Vain äänestäneille: Israelin kommentit!

Sanoituskilpailukausi 2005
Avatar
TOMItu
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 3100
Liittynyt: 11 Marras 2003, 17:08

Vain äänestäneille: Israelin kommentit!

Viesti Kirjoittaja TOMItu »

Jahas ja tänne sitten tekstejä vain jos siltä tuntuu

























:roll:

Avatar
JukkaV
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 15682
Liittynyt: 23 Marras 2003, 15:59
Paikkakunta: Turku - Suomen viisukeskus
Viesti:

Vain äänestäneille: Israelin kommentit!

Viesti Kirjoittaja JukkaV »

Kisan valvojan tuomiot tässä:

1. Hiljaisuus pelastuu

Hiljaisuus pelastui, mutta sanoituksen tekniikka ei sitten juurikaan. Jo tekstistä haiskahtaa se, että kyseessä voisi olla uusi kisaaja. :peukku:

2. Vain hiljaisuus jää

Laulettavuudeltaan huippuluokkaa. Omakohtaiselta kokemukselta tuntunut sanoitus oli hieno, mutta hävisi rimaa hipoen omassa rankingissani toiselle ilman mitään suurempaa syytä.

3. Jäi taakse kylmä maa

Tämänkin laulettavuus oli mukava. Valitettavasti tämä sisälsi asiayhteyksiltään outoja sanavalintoja - joutsen - lento - hento?

4. Jää vain synkkä hiljaisuus

Peruskäännös, jossa painotukset jotenkin minusta töksähtelivät. Kaunis teksti, eikä antamani pistemäärä mitenkään kerro kappaleen laadusta.

5. Tyhjyys silmissäsi

Ja tässä tulee mielestäni tämän kerran paras käännös. Harvemmin olen joutunut näin tasokkaan kisan arvostelemaan, mutta tätä nimitän sanalla täydellinen. :)
Rohkeutta on käytettävä voimavarana, jotta voi pyrkiä inhimillisen elämän järjestämiseen tulevaisuudessakin. :)

Avatar
TOMItu
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 3100
Liittynyt: 11 Marras 2003, 17:08

Vain äänestäneille: Israelin kommentit!

Viesti Kirjoittaja TOMItu »

Jahas ja nyt sitten tämä kisa!

1. HILJAISUUS PELASTUU
Hmm...jo on tekstiä. Tuli lähelle, mutta silti ei oikein koskettanut. Tähän ei saanut selvää otetta. Taiteellista ;)

2. VAIN HILJAISUUS JÄÄ
Yksi pien juttu mua häiritsi tässä, nimittäin "Kestää tää..." jotenkin tuo kohta ei istu mun suuhuni tässä kohden ei niin mitenkään. Ehkä hitusen olisin kaivannut jotain kivaa vivahdetta tähän tekstiin lisää.

3. JÄI TAAKSE KYLMÄ MAA
Jos taas joku jaksaa lohkaista näistä vierellÄIN ja ystävÄIN osioista ni johan on. :D Niitä on nimittäin paljon ja se on eräänlainen tehokeino. Toivotaan että tämä joutsen-teema edes hitusen saisi tuulta alleen.

4. JÄÄ VAIN SYNKKÄ HILJAISUUS
Tuttua ja turvallista, selvä voittaja tässä taitaa olla, vaan mene ja tiedä miten toiset äänestelevät!

5. TYHJYYS SILMISSÄSI
Orja-teema ei kyllä sopinut tähän biisiin, tai ainakin minä koin sen hyvin kaukaiseksi. Kuitenkin tässä joukossa tämä teksti nousi hyvinkin korkealle!

Avatar
male
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5449
Liittynyt: 07 Helmi 2004, 12:13
Paikkakunta: Helsinki

Vain äänestäneille: Israelin kommentit!

