Viimeiset kymmenen jatkopaikkaa lauantain viisufinaaliin jaetaan tänään. Suomen oma The Rasmus saa kunnian esiintyä toisen semifinaalin ensimmäisenä. Mukana ovat myös ennakkosuosikit Ruotsi ja Puola sekä paljon keskustelua herättänyt Serbia. Suurista rahoittajamaista illan lähetyksessä esitellään Espanja, Saksa ja Iso-Britannia, joka on harjoitusten jälkeen noussut vedonlyöjien kakkossuosikiksi heti Ukrainan jälkeen. Viisukuppilan ja ESCSTATS.comin yhteinen finalistiveikkaus julkaistaan myöhemmin tänään.
1. Suomi: The Rasmus – Jezebel
The Rasmus ei juurikaan esittelyjä kaipaa. Lauri Ylönen ja Eero Heinonen perustivat The Rasmuksen vuonna 1994 ja jo ensimmäinen levy Peep möi kultaa. Kansainvälisen läpimurtonsa yhtye saavutti viimeistään vuonna 2003. “In the shadows” menestyi useilla singlelistoilla ja Dead letters -albumista tuli maailmanlaajuisesti myydyin suomalainen albumi. “In the shadows” on kerännyt musiikkipalvelu Spotifyssa yli 125 miljoonaa toistoa ja sen kahta musiikkivideota on katsottu YouTubessa yli 175 miljoonaa kertaa.
2. Israel: Michael Ben David – I.M
Israelin edustajan viisumatka on ollut kuoppainen. Omista turvajärjestelyistään tarkan Israelin ulkoministeriössä ollut lakko on vaikuttanut suuresti maan turvallisuusprotokollaan, joten maan tiedustelupalvelulla ei ollut mahdollisuutta avustaa maan delegaatiota Torinossa. Maansa The X Factorin voittanut Michael Ben David kuitenkin nähdään Torinossa, kiitos Italian ja Israelin turvallisuuspalveluiden yhteistyön. Kappaleen on kerrottu olevan voimabiisi itsensä hyväksymisen puolesta.
3. Serbia: Konstrakta – In corpore sano
Arkkitehtuuriakin opiskellut 43-vuotias Ana Đurić esiintyy taiteilijanimellä Konstrakta. Serbian edustuskappale “In corpore sano” (Terveessä kehossa) on Konstraktan itsensä mukaan monitasoinen ja sen aihe on paljon suurempi kuin vain terveys. Kappaleen on kuitenkin ajateltu käsittelevän Serbian terveydenhuoltoa, median luomia kauneusihanteita sekä myös koronaviruspandemiaa.
4. Azerbaidžan: Nadir Rustamli – Fade to black
Nadir Rustamli voitti maansa The Voicen valmentajanaan viisuvoittaja Eldar Gasimov. Vain pari kuukautta voiton jälkeen hänet valittiin sisäisesti maan viisuedustajaksi. “Fade to black” -kappaleen ovat kirjoittaneet ruotsalaiset Anderz Wrethov ja Andreas Stone, tanskalainen Thomas Stengaard sekä englantilainen Sebastian Schub.
5. Georgia: Circus Mircus – Lock me in
Tarinan mukaan kolme sirkuskoulusta pudonnutta perusti Circus Mircuksen Georgian pääkaupungissa Tbilisissä vuonna 2020. He kertovat, että he eivät olleet tarpeeksi hyviä sirkuskouluun, mahdollisesti jopa koko joukon huonoimpia, ja täten he ystävystyivät ja perustivat yhtyeen Circus Mircus. Nykyisistä osallistujamaista Georgialla on toiseksi pisin karsiutumisputki ja maata ei ole nähty viisufinaalissa sitten vuoden 2016.
6. Malta: Emma Muscat – I am what I am
Maltan Emma Muscat ehti vaihtaa kappalettaan kertaalleen ennen Torinon kisoja. Maltan viisukarsinnan voittanut ”Out of sight” korvattiin muun muassa Dotterin Melodifestivalen-kappaleiden tekijätiimistä löytyneen Dino Medanhodžićin sekä Julie Aagaardin, Stine Kinckin sekä artistin itsensä kirjoittamalla ”I am what I am” -kappaleella.
7. San Marino: Achille Lauro – Stripper
San Marinoa voidaan pitää Suomen suurimpana uhkana toisessa semifinaalissa. Myös Sanremon musiikkifestivaaleille aiemmin tänä vuonna osallistunut Achille Lauro on huippusuosittu kotimaassaan Italiassa. Musiikkiuran lisäksi Achille on näytellyt, ohjannut, isännöinyt televisio-ohjelmia, järjestänyt taidenäyttelyitä ja kirjoittanut kolme kirjaa.
8. Australia: Sheldon Riley – Not the same
Australian Sheldon Riley on niittänyt mainetta jo Australian X Factorissa, Australian Voicessa, Australian Voicen All Stars -kaudella sekä America’s Got Talent -ohjelmassa. Kappale käsittelee Sheldonille hyvin henkilökohtaisia asioita. Kappaleen syntyyn on vaikuttanut jo lapsuudessa diagnosoitu Aspergerin oireyhtymä sekä oman seksuaalisen suuntautumisen käsittely ja itsensä hyväksyminen uskonnollisen perheen jäsenenä.
9. Kypros: Andromache – Ela
Saksassa syntynyt ja Kreikassa suurimman osan elämästään asunut Andromache edustaa Torinon viisuissa Kyprosta. “Ela”-kappaletta ovat olleet tekemässä lukuisat Euroviisuistakin tutut biisintekijät. Muun muassa Azerbaidžania vuonna 2009 edustanut Arash sekä useita viisukappaleita Kyprokselle aiemmin tehnyt Alex Papaconstantinou ovat kappaleen tekijöiden joukossa.
