Suomen 1. alkukarsinta: Kenraaliharjoitus

Jonna selvittää kenraaliharjoituksen leikkituloksissa pääseekö jatkoon vai eiViisukuppila on paikan päällä Tohlopissa seuraamassa Suomen euroviisukarsinnan kenraaliharjoitusta. Lähetys on jälleen kokenut jonkin verran uudistuksia, jotka eivät kaikki ole yksinomaan positiivisia. Uusi miesjuontajaTom Nylund osoittautui lavan takana varsin mukavaksi veikoksi, mutta osaan odottaa että hän todella jakaa mielipiteet kansan ja etenkin viisufanien keskuudessa.

Lähetyksen runko kulkee seuraavasti. Alkujuonnon jälkeen Tom ja Jaana siirtyvät takahuoneeseen, eikä heitä nähdä estradilla ennen lopun tulosten julkistamista. Ennen esityksiä nähtävissä postikorteissa joku takavuosien euroviisuedustajamme esittelee vuorossa olevan kilpailijan. Esityksen jälkeen artistit “pääsevät” Tom Nylundin käytävähaastatteluun vastaamaan kiusallisiin kysymyksiin. Matkaa lavalta uuteen tyylikkääseen green roomiin on pidempi matka kuin aikaisemmin. Miinusmerkkiseksi uudistukseksi laskettavan haastatteluosuuden lisäksi toinen iso miinus tulee lopun väliaikanumerosta. Ensimmäinen väliaikanumero on hauska osio, jossa entiset viisutähtemme muistelevat menneitä juhlavuoden kunniaksi, mutta toisessa yritetään jälleen hauskuuttaa kansaa. Sami Hedberg ja Niko Kivelä pukeutuneina pitkiin peruukkeihin “Harlin ja Selin”-rooleissaan eivät siinä millään muotoa onnistu. Loppukliimaksissa, jossa julkistetaan jatkoon päässeet on hieman yritystä, sillä lavalle on raahattu kristallipallo joka kertoo punaisella tai vihreällä värillään, pääseekö kilpailija jatkoon vai ei.

Automatic Eye

Fanien suosima nuoriso-orkesteri ei vakuuttanut millään tasolla. Laulu ei kulkenut ja esitys oli jäykkää jalan polkemista. Kitaristien ja basistien hypyt olivat ainoat esitystä elävöittäneet liikkeet. Harmi, että solisti on tästä nelikosta se kaikkein vähäkarismaisin henkilö. Kolmeminuuttinen tuntui todella pitkältä. Varsinaista bändinelikkoa lavalla vahvisti kaksi taustalaulajaa Eetu Martikainen ja Olli Rahkonen.

Marko Maunuksela

Marko Maunuksela jää auttamatta upean kuoronsa jalkoihin. Huomio etenkin livetilanteessa kiinnittyy väistämättä hienoon taustaryhmään, joka liikkuu letkeästi ja laulaa täydellisesti. Ei Markonkaan livelaulussa mitään vikaa ole, mutta esiintyminen on liian stabiili. Sinänsä miehellä on pilkettä silmissä ja ilmeessä rentoutta ja karismaa, mutta vähän pitäisi saada liikettäkin jalkoihin. Ääni kuulostaa ainakin salissa vielä levyversiotakin enemmän tangomaiselta. Eiköhän tämä kuitenkin jatkoon mene, kun kaikki Esa Nummela, Suvi Karjula, Hanna Talikainen ja Johanna Debreczeni fanit antavat Marko-fanien lisäksi tälle äänensä. Lisäksi lavalla nähdään lähes legendaarinen bandoneonisti Petri Ikkelä.

Johanna Iivanainen

Johanna oli odotetusti illan vakuuttavin laulaja ja sympaattisin esiintyjä. Esitys oli niinikään odotetun vähäeleinen ja keskittyy tulkintaan. Tämä on musiikkia, joka pitää kuulla livenä ja toivottavasti harras tunnelma välittyy myös kotikatsomoihin. Uskon hyvän musiikin ystävien äänestävän Johannan jatkoon. Johannan tukena lavalla nähdään 4-henkinen taustaorkesteri.

Jonna

Jonna on satsannut esitykseensä eniten ja hyvä niin, sillä kappale toimii lähinnä taustamusiikkina loistavalle show’lle. “Nukketanssia” on lavalla suorittamassa Dance-finalisti Laura Allonen ja voittaja Sam Vaherlehto. Mikään yllätys ei kuitenkaan liene, että Yleisradion kamerat eivät pysy hienon koreografian perässä ja siksi pelkään Jonnan putoavan “liian hienona”. Kaiken kaikkiaan voisin todeta, että koreografia todellakin on yksi hienoimmista Suomen euroviisukarsinnoissa nähdyistä. Mukana on lisäksi myös pukutemppu lopun puheosuuden kohdilla. Jonnalle myös lisäpisteet läpitunkevasta karismasta – hän todellakin on upea esiintyjä!

Cardiant

Cardiantin sinänsä maukkaan heavynumeron heikoin lenkki on käheä laulusolisti Erik Karhatsu. Toivottavasti Erik saa suoraan lähetykseensä äänensä auki ja kuntoon. Joku oli myös näkevinään Erikin silmien kostuneen, mutta johtuiko se liikutuksesta vai huolesta? Muuten esityksestä ei ole paljon kerrottavaa. Se on perinteinen rockbändin tukanheilutus/käsienlevittelynumero. Myöskään mitään pyrotekniikoita ei esityksessä nähdä – kuten ei missään muussakaan tämän illan esityksessä. Luulen silti jatkopaikan olevan selvä, vaikka Erik menettäisi äänensä kokonaan. Kenties ekstrataustalaja Hannes Horma laulaisi vain vähän enemmän?

Jatkopaikkaveikkaus: Cardiant, Marko Maunuksela, Johanna Iivanainen