Toimituksen suosikki – Victor Crone ”Storm”

Moi! Olen Aleksi Mikkola, Viisukuppilan päätoimittaja. Olen pohtinut jo vuosia sitä, minkä kappaleen uskaltaisin nimetä kaikkien aikojen suosikkiviisukseni. Se oli pitkään Viro 2012, jolloin Ott Lepland esitti fantastisen Kuula-balladin ja toi Virolle yhden sen parhaimmista sijoituksista koskaan. Lähivuosina tilanne on ollut sumuisempi, mutta voin vihdoin nimetä kaikkien aikojen viisuni – Victor Crone ja ”Storm” vuodelta 2019.

Viisulan työpajassa pystyy varaamaan itselleen kirjoitettavaksi Viisula-esittelyä varten eri viisuja. Stormin tullessa varattavaksi iskin heti kuin sika limppuun, ja tiesin, että tähän täytyy panostaa. Tutkin viikkojen ajan erilaisia artikkeleita ja sivustoja Victor Cronesta, hänen elämästään ja viisukytköksistään. Näistä tiedoista sekä aikaisemmista fanipohjaisista tiedonmurusista koostui teksti, jota suomalaisesta vaatimattomuudesta huolimatta uskallan kutsua salonkikelpoiseksi.

Olen itse kaikkiruokainen musiikin suhteen, mutta kantri ja folk pop ovat olleet lähellä sydäntäni läpi elämäni. Victor Cronen ihailtava tyyli luoda musiikkia, joka ei ole suoranaisesti pelkkää kantria tai folkia, on erityinen. Jopa viisi ja puoli vuotta myöhemmin tätä tekstiä kirjoittaessani herkistyn ilon kyyneleiden säestämänä  kappaleen vuoksi. Hartioista alkavat kylmät väreet kantautuvat raajoihin tämän melodian tahtiin. Kyseessä on kappale, jota olen soittanut niin ilon kuin surun hetkinä, juostessani ja maatessani, syödessäni ja juodessani. Myrskyssä on taikaa. Palataan ajassa taaksepäin ja tutustutaan Victoriin hieman tarkemmin.

Viisula-esittelyssä Victor Crone ja ”Storm”

Maa: Viro
Vuosi: 2019
Kappale: Storm
Esittäjä: Victor Crone
Säveltäjä: Stig Rästa, Victor Crone, Fred Krieger
Sanoittaja: Stig Rästa, Vallo Kikas, Victor Crone, Sebastian Lestapier
Sijoitus semifinaalissa: 4./17
Pisteet semifinaalissa: 198
Sijoitus finaalissa: 20./26
Pisteet finaalissa: 76
Sanat: https://eurovision.tv/participant/victor-crone

Eletään vuoden 1992 tammikuuta. Syntymätön wannabe-virolainen vauva putkahti Berit Anette Lexhedin kohdusta maailmaan 31. päivä tammikuuta tietämättömänä siitä, millainen musiikkiura häntä odottaisi. Crone teki ensimmäisen (joskin julkaisemattoman) kappaleensa 15-vuotiaana. Kolme vuotta myöhemmin hänellä oli menopelinään Ford Mustang ja plakkarissa levytyssopimus. Näitä ennen hän sai kasvaa Österåkerissa soittaen kitaraa ja rustaten musiikkia.

Välissä ehti tapahtua vaikka ja mitä, ja vielä enemmän täysi-ikäistymisen jälkeen. Länsinaapurin kovimmat lätkäfanit saattavat yhdistää nimen jääkiekkoon. Monet eivät tiedä Victorin viilettäneet luistimilla IFK Österåkerissa ja IK Waxholmin remmissä. Vuotta ennen Mello-debyyttiään Crone pelasi viimeisen kautensa nakutellen seitsemän pistettä neljään peliin. Sen jälkeen musiikki vei mennessään, joskin hän puki hokkarit myöhemmin vielä kertaalleen jalkaansa päästessään samalle jäälle Viron jääkiekkomaajoukkueen kanssa.

12-vuotiaana musiikin pariin päätynyt Crone sai jo 18-vuotiaana kunnian muuttaa rapakon taakse jatkamaan laulujen kirjoittamista Los Angelesiin ja Nashvilleen, josta hän on kenties vetänyt kantrivaikutteensa mukanaan Eurooppaan. Salanimellä ”Vic Heart” syntyi debyyttisingle ”Hot Summer Night” vuonna 2011. Muutama vuosi myöhemmin pop-kappale ”Jimmie Dean” näki päivänvalon. Sen jälkeen viisufaneille tutuimmat hetket alkavatkin olla käsillä.

