Viisuvoitto Itävaltaan – Suomi hienosti 11. sijalla

ItävaltaIhastuttava Conchita Wurst voitti ylivoimaisesti eilen illalla kisatun euroviisufinaalin kappaleellaan “Rise like a phoenix”. Paljon jo etukäteen kohua herättänyt Itävallan parrakas nainen keräsi kilpailukappaleellaan kaikkiaan 290 pistettä ja jopa kolmetoista maata (kuten esimerkiksi Suomi) palkitsi hänet 12 pisteellä. Toiseksi kisassa tuli Alankomaiden The Common Linnets kappaleella “Calm after storm”, joka keräsi 238 pistettä ja kolmanneksi Ruotsin Sanna Nielsen 218 pisteen kappaleella “Undo”.

Itävallan voittoa on tuoreeltaan pidetty osoituksena suvaitsevaisemmasta Euroopasta. Voittajan lehdistötilaisuudessa Conchita julistikin, että voitto ei kuulu ainoastaan hänelle vaan jokaiselle, joka uskoo vapauteen, rakkauteen ja suvaitsevaisuuteen. Tämänvuotisten kisojen myötä euroviisuille saatiin myös pitkästä aikaa niin sanottujen äänestysblokkien ulkopuolinen voittaja. Itävallan voitto, samoin kuin Alankomaiden toinen sija, osoittavatkin, että euroviisuissa voi pärjätä vielä tänäpäivänäkin ilman naapuriääniä.  Voitto on varmasti itävaltalaisille mieluisa, maan ensimmäinen ja ennen eilistä vielä ainoa viisuvoitto on nimittäin vuodelta 1966.

Suomen Softengine sijoittui kisassa hienosti 11. sijalle, mikä on Suomen korkein sijoitus euroviisuissa sitten Lordin. Tulosluettelossa Suomen taakse jäikin moni ennakkoon vahvana pidetty maa kuten esimerkiksi Kreikka, Romania ja Iso-Britannia. Pohjanmaan pojat tekivät koko kevään uutterasti töitä euroviisujen eteen ja koko Suomen kansan tuleekin olla ylpeitä Softenginen suorituksesta.

– Yhdestoista sija on meille kuin voitto! Kiitos kaikille kannustuksesta ja tuesta. Oli aivan mahtava keikka, vedimme täysillä ja lavalla tuntui hienolta! Tästä homma vasta alkaa, kesällä keikkaillaan ahkerasti ja lähiaikoina julkaistaan meidän toinen single”, laulaja Topi Latukka kommentoi illan päätteeksi.