Viesti Kirjoittaja male »

En keksinyt paljoakaan sanottavaa, mutta tässä nämä:

1 HILJAISUUS PELASTUU
Tekstinä ihan hieno, mutta laulettavuus ei toiminut. Valitettavasti. Kuitenkin tekstinä pidin.

2 VAIN HILJAISUUS JÄÄ
Pidin paljon. Taitavaa tekstiä, hyvin perusaihe, mutta hieno laulettavuus. Ainoa mikä töksähti oli tuo ”kestää tää” (josta TOMItukin näköjään huomautti), mutta se oli todella pientä. Hieno käännös!

3 JÄI TAAKSE KYLMÄ MAA
Laulettavuus hyvä. Teksti ja aihekin olivat hyviä, mutta sanoitustekniikka ei ollut valitettavasti minun mieleeni. Kuitenkin ookoo käännös.

4 JÄÄ VAIN SYNKKÄ HILJAISUUS
Hyvin perusaihe. Ehkä liiankin... Laulettavuus ja tekstin laatu on kuitenkin huippuluokkaa. Nousee varmasti tuloksissa korkealle.

5 TYHJYYS SILMISSÄSI
Oma. Toivotaan että tykkäätte. Nimeämisessä oli vähän probleemaa, kun ei löytynyt oikein kunnon otsaketta, mutta koin että Tyhjyys silmissäsi olisi paras.
"Well, if you must know, I have written fourteen books and as I am the only one who has read them I can tell you that they have all been very well received."

Avatar
Jónsì
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 22139
Liittynyt: 02 Tammi 2005, 01:59

Vain äänestäneille: Israelin kommentit!

Viesti Kirjoittaja Jónsì »

Kun en ole nyt yhteyksissä kappaleeseen, niin arvostelen teksteinä. Laulettavuus on kuitenkin pieni asia. ;)

1. HILJAISUUS PELASTUU
Oma. Syvä huokaus. Pääsinpä käyttämään hyväksi runokurssin oppeja, taiteellinen siitä tuli (niin mitkä säkeenylitykset?) ja laulettavuus on mitä on. Uudella sovituksella menisi ehkä läpi.
2. VAIN HILJAISUUS JÄÄ
Periaatteessa tämä on oikein mukava käännös. Itseäni eivät miellytä loppusoinnut ollenkaan, joten se laskee käännöksen arvoa silmissäni. Puhekielisyys samoin joissain kohdissa.
3. JÄI TAAKSE KYLMÄ MAA
Täälläkin sekoitettu puhekieltä ja yleiskieltä. "Olet vierelläin yhä ystäväin" -toisto häiritsee, eikä käytetty kielikään sovi muuten mukavaan käännökseen.
4. JÄÄ VAIN SYNKKÄ HILJAISUUS
Nimessä on jo hieno tyylikeino, aistien sekoittamista. Kaksoispiste paha. Kokonaisuutena tämä on erittäin hieno.
5. TYHJYYS SILMISSÄSI
Vähän vanhahtavaa kieltä, mutta sitten viimeisessä säkeessä taas puhekieltä. Orjan käyttäminen oli hyvä oivallus, siitä pisteet kotiin. :peukku:
Mistä tän saa poistettua? Apua!

Avatar
kwak
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9532
Liittynyt: 06 Joulu 2004, 19:09
Paikkakunta: Helsinki

Vain äänestäneille: Israelin kommentit!

Viesti Kirjoittaja kwak »

Hehe, pitäähän mun Shirin ykkösfanina laittaa tämän upean viisun käännöksetkin järjestykseen. ;)

1. HILJAISUUS PELASTUU
Laulettavuuden kanssa oli suuria vaikeuksia, mutta tarina oli ihan mukava. Juuri sellainen paatoksellinen kuin tähän biisiin kuuluukin.

2. VAIN HILJAISUUS JÄÄ
Ihana! Laulettavuus oli huippuluokkaa ja tarina erittäin luonteva ja kaunis! :peukku: Koko paketti toimii ja on ihan levytyskunnossa.

3. JÄI TAAKSE KYLMÄ MAA
Tää oli hyvä myös. Tarina taas kiva.

4. JÄÄ VAIN SYNKKÄ HILJAISUUS
Oi, todella hyvä! Kaunis sanoitus ja hyvin riimitelty. 2:n kanssa ykkössijalla tällä hetkellä.

