Suomen 2. lehdistötilaisuus

Suomen oma poika Paradise Oskar alias Axel Ehnström osoittautui toisen harjoituksen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa varsinaiseksi hauskuuttajaksi. Miltei jokaiseen kysymykseen irtosi teräviä, nokkelia ja vähän sarkastisiakin kommentteja. Heti aluksi lehtistötilaisuuden juontajan kysyessä, miten Axel haluaa itseään kutsuttavan, vastasi edustajamme nauttivansa siitä, että häntä kutsutaan joka päivä eri nimellä. Seuraavaksi hän esitteli muut delegaation jäsenet eli levy-yhtiön edustajan sekä Suomen yleisradion delegaation johtajan ja lehdistöpäällikön, jotka Axelin mukaan olivat mukana vain siksi, että heillä yllään on niin hienot ”Da Da Dumb”-paidat. Löytyi naisten läsnäololle kyllä toinenkin peruste, sillä he hengaavat Axelin mukana siksi, että edustajamme tietää minne pitää milloinkin suunnata. Itse kun hän haluaa keskittyä vain laulamiseen.

Laulamisesta kun tuli puhetta, niin seuraavaan hengenvetoon lupsakka edustajamme lauloikin jo saksalaisisäntien iloksi oman versionsa Roger Ciceron esittämästä Saksan edustussävelmästä ”Frauern regiern der Welt”. Toimittajien udellessa miten Axel osaa lausua niin hyvin Saksaa, vastasi hän oppineensa kielen Roger Ciceron lauluista. Pakolliseen Tom Dice vertaukseen, Axel joutui jälleen selostamaan, kuinka ”Da da dam”-kappale on syntynyt jo noin vuosi sitten, eikä sitä alunperin ole kaavailtu nimenomaan euroviisuksi. Se että hänen ja Tom Dicen esitykset nähdään Eurovision laulukilpailuissa peräkkäisinä vuosina, on siis puhdasta sattumaa. Muutenkin tilaisuudessa puhuttiin Axelin rakettimaisesta noususta ”nollasta sataan”. Vielä vuosi sitten hänestä tiennyt kukaan ja nyt hän esiintyy yli sadalle miljoonalle katsojalle Eurovision laulukilpailuissa. Leikkisä Axel kertoi rakastavansa saamaansa huomiota ja etenkin sitä, kun hän sanoo jotain typerää, voi hän lukea siitä seuraavan päivän lehdestä. Tunne on kuulemma parempi kuin krapula. Juontajan tivatessa esimerkkejä, Axel iski silmää ja sanoi ettei tietenkään toista samoja virheitä uudelleen.

Edustuskappale ”Da da dam” herätti myös useita kysymyksiä. Eräs toimittaja epäili sen rakentuneen ”Da da dam”-säkeistön ympärille, mutta todellisuudessa se on sävelletty aivan viimeisenä. Laulu lähti syntymään, kun Axel istuskeli kotonaan tuskastuneena maailman tilanteeseen ja maapallon saastumiseen. Hän ajatteli, että hänen täytyy tehdä asialle jotain ja parasta mitä hän voisi tehdä, on kirjoittaa siitä laulu. Ironinen ”Da da dam” lisättiin kappaleeseen aivan viimeisessä vaiheessa, kun Axel ei halunnut ryhtyä saarnaamaan. Hän mietti mikä olisi typerintä, mitä tämäntyyppisessä kappaleessa voisi kuulla. Näin syntyi ”Da da dam”. Myös sanoitus herätti kysymyksen, koska siinä mainitaan ”King and parliament”. Axel kertoi pilke silmäkulmassaan uskoneensa lapsena, että Suomessa on kuningas… ja parlamentti. Asian oikea laita oli kuulemma valjennut hänelle muutama viikko sitten. Vakavoiduttuaan hetkeksi Axel lisäsi, että lähetti kappaleen euroviisuihin siksi, että halusi muidenkin kuulevan tämän hätähuudon. Jos yksikin ihminen muuttaisi käyttäytymistään olisi tehtävä onnistunut. Tosin lopuksi hän lisäsi, ettei itsekään konkreettisesti tee mitään, eikä pidä itseään yhtään sen parempana kuin ketä tahansa meistä. Suomen esityksen upea taustaprojisointi tuntui myös kiinnostavan toimittajayleisöä. Axel sanoi halunneensa mahdollisimman yksinkertaisen kuvituksen ja yhdessä järjestäjien ja Suomen delegaation edustajien kanssa kehiteltiin lopullinen maapallokuvitus, johon kaikki olivat vilpittömän tyytyväisiä.

Seuraavaksi Axelia pyydettiin laulamaan joku aikaisemmista Suomen useista oudoista euroviisuedustuskappaleista. Axel päätyi akustiseen versioon Lordin ”Hard rock hallelujasta”. Pian hän jo vitsailikin lainanneensa myös esiintymisasunsa Lordilta ja käyttävänsä samaa meikkitaiteilijaa saaden toimittajajoukon nauramaan. Myös Axelin juuri ilmestynyt albumi ”Sunday songs” otettiin puheeksi ja Axel kiitti kysymyksen esittänyttä toimittajaa, siksi ettei hänen itsensä tarvinnut ”kiusallisesti” ottaa asiaa puheeksi. Levy sisältää yhdeksän filosofista popkappaletta, jotka kaikki hänen itsensä kirjoittamia. Axel kertoi, että levy sopii niille jotka pitävät ”Da da damista” ja niille, jotka pitävät siitä, että hän ”tekee itsensä naurunalaiseksi pressitilaisuudessa”. Näytteenä albumilta hän lauloi kauniin kappaleen ”Sunday everyday”.

Axelille esitettiin kysymys, miten hän haluaisi laulunsa vastaanotettavan. Hän kertoi olevansa onnellinen, jos yksikin ihminen liikuttuisi jollain tavalla hänen esityksestään. Oli se liikutus sitten itkua tai naurua. Parasta muusikon urassa onkin saada koskettaa ihmisiä musiikilla, joka tulee suoraan artistin sydämestä. Tulevaisuuden unelmista kysyttäessä Axel kertoi, että hänellä on kertakaikkisen valtavat unelmat. Hän haluaa tulevaisuudessa koskettaa jokaista maapallon ihmistä musiikillaan. Tie on jo avattu ensimmäisen oman levyn myötä. Axel toivoo sen menestyvän siinä määrin, että saisi tehdä toisenkin levyn ja sitten seuraavan ja siten matkustaa koko elämänsä pituisen matkan musiikin parissa.