Tanssii viisutähtien kanssa

Suomea kahdeksan vuotta sitten Tallinnan Euroviisuissa edustanut Laura Voutilainen (kuvassa) on mukana parasta aikaa kilpailtavassa ”Tanssii tähtien kanssa” -ohjelmassa ja on selviytynyt siinä jo kuuden parhaan joukkoon. Viikottain miljoonayleisön keräävä tanssiohjelma ei ole jättimenestys ainoastaan Suomessa, vaan julkkisten tanssiesitykset jaksavat ihastuttaa televisionkatsojia ympäri maailman. Jos Suomessa Lauran lisäksi parketilla taitojaan ovat esitelleet sellaiset kotimaisista viisukarsinnoista tutut nimet kuin Tomi Metsäketo, Maria Lund, Pirkko Mannola, Kwanin Mariko Pajalahti, Humanen Kim Herold sekä ensi tammikuussa Tohlopissa esiintyvä Jimi Pääkallo, niin ei muukaan Eurooppa kalpene yhtään vertailussa. Katsotaas!

Virossa tanssitaan parhaillaan neljättä kautta ”Tantsud tähtega” -ohjelmasta, josta juuri viime viikonloppuna lähtöpassit sai viisuvoittaja Dave Benton (Viro 2001). Etelänaapurissa tanssivia viisutähtiä on nähty joka kaudella: Viime vuonna Maarja-Liis Ilus (Viro 1996 & 1997) sijoittui toiseksi, kun taas Vanilla Ninjasta tuttu Piret Järvis (Sveitsi 2005) tipahti jo kolmantena ulos. Toisen kauden voiton vei Koit Toome (Viro 1998) ja ensimmäisellä kaudella harmittavasti toiselle sijalle jäi Gerli Padar (Viro 2007). Ehkä Viron kansa palkitsi Gerlin seuraavissa maan viisukarsinnoissa ja äänesti hänet tuolloin voittoon asti. Mukana Helsingin viisulavallakin oli Gerlin silloinen tanssipari Martin Parmas, joka on Gerlin ”pari” myös yksityiselämässä.

Samanlainen tarina on Norjan Guri Schankella (Norja 2007), joka sijottui niin ikään toiseksi vuonna 2006 ja vei voiton heti seuraavissa viisukarsinnoissa. Toisin kuin Gerlillä, Gurin viisu ”Ven a bailar conmigo” oli päivänselvästi saanut vaikutteita tanssikisan opeista. Norjassa tanssiparketilla on Gurin lisäksi nähty keskinkertaisin menestyksin mm. Bobbysocksit Elisabeth Andreassen (Ruotsi 1982 & Norja 1985, 1994 & 1996) ja Hanne Krogh (Norja 1971, 1985 & 1991) sekä Tor Endresen (Norja 1997). Norjassa ”Skal vi danse?” pyörii parasta aikaa ja vielä puolivälinkin jälkeen mukana julkkisoppilaana tanssii Maria Haukaas Storeng (Norja 2008).

 

Birthe Kjærin (Tanska 1989) oli tarkoitus osallistua Tanskan tanssiohjelmaan syksyllä 2005, mutta joutui vetäytymään jo ennen kisan alkua veritulpan vuoksi. Samasta syystä hän joutui jättämään väliin esiintymisensä samaisen syksyn Euroviisujen 50-vuotisjuhlassa Congratulations-gaalassa. Seuraavana vuonna viisuvajeen täytti Simon Mathew (Tanska 2008), joka sijottui toiseksi pari vuotta ennen omaa viisuesiintymistään. Ruotsissa puolestaan Melodifestivalenista tuttuja nimiä ”Let’s dance” -ohjelmassa on nähty pilvin pimein Arja Saijonmaasta ja Måns Zelmerlöwistä lähtien, mutta varsinaisia viisuedustajia on ollut mukana vain kaksi: Anna ”Sahlene” Sahlin (Viro 2002) sekä Richard Herrey (Ruotsi 1984). Molemmat pysyivät mukana tosin vain puolivälin paikkeille asti. Viime viikonloppuna viimeisimmän kauden voiton vei muuten toissa Melodifestivalenissa nähdyn E.M.D.-yhtyeen ”M” eli Mattias Andreasson.

