Eurovision laulukilpailun toinen semifinaali alkaa melko tarkkaan samalla tavalla kuin ensimmäinenkin ja käsikirjoituksetkin noudattavat hämmentävän tarkasti samaa kaavaa. Mukaan on jopa mahdutettu pari ihan samaa vitsiäkin. Ovatkohan norjalaiset järjestäjät kuvitelleet, että samat katsojat eivät katso molempia lähetyksiä vaan ainoastaan oman maansa semin? Asut juontajat ovat sentään vaihtaneet. Nadia on tällä kertaa puketunut fuksianväriseen ja Haddy kirkkaanpunaiseen kretonkiin.
Äänestysohjeiden kertaamisen jälkeen päästään miellyttävän nopeasti esitysten pariin ja Liettuan postikortti pölähtää ruutuun taas jo reilun kuuden minuutin jälkeen esityksen alusta.
1. Liettua: InCulto – East European funk
Liettuan hassunhauskan poikabändin kappaleen alkua on hieman rukattu uuteen uskoon ja mukana on hieman beatboxaustakin. Välisoiton aikana miehet ovat soittavinaan vaahtomuovisoittimia, jotka sitten huolettomasti heitetään olan yli. Liettuan karsinnasta tuttu pukutemppu on säilytetty ja pitkien ruutuhousujen alta paljastuvat glitteriset bokserit, joissa on hyvä tanssia. Kappale olisi ehkä hauskempi ilmankin tuota kikkaa. Nyt InCulto vetää laulunsa vähän liikaa leikiksi.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 11-14
2. Armenia: Eva Rivas – Apricot stone
Evalla on aluksi hieman vaikeuksia saada nuotin syrjästä kiinni, mutta laulusuoritus onneksi paranee pian. Huikean pitkävartinen laulaja esiintyy onneksi paljain jaloin, mutta on silti ympärillään heiluvia tanssijoita huomattavasti pidempi. Lavalle on myös tuotu valtava aprikoosinkivi, josta kappaleen puolivälissä ponnahtaa esiin ihan hienon näköinen valkokukkainen puu. Eva esittää kappaleensa oikein rempseästi ja lopun revittelytkin sujuvat paremmin kuin aiemmin. Tuulikone hulmuttaa Evan valtavan pitkää tukkaa ja pitkää helmusta näyttävästi. Kaiken kaikkiaan Armenialla on varsin hyvä kokonaisuus ja finaalipaikka olisi ihan ilman valtavaa diasporaakin yksi illan varmimmista.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5
3. Israel: Harel Skaat – Milim
Tummaa taustaa vasten aloittava komea Harel laulaa alun hienosti ja valtavan tunnelatauksen voi tuntea, vaikkei osaisi sanaakaan hepreaa. Kappaleen edetessä taustalla käytetään valoja käytetään upeasti hyödyksi. Osa revittelyistä jää harmittavan alavireisiksi, jonka toivottavasti voi pistää vain äänensäästelyn piikkiin. Israelin harmiksi kertauspätkiin on valittu juuri nuo alavireiset revittelyt, joten toivottavasti Harel petraa suoritustaan illan lähetykseen mennessä. Kaikesta huolimatta finaalipaikkaan usko on luja.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5
4. Tanska: Chanée & N’Evergreen – In a moment like this
Tanskan karsinnoista tuttu lasiseinäkikka on mukana Oslonkin lavalla ja se toimii oikein hyvin. Seinän liukuu laulajien välistä pois, jonka jälkeen he erkanevat toisistaan liikkuvien seisoma-alustojen avulla ja näyttää siltä, että he vain leijailisivat savun keskellä. Chanée ja N’Evergreen kävelevät käsi kädessä catwalkin päähän, mikä näyttää vähän laiskalta eikä totisella pariskunnalla tunnu olevan juuri lainkaan kemiaa saati hauskaa keskenään. Catwalkin nokassa modulaation kohdalla alkaa tuulikone pyöriä ja pyrot syöksevät tulisuihkua taustalla. Kaiken kaikkiaan Tanskalla on hieman väsynyt esitys mainiosta kappaleestaan.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus (silti): Semifinaalin sijat 6-10
5. Sveitsi: Michael von der Heide – Il pleut de l’or
Kultaan pukeutunut Michael esiintyy taustakuoronsa kanssa ihan mallikkaasti ja eikä laulusuorituksessakaan ole mitään vikaa. Joka kerta kertosäkeen tumahduksissa taustalla leiskuvat tähdenmuotoiset tulisuihkut ja pyroja on muutenkin käytetty melkeinpä eniten hieman yllättäen juuri tässä esityksessä kaikista tämän vuoden 39 kappaleesta. Aikamoista camppiä. Lavalla on niin paljon kaikkea, että koko paketti näyttää vähän sekavalta. Miellyttävä kappale ja esitys, mutta en oikein ymmärrä miksi kukaan pitäisi juuri tätä äänestämisen arvoisena.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus (yksimielisesti): Semifinaalin sijat 15-17
Tässä välissä pidetään pieni hengähdystauko ja Haddy esittelee tänäkin vuonna viisuja seuraamaan saapuneen kaikkien aikojen ensimmäisen viisuvoittajan Lys Assian.
