UMK:n jatkoonmenijät tiedossa

Yleisradio julkaisi tänään ne 40 kappaletta, jotka jatkavat kohti Uuden Musiikin Kilpailun finaalia ja sen myötä Suomen seuraavan euroviisun titteliä. Neljältä iltapäivällä julkaistavaksi tarkoitetut kappaleet olivat nähtävästi päätyneet YLEn Areenalle jo paljon ennen puoltapäivää, mistä moni euroviisufani ne ilokseen löysikin. Areenan lisäksi kappaleet löytyvät nyt myös YLEn Satumaa-sivustolta.

Suurten nimien esiinmarssia odottavat joutuvat pettymään, sillä kilpailu on nimensä mukaisesti Uuden Musiikin Kilpailu. Pyyhettä ei missään nimessä kannata heittää kehään, sillä ehkä viime keväästä ja Paradise Oskarista on opittu sen verran, että uusille tulokkaille kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus. Kilpailun nimen mukaisesti mukana on suuri joukko uusia mielenkiintoisia tuttavuuksia. Ennakkoon demojensa lähettämisestä julkisuudessa puhuneita artisteja ei listalla juurikaan näy. Movetron, Korpiklaani, Teuvo Loman, Anja Niskanen ja Tauski eivät ole saaneet kappaleitansa mukaan kisaan. Sen sijaan Martina Aitolehti on kisassa mukana kappaleella “Checkmate”.

Muita tuttuja nimiä kisassa ovat pitkälinja artisti, juuri 25 vuoden tauon jälkeen sooloalbumin julkaissut Freeman, viime vuonna finaaliin yltänyt Eveliina Määttä, poikabändi XL5:sta tuttu Mica Ikonen, tanssimusiikin ystäville tuttu DCX, TikTak-yhtyeen solistina toiminut Petra, Idols-ohjelmassa viime kaudella kisannut Fatima Koroma sekä Pete Parkkosen veli Kuorosota-ohjelmassakin Pihtiputaan kuorossa laulanut Ville Eetvartti.  Ehkä astetta tuntemattomampia artisteja kisassa edustavat esimerkiksi 20-vuotias ukuleleakin soittava Selja Sini, joensuulaislähtöinen laulaja-lauluntekijä Kaisa Vala, suomenkielistä pop-musiikkia edustava Anna Inginmaa, vantaalainen 29-vuotias Arto Sirkiä eli ARTo, kolme albumia julkaissut electrorock/darkwave-yhtye Iconcrash ja helsinkiläinen popyhtye Leola, jonka basisti ja lauluntekijä Kuisma Ekola voidaan muistaa Heli Kajon ”Annankadun kulmassa” kappaleen tuottajana.

Uuden musiikin kilpailu on innostanut myös joitakin tuttuja lauluntekijöitä. Tracy Lipp on ollut sanoittamassa jo edellämainitun DCX-yhtyeen kappaletta ”Erase you”. Varsinaiset viisukonkarit Janne Hyöty ja Paul Oxley ovat Jessica Wolffin kappaleen ”Better” tekijätiimissä. Viime keväänä kolmanneksi sijoittuneen Father McKenzie -yhtyeen Tobias Granbacka ja Johan Nybäck ovat olleet kynäilemässä suomenruotsalaiselle Malin Kojolalle kappaletta ”Home”. Freemanin kilpailukappaleen ”Noitanainen” sanat ovat Mariskan käsialaa, kun taas Paula Vesala on kynäillä riimit Stigin (=Stig Dogg) kappaleeseen ”Laululeija”. J-P Järvinen, joka oli mukana sanoittamassa Venäjän Natalia Podolskayan vuoden 2005 edustuskappaletta ”Nobody hurt no one”, on sanoittanut, säveltänyt ja sanoittanut tamperelaiselle Pauliina Saloselle kappaleen ”Want My Life Back”. Kilpailukappaleiden kielijaukauma on tässä vaiheessa kilpailua melko tasainen. Englanninkielisiä kappaleita on vain muutama enemmän kuin suomenkielisiä. Lisäksi mukana on myös yksi ruotsinkielinen kappale, jonka esittää Pernilla Karlsson.

Nämä kappleet kisaavat UMK:n voitosta:

 • 1LOVE ”International Love Song”
  Aili ”Mun taivas”
  ALCHEMY ROAD ”Burning”
  Anna Inginmaa “Meikin alta”
  Apila ”Joenvarren tyttö”
  ARTo ”Roudassa”
  Aura Pineda ”Kunpa vois”
  Boys Hate Silence ”Miracle”
  Captor “Hooked On Wii”
  DCX ”Erase You”
  Eveliina Määttä “Perfect”
  Fatima Koroma ”Different Coloured Socks”
  Freeman & Uusi Fantasia ”Noitanainen”
  Hans on the bass ”Only 7 Days”
  Iconcrash “We Are The Night”
  Jari & Taika ”Aamuyön salaisuus”
  Jessica Wolff ”Better”
  Judy ”Kisscollector”
  Kaisa Vala ”Habits Of Human Beings”
  KaksKaks & Alisa ”Anna aikaa”
  Kirahvi nimeltä Tuike ”Sinisulkien viimeinen”
  Lasmatic ”Yksin yhdessä”
  Lassi ”Huominen ei ole koskaan nyt”
  Leola ”Rytmit rikkoutuu”
  Malin Kojola ”Home”
  Martina ”Checkmate”
  Mica Ikonen ”Antaa mennä”
  MOOBS ”Johnny”
  Noora ”Every Day In The Sunshine”
  Pauliina Salonen ”Want My Life Back”
  Pernilla Karlsson”När jag blundar”
  Petra ”Janis Joplin”
  Raita Ilomäki ”Usko rakkauteen”
  Rita Lovely & the Soultwisters ”November Touch”
  Seamus “Like Soldiers Go”
  Selja Sini ”Pack Up”
  Stig ”Laululeija”
  The Spyro ”Teleport My Heart”
  Tom Morgan ”Melt”
  Ville Eetvartti ”Lasikaupunki”

Näiden 40 kappaleen joukosta löytyy Suomen tuleva viisuedustaja Bakuun. Kenelle pesti kuuluu, sen näemme helmikuun 25. päivä. Seuraava vaihe Uuden Musiikin Kilpailussa on näillä näkymin 27. tammikuuta, jolloin selviää (noin) kaksitoista jatkoonmenijää.

YLE julkaisi tänään myös Uuden Musiikin Kilpailun juontajat, jotka ovat Anne Lainto ja Joona Kortesmäki. Viisukuppila seurasi luonnollisesti tämän päivän lehdistötilaisuutta myös paikan päällä Helsingissä ja raportoimme sen tunnelmia myöhemmin.

Keskustele aiheesta yleisesti tai yksittäisistä kappaleista foorumin UMK 2012 -alueella.

Kuuntele kaikki kappaleet YLEn sivuilla.