Suomi: The Rasmus – Jezebel

Edustuskappale: Jezebel
Esittäjä: The Rasmus
Lauluntekijä(t): Lauri Ylönen, Desmond Child
Esiintymispaikka: 1. (toinen semifinaali)

Lauri Ylönen ja Eero Heinonen perustivat The Rasmuksen vuonna 1994. Vielä perustamisen aikaan Lauri soitti yhtyeessä rumpuja, mutta myöhemmin alkoi laulamaan. Yhtyeen ensimmäisiä nimiä oli Anttila ja Sputnik, mutta lopulta yhtyeen nimeksi vakiintui Rasmus, aluksi ilman the-etuliitettä. Jo kaksi vuotta myöhemmin yhtye sai levytyssopimuksen Warner Music Finlandin kanssa ja debyyttialbumi Peep julkaistiin.

Jo esikoisalbumi Peep oli menestys ja sille myönnettiin kultalevy seuraavana vuonna. Rasmus-nimellä julkaistiin vielä kaksi albumia lisää ja muun muassa singlet “Blue” ja “Liquid” menestyivät hyvin. Neljännen levyn aikaan yhtyeen nimeksi vaihdettiin The Rasmus ja yhtyeen kokoonpanoksi oli vakiintunut nelikko Lauri Ylönen, Eero Heinonen, Aki Hakala ja Pauli Rantasalmi. Into-albumin ensimmäinen single “F-F-F-Falling” palkittiin Emma-gaalassa vuoden parhaana singlenä ja Into vuoden parhaana albumina.

Kansainvälisen läpimurtonsa yhtye saavutti viimeistään vuonna 2003. “In the shadows” menestyi useilla singlelistoilla ja Dead letters -albumista tuli maailmanlaajuisesti myydyin suomalainen albumi. “In the shadows” on kerännyt musiikkipalvelu Spotifyssa yli 125 miljoonaa toistoa ja sen kahta musiikkivideota on katsottu YouTubessa yli 175 miljoonaa kertaa. Myös seuraava albumi Hide from the sun möi suomalaisella mittapuulla hyvin myös maailmanlaajuisesti.

Kuva: Venla Shalin

The Rasmus on julkaissut urallaan yhteensä yhdeksän studioalbumia ja kaksi kokoelma-albumia. Lauri Ylönen osallistui myös Vain elämää -ohjelmaan vuonna 2018 ja samana vuonna yhtye jäi pienelle tauolle. Vuonna 2021 yhtye julkaisi singlet “Bones“, sekä “Venomous moon” yhdessä Apocalyptican kanssa. Vuoden 2022 alussa yhtyeen pitkäaikainen kitaristi Pauli Rantasalmi jätti bändin. Muutama päivä myöhemmin julkaistiin tieto, että The Rasmus osallistuisi Uuden Musiikin Kilpailuun ja uudeksi kitaristiksi oli valittu Emilia “Emppu” Suhonen. Emppu on tehnyt pitkän uran Tiktak-yhtyeessä ja myöhemmin soittanut muun muassa bändeissä Dame ja Alavala. Hän on 2020-luvulla julkaissut myös soolosinglejä ja albumin julkaisu on ollut myös suunnitteilla.

The Rasmus oli vuoden 2022 UMK:n ennakkosuosikki alusta asti ja 26. helmikuuta järjestetyssä finaalissa “Jezebel” oli niin kansainvälisen tuomariston kuin puhelinäänestäjienkin suosikki. Puhelinäänistä The Rasmus sai 27.4 prosenttia. Toisen semifinaalin ensimmäiselle puoliskolle arvottu Suomi laitettiin tuottajien toimesta avaamaan semifinaali. Viimeksi Suomi on esiintynyt semifinaalin ensimmäisenä vuonna 2016.

Teksti: Sami Luukela