Ruotsiin palattuaan hän sai mahdollisuuden äänittää erään viisutietäjille melko tutun kappaleen Behrang Mirin kanssa. Matkattiin lähes lentokentältä suoraan studioon, sillä hänen piti saada kappale purkkiin puolessatoista tunnissa. Muutaman viikon kuluttua Bosse Lundqvist soitti ja kertoi kappaleen päässeen Melodifestivaleniin.

Crone nimeää MF-debyyttinsä parhaaksi hetkeksi semifinaalin tulosjulkistuksen. ”Det rår vi inte för” ylsi andra chanseniin, mutta siellä homma jäi piippuun, sillä vastassa olivat Samir & Viktor, jotka saivat eniten ääniä kaikista illan aikana kisanneista. Måns Zelmerlöwin kanssa kirjoitetulle kappaleelle ei ollut tarpeeksi yleisöä, mutta Zelmerlöwin laulamalle kyllä. Tiedämme kaikki, mitä vuonna 2015 kävi Melloissa ja viisuissa.

Seuraa tapahtumia, jotka johtavat tunnetuimpaan viisukytkökseen. Vuonna 2016 Victor tapasi Stig Rästan tukholmalaisella laulunkirjoitusleirillä. Miehillä synkkasi heti, joten Stig kutsui Victorin luokseen Suomen etelänaapuriin tekemään yhteistyötä. Yhtäkkiä ruotsalaisnuorukaisen kalenteri olikin buukattu täyteen edestakaisia matkoja Viron ja Ruotsin välillä.

Totta puhuen Rästan tapaaminen oli parasta mitä miehelle tapahtui. Kolme vuotta myöhemmin ilmestyi ”Storm”, joka ehdittiin lähettää nippa nappa aikarajan sisällä Eesti Lauluun. Se pääsi läpi, ja vuonna 2019 nähtiin Viron kamaralla myrskyvaroitus á la Victor Crone. Kappaleesta tuli yksi ennakkosuosikeista heti alkumetreiltä saakka.

Kappale on avoin tulkinnalle, mutta Victorin ja hänen kanssaan lauluntekijöinä luutivien Stig Rästan, Vallo Kikaksen ja Sebastian Lestapierin tulkinnat ohjaavat siihen suuntaan, jossa pahimmatkin ajat selätetään ja kaikki ikävä päättyy aikanaan. ”Storm” on viesti toivosta ja sinnikkyydestä. Luonnonvoimaa vertauskuvana käyttävän kappaleen ydin on jokaiseen elämään kuuluvat vastoinkäymiset ja niistä selviäminen.

Kuten sanottu, kappale osoittautui alusta alkaen vahvaksi voittajaehdokkaaksi. Sen tarttuva melodia, energinen tempo ja rohkaiseva sanoma saivat heti paljon huomiota. Victor selvitti semifinaalinsa leikiten. Tästä kertoi ylivoimainen äänisaalis yleisöltä, joka oli vasta alkua. Semivoitto taskuun ja kohti finaalia. Ei hassumpi syntymäpäivälahja, sillä Victor juhli 27-vuotissyntymäpäiväänsä samana iltana.

Ennakkosuosikin viitasta huolimatta sekä Victor että Stig olivat luovuttamassa voittopystiä Stefanille – miehelle, joka saa salin joka kerta hiljenemään. Kansainvälinen raati oli tuuppaamassa tätä kaveria voittoon jättäen Victorille vain kaksi pistettä, mikä tarkoitti kahdeksatta sijaa. Selkä seinää vasten ”Storm” voitti puhelinäänet ja kampesi yhteispisteissä kolmanneksi, mikä riitti superfinaaliin. Finaalin avannut Sissi oli tasapisteissä Cronen kanssa, mutta tasatilanteessa suosittiin yleisön valintaa.

Emme tietäneet sitä vielä, mutta Victor oli voittanut ylivoimaisesti kaikki äänestykset tähän mennessä. Tulevien viisuedustajien Stefanin ja Uku Suvisten rinnalla superfinaalissa kisannut myrskyn ratsastaja teki sen kolmatta kertaa peräkkäin ja yllätti sekä itsensä että rikoskumppaninsa Stigin voittaessaan Eesti Laulun ja kunnian edustaa maata Tel Avivin viisuissa. Näin ollen Victor Cronesta tuli kolmas ruotsalainen, joka kantoi Viron lippua viisulavalla. Viimeisimmän löytääkseen täytyy palata vuoden 2006 Ateenaan, jolloin Sandra Oxenryd katseli ikkunastaan Viron väreissä.