6. Ruotsi: Anna Bergendahl – This is my life
Ruotsin esitys on lähestulkoon identtinen aiemmin jo Melodifestivalenissa nähdyn kanssa punaisia Converseja ja kitaran katoamisia myöten. Yleisölle on jopa jaettu kullankeltaiset valotikut, joista muodostuva valomeri on varmasti vaikuttava illan lähetyksessä. Anna laulaa täysin hyvin ja esiintyy itsevarmasti ja herttaisesti. Kliimaksikohdassa punaisena hehkunut tausta vaihtuu valkoiseen, mikä toimii tehokeinona erinomaisesti. Rauhoittava ja aidonoloinen Annan kappale kyllä ansaitsisi finaalipaikkansa. Ruotsi on ainakin minun suosikkini.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10
7. Azerbaidžan: Safura – Drip drop
Safura aloittaa laulunsa korokkeelta, jonka portaisiin syttyy valo sitä mukaan kun hän astelee niitä alas. Hän on petrannut lauluaan huimasti ja laulaa nyt todella vahvasti, tosin “Drop drop” -kohdat kuulostavat hieman huolimattomilta ja hutaistuilta. Samassa kohdassa sinisiin pukeutuneet taustalaulajat tanssivat solistin kanssa musiikkivideosta tuttuja käsiliikkeitä. Väliosan aikana Safura kävelee catwalkin päähän ja lankeaa laulamaan ihan polvilleenkin asti. En tiedä onko sen ihan tarpeen, sillä hänelle tulee suorastaan kiire juosta sipsuttaa takaisin päälavalle loppukappaletta laulamaan. Draamaa esityksessä ainakin riittää ja tuulikone puhaltaa Safuran pitkää tukkaa ja laahusta todella näyttävästi. Sinisen pitkähelmaisen puvun alla vilkkuvat ledvalot välillä sinisenä ja välillä punaisena. Vaikuttava paketti ja tässä saattaa olla jopa koko vuoden voittajakin.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5
8. Ukraina: Alyosha – Sweet people
Alyosha aloittaa kappaleensa mustaan hupulliseen nahkaliiviin pukeutuneena, jonka hän sujauttaa ensimmäisen kertosäkeen jälkeen lattialle. Tuulikone ja pitkät laahukset ovat ilmeisesti tämän vuoden trendi eikä niitä ole jätetty pois Ukrainaltakaan. Alyosha on viisuviikon aikana osoittautunut uskomattoman hienoksi livelaulajaksi ja -esiintyjäksi ja nostaa nytkin ehkä vähän tylsänpuoleisen kappaleensa ennennäkemättömään lentoon. Taustan punainen valoshow on todella hieno, tosin loppurytinän välkkeessä epileptikoiden kannattaa pistää silmät kiinni. Tässä paketissa laulaja on huomattavasti kappalettaan parempi, minkä vuoksi tuloksen ennustaminen on aika hankalaa. Ukraina voi kyllä hyvinkin yllättää.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 11-14
9. Alankomaat: Sieneke – Ik bin verliefd, sha-la-lie
Alankomaiden Sieneken hömppähumputuksesta on tullut Oslossa viisuväen keskuudessa jo jonkinmoinen hitti, jota kaikki rallattavat mukana, soi se missä vaan. Lavalle on raahattu 800-kiloinen jättiposetiivi, jonka edessä nukeiksi pukeutuneet tanssijat pyörivät ja ovat soittavinaan rumpua ja peltiä. Artisti esiintyy herttaisesti, joskin vähän jäykästi. Taitaa tyttöä jännittää suuri lava ja yleisö. “Sha-la-lie” -hokema tarttuu kyllä päähän kuin purkka tukkaan, mutta enpä usko, että näin heppoisin eväin päästään finaaliin asti.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 11-14
Tässäkin välissä rauhoitutaan hiukkasen, kun Haddy ja Erik toivottavat Sieneken tervetulleeksi green roomiin täytekakun kera ja kertaavat taasen äänestysohjeita.
