Suomalaista osaamista päästä varpaisiin

Ei ole liioiteltua sanoa, että Suomen kilpailukappale ”Blackbird” on hurmannut kansainvälisen lehdistön mennen tullen Kiovan viisuareenalla. Reilun viikon aikana Norma Johnin valttikortteja ovat olleet varma live-esiintyminen sekä rautaisten ammattilaisen keskittymiskyky.
Voi olla, että omaan kolmeminuuttiseen viisurupeamaan onkin helpompaa ja esiintymisen kannalta vakuuttavampaa päästä sisälle, jos esitettävä kappale on alusta loppuun omaa käden jälkeä. Suomi onkin tänä vuonna yksi niitä harvoja maita, joiden kilpailukappale on kokonaisuudessaan esittäjien itsensä säveltämä ja sanoittama.
– Tämä on selkeästi kiinnostanut ulkomaalaisia toimittajia. Meiltä on kyselty paljon siitä, millainen prosessi musiikin kirjoittaminen on ja miten kappaleemme on syntynyt, Norma Johnin Lasse Piirainen kertoi Viisukuppilalle.
– Meille on tärkeää, että saamme esittää omaa musiikkiamme.
Osaamisen lisäksi jaksamista on toki helpottanut myös suotuisat aikataulut.
– Onneksi meillä ei ole ollut aikaisia aamuharjoituksia. Hyvät yöunet ovat olleet täällä kaiken a ja o. Suuri kiitos myös Suomen delegaatiolle, että kaikki käytännön järjestelyt ovat toimineet todella sujuvasti, Leena Tirronen ja Lasse tuumasivat viikonloppuna.

Leenan yllä useampana päivänä valmistetut Unique Design by Maria -malliston korut ovat valmistettu kierrätysmateriaalista. (kuva: escstats.com)
Leenan yllä useampana päivänä valmistetut Unique Design by Maria -malliston korut ovat valmistettu kierrätysmateriaalista. Kuvassa osittain näkyvä mekko on puolestaan Katri Niskasen suunnittelema. (kuva: escstats.com)

Musiikin käsityöläiset suomalaisen designin asialla

Viisuviikot tarkoittavat kaikille artisteille harjoitusten ja lehdistötilaisuuksien lisäksi myös lukuisia erilaisia edustustilaisuuksia. Ohjelmaan kuuluu esimerkiksi viralliset avajaiset punasine mattoineen, omien ja ehkä muidenkin maiden lähetystövierailut, esiintymiset kaikelle kansalle suunnatussa Euro villagessa sekä eri maiden delegaatioiden järjestämät iltajuhlat. On selvää, että artisteille nämä tilaisuudet ovat artisteille todella tärkeitä paikkoja tulla nähdyksi.
Norma John on edustanut Suomea reippaina ja tyylikkäänä tilaisuudesta toiseen. Omalle tyylilleen uskollinen kaksikkomme on suosinut asuissaan ja asusteissaan suomalaista designia kisarupeaman alusta asti ja kotimaisen osaamisen esiintuominen onkin heille tärkeää.
– Kun on itse niin sanotusti musiikkialan käsityöläinen, tukee  sitä mielellään myös muiden alojen käsityöläisten osaamista, jos vain mahdollista, helsinkiläisen Nomen Nescion vaatteita suosiva Lasse tuumasi.

Leenan yllä on nähty puolestaan Katri Niskasen sekä R/H-studion suunnittelemia asuja. Eilen illalla avajaisissa nähty Leenan musta-valkoinen asukokonaisuus oli Ylen pukusuunnittelija Elina Larion ja Leenan itsensä suunnittelema sekä Ylen Jaana Björklundin ompelema. Vanhoista pyörän sisäkumeista valmistetut, Unique Design by Maria -malliston korut ovat puolestaan ihastuttaneet Leenan yllä avajaisten lisäksi useampana muunakin päivänä.

Viisulavalla Leenan yllä nähdään Uuden musiikin kilpailusta tuttu musta pitsimekko. Seuraavaan kertaan ei olekaan pitkä aika, sillä ensimmäisen semifinaalin ensimmäiset pukuharjoitukset alkavat alle puolen tunnin päästä klo 16.00.

Norma John edusti eilen musta-valkoisissa asuissa virallisissa avajaisissa. Lassen asu oli Nomen Nesciolta. Leena oli puolestaan suunnitellut oman asunsa yhdessä Ylen Elina Lairion kanssa. (Kuva: Kaisa Iivonen)
Norma John edusti eilen musta-valkoisissa asuissa virallisissa avajaisissa. Lassen asu oli Nomen Nesciolta. Leena oli puolestaan suunnitellut oman asunsa yhdessä Ylen Elina Lairion kanssa. (Kuva: Kaisa Iivonen)