Norja: KEiiNO – Spirit in the sky

Edustuskappale: Arcade
Esittäjä: Duncan Laurence
Lauluntekijä(t): Alexander Olsson, Alexandra Rotan, Tom Hugo, Henrik Tala, Fred Buljo, Rüdiger Schramm
Keskustele aiheesta foorumillamme

Norjan superryhmä KEiiNO luotiin vuoden 2018 lopulla varta vasten Melodi Grand Prixiä varten. Yhtyeeseen kuuluvat Tom Hugo, Alexandra Rotan sekä Fred Buljo.

Tom Hugo syntyi 27. lokakuuta Norjan Kristiansandissa. Myös Saksassa ja jopa Japanissa säveltämisen osa-alueella menestystä niittänyt Hugo osallistui vuonna 2013 viisukarsintoihin kappaleella “Det er du”, joka karsiutui finaalista. Viimevuotinen kappale “I Like I Like I Like” jäi ulos neljän kärjestä.

29. kesäkuuta 1996 syntynyt Alexandra Rotan kilpaili Stella Mwangin kanssa viime vuonna Norjan karsinnoissa kappaleella “You Got Me” sijoittuen kolmanneksi. Alexandra on nähty maan Idol-kilpailussa vuonna 2016, jolloin hän ylsi semi-finaaliin. Toissa vuonna Rotan oli Alan Walkerin Euroopan kiertueella mukana taustalaulajana.

Fred-René Buljo, tuttavallisemmin pelkästään Fred Buljo syntyi saamelaisuuden keskuspaikassa, Kautokeinossa, 6. helmikuuta 1988. Rap-artistina ja joikaajana tunnettu Buljo osallistui Norjan Talent-kilpailuun Duolva Duottar -yhtyeen riveissä yltäen finaaliin. Sittemmin hän on kiertänyt sekä pohjoismaissa että Venäjällä.

KEiiNOn ja yhtyeen kappaleen ympärillä oli paljon hypeä alusta alkaen. He voittivat odotetusti koko kilpailun ja näin ollen edustavat maataan toukokuisissa Euroviisuissa. Itse kappale “Spirit in the sky” on kolmikon itsensä lisäksi suomalaisen hittinikkari Henrik Talan, saksalaisen tuottaja Rüdiger Schrammin sekä sanoittaja Alexander Olssonin käsialaa. Se on jo päätynyt Norjan hittilistauksen kärkeen. Kappale on inspiroitunut tasa-arvoisuuden ongelmista etnisyyden, seksuaalisuuden sekä sukupuoli-identiteetin saralla.

Teksti: Aleksi Mikkola
Kuva: Edward Knai Nilsen