Unkari: Joci Pápai – Az én apám

Edustuskappale: Az én apám
Esittäjä: Joci Pápai
Lauluntekijä(t): Joci Pápai, Ferenc Molnár
Keskustele aiheesta foorumillamme

Unkarin Joci Pápai on yksi tänä vuonna paluun tekevistä viisuartisteista. Hän edusti Unkaria jo kaksi vuotta sitten kappaleellaan ”Origo”. Sijoitus oli yksi Unkarin viisuhistorian parhaista, finaalin kahdeksas. Tänä vuonna Joci ottaa revanssin kappaleella ”Az én apám” (Minun isäni). Kappale kertoo Jocin lapsuuden muistoista. Hän on kirjoittanut kappaleen yhdessä Ferenc Molnárin kanssa.

37-vuotias József ”Joci” Pápai syntyi Tatan kaupungissa romaniperheeseen. Musikaalisuus tuli Jocille verenperintönä, sillä hänen isänsä toimi romaniorkesterin johtajana. Omena ei pudonnut kauas puusta. Perheenjäsenten mukaan Joci alkoi kirjoittaa lauluja ja soittaa kitaraa jo nelivuotiaana. Vuonna 2005 mies sinkoutui unkarilaisyleisön tietoisuuteen Megasztár-kykykilpailun kautta. Voittoa kisasta ei tullut, mutta Joci sai siitä hyvän startin uralleen. Hän yhdistelee tuotannossaan perinteistä romanimusiikkia hip hop -rytmeihin.

Joci Pápai esiintyy euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa. Unkari ei ole vielä koskaan voittanut euroviisuja. Maan paras sijoitus on neljäs, jonka Friderika saavutti vuonna 1994.

Teksti: Aino Ahlgren
Kuva: MTI/Boglárka Bodnár