Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Sanoituskilpailukausi 2013
Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Tyrkkysanoituskilpailut 2013 - yleiset ohjeet, yleinen keskustelu ja alustava aikataulu

2013 tulee olemaan historiallista aikaa. Vihdoin nimittäin Viisukuppilaan saadaan aikaiseksi järjestää jo ainakin kolmena vuotena toivottu (lue: minun toivomani :heh:) tyrkkysanoituskisakausi! Viisutyrkyillä siis tarkoitetaan maan euroviisukarsinnoissa mukana olleita kappaleita, jotka eivät kuitenkaan edustuspaikkaa lunastaneet.

Tyrkkysanoituskisoihin mukaan otetuilla tyrkyillä on edellytyksenä se, että biisi on esitetty maan televisiossa tai radiossa erillisessä viisukarsintaohjelmassa. (ei sitten saivarrella tästä, jokainen kyllä ymmärtää sen eron ja jos ei ymmärrä, niin kysyköön kauniisti) Eli esimerkiksi Sveitsin reilut 200 Internet-tyrkkyä eivät ole mukana.

Ensimmäinen tyrkkysanoituskisakausi tulee sisältämään vajaat kymmenen kisaa (määrä tarkentuu kevään aikana, alustavasti seitsemän [tarkennus: kuusi tällä hetkellä]), jotka ovat jaettu jokainen kolmen viikon sanoitus- ja kahden viikon pisteytysjaksoihin. Se, miten maat jaottuvat kisoittain riippuu täysin siitä, milloin maan karsinnat järjestettiin. Mitään maantieteellistä jakoa ei lähdetä koettamaan, koska siitä tulisi aivan liian monimutkaista! Tässä alustava aikasuunnitelma:

Tammikuun kilpailu (Valvoja: TomppaJr)
Sanoitusdeadline: 20.1.2013
Pisteytysdeadline: 3.2.2013
Maat: Albania, Belgia, Liettua, Sveitsi, Ukraina

Helmi-maaliskuun kilpailu
Sanoitusdeadline: 3.3.2013
Pisteytysdeadline: 17.3.2013
Maat: (tammikuun lopussa ja/tai helmikuun alussa ratkenneiden maiden tyrkyt)

Maaliskuun kilpailu
Sanoitusdeadline: 24.3.2013
Pisteytysdeadline: 7.4.2013
Maat: (helmikuun alussa ratkenneet tyrkyt)

Maalis-huhtikuun kilpailu
Sanoitusdeadline: 14.4.2013
Pisteytysdeadline: 28.4.2013
Maat: (helmikuun aikana ratkenneet tyrkyt)

Huhti-toukokuun kilpailu
Sanoitusdeadline: 5.5.2013
Pisteytysdeadline: 26.5.2013 (sis. viisutauon)
Maat: (helmi- ja maaliskuussa ratkenneet tyrkyt)

Touko-kesäkuun kilpailu
Sanoitusdeadline: 2.6.2013 (sis. viisutauon)
Pisteytysdeadline: 16.6.2013
Maat: (helmi- ja maaliskuussa ratