Tel Aviv valmis – Darude valtasi viisulavan!

Tämän vuoden euroviisujen isäntäkaupungissa Tel Avivissa on kilpailuesitysten harjoitukset käynnistyneet tänään. Suomen delegaatio saapui Israeliin myöhään perjantai-iltana Helsingistä mukanaan Darude sekä Sebastian Rejman. Suomen harjoitusurakka alkoi tänään kolmantena esiintyjänä, koska Suomi esiintyy reilun viikon päästä pidettävässä ensimmäisessä semifinaalissa numerolla kolme. Lavan Darudelle olivat sopivasti lämmittäneet Kypros ja Tsekki.

Harjoitusten alussa on tunnetusti aina hieman teknisiä haasteita, eikä tämäkään vuosi ollut sen suhteen poikkeus. Kyproksen Tamtan esitys kyllä näkyi lehdistökeskuksen tv-ruuduilla, mutta esityksen ääni ei hallista kulkenut ruuduille koko Kyproksen harjoitussession aikana. Onneksi ongelmat saatiin nopeasti ratkottua ja Tsekin harjoituksista saatiin myös ääntä kuunneltavaksi.

Kun Tsekin esityksen suuret älypuhelinkehykset saatiin kuljetettua pois lavalta, oli Daruden ja Suomen jääkuution aika vallata Tel Avivin Expo-hallin lava. Sebastian viihdytti muuta delegaatiota mikkitarinoinnillaan kameroiden etsiessä aloituskuvakulmiaan. Darude oli sijoitettu lavan reunaan DJ-nurkkaukseensa jääkuutioteemaisen tiskin taakse. Suomen esityksessä tullaan näkemään lavalla Daruden ja Sebastianin lisäksi myös UMK-finaalista tuttu tanssijatar Etel Röhr. Taustalaulajat Heini Ikonen, Matti Leino ja Petri Somer eivät tv-kuvissa näy, mutta antavat vahvasti stemmoillaan tukea Sebastianin laululle.

Itse esityksen tarina on pysynyt muuttumattomana UMK:sta ja Etel katoaa kesken esityksen jääpalan päältä lavan taustascreeneille sukelluksiin, josta hän lopulta taas ”nousee” jääpalan päälle tanssimaan. Jääkuutio on keskeisessä asemassa muuten tyhjällä lavalla. Sebastian hoitaa laulamisen kävelemällä edestakaisin lavan edessä olevalta catwalkilla.

Ensimmäisen harjoitusvedon jälkeen Sebastian kirosi kovaäänisesti, koska äänen säädöt ei selvästikään miellyttäneet häntä. Ne saatiin kuitenkin korjattua ja seuraavat vedot kuulostivat tv-ruuduissakin ensimmäistä paremmalta. Yhteensä Suomi harjoitteli esityksensä kolme kertaa ja myös kameratiimi sai jokaisen vedon näyttämään edellistä paremmalta, löytäen oikeat kuvakulmat varmemmin.

Harjoitusten jälkeen Darude ja Sebastian osallistuivat haastattelu- ja kuvaushetkeen. Kumpikin totesi olevansa melko väsynyt, koska lento Suomesta Tel Aviviin oli saapunut vasta puolen yön jälkeen, eikä unta ollut ehtinyt yöllä kertymään kuin muutama tunti. Aamu ja harjoittelu oli kuitenkin mieleenpainuva kokemus ja kumpikin oli iloisia sen annista. Koska töitä esityksen eteen on tehty kuukausia, niin heistä tuntui hyvältä nähdä ensimmäisiä konkreettisia tuloksia siitä suurella lavalla. Sebastian kertoi, että hän odottaa innolla yleisön eteen pääsemistä, koska live-tilanne kiehtoo häntä ja yleisö antaa lisää energiaa esitykseen. Darude painotti, että harjoittelu on silti tärkeää, että varsinaisessa esityksessä yleisö ei veisi täysin mukanaan. Kaikki harjoiteltu ei saa kadota yleisön edessä, joten siksi ne on vedettävä kunnialla läpi. Yleisön kannustus on silti tärkeää, ja kumpikin muisteli hetkeä Turun UMK-finaalissa jolloin yleisö nousi ja nosti vielä kätensäkin ilmaan Look Awayn aikana. Hetki, jolloin yleisö tavoitti kappaleen energian, oli unohtumaton kokemus kummallekin.

Kansainväliset fanisivustot arvioivat Suomen harjoituksia varsin kriittisesti. Varsinkin Sebastianin laulu nousi niissä kritiikin kärkeen. Nähtäväksi jääkin, saako Suomi äänet ja korvanappien tasot haluamakseen ja malttaako Sebastian olla irrottelematta liikaa äänensä kanssa. Tähän mennessä kuullun perusteella Sebastian selvästi keskittyy laulussaan enemmän tunteeseen kuin puhtaaseen äänenmuodostukseen, joten jännitys tai yliviritteisyys kuuluu helposti hänen äänestään läpi.

Seuraavan kerran Suomi harjoittelee ensi torstaina 9. toukokuuta Tel Aviv Expo-hallin lavalla.

Katso Eurovision.tv:n video Suomen harjoituksista

Keskustele aiheesta foorumilla

Kuvat: escstats.com