Maltan kommentit ,vain äänestäneille!

Sanoituskilpailukausi 2005
Avatar
TOMItu
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 3104
Liittynyt: 11 Marras 2003, 17:08

Maltan kommentit ,vain äänestäneille!

Viesti Kirjoittaja TOMItu »

Ja kommentteja saapi kirjoitella tähän perään!


















:cool:

Avatar
male
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5449
Liittynyt: 07 Helmi 2004, 12:13
Paikkakunta: Helsinki

Maltan kommentit ,vain äänestäneille!

Viesti Kirjoittaja male »

2 SUOJELUSENKELI
Tykkäsin. Alusta pidin enemmän kuin jälkimmäisistä, jotenkin omaperäisempi, emmätiiä. Kuitenkin hyvää tekoa!

3 ENKELSIIVIN
Tosi hyvä tämäkin. Ei ehkä edellisen veroin, en oikein tiedä miksi. Laulettavuusongelmiakaan ei pahemmin ollut, mitä nyt ihan jossain paikassa oli pienoinen, muttei muuta.

4 ENKELI
Ei paha tämäkään, mutta selvät laulettavuusongelmat, useissa paikoissa liikaa tavuja, veivät pisteitä. Käännös sisältää useita tosi hienoja lauseita ja kokonaisuuskin on hyvä, mutta laulaminen on ongelma. En myöskään tiedä sopiko joulu tähän lauluun, mutta siitä en ottanut pisteitä, koska se mainitaan vain kerosäkeessä kerran ja muutenkin kyllähän tämä ihan rauhalliseksi joululauluksi kelpaisi.
"Well, if you must know, I have written fourteen books and as I am the only one who has read them I can tell you that they have all been very well received."

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30772
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Maltan kommentit ,vain äänestäneille!

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

Lyhyttekstinen ja -säkeinen Malta osoittautui ainakin minulle yllättävän haastavaksi käännettäväksi. Ilmeisesti se oli sitä muillekin, kun tekstejä saatiin kisaan näin vähän.

Sanoitus 1. SYDÄMEN KAIPUU
Teknisesti tekstissä on jokunen ongelmakohta, joista oikeastaan harmillisimpana pidän tuota kertosäkeen sulle kaiken annoin -lopetuksen omituisia painotuksia, muut saa kuulostamaan järkevältä rytmiä muuttamalla. Sisällöllisesti ongelmia oli vähän enemmänkin. Yksittäiset säkeet ja teema näin kokonaisuutenakin olivat OK ja biisiinkin sopivia mutta säkeet eivät muodosta kovin kompaktia kokonaisuutta eikä tekstin punaisesta langasta ei saa kiinni. Otetaan nyt tästä esimerkiksi vaikka kertosäe. Eikö sen rakkaudenmurtamisalku muodosta ristiriidan sydämeenluottamislopun kanssa? Jos onkin väitettävissä, ettei muodosta, on vaikea nähdä, miten nuo asiat mielekkäästi kuuluvat yhteen. Ensimmäisestä säkeistöstä kuitenkin pidin, samoin kertosäkeen alkupuoliskosta.

Sanoitus 2. SUOJELUSENKELI
Kaunis ja teknisesti hallittu teksti, jossa on runsaasti vertauskuvia. Tekstissä on vain kolme ongelmaa:
i) Teksti on niin kliseinen, ettei siitä jää mitään mieleen.
ii) Teksti on niin imelä, että jos se oikeasti joskus radiosta kajahtaisi, olisi luultavasti vaikeaa olla kääntämättä kanavaa kesken kappaleen.
iii) En ymmärrä tekstin sisältöä.
Tosin pieniä ongelmiahan nämä. Onnittelut kilpailun voitosta.

Sanoitus 3. ENKELSIIVIN
Oma eikä järin onnistunut.

Sanoitus 4. ENKELI
Sanoitustekniikka tässä ei ollut parasta mutta muilla osa-alueilla teksti olikin ylivertainen. Vaikka alkuperäisestä teemasta oli, suoraan käännetystä nimestä huolimatta, karattu kauimmaksi, oli tekstin teema silti kappaleen tunnelmaan sopivin. Teksti oli lisäksi helpoiten seurattava muttei kuitenkaan banaali, usealla laulu-/lukukerralla sisällöstäkin saa enemmän irti ja sopivasti jätetään kuulijan/lukijankin tulkinnan varaan. Jotkin sanavalinnat (tuikkutarha?) ovat vähän omituisia ja osa kohdista ei ole kauneimmin laulettavissa ("mä vaikka sitä toivoisin" tai C-osan "mitä odottaa"). Noita kun vähän skarppaisi, niin teksti voisi olla jopa käännöskauden parhaimmistoa. Jos kääntäjän oikein arvaan, niin ainakin tekijältään tämä on parhaita tekstejä.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
TOMItu
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 3104
Liittynyt: 11 Marras 2003, 17:08

Maltan kommentit ,vain äänestäneille!

Viesti Kirjoittaja TOMItu »

Ja sitten Malta! Siirappia piisaa..


1. SYDÄMEN KAIPUU
Tämä teksti kosketti hirmuisesti. Se ei välttämättä ollut kisan taitavin käännös, mutta se antoi ehdottomasti näistä kaikista teksteistä eniten.

2. SUOJELUSENKELI
Tämä jotenkin ampui nuolensa liian korkealle! Tässäkin oli erittäin kauniit sanat, mutta meniköhän liian siirappiseksi. Pientä tsemppiä olisin tälle rinkelille toivonut:peukku:

3. ENKELSIIVIN
Jotenkin tästä huokuu sellainen. "Who cares" fiilis, en nyt osaa tarkemmin selittää. Kauniita sanoja peräkkäin ilman suoranaista päämäärää. Kaunis teksti, mutta ei antanut aivan kaikkea.

4. ENKELI
Yritin tässä konkretisoida hieman tätä talvifiilistä, mutta lopulta aika siirappista tästäkin sopasta tuli.

Lukittu