UMK:n kilpailijat vuodelle 2020 ovat tässä

Uuden Musiikin Kilpailuun lähetettiin yli 400 hakemusta, joista kuusi onnekasta finalistia julkistettiin tänään Hotel Kämpin peilisalissa. Viisukuppila oli paikan päällä seuraamassa tilaisuutta. Artistikattaus on täynnä naiskauneutta – kilpailijoiden joukosta löytyy vain yksi mies.

UMK:n juontavat tuttuun tapaan Mikko Silvennoinen sekä Krista Siegfrids. Heidän lisäkseen paikalla ovat Ville “Viki” Eerikkilä sekä Juuso “Köpi” Kallio, jotka ovat haastattelemassa artisteja green roomissa maaliskuisen finaalin aikana.


Kuva: Aleksi Mikkola

Ensimmäisenä lavalle asteli aplodien säestämänä Tika Sevón Liljegren. Artistinimeltään pelkkä Tika on nuori, Nepalista puolitoistavuotiaana adoptoitu ruotsalainen laulaja, jonka läpimurto tapahtui Suomen X Factor -laulukilpailun voiton myötä vuonna 2018. Hän on Ruotsin kansalainen, mutta asuu tätä nykyä Helsingissä. Tämä rakennusmaalarin ammattitutkinnon omaava ruskeaverikkö on työskennellyt myös ravintola-alalla.

Tikan kappale “I Let My Heart Break” on voimaballadi, ja se julkaistaan perjantaina 24. tammikuuta. Laulusta ovat vastuussa Neea Jokinen, Timo Oiva, Oliver @ i-One Music, Lotus Wang, Sami Tamminen sekä Kalle Mäkipelto.


Kuva: Aleksi Mikkola

Tangomarkkinoiden voittaja Erika Vikman ilmestyi lavalle toisena. Tangomarkkinoiden lisäksi tämä räväkkä nainen tunnetaan Ilkka “Danny” Lipsasen naisystävänä. Tampereen yhteiskoulusta vuonna 2013 ylioppilaaksi valmistunut Vikman opiskeli pop-jazz-laulua Pirkanmaan musiikkiopistossa. Ovi näyttelyn maailmaan avautui Iina Strömin roolin myötä vuosina 2009-2010 sarjassa “Parasta aikaa”.

Suomalaista, rohkeaa diskojytkettä tarjoileva kappale “Cicciolina” juontaa juurensa italialaisesta, saman nimen omaavasta pornotähdestä. Hän ei piilottele seksuaalista vapautta, ja aikoo näyttää sen lavalla. Kuvauksen perusteella hyppäys genrestä toiseen sitten Tangomarkkinoiden on suuri. Julkaisupäivä on maanantai 27. tammikuuta. Tekijätiimistä löytyvät Janne Rintala, Mika Laakkonen, Saskia Vanhalakka sekä Vikman itse.


Kuva: Aleksi Mikkola

Illan ainoa miespuolinen kilpailija saapui lavalle kolmantena. Hän on vuoden 2017 Voice of Finland -laulukilpailusta tutuksi tullut Aksel Kankaanranta. Pyhimyksen hitin “Jättiläinen” feattaajana ollut Kankaanranta haluaa näyttää, ettei ujous ole este esiintymiselle. Mies kertoo haluavansa välittää herkkyyttä ja sielukkuutta. Vapaa-aikanaan hän viettää aikaa vinyylilevyjensä sekä koiransa parissa.

Englanninkielinen kappale “Looking Back” voisi UMK:n ammattilaisraadin mukaan olla James Arthurin tai Sam Smithin kansainvälinen hitti. Se keskittyy maailmantuskaan, riittämättömyyden tunteeseen ja rakkauteen. Kappaleen julkaisupäiväksi osuu tiistai 28. tammikuuta. Sen ovat värkänneet Joonas Angeria, Whitney Phillips, Connor McDonough, Riley McDonough sekä Toby McDonough.


Kuva: Aleksi Mikkola

Vuoden 2020 UMK:n ainoa yhtye on naistrio nimeltä F3M. Bändin tähtäimessä on olla tämän vuosikymmenen Spice Girls, ja UMK on ensimmäinen askel unelmaa kohti. He haluavat osoittaa esimerkillään, että jokainen meistä on upea juuri sellaisena kuin on. Yhtyeen muodostavat Viv, Baby O ja Miara.

Kilpailukappaleen “Bananas” teemoina ovat ehdoton suvaitsevaisuus sekä railakas bilettäminen. Tämä tanssittava pop-kappale vuoti julkisuuteen vain hetkeä lehdistötilaisuuden jälkeen. UMK:n tuotantotiimi ei ole ilmoittanut toimenpiteistä. Kappale julkaistaan virallisesti keskiviikkona 29. tammikuuta ja sen ovat tehneet Olli Äkräs, Hanna Ollikainen ja Rafael Elivuo.


Kuva: Aleksi Mikkola

Viidentenä lavalle pyydettiin Sansa. Aikaisemmin indiefolkiin keskittynyt pitkän linjan muusikko Sansa on siirtynyt sittemmin elektronisen musiikin pariin. Yksi hänen uransa kohokohdista oli toimia lämppärinä Bryan Adamsille. Nainen on esiintynyt myös Provinssirockissa. Esikuvikseen hän nimeää Robynin ja Sian. Vapaa-aika kuluu kuntoilun, kirjojen, ystävien sekä televisiosarjojen parissa.

Sansa kilpailee kappaleella “Lover View”, jota kuvaillaan viileäksi ja sensuelliksi elektrokappaleeksi.  Hän sanoo kappaleensa kertovan ultimaattisesta yhteydestä ja rakkaudesta, jota me kaikki tarvitsemme. Kappaletta ovat olleet työstämässä artistin itsensä lisäksi Yotto ja Anton Sonin. Sen julkaisupäivä on torstaina 30. tammikuuta.


Kuva: Aleksi Mikkola

Viimeinen kilpailija on todennäköisesti suomalaisille viisufaneille kuusikosta tunnetuin. Hän on vuoden 2017 UMK:ssa hienosti toiseksi kappaleella “Perfect Villain” yltänyt Catharina Zühlke. Lapsesta asti esiintymistä rakastanut Zühlke varttui Vantaalla kuunnellen Aretha FrankliniaWhitney Houstonia ja Michael Jacksonia

Kappaletta, joka kantaa nimeä “Eternity”, kuvataan suuremman merkityksen omaavaksi Euroviisujen täsmäiskuksi. UMK:n ammattilaisraati kertoo sen kasvavan upeasti koskettavan tarinan ja Catharinan hienon tulkinnan myötä. Norjan puhelinäänet viime vuonna viisuissa voittaneen KEiiNO:n kappaletta “Spirit in the Sky” säveltämässä ollut Henrik Tala on yksi Zühlken kilpailukappaleen tekijöistä. Muita tekijätiimiin kuuluvia ovat Marcia Sondeijker, Roel Rats, Josefin Myrberg sekä artisti itse. “Eternity” julkaistaan perjantaina 31. tammikuuta.

UMK:n finaali käydään 7. maaliskuuta Tampereen Mediapoliksessa. Lippuja on mahdollista saada 3. helmikuuta kello 9.00 alkaen ilmoittautumalla yleisöksi UMK:n omilla sivuilla.