Vuosi 2017 vie UMK:ta kansainvälisempään suuntaan

img_2680Suomen kymmenen viisukarsijaa paljastettiin eilen YLEn Pasilan televisiostudioilla järjestetyssä UMK-lehdistötilaisuudessa. Monipuolisen kilpailijakatraan joukosta ei ehkä löytynyt monen odottamia suuria tähtiä, mutta kilpailukappaleiden myötä Uuden Musiikin Kilpailun tyyli on selkeästi menossa modernimpaan, kansainvälisempään ja ehkä jopa popimpaan suuntaan.

Kansainvälisyyttä kisaan tuo myös ulkomaalaiset raadit, jotka korvaavat parina edellisenä vuotena nähdyt kansalaisraadit. Kansainvälisten raatien antamat pisteet muodostavatkin tammikuun 28. päivä kisattavassa finaalissa puolet lopputuloksista. Puolet päätäntävallasta annetaan perinteiseen tapaan kotimaiselle yleisölle.

Viisukuppila vieraili eilen paikan päällä Pasilassa ja jututti kaikkia kymmentä toivorikasta ehdokasta. Osaa suomeksi, osaa ruotsiksi ja osaa englanniksi.

 

Alva – Arrows

img_2707Vasta 16-vuotias Alva on kisojen kuopus. Pännäisestä kotoisin olevaa Alvaa on kutsuttu energisyytensä takia jopa lempinimellä Lilla Krista. Euroviisuja rakastava Alva mainitseekin totta kai Kristan “Marry Me” -kappaleen luonnollisesti yhdeksi suosikki viisukseen samoin kuin Lordin voittokaan “Hard Rock Hallelujah” -viisun. Viime vuoden viisuissa Australian Dami Imin kilpailukappale “Sound of Silence” teki Alvaan suuren vaikutuksen.

Osallistuminen kilpailuun on pyörinyt jo kauan Alvan mielessä, mutta tänä vuonna unelmasta tuli totta kun ikäkin antoi vihdoin perksi. Alva kertookin seuranneensa aikaisempia kausia tiiviisti aina lapsesta saakka.

Kokemuksena UMK on ollut Alvalle jo nyt “jättekul”.

– Olen jo nyt oppinut tosi paljon kaikesta musiikkiteollisuudesta kuten vaikkapa musiikkivideon kuvaamisesta. Halusin lähteä kisaan mukaan, sillä kilpailukappaleessani on mielestäni todella paljon kansainvälistä potentiaalia. Kilpailukappaleen ovat tehneet Arto Ruotsala, Milos Rosas ja Aatu Mällinen.

Alvan Facebook-sivut

img_2717Anni Saikku – Reach Out For The Sun

21-vuotias helsinkiläinen Anni Saikku muistetaan parin vuoden takaisesta Voice of Finland -kaudesta, jossa hän kisasi Elastisen tiimissä. UMK:n myötä Anni haluaa viedä uraansa kansainvälisempään suuntaan.

Nuori laulajatar kertoi hakeneensa kilpailuun, koska elämä tuntui liian tasaiselta. Anni uskoo erottuvansa UMK:ssa persoonansa ja kappaleensa melodian avulla. Tällä hetkellä Anni opiskelee johdon assistentiksi ammattikorkeakoulussa.

Suosikkiviisuiksi Anni listaa Loïc Nottetin “Rhytm Inside”, Loreenin “Euphoria” ja Robinin “You”. Kotimaisista viisuista laulajar tykkää Sandhjan “Sing It Away” -kappaleesta ja Kristasta, jonka esityksessä nähty suudelma oli Annin mielestä mahtava veto.

– Nähdessäni sen suudelman hihkuin kotona “You go girl”, Anni muistelee Malmön viisujen legendaarisia hetkiä.

Kilpailukappaleen Reach Out For The Sun on säveltänyt ja sanoittanut LCMDF-yhtyeen Mia Kemppainen.

Annin Facebook-sivut

img_2691Club La Persé – My Little World

Jo vuodesta 2005 lähtien yhdessä viihtynyt Club La Persé ei jätä varmasti ketään kylmäksi. Heitä kuvaillaankin esimerkiksi termillä ylivedetyn näyttävyyden ruumillistuma.  Kokoonpanolla on myös yksi ehdoton yhteinen viisusuosikki menneiltä vuosilta. Nimittäin Espanjaa vuonna 1990 edustanut Azucar Moreno -sisaruspari.