5. TYHJYYS SILMISSÄSI
Kivasti käytetty pitkiä sanoja tässä sanoituksessa sekä laulettavuus oli hyvä. Pidin kovasti.

Kauhian vaikeeta nyt laittaa nämä järjestykseen, sillä hyviä oli kaikki. :)
Keep your head high above the water

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30548
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Vain äänestäneille: Israelin kommentit!

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

Sanoitus 1. HILJAISUUS PELASTUU
Tämän tekstin tekniikan kanssa minulla oli selvästi eniten vaikeuksia. Säkeistöt ovat tässä biisissä sen verran "epäsäännölliset" säkeiden pituuksien, rytmitysten yms. suhteen, että niissä pystyy kyllä soveltamaan mutta esim. bridge tuo biisiin paljon jämäkkyyttä, joka tässä ratkaisussa jää pois, vaikka kokonaistavumäärät olisivatkin sinnepäin kohdallaan. Mielestäni bridgessä on musiikillisesti selvät viiden tavun säkeet (Diggiloon rivityksestä riippumatta), jotka vielä ovat rytmiltään samanlaiset, ja tämä osa muodostaa tukijalan koko biisille (puhtaasti subjektiivinen mielipide, toki). Tämän tekstin tekijä ilmeisesti kokee kappaleen bridgen täysin eri tavalla kuin minä, sillä ilmeisesti tarkoitetulla laulutavalla osa _sanoista_ jatkuu säerajan yli ja toisaalta lausetta vaihdetaan kesken säkeen. Kun teknistä haparointia löytyi tekstin muistakin osista, pidän tätä tekstiä valitettavasti lopulta enemmän runona kuin lauluntekstinä. Kaunis runo tämä kyllä on, eikä sisällössä muille kilpailuteksteille häviäkään mutta se nyt ei vain tällä erää riitä.

Sanoitus 2. VAIN HILJAISUUS JÄÄ
Tässä olikin sitten teknisesti mainio teksti, jossa nimenomaan bridge on otettu loistavaan käyttöön. :peukku: Riimitkin on saatu mukaan ja teksti on kaunis ja helposti seurattava. Teksti ei tosin ole tyylillisesti niin yhtenäinen kuin sen voisi toivoa olevan. Haihtuneiden haaveiden ja vastaavien kirjakielisten ja runollisten ilmausten kanssa en haluaisi löytää samasta tekstistä tavallisehkoja, puhekielisiä ilmauksia "kestää tää ei vois" ja "sait sä vieriin poskee pitkin". "Myös nytkin" - tautofoniakin oli aika kiva, etenkin kun ensimmäistä kertaa lukiessa yritin oikeasti tulkita sen jälkimmäistä sanaa verbinä. lol Kokonaisuutena kuitenkin siis mainio teksti mutta sitä voisi vieläkin petrata.

Sanoitus 3. JÄI TAAKSE KYLMÄ MAA
Vertauskuvallisin teksti, joka on sisällöltään periaatteessa hyvin rakennettu. Jotenkin tämä joutsenvertaus, vaikkei siinä mitään varsinaista vikaa olekaan, ei kuitenkaan suuremmin sykähdyttänyt. Tekstin tekniikkaan voisi vielä tehdä jotakin hienosäätöä mutta selviäähän tämän laulamisesta tällaisenaankin.

Sanoitus 4. JÄÄ VAIN SYNKKÄ HILJAISUUS
Oma. En ole järin tyytyväinen, ei vain oikein piisannut mitään todellista sanottavaa, joten väkinäiseksi vääntämiseksi meni. No, pahimmat kliseet tuli kai vältettyä.