10. Romania: Paula Seling & Ovi – Playing with fire
Ovi ja Paula soittavat maansa karsinnoista tuttua lasipianoa ja ovat käyvinään keskenään jonkinlaista pianosotaa. Taustalla leiskuu tulipalloja lähes joka välissä kappaleen nimen mukaisesti ja laulajat syöksevät välillä käsistään jonkinlaisia kipinöitäkin tosiaan kohti. Paula näyttää paljon freesimmältä kuin aiemmin ja hänen oopperakohtansa sujuu hyvin, mitä nyt viimeinen korkea nuotti jää hiukan alakanttiin. Laulajien lopun pieni tanssikoreografia tuntuu vähän päälleliimatulta eikä näytä kovin luontevalta. Romanian menevä biisi on kuitenkin tänä balladitäytteisenä vuotena oikein virkistävä ja kyllä sen luulisi löytävän omat äänestäjänsä. Toivottavasti tämä pianotaisto kuullaan finaalissakin.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10
11. Slovenia: Anzambel Roka Žlindre & Kalamari – Narodnozabavni rock
Sloveniassa ei olla tyydytty lähettämään vain yhtä laulua, vaan he ovat lähettäneet saman tien neljä. Omituisessa sekametelisopassa on mukana kansanmusiikkia, aikuisrokkia ja vähän sitä sun tätä eikä koko kappaletta oikein tunnu tajuavan kukaan. Naissolisti on kyllä oikein kaunis, mutta näyttää vähän siltä, ettei itsekään oikein usko kappaleeseensa. En tajua, miten yleensä niin hyvästä viisumaasta kuin Sloveniasta lähetetään tällaista… Vessabiisi. Ihme on, jos tällä päästään finaaliin.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 15-17
12. Irlanti: Niamh Kavanagh – It’s for you
Violettiin pitkähihaiseen asuun sonnustautunut Niamh seisoo korkokenkineen pienellä jalustalla, jonka mekon pitkä laahus peittää, joten laulaja näyttää jopa pidemmältä kuin Eva Rivas konsanaan. Niamh seisoo koko kappaleen paikoillaan seisoen, mikä antaa tilaa keskittyä itse kappaleeseen. Laulamisen riemu näkyy karismaattisen Niamhin kasvoilla. Laulu sujuu suurimmaksi osaksi mainiosti, tosin loppukaneetti on monissa harjoituksissa jäänyt vähän alavireiseksi eikä viimeisin kenraali ollut sekään poikkeus. Irlannin kauniille kappaleelle ja hurmaavalle edustajalleen soisi ehdottomasti finaalipaikan!
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5
13. Bulgaria: Miro – Angel si ti
Bulgarian esitys alkaa rauhallisesti, kun tanssijatytöt heiluttavat isoja valkoisia kankaita muodostaen Mirolle eräänlaiset siivet. Jytkeen alkaessa tanssijat heittävät siipensä nurkkaan ja aloittavat vauhdikkaan koreografiansa. Paljasta pintaa riittää sekä mies- että naistanssijoilla. Miro puolestaan keskittyy lähinnä laulamiseen ja näyttää ainakin viimeisessä kenraaliharjoituksessa hieman poissaolevalta. Toisen säkeistön Miro vetää englanniksi ja koko osa on kuvattu tehokkaasti läheltä ilman leikkauksia. Kertosäe on hyvin mukaansatempaava, mutta tylsemmän puoleiset säkeistöt eivät vakuuta niinkään. Bulgarian jatkoonpääsyt on siinä hilkulla.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 11-14
14. Kypros: Jon Lilygreen & The Islanders – Life looks better in spring
Kypros ei kyllä juuri vakuuta. Esityksessä ei tapahtu koko kolmen minuutin aikana yhtään mitään, vaan Jon laulaa koko kappaleen kitara kädessä seisoen mikkiständin edessä. Hän laulaa kyllä ihan mukiinmenevästi, mutta ei ole artistina ollenkaan karismaattisimmasta päästä. Kun Kreikkakaan ei ole tässä toisessa semifinaalissa pikkuveljeään äänestämässä, niin Kyproksen kohtalona lienee viimeisten joukkoon jääminen. Tuskin Jon joukkoineen kiinnostaa tarpeeksi muiden maiden puhelinäänestäjiä ja tuomaristoja.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 15-17
Vielä ennen kolmea viimeistä kappaletta pidetään pieni tauko ja näytetään video illan artistien edeottamuksista lavan takana.
