttiin koe-esiintymään. Kiireistä huolimatta oli mukava päästä edes lyhyesti piipahtamaan ”Jos Rakastat” -elokuvassa.

VK: Sinulla on levytyssopimus Universal Musicin kanssa? Kuinka päädyit levy-yhtiön listoille?
Soma: En ole vaikeuksista huolimatta koskaan antanut periksi sen suhteen, etteikö nykyajan maailmassa voisi vielä perinteitä kunnioittaen luoda musiikkiuraa. Harjoittelin laulamista ahkerasti vuosien ajan. Kirjoitin lauluja ja kehitin itseäni esiintyjänä liittymällä mm. teatteriin. Lukion käytyäni päätin, että nyt minun tulisi laittaa kaikki aikani ja koko sieluni tähän hommaan, jos meinaisin koskaan tehdä unelmistani totta. Tein muutaman laulun sisältävän demon ja kirjoitin tuotantopäällikölle osoitetun kirjeen, jossa kerroin lyhyesti itsestäni, ja unelmastani. Kirjoitin, että mikäli hän olisi valmis tekemään kanssani yhteistyötä, antaisin kaikkeni eikä hän tulisi katumaan päätöstään. Allekirjoitimme levytyssopimuksen kahden päivän päästä tästä.

VK: Miten euroviisut tulivat kohdallasi ajankohtaiseksi?
Soma: Yle tiedusteli suoraan, olisinko kiinnostunut lähtemään kisaan mukaan. Otin tiedustelun kunnianosoituksena ja lyhyen pohtimisen jälkeen, vastasin myöntävästi. Olen onnekas siinä, että levy-yhtiöni tukee minua asiassa.

VK: Oletko aikaisemmin seurannut eurovision laulukilpailuja?
Soma: Muksuna katsoimme kisoja koko perheen voimin. Viime vuosina Euroviisujen järjestelmällinen seuraaminen on jäänyt valitettavasti vähän vähemmälle.

VK: Onko sinulla jotakin viisuihin liittyviä muistoja tai suosikkikappaleita?
Soma: Onhan niitä vaikka kuinka! Viime vuonna olin Tukholmassa Ruotsin karsintojen aikaan, ja törmäsin suunnattoman lahjakkaaseen Salem Al Fakiriin. Hänen kappaleensa ”Keep on Walking” soi päässäni aina tämän vuoden syksyyn saakka. Nyt tuntuu kuin ympyrä olisi tavallaan sulkeutunut, kun itse olen ehdokkaana.

VK: Kuinka olet valmistautunut Suomen alkukarsintoihin artistien esittelytilaisuuden jälkeen?
Soma: Syksy on kulunut nopeasti osaltani ja tekemistä on riittänyt. Viisutiimin kasaaminen, musiikkivideon tekeminen sekä varsinaisen viisushow:n suunnittelu ovat pitäneet päiväni kiireisinä. Pyrin tekemään mahdollisimman paljon itse aina taustajoukkojen vaatetuksen suunnittelemisesta ja treenauttamisesta lähtien.

VK: Mitä muuta elämääsi ja uraasi on kuulunut tämän syksyn aikana?
Soma: Päivätöiden ja Euroviisupyörityksen lisäksi debyyttialbumini julkaisu lähestyy, mikä sinänsä on jo elämäni kohokohtia. Vapaa-aikaa tuskin jää, mutta vapaalla pyrin nukkumaan tai lukemaan.

VK: Miten päädyit esittämään juuri ”Strong”-kappaleen tässä yhteydessä?
Soma: ”Strong” on lohkaisu albumiltani, jonka julkaisu on viivästynyt juuri Euroviisu-aikataulujen vuoksi. Kyseessä ei ole Euroviisuja varten kirjoitettu laulu. Itse asiassa ”Strong” oli yksi ensimmäisistä biiseistä, joita olen levyttänyt kuluneen kolmen vuoden aikana albumilleni. ”Strong” tarjoaa lauluna monia tasoja, ja saattaa avautua vasta useamman kuuntelukerran jälkeen. Uskon, että laulu herää eloon livevedoissa, jolloin tulkinta ja laulun harmoniat saavat ansaitsemansa tilan. Odotan innolla livelähetyksiä!

VK: Missä vaiheessa on alkukarsintaesityksen suunnittelu?
Soma: Hommat ovat mallillaan. ”Strongin” musiikkivideo on valmis. Olen saanut tiimiini lahjakkaita tekijöitä, joista olen jo nyt ylpeä. Nyt vaan treeniä, treeniä! Teemme hyvin paljon yhteistyötä ystäväni Mert Otsamon kanssa. Asusta en halua paljastaa mitään, mutta tyypillistä ”Soma Manuchar-särmää” emme tule hukkaamaan, vaikka kyseessä ovatkin koko kansan Euroviisut. Taustaryhmässäni nähdään Markku Haussila, Eeva Vilkkumaa, Jennie Storbacka ja Jari Peltola.

VK: Oletko kuunnellut kilpakumppaneitasi? Mitä mieltä olet kilpailun tasosta?
Soma: Kuuntelin kaikkien laulut ja oli ilo huomata, että suurin osa artisteista tuntuu tekevän omaa juttuaan eikä mitään varsinaisesti Euroviisuja varten kokoonkyhättyä pakkopullaa. Mukana on hyvin erilaisia artisteja ja kokoonpanoja, joten uskon kuuntelijoiden löytävän omansa suosikkinsa.

VK: Ensi kevät tulee varmasti olemaan urallasi kiireinen. Mitä kaikkea on euroviisujen lisäksi luvassa?
Soma: ”Drifter” julkaistaan alkuvuodesta 2011. Albumi on ollut valmis jo jonkin aikaa, mutta johtuen mm. Euroviisu-aikatauluista albumin julkaisua jouduttiin viivästyttämään. Kevät tuo mukanaan paljon liikkuvia palikoita, joten niiden puitteissa haluaisin toteuttaa kiertueen.

VK: Entä jos voitat Suomen euroviisukarsinnan ja pääset toukokuussa Saksaan edustamaan Suomea?
Soma: Kansan tuki toisi varmasti mukanaan valtavan määrän energiaa ja uusia ideoita, joista loisin tiimini kanssa suurelle, kansainväliselle lavalle sijoittuvan shown.

VK: Olet tällä hetkellä Viisukuppilan euroviisufanien suosikkiäänestyksen sijalla 4. Haluatko lähettää terveisiä Viisukuppilan lukijoille?
Soma: Haluan ensimmäiseksi kiittää kaikkia tuesta! Kauniilla sanoillanne on hyvin suuri merkitys. Ollaan kärsivällisiä ja ennen kaikkea pidetään mieli avoinna uusille elämyksille! Suurella sydämellä, Soma.

Keskustele Soma Munucharista foorumillamme