Toinen harjoituspäivä – Unkari, Portugali ja Liettua

Unkari on vedonlyöntilistoilla ja monen euroviisufanin puntarissa kiivennyt tänä vuonna varsin korkealle. Sitä voidaankin pitää yhtenä ennakkosuosikkina ja siksi myös moni odotti innolla Unkarin ensimmäistä harjoitusta Düsseldorf Arenalla. Tämä päivä tosin saattoi hieman tuoda jäitä hattuun ennakkosuosikin paineisiin. Kati ei selkeästikään ollut tänään lauluiskussa ja tulkinta oli epävireistä ja ehkä tähän mennessä harjoitelleista esiintyjistä jopa pahiten epäpuhdasta laulua. Lisäksi kahden taustalaulajattaren ja kolmen tanssijan vaatteissa olevat valot jäivät Venäjän vaatevalojen varjoon. Kati esiintyi sinisissään ja taustajoukot valkoisissa, kuvakulmat olivat nopeita taustavalojen sykkiessä kappaleen tahdissa. Kaikesta huolimatta harjoitukset eivät päässeet lähellekään ennakko-odotuksia, joten älkää nyt vielä lyökö kaikkia rahojanne Unkarille. Ehkä vire on seuraavissa harjoituksissa parempi.

Jos Unkari oli yksi ennakkosuosikeista, niin sen perään harjoituksia jatkanut Portugali on saanut keskustelupalstoilla melko yksimielisen tyrmäyksen kappaleelleen. Värikäs, neilikkavallankumouksen aikaa parodioiva ryhmä Homens da luta nousi lavalle mielenosoituskylttien kanssa. Kylteissä oli kappaleen nimi turkiksi, islanniksi, italiaksi, puolaksi, norjaksi, englanniksi, kreikaksi… eli varsinkin ensimmäisen semifinaalin maita oli muistettu näissä kuudellatoista eri kielellä kirjoitetuissa iskulauseissa. Jopa suomeksi yksi kyltti julisti: ”Taistelu on ilo”. Näin viesti saattaa aueta portugalia osaamattomalle katsojallekin. Vallankumouksen hengessä taustaseinä täyttyi Portugalin lipun väreissä punaisista ja vihreistä neilikoista. Harjoitusten perusteella tv-katsojille saatetaan myös antaa hymiöillä ohjeet siitä, että esitystä ei tarvitse ottaa vakavasti. Ryhmän vaatetus seurasi Portugalin finaalissa nähtyä linjaa työläisestä sotilaaseen. Taistelematta Portugali ei suostu siis finaalipaikastaan luopumaan.

Tunnelmat harjoituksissa vaihtuvat nopeasti toisenlaisiksi Liettuan saapuessa harjoituksiin. Liettuan Evelina pyrkii tulkitsemaan kappalettaa hyvin dramaattisin elkein esiintyessää lavalla pianistin kanssa. Lisäksi Evelina turvautuu yhden säkeistön verran myös viittomakieleen laulamisensa lisäksi. Portugali ei siis ole ainoa, joka kosiskelee esityksessään yleisöä usealla kielellä. Tumman sinisellä lavalla mustin kirjailuin koristettu valkoinen iltapuku on ehdottomasti kauniimpi kuin Liettuan finaalissa nähty puku ja balladi-köyhässä semifinaalissa Liettua säilyttää vielä yllätysmahdollisuuden.

Katso escstats.com:n videot Unkarin, Portugalin ja Liettuan harjoituksista.

Kati Wolfin taustajoukot lavalla
"Taistelu on ilo" julistaa Homens Da Luta
Homens Da Luta
Evelina Sasenko