Varsinainen viisumatka oli alussa. Laulajana ja tanssijana toiminut Saara Kadak nähtiin Eesti Laulussa Victorin aisaparina lavalla. Biisin tunnelatausta vahvistanut nainen oli valitettavasti saavuttamattomissa viisujen aikaan, sillä hänellä oli tulossa sekä keikka Viron kansallisoopperassa että oma hääpäivä. Täten Crone-karisman tuli riittää. Näkymättömissä rooleissa olivat taustalaulajat Kaire Vilgats, Dagmar Oja, Kaido Põldma, Lars Gunnar Säfsund sekä lauluntekijä Stig Rästa.

Ensimmäinen harjoitus isolla kirkolla ei mennyt putkeen. Teknisistä ongelmista kärsinyt Viro joutui korvaamaan myrskyä varten luodun AR-segmentin valokuvamateriaalilla. Suurin osa harjoitukseen kuluneesta ajasta käytettiin green screenin viimeistelemiseen. Myös miksausongelmista oli puhetta. Toisessa harjoituksessa artistit saivat enemmän aikaa, joten kaikki saatiin korjattua ajoissa ja myrsky nähtiin lavalla onnistuneesti.

Esitys alkaa pehmeällä tunnelmalla, mutta tempo nousee, kun Victor nostaa intensiteettiä ottaessaan kotikatsomon ja lavan haltuun energisillä liikkeillä. Hänellä on yllään musta nahkatakki ja napittamaton valkoinen paita. Rennot vaatteet sekä yksinkertainen lavastus antavat kappaleen loistaa omilla jaloillaan. Hänen takanaan näkyvät grafiikat kuvaavat kasvavaa ja sittemmin selkenevää myrskyä, joka tukee hänen kappaleensa nostattavaa viestiä. Yksin lavalla oleva Crone keskittyi vahvasti luomaan yhteyden yleisöön lähikuvien ja suorien katseiden avulla kameraan koko esityksen ajan.

Kuten sanottu, tekniset ongelmat saatiin selätettyä h-hetkeen mennessä. Esitys sujui ongelmitta, ja kuten arvata saattaa, se riitti finaaliin. Viidennestä kirjekuoresta tupsahtanut Viro sai green roomissa sijainneen delegaation jaloilleen tuulettamaan menestystä. Lauantaille on luvattu rajuilmaa ja ukkosta.

Lauantaina Victor pääsi esiintymään viimeisen kerran. Valitettavasti yksi kamerakulma kertosäkeen kohdalla laahasi pari sekuntia liian pitkään ja kotikatsojille näkyi ns. tyhjää, mutta Victor nipisti silti uudelle kotimaalleen kunnioitettavan sijoituksen 20 parhaan joukosta, johon 76 pistettä oikeutti. Yleisö ymmärsi kappaletta kansainvälisiä raateja paremmin. Esimerkiksi Ruotsi antoi maanmiehelleen kymmenen pistettä ja Suomi kahdeksan. Semifinaalissa Victor keräsi peräti 198 pistettä sijoittuen neljänneksi. Kappaleesta tuli hitti varsinkin Virossa ja Ruotsissa.

Seuraavaksi oli aika valloittaa alkuperäisen kotimaan markkinat, sillä koitti surullisenkuuluisa vuosi 2020. Elettiin vielä vuotta 2019, kun Melodifestivalenin nimilista seuraavalle vuodelle paukahti julki. Pum, Victor Crone tekee paluun Melodifestivaleniin menestyksekkään Viron-keikan jälkeen. Tämä ei ollut alun perin suunnitelmissa, mutta hänen levy-yhtiönsä suostutteli miehen Troubled Watersin pariin, josta, kuten sanottu, tuli myöhemmin Melodifestivalenin osallistuja. Jälleen seilataan myrskyn silmään. Kappaleiden teemojen suhteen oli selvästi havaittavissa trendi, joka jatkuu edelleen.

