Suomi semifinaalinsa viimeinen – näin pisteet jakautuivat

IMG_7247Wienin euroviisujen ratkettua myös semifinaalien tarkemmat tulostaulukot on julkaistu. Tulokset ovat Suomelle karua luettavaa. Finaalipaikka ei ollut lähelläkään, vaan Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen Aina mun pitää -viisu jäi ensimmäisen semifinaalin viimeiseksi yhteensä 13 pisteellä. Toisessa semifinaalissa viimeiseksi jäi Sveitsi, joka sai pisteitä vielä Suomeakin vähemmän, ainoastaan neljä.

Suomen 13 pistettä tulivat Virolta (4), Tanskalta (2), Valko-Venäjältä (1), Unkarista (2) ja Serbiasta (4).

Ennen viisuja spekuloitiin Suomen viisumenestyksen mahdollisesti kaatuvan siihen, että raatien arveltiin arvostavan  eri tyyppistä, kenties ”taiteellisempaa” musiikkia. Toisaalta etukäteen pohdittiin vastaavasti, että vaikka raadit olisivatkin tutustuneet yhtyeeseen etukäteen, niin televisiota katsova, äänestävä yleisö ei välttämättä ehtisi sisäistää  kappaleen sanomaa.  Tarkat äänestystulokset paljastavat, että niissä maissa, joista pisteitä tuli, puhelinäänestäjät olisivat aina sijoittaneet PKN:n raatiääniä korkeammalle.

Äänet jakautuivat seuraavasti:

Viro: Raadin sijoitus 12., puhelinäänten sijoitus 1., yhdistetty sijoitus 7. – 4 pistettä

Tanska: Raadin sijoitus 15., puhelinäänten sijoitus 4., yhdistetty sijoitus 9. – 2 pistettä

Valko-Venäjä: Raadin sijoitus 14., puhelinäänten sijoitus 7., yhdistetty sijoitus 10. – 1 piste

Unkari: Raadin sijoitus 12., puhelinäänten sijoitus 4., yhdistetty sijoitus 9. – 2 pistettä

Serbia: Raadin sijoitus 10., puhelinäänten sijoitus 6., yhdistetty sijoitus 7. – 4 pistettä 

Virossa raati- ja yleisöäänten kontrasti oli kovin: Pertti Kurikan Nimipäivät ylsi siis puhelinäänissä ykköseksi, mutta raadin 12.sija toi Suomelle lopulta vain neljä pistettä. Mikäli pisteitä antaneissa maissa päätöksen olisivat tehneet yksinomaan puhelinäänestäjät, Suomi olisi sijoittunut näissä maissa keskimäärin neljänneksi (4,4).  Muiden 1. semifinaalin yhteydessä äänestäneiden maiden Suomelle antamat pisteet näkyvät maakohtaisesti tulossivulla. Sivustolta voi Suomen kohdalta vastaavasti tutkia, miten Suomen antamat pisteet jakautuivat.

 

Suomi kymmenes yleisöäänissä

 

Oheisesta koosteesta käy ilmi, että mikäli semifinaaleissa olisi huomioitu vain puhelinäänet, olisi varsin moni maa sijoittanut Suomen kymmenen parhaan maan joukkoon –  eli viisupisteitä olisi tullut toteutunutta useammalta maalta. Jos taas vain raatiäänet olisivat ratkaisseet semifinaalin, Suomi olisi jäänyt lähes pisteittä – niin usein raadit sijoittivat Suomen kymmennettä sijaa matalammalle.  Mikäli pelkät yleisöäänet olisivat ratkaisseet, olisi Suomen 55 pistettä riittänyt semifinaalin kymmenenteen sijaan ja finaalipaikkaan.

Suomen pisteet semi 1

Tutustu kunkin maan antamiin pisteisiin  Eurovision.tv:n tulossivulla

Lataa tarkempi taulukkokooste eri maiden saamista raati-/yleisöäänistä Escstats.comista (.xls)

Ensimmäisen semifinaalin tuloskooste (Wikipedia)

Keskustele aiheesta foorumillamme

Kuvat: Escstats.com ja Viisukuppila

Juttua editoitu 24.5.: lisätty Escstats.comin tuloskooste ja maininta, että 55 pistettä olisi riittänyt yleisöäänillä finaalipaikkaan.