15. Kroatia: Feminnem – Lako je sve
Kroatian kuvankauniit laulajattaret aloittavat esityksensä lavalle tuodulla puistonpenkillä istuen. Naiset laulavat kukin moitteettomasti ja tulkitsevät dramaattisen balladinsa todella vahvasti. He toimivat myös mainiosti ryhmänä ja kilpalaulannan maku on vältetty tyystin. Instrumentaaliväliosassa kaksi naistanssijaa juoksevat tanssahtelemaan ja halailemaan Feminnemin kanssa. Tuulikone puhaltaa laulajattarien pitkiä tukkia ja laahuksia näyttävästi, kuten niin monessa aiemmassakin esityksessä, tosin tällä kertaa tuulessa leijuvat välillä myös kukan terälehdet. Esityksen lopuksi taustatanssijat työntävät valtavan sydämen ääriviivat Feminnemin ympärille, mikä on kyllä ehkä vähän kornia.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10
16. Georgia: Sofia Nizharadze – Shine
Georgian festivaaliballadista on muokattu viisulavalle (teko)taiteellinen liikuntaesitys, joka on suoraan kuin jostain musikaalista. Puna-asuinen Sofia laulaa taitavasti kaiken huitomoisen keskellä eikä tunnu huutavan lainkaan, kuten aiemmin maan karsinnassa vaikutti. Kappaleen lopuksi laulaja nostetaan ruslanamaisesti ilmaan. Georgian menestystä on melko hankala ennustaa, sillä erikoinen esitys voi joko purra äänestäjiin tai sitten ei. Kappale itsessään on vähän tylsemmän puoleinen ja olisi kaivannut tuekseen hieman erilaista esitystä, mutta toisaalta mukana on monta Georgiaa suosivaa äänestysmaata.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10
17. Turkki: maNga – We could be the same
Turkin maNgan esityksessä on hieman musiikkivideomainen tunnelma. Perinteisen rockbändisoittelun taustalla on suuren valkoisen ja mustan lipun keskellä kahleissa rimpuileva robottihahmo, joka alkaa lopulta purkaa asuaan kulmahiomakoneella kipinöiden lentäessä. Kuvaus on etenkin tässä kohdassa todella vaikuttavaa ja tunnelma intensiivinen. Puvun alta paljastuu vähäpukeinen nainen, joka päätyy lippujen liehutellen solistin Fermanin kainaloon. Vaikka kertauspätkäksi on valittu outo “tyhjä” välisoittokohta, on Turkilla huikean vahva esitys, jolla se pääsee ehdottoman varmasti finaaliin, ei kahta sanaa. Mahdollinen semivoittaja.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5
—
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaukset on tehty seuraavalla periaatteella. Viisi toimittajaa ovat veikanneet, mitkä viisi laulua sijoittuvat sijoille 1-5, mitkä viisi sijoille 6-10, mitkä neljä sijoille 11-14 ja ketkä kolme jäävät viimeisille sijoille 15-17. Veikkauksista on laskettu keskiarvot, jonka jälkeen toisen semifinaalin tuloslista näyttäisi tällaiselta:
Turkki
Azerbaidžan
Armenia
Israel
Irlanti
Kroatia
Ruotsi
Romania
Tanska
Georgia
Bulgaria
Liettua
Ukraina
Alankomaat
Kypros
Slovenia
Sveitsi
—
Jos olet eri mieltä Kuppilan toimittajakunnan kanssa, muista käyttää veikkausvaltaasi monenlaisissa eri viisuveikkauksissa!