Sanoitus 5. TYHJYYS SILMISSÄSI
Säkeistön ja bridgen myötä teksti oli menossa kohti varmaa kolmea pistettä mutta sittenpä tekijä olikin ladannut kovat piippuun ja täräyttänyt taululle kisan parhaan kertosäkeen ja toinen säkeistö vielä jatkoi samaa hyvää linjaa. Ja mä kun jo ajattelin, että tästä arvostelusta olisikin päässyt poikkeuksellisen helpolla mutta eipä sittenkään. Teksti on muita hankalampi seurattava mutta se ei niinkään haittaa, balladin tekstin ei tarvitse aueta yhdellä kertaa. Se kuitenkin haittaa, että tekstissä on vertauskuvia, joiden yhteys muuhun tekstiin ei oikein aukea useammallakaan kerralla (päivänpaiste sokeuttaa, kotiin harhailu, bridgen säävertaukset). Nekin vertaukset ovat selitettävissä "loogisesti oikeiksi" mutta tuntuvat vähän kaukaa haetuilta. Eikä siinäkään vielä kaikki, kun nuo säävertaukset ovat vielä _niiiiin_ kliseisiä, ettei niitä soisi suotta näkevänsä. Hrgnmph. Muutamaa yksityiskohtaa kun muuttaisi, niin teksti saattaisi tarjota jopa kisan parhaan kokonaispaketin.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Tiana
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1575
Liittynyt: 10 Syys 2005, 18:35
Paikkakunta: Kangasala

Vain äänestäneille: Israelin kommentit!

Viesti Kirjoittaja Tiana »

Minulla ratkasi taas tunne enemmän kuin tekniikka pisteiden jaon.

Eli pidin eniten ehdokkaista 2 ja 4.
Näitä oli vaikea laittaa arvojärjestykseen joten hieman arpomalla asetin voittajaksi kappaleen 2.

Mutta piti tähänkin äänestykseen osallistua kun tykkään tuosta biisistä. :D

Avatar
itikka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5636
Liittynyt: 21 Kesä 2004, 08:29
Paikkakunta: Helsinki

Vain äänestäneille: Israelin kommentit!

Viesti Kirjoittaja itikka »

Ja kommentteja

1. HILJAISUUS PELASTUU
Ei toimi laulaessa, eikä runonakin idea tyssää ensimmäisen kertosäkeistön jälkeen ja taitaa karata tekijältäkin hieman liian korkeisiin sfääreihin, koska säkeistöt ovat kuin eri runoista. Kliseitä tosin kylvetty tekstiin ihan urakalla, niinkuin ballaadiin kuuluukin. ;)

3. JÄI TAAKSE KYLMÄ MAA
Ihan ok... ehkä hieman liian ilmava, mutta hepreaahan voi kuulla monella tapaa... kertosäkeistön ekat rivit varsinkin meni aikamoiseksi venyttelyksi ja sanavalinnoilla "lentoon hentoon" se meni vielä aika jankkaavaksi, mutta ei muuten pahoja tyylirikkoja.

4. JÄÄ VAIN SYNKKÄ HILJAISUUS
Napakan laulettava käännös, jollaista on kiva laulaa mukana. Hieman "On sydän niin tyhjä" kohta nauratti, koska alkuperäinen riimin paikka unohdettiin, ja tilalla oli alkuperäistekstin kanssa rimmaava riimi. Itse asiassa sitä ei olisi huomannut, ellen loppujen lopuksi olisi mennyt tekstiä instrumentaaliversion kanssa läpi.

5. TYHJYYS SILMISSÄSI
Toinen ok käännös. Sopivaa dramaattista pateettisuutta, mutta laulettavuus takelteli tässä ilmavaa kolmosta enemmän.
Życie jest drogą, życie jest snem
A co będzie potem? - nie wiem, i wiem
O nic nie pytaj, dowiesz się gdy
Skończy się droga, życie... i sny

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30548
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Vain äänestäneille: Israelin kommentit!

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

itikka kirjoitti:Hieman "On sydän niin tyhjä" kohta nauratti, koska alkuperäinen riimin paikka unohdettiin, ja tilalla oli alkuperäistekstin kanssa rimmaava riimi.
:rofl: Ei mitenkään tarkoituksella rimmannut alkuperäisen kanssa. En mä edes huomannut, että siinä toisessa säkeistössä olisi mitään riimejä ollut.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Lukittu