Crone esiintyi neljännessä semifinaalissa. Esitys oli näyttävä, mutta lopulta melko pelkistetty. LED-lattiaa käytettiin nokkelasti hyväksi Victorin aloittaessa kappaleensa makaamalla lavalla. Efektinä nähtiin tyylikäs vesiputousta muistuttava grafiikka, joka laski Victorin ylle. Aviciin tapaiseen folk popiin suuntaava tanssibiisi saa nopeasti siivet Victorin noustessa ylös. Hän ottaa nopeasti lavan haltuun spottivalojen pyöriessä areenalla Softenginen kymmenen vuoden takaisen viisuesityksen tyyliin.

Dino Medanhodzicin, Benjamin Jennebon ja Victor Cronen itsensä väsäämälle kappaleelle tuli kohtalon hetki. Jatkopaikat menivät nopeasti ja jäljelle jäi vain yksi mahdollisuus: suoraan finaaliin. Hän katsoi odottavasti juontajaa jännityksen kasaantuessa, ja sieltä se tuli – Victor Crone finaaliin Friends Arenalle, ja myös tuuletus on sen mukainen. Ei muuta kuin vielä kerran makuulle illan päätteeksi ja encoren aika!

Ilta ja yö olivat vasta alussa. Myöhemmin jatkoilla Victor bongattiin skumppapullon kanssa. Sanojensa mukaan hän juhli kovasti ja arvosti sitä, kuinka paljon perhettä oli paikalla. Reaktiosta näki millainen tunnelataus finaalipaikka oli miehelle. Parin viikon päästä koitti lauantai ja finaali. Melodifestivalenin tulos on yleensä hyvinkin helposti ennustettavissa, eikä tämä ollut poikkeusvuosi. Ennakkosuosikki voittaa, Victorin kohtalo oli jäädä yhdeksänneksi. Hän sai kuitenkin tämän kautta jalan oven väliin Ruotsin himotuille musiikkimarkkinoille.

Entä Victorin henkilökohtainen elämä ja romanssit? Kyllä, tälle herraherkulle olisi ottajia jonoksi asti. Hän kertoi jo vuonna 2020 saaneensa lukuisia treffipyyntöjä Instagramissa. Tytöt pyörtyvät automaattisesti saadakseen tulla myrskynratsastajan pelastamaksi. Melodifestivalenin 2020 jälkeen hän sanoi leveän hymyn siivittämänä, että on aika aloittaa seurustelu ja Mellojen jälkeen saattaa olla treffit luvassa.

Victor piti pitkään rakkauselämänsä salassa. Julkista suhdetta hänellä ei ollut sosiaalisen median mukaan ennen vuotta 2023, jolloin hän ilmoitti seurustelleensa jo useamman vuoden. Kuolaavien tyttöjen rivi huokaisee ja harmittelee. Onnentyttö on Amanda Straka, josta Victor lauloi kyseisen vuoden Melloissa. ”Diamonds” on osoitettu Amandalle, jonka kanssa hän juhli myöhemmin suhteen kolmatta vuosipäivää. Rivillä 11 Victorin alkuerässä istunut Straka oli peräti 11-henkisen perheensä kanssa kannattamassa poikaystäväänsä.

Victorilla on kotona labradorinnoutaja Bonnie, jonka hän hankki Amandan kanssa kesällä 2024. Hänet nähtiin kesäkuussa tyylikkäissä sandaaleissa mustan labradorinnoutajan sekä lastenvaunun kanssa. Lisäksi hän on pelannut (ja saattaa edelleen pelata) klassista Counter-Strikea tietokoneella, mutta ruudun tuijotus lienee vähentynyt perheenlisäyksen ansiosta.

Herran vuonna 2024 Victor Crone on keikkaillut siellä täällä, mutta suurin osa huomiosta kiinnittynee lähinnä jälkikasvuun, sillä hän sai Strakan kanssa poikavauvan 3. kesäkuuta. Perheenlisäyksestä huolimatta Crone on ehtinyt keikkailemaan mukavasti kesän aikana. Viimeisin julkaistu kappale ”Comes and Goes” jatkaa samaa kantrilinjaa, joka on todistettu toimivaksi. Hän sanoi, että viisut ovat koukuttava harrastus, joten ken tietää – ehkä näemme hänet vielä uudelleen edustustehtävissä.

To have faith is to trust yourself to the water. When you swim you don’t grab hold of the water, because if you do you will sink and drown. Instead you relax, and float.” – Alan Watts

Victor Crone – Storm (semifinaali)
Victor Crone Facebookissa
Victor Crone Instagramissa
Victor Crone YouTubessa

Kuvat: EBU | Kroonika | Warner Music Sweden | ERR | INFE Network | Victor Crone | Star Management