Viisukuppilan kannanotto: Venäjä on suljettava Euroviisuista – Myös Yleisradio vaatii EBUlta toimia

Kun Euroviisut lanseerattiin 1950-luvun puolessavälissä eurooppalaisille televisiokatsojille, oli laulukilpailun yksi tavoite yhdistää Toisen maailman sodan runteleman maanosan kansoja. Vaikka Eurovision laulukilpailut tituleeraa itseään alati ei-poliittiseksi kulttuuritapahtumaksi, on rauha ollut yksi kilpailukappaleiden kestoteemoja vuodesta 1956 lähtien ja kyseisellä teemalla on kisat myös voitettu. Rakkaus, rauha ja yhteinen Eurooppa ovat oleellinen osa Euroviisuja ja politiikka kulkee niiden rinnalla halusimme tai emme.

On täysin selvää, että tunkeutumalla Ukrainaan Putinin johtama Venäjä ei kunnioita yhteistä tavoitetta maanosasta, jossa sotaa ei käydä. Maa, joka räikeästi harjoittaa aseellisia sotatoimia toisessa maassa, ei voi olla osa rauhan ja vakauden puolesta toimivaa kansainvälistä yhteisöä. Näissä olosuhteissa Venäjän sulkeminen Euroviisuista olisi ainoa oikea linjaveto Euroopan yleisradioliitolta EBUlta.

EBU ei saa enää piiloutua “ei-poliittisen tapahtuman” -verhonsa taakse vaan hiljaisen hyväksynnän sijaan myös EBUn pitää toimia konkreettisesti ja osoittaa tukea Ukrainalle. Venäjä tulee yksiselitteisesti sulkea pois kaikesta kansainvälisestä toiminnasta. Tämä koskee talouselämän sanktioiden lisäksi esimerkiksi kulttuuri- ja urheilutapahtumia. Venäjän omien toimien johdosta maan paikka ei ole Euroviisuissa. 

Päivitetty kello 14.43: Suomen Yleisradio on hetki sitten ilmoittanut, ettei se lähteä edustajaa tämän vuoden Euroviisuihin, mikäli Venäjä osallistuu kilpailuun. Viisukuppila tukee YLEn päätöstä sataprosenttisesti. 

Lue lisää asiasta YLEn verkkosivulta