Itävallassa voittajaksi tanssahteli Manuel Ortega (Itävalta 2002) Simone Steltzerin (Itävalta 1990) päätyessä samana vuonna viidenneksi. Yhtä hyvin ei mennyt Timna Brauerilla (Itävalta 1986), joka kautta myöhemmin joutui jättämään leikin kesken heti ensimmäisenä. Tanssilattialla on nähty myös Waterloo & Robinson -kokoonpanon (Itävalta 1976) ”Waterloo” eli Hand Kreuzmayer. Manuel Ortega on ainoana viisutähdistä kilpaillut kahdenkin eri maan tanssikisassa, sillä hän oli mukana kotimaansa lisäksi Ukrainassa järjestetyllä kansainvälisellä kaudella, tosin voittoa ei tuolloin herunut. Hänen lisäkseen Ukrainassa on nähty Svetlana Loboda (Ukraina 2009) sekä tänä syksynä myös Anastasia Prikhodko (Venäjä 2009). Pirteä Tina Karol (Ukraina 2005) puolestaan on toiminut useana kautena kisan juontajana.

Puolassa ”Taniec z Gwiazdam” -ohjelmasta kausia on järjestetty peräti 12! Ensimmäiset viisutähdet pääsivät mukaan kuitenkin vasta kuudennella kaudella vuonna 2007, kun Justyna Steczkowska (Puola 1995) tuli toiseksi ja ohjelmaa seuranneena vuotena viisukarsinnat voittanut Isis Gee (Puola 2008) sijoittui viidenneksi. Puolassakin viisuista tuttuja naamoja nähdään tänä syksynä, kun Lauran tavoin kuuden parhaan joukkoon on selviytynyt Edyta Górniak (Puola 1994). Romaniassa puolestaan syksyn julkkiskaartissa mukana ovat Paula Seling (Romania 2010) sekä Nicola (Romania 2003). Molemmat ovat selvinneet yli ainakin ensimmäisestä pudotuksesta.

Espanjassa viisuedustajilla on mennyt sangen mukavasti, sillä David Civera (Espanja 2001) sekä Rosa López (Espanja 2002) ovat molemmat voittaneet omat kautensa. Azúcar Moreno -duon sisaruksista Toñi Salazar (Espanja 1990) tasoitti tilannetta putoamalla ensimmäisenä, kun taas sokea laulaja Serafín Zubiri (Espanja 1992 & 2000) jäi täpärästi toiseksi. Niin ikään toiseksi ylsi Saksan viisuveteraani Katja Ebstein (Saksa 1970, 1971 & 1980), jolle toinen sija on tuttu jo viisuistakin. Samana vuonna Guildo Horn (Saksa 1998) kohelsi itsensä kuudenneksi, kun No Angelsin vaaleaverikkö Sandy Mölling (Saksa 2008) puolestaan oli vuotta aiemmin jopa kolmas.

Alankomaissa Edsilia Rombley (Alankomaat 1998 & 2007) tipahti kaudellaan hieman yllättäen jo kolmantena pois, kun taas Israelissa Mira Awad (Israel 2009) sinnitteli viime vuonna mukana vielä neljänneksi viimeisenä. Kroatiassa ainoa tanssinut viisuedustaja on viidenneksi jäänyt Danijela Martinović (Kroatia 1995 & 1998), tosin mukana on ollut useita maan viisukarsinnasta Dorasta tuttuja nimiä. Myös tanssinopettajista löytyy sillon tällöin viisuisia naamoja – ainakin Latviasta, jossa Pirates of the Sea -pumpun naissolisti Aleksandra Kurusova (Latvia 2008) siivitti F.L.Y.-yhtyeen Lauris Reiniksin (Latvia 2003) voittoon. Myöhemmin Lauriksen bändikaveri Yana Kay (Latvia 2003) oli puolestaan mukana tanssioppilaana, tosin huonommalla menestyksellä kuin samana vuonna toiseksi tullut Aisha (Latvia 2010).

Voiton maansa tanssimittelöissä ovat vieneet edellä mainittujen lisäksi Portugalin Luciana Abreu (Portugali 2005), Slovakian Nela Pocisková (Slovakia 2009) ja Venäjän Julia Savicheva (Venäjä 2004). Itänaapurissa tanssahtelemassa nähtiin tänä syksynä myös Natalia Podolskaya (Venäjä 2005), mutta hän putosi pelistä jo alkukahinoissa. Koko ”Strictly come dancing” -formaatin kotimaassa Isossa-Britanniassa tanssiparketilla sen sijaan ei ole nähty ainoatakaan viisuista tuttua tähteä! Sama tilanne on Belgiassa, tosin Tom Dicen huhutaan olevan mukana ensi kevään tanssiharjoituksissa.


”Tanssii tähtien kanssa” -ohjelmissa on siis nähty viisulavalta tuttu nimi voittajana peräti seitsemässä maassa. Nähtäväksi jää, tekeekö Laura tanssitaidoillaan Suomesta listan kahdeksannen.