– Se oli täydellistä draamaa kun he joutuivat aloittamaan esityksensä alusta taustanauhaongelmien takia. Miten vihasilta he tuolloin näyttivätkään. Ihanaa.

Kokoonpano kertoo, että heidän euroviisuedustus olisi 100-vuotiaalle Suomelle täydellinen lahja.

– Järjestäisimme aivan varmasti myös Kiovassa parhaat bileet, jos sinne asti pääsemme. Meillä onkin jo monen vuoden kokemus viisubileistä, sillä olemme monena vuonna järjestäneet katselubileitä Suomessa aina viisujen aikaan.

Kilpailukappaleen My Little World tekijätiimistä löytyy Princess Julia, Luke Howard ja itse Jaakko Salovaara.

Club La Persé Facebookissa

img_2705Emma – Circle Of Light

Tukholmassa nykyään asuva Emma on niin ikään niittänyt kokemusta Voice of Finland -ohjelman myötä. Ulkomailla asuminen ei ole kuitenkaan poistanut rakkautta kotimaataan tai kotikaupunkiaan Kokkolaa kohtaan.

– Muistan miten mahtavaa oli kun Lordi toi Suomelle euroviisuvoiton reilu kymmenen vuotta sitten. Kaikki olivat heistä niin ylpeitä silloin. Olisi hienoa, jos voittaisin Euroviisut ja saisin tehdä suomalaiset yhtä ylpeiksi kappaleellani.

Emma kertoo, että akustiset soittimet ovat hänelle yhtä tärkeitä musiikissa kuin sen tanssittavuuskin.

– Kutsunkin omaa tyyliäni leikkisästi Wooden Dance Musiciksi.

Emman sanojen mukaan hänen kilpailukappaleensa “Circle Of Light” kertoo tilanteista, jossa erilaisten uhkien keskellä jokainen tarvitsee joskus turvaa ulkomaailmata. Emma uskookin, että ihmisten ympäri Eurooppaa olisi varmasti helppo samaistua kappaleen sanomaan.  Kilpailukappale on Jonas Olssonin, Heidi Maria Paalasen, Aku Rannilan ja Saara Törmän käsialaa.

Emman Facebook-sivut

 

img_2725Günther & D’Sanz – Love Yourself

Ulkomaalaista väriä kilpailijajoukkoon tuo ruotsalaistähti Günther, joka ottaa kisaan osaa Espanjassa syntyneen, nykyään porvoolaistuneen Daniel Sanzin rinnalla. Mutta miksi ihmeessä naapurimaan mies on lähtenyt merta edemmäksi viisuilemaan?

– Miksikäs ei. Rakastan Suomea, olen käynyt täällä monesti ja Suomi on yksi lempimaistani ehdottomasti. Lisäksi löysin parhaan artistin eli Danielin esiintymään kanssani.

Kaksikon mielestä heidän kappaleellaan on äärimmäisen tärkeä sanoma.

– Jos kaikki osaisivat rakastaa itseään, maailma olisi varmasti paljon parempi paikka. Uskomme, että tähän voi koko Eurooppa samaistua. Kaksikon tavoite onkin rakkauden vallankumous. Viisuvoiton lisäksi siis.

Kaksikko lupaa myös leikkimielisesti, että mikäli tie Kiovaan aukeaa, Suomi ei ainakaan jäisi nollille pisteillä. Sekä Espanjasta että Ruotsista ropisi varmasti pisteitä.

Kappaleen tekijätiimistä löytyvät: Mats Söderlund, Amir Aly, Tomas Cederholm, Robin Abrahamsson ja Niklas Nylund.

