Ukrainan Jamala nousi viisuvoittoon

IMG_4694Euroviisujen tuomariäänet ja yleisöäänet pisteet lueteltiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa erikseen. Tuomariäänien jälkeen yli sadan pisteen johdossa ollut Australia Dami Im eionnistunut pitämään johtoaan sen jälkeen, kun hän sijoittui yleisöäänissä  vasta neljänneksi. Illan voittajaksi nousi tuomariäänissä sekä yleisöäänissä toiseksi sijoittunut ja näin ollen molemmissa kategorioissa loistavat pisteet kerännyt Ukrainan Jamalan kappaleella ”1944”. Puhelinäänissä parhaiten pärjännyt Venäjän Sergei Lazarev sijoittui lopputuloksissa kolmanneksi.

32-vuotias Jamala on pitkin kevättä herättänyt huomiota ainakin rivien välistä luettuna hyvin poliittisella kilpailukappaleellaan, jonka hän on itse säveltänyt ja sanoittanut. Tuoreella voittajalla olikin lavalle astuessaan selkeä ja lyhytsanainen toive Euroopalle.
– Te lauloitte väliaikanumerossa rauhasta ja rakkaudesta. Minä haluan rauhaa ja rakkautta meille kaikille, Jamala sanoi illan juontajana toimineelle edellisvuoden voittajalle Måns Zelmerlöwille.

Lehdistötilaisuudessa silmin nähden liikuttunut Jamala puhui muun muassa Stalinin vainoja aikoinaan paenneesta nyt jo edesmenneestä isoisoäidistään, jolle voittokappalekin on omistettu.
– Minun on vaikea kuvailla, mitä tunnen. Minua ei haittaisi, jos en olisi koskaan tehnyt tätä kappaletta, mikäli se tarkoittaisi sitä, ettei isoisoäitini olisi kokenut niitä asioita.

Jamala tunnustaa, ettei euroviisut ole kilpailuna sieltä ihan helpoimmasta päästä.
– Siinä on vain kolme minuuttia aikaa vakuuttaa yleisö yhdellä kappaleella. Olen kuitenkin aina uskonut siihen, että tosiasioista laulamalla kuulijoita voi todella koskettaa ja olin oikeassa.

Jamalan voitto on Ukrainalle sen viisuhistorian toinen. Edellinen voitto on vuodelta 2004, jolloin Ruslanan ”Wild Dances” hurmasi koko Euroopan.

Päivitetty kello 4.07

Kuva: escstats.com