10. Irlanti: Brooke – That’s rich
Brooke osallistui Ison-Britannian The Voice -kilpailuun vuonna 2020 ja alkukarsinnassa kaikki ohjelman neljä valmentajaa olisivat halunneet Brooken omaan tiimiinsä. Hänen valinta osui pop-laulaja Meghan Trainoriin, jonka tiimissä Brooke eteni aina kilpailun finaaliin asti, jossa hän sijoittui kolmanneksi. Maan viisukarsinnassa Brooke oli kansainvälisen tuomariston ja puhelinäänestäjien suosikki, mutta studiotuomaristo sijoitti hänet toiseksi viimeiseksi.
11. Pohjois-Makedonia: Andrea – Circles
Andrea Koevska syntyi Pohjois-Makedonian pääkaupungissa Skopjessa vuonna 2000, mutta hänen perheensä muutti Yhdysvaltoihin pian tämän jälkeen. New Yorkin musiikki inspiroi nuorta Andreaa kovasti ja vaikutteet gospelista ja soulista heijastelevat hänen omaan musiikkiinsa edelleen. Ainoastaan musiikkivideoiden kesken kilpailtu karsinta päätyi tasapeliin, mutta kansainvälisen tuomariston ääni painoi enemmän.
12. Viro: Stefan – Hope
Viron seksikkäimmäksi mieheksikin valittu Stefan ehti osallistua Viron viisukarsinta Eesti Lauliin neljä kertaa ennen kuin hänet viimein valittiin edustamaan maata Euroviisuihin. Tänä vuonna “Hope” oli virolaisen yleisön suosikki kilpailun jokaisessa vaiheessa. Karsinnan superfinaalissa Stefan keräsi yli 60 prosenttia äänistä.
13. Romania: WRS – Llámame
Andrei-Ionuț Ursu eli WRS aloitti uransa tanssijana, keikkaillen muun muassa Innan ja Antonian taustatanssijana. Myöhemmin hän innostui myös musiikista ja liittyi poikabändi Shotiin. Vuoden 2020 alussa hän solmi levytyssopimuksen romanialaisen Global Recordsin kanssa ja ilmaisi myös mielenkiintonsa edustaa Romaniaa Euroviisuissa. Edustuspaikkaa hän kuitenkin joutui odottamaan pari vuotta, mutta viimein tänä vuonna hän voitti maan viisukarsinnan.
14. Puola: Ochman – River
Laulaja-lauluntekijä Krystian Ochman syntyi Melrosessa, Yhdysvalloissa. Hän nousi julkisuuteen voitettuaan The Voice of Poland -laulukilpailun vuonna 2020. Puolaa aiemmin viisuissa edustanut Michał Szpak toimi Ochmanin valmentajana kilpailussa. Helmikuussa 2022 hän voitti maan euroviisukarsinnan Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję.
15. Montenegro: Vladana – Breathe
Vladana tavoitteli viisuedustusta jo vuonna 2005, jolloin hän osallistui Montenegron viisukarsintaan, jonka kautta valittiin kymmenen osallistujaa Serbian ja Montenegron yhteiseen karsintaan. Hän ei kuitenkaan päässyt jatkoon, mutta seuraavana vuonna hänet nähtiin viisukarsinta Evropesma-Europjesman finaalissa. Tänä vuonna hänet valittiin maan edustajaksi ilman karsintaa. Vladana on julkaissut viisukappaleestaan sekä italiankielisen version “Respira” että suomenkielisen version “Jää“, jonka sanat on kirjoittanut Marko Vaittinen.
16. Belgia: Jérémie Makiese – Miss you
Jérémie Makiese syntyi Antwerpeniin vuonna 2000 kongolaisille vanhemmille. Musikaalisuutensa Jérémie peri vanhemmiltaan, mutta hänen suuri intohimonsa jo nuoresta asti on ollut myös jalkapallo, jota hän pelaa maalivahtina. Jalkapallon saralla hän on edennyt jo Belgian jalkapallojärjestelmän toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Viime vuonna hän voitti myös The Voice Belgique -kilpailun ja muutama kuukausi tämän jälkeen hänet valittiin maan viisuedustajaksi vuodelle 2022.
17. Ruotsi: Cornelia Jakobs – Hold me closer
Cornelia Jakobs kilpaili Melodifestivalenissa vuosina 2011 ja 2012 tyttöbändi Love Generation jäsenenä. Yhtye kuitenkin jäi ilman finaalipaikkaa molemmilla kerroilla. Soolouransa hän käynnisti vuonna 2018 ja muutama vuosi myöhemmin oli aika tehdä paluu Melodifestivaleniin, tällä kertaa sooloartistina. Cornelia voitti yleisön suosikiksi nousseen Andreas Baggen olemalla kansainvälisen tuomariston selvä suosikki.
18. Tšekki: We Are Domi – Lights off
We Are Domi, joka tunnetaan myös nimellä Domi, perustettiin vuonna 2018 bändin jäsenten opiskelessa Leedsissä, Iso-Britanniassa. Yhtyeen nykyiset jäsenet, norjalaiset Casper Hatlestad ja Benjamin Rekstad sekä tšekkiläinen Dominika Hašková, muuttivat koronapandemian kurittaessa Iso-Britanniaa Dominikan kotimaahan Tšekkiin. Yhtyeen laulajana toimiva Dominika Hašková on tšekkiläisen jääkiekkomaalivahti Dominik Hašekin tytär.
Vuoden 2022 Euroviisujen toinen semifinaali nähdään Suomessa Yle TV1:llä kello 22 alkaen.
Pääkuva: EBU / Corinne Cumming