Güntherin ja D’sanzin yhteiset Facebook-sivut

img_2695Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – Caveman

Luolamiehestä laulava kolmikko lupaa tuoda UMK-lavalle visuaalisen spektaakkelin. Euroviisut saattavat olla kolmikolle uusi juttu, mutta suuret areenat ei. Oscar itse on edustanut Suomea bluesin MM-kisoissa Memphisissä aikaisemmin tänä vuonna ja burleskiesiintyjät Tinker Bell ja TurrrboCherry eli The Shangri-La Rubies ovat Suomen kovinta kärkeä alalla. Kolmikko lupaa sekoitella vanhan liiton retrovaikutteita modernimpaan saundiin ja ilmaisuun, pilkesilmäkulmassa tietenkin.

– Odotamme jo innolla tulevaa UMK-finaalia. Panostamme tosissamme asuihin, show’hun ja vauhtiin. Ei haittaa ollenkaan,  jos menee överiksi.

Yhtye paljastaa esiintyvänsä finaalissa kolmistaan ja lupailevat esityksen olevan varsinainen spektaakkeli. Joulun aikana yhtye kertookin keikkailevansa ja harjoittelevansa UMK-finaalia varten. Kilpailukappaleen tekijätiimin muodostavat Baldauf, Martimo, Salomaa, Kumpulainen, Vettenranta, Bachér ja Schönberg.

Knucklebonen Facebook-sivut

img_2710Lauri Yrjölä – Helppo elämä

Ainoalla suomenkielisellä kappaleella kisaan lähtevä Lauri Yrjälä paljastaa, että hän on harjoitellut jo tulevaa UMK-koreografiaansa muutaman kerran Reija Väreen johdolla.

– Ei minusta ehkä Justin Timberlaken kaltaista tanssijaa tulee, mutta tykkään kuitenkin motoriikkaa vaativista haasteista.

Unelma omasta soolourasta miehellä on pyörinyt päässä jo pidemmän aikaa. Yrjölä on totuttu näkemään eturivin artistien kuten esimerkiksi Sannin, Antti Tuiskun, Jannan ja Isac Elliotin yhtyeissä. Omia kappaleita herralle on kertynyt useampikin pöytälaatikkoon.

Laulaminen omalla äidinkielellään helpottaa Laurin mielestä ilmaisemaan tunteitaan, joten siksi hän päätyi lähettämään suomenkielisen biisin UMK-karsintaan.

Suosikkiviisun Lauri osaa nimetä saman tien.

– Sen verran minuun on countrykipinä joskus iskenyt, että The Common Linnetsin “Calm After Storm” iski aikoinaan heti.

Lauri kiittelee myös kilpailukappaleensa taustalta löytyvää kovaa taustatiimiä, muun muassa Kasperi Kallio ollut mukana tuottamassa kappaletta “Helppo elämä”. Laurin mielestä kappale olisikin ulkomaalaiselle yleisölle oiva esimerkki suomalaisesta popmusiikista.

Lauri Yrjölän Facebook-sivut

 

img_2700My First Band – Paradise

Euroviisut eivät ole tälle kokoonpanolle vieras asia. Helsingin viisujen aikaan kokoonpano isännöikin Zero points -klubia, jossa vieraili paljon myös ulkomaalaisia viisufaneja.

– Soitimme siellä nollan pisteen viisuja, kuten esimerkiksi Kojon “Nuku pommia”. Oli mahtavaa huomata, miten näidenkin, ei niin menestyneiden viisukappaleiden kappaleiden joukosta löytyi todellisia helmiä.

Yhtyeen keulahahmo, laulaja Antti Koivula on esiintynyt vuosien aikana usessakin Suomen karsintaesityksessä muun muassa Kimmo Kourin (2005), Kuunkuiskaajien (2010) ja Jimi Constantinen (2011) taustalaulajana, joten viisukokemustakin löytyy..

Bändin viimeisin albumi “Corazon” julkaistiin vuonna 2014, mikä sisälsi listahitin “Don’t Break My Corazon”. Albumi julkaistiin myös Sveitsissä, Itävallassa ja Saksassa. My First Band on kiertänyt Keski-Europpaa ahkerasti, joten pisteitä voisi sieltä tulla, mikäli yhtye pääsisi Kiovaan edustamaan. Viisukarsintoihin yhtye lähti mukaan, koska moni on pyytänyt ja sekä ajoitus että kappale osui kohdilleen.

Viisusuosikkejakin yhtyeen jäseniltä löytyy helposti. Ensimmäisenä mainitaan Fredin “Varjoon suojaan” ja heti perään Vesa-Matti Loirin “Huilumies”.

My First Band Facebookissa

Norma John – Blackbirdimg_2689

Tämänvuotisen UMK:n balladiosastoa edustaa Kouvolasta lähtöisin olevat ystävykset Leena ja Lasse, jotka muodostava Norma John nimeä kantavan duon. Jotkut saattavat muistaa Leenan myös  X Factor- laulukilpailun ensimmäiseltä tuotantokaudelta, jossa hän sijoittui kolmanneksi.

– Olemme tunteneet toisemme oin viisitoista vuotta ja yhteistyömme sujuu todella mutkattomasti. Meillä on äärimmäisen harvoin erimielisyyksiä.

Kaksikon kilpailukappale “Blackbird” on  Leenan ja Lasseen omaa käsialaa ja se on klassinen erobiisi. Kaksikko kertoo, että kyseisen kappaleen myötä tuntui oikealta ajalta lähteä mukaan Uuden Musiikin Kilpailuun.

– Kilpailukappaleessamme on hyvin paljon tunnetta mukana. On todella hienoa, että UMK:ssa on mukana erilaisia musiikkityylejä ja että tänä vuonna kaikki pääsevät suoraan myös Espoon finaalilavalle. UMK tuntuu nyt todellakin musiikin juhlalta.

Kaksikonyhteinen viisusuosikki löytyy osuvasti lintuteemasta sekin.

– Muutaman vuoden takainen Alankoimaden edustuskappale,  Anoukin esittämä “Birds” oli kerrassaan upea kappale.

Norma John Facebookissa

img_2731Zühlke – Perfect Villain

Idolsissa vuonna 2013 kisannut Catharina Zülhke jäi tuolloin monen viisufanin mieleen yhdennäköisyydestään islantilaisen viisutähden Hera Björkin kanssa. Kuulleessaan asiasta Zühlke laittaakin saman tien taustatiiminsä googlettamaan Hera Björkiä ja kertoo samalla Viisukuppilalle, että hänen kilpailukappaleensa “Perfect Villain” oli suurin syy, miksi hän päätti ottaa osaa Uuden Musiikin Kilpailuun juuri tänä vuonna. Kappaleen taustalta löytyvät Nalle Ahlstedt, Christian Ingebrigtsen ja Silje Nymoen

– Kappale on todella huikea ja minulla on suuri halua maailmalle.

25-vuotias Zühlke kuvailee kilpailukappaleensa teema eli täydellistä vihollista sellaisena, joka tietää vastustajansa kaikki heikkoudet ja vahvuudet. Joskus täydellinen vihollinen ei olekaan toinen ihminen vaan se saattaa löytyä jopa oman pään sisältä.

Artisti paljastaa, että Espoon Areenalla tullaan näkemään vahvaa naisenergiaa helmikuussa. Soturi tarvitsee tietenkin viitan, joka on kuulemma jo valmistumassa finaalia varten. Zühlke on myös innoissaan kilpailukappaleensa tulevasta musiikkivideosta.

– Naissoturiteema on vahvasti mukana myös kilpailukappaleeni musiikkivideolla. Olen rohkealla videolla vähän niin kuin Xena, tummakutrinen laulajatar naurahtaa.

Zühlken Facebook-sivut

 

Krista innoissaan tulevasta kisasta

Myös UMK-finaalin juontava Krista Siegfrids nähtiin paikan päällä Pasilassa ja hän myös juonsi verkossa suorana maailmalle lähetetyn lehdistötilaisuuden.

– On aivan ihanaa olla mukana tänäkin vuonna ja toki minä pärjään juonnoista ilman viimevuotista aisapariani Salmisen Roopea vaikka vähän myös jännittääkin. Nautin tästä euroviisutunnelmasta aina niin paljon! Kappaleiden taso on mielestäni kova ja jos minulla sattuisi olemaan omia suosikkeja, niin en tietenkään kerro niitä muille, Krista naurahti lehdistötilaisuuden lomassa.

 

img_2718a

 

 

Teksti: Kaisa Iivonen ja Ismo Puljujärvi

Kuvat: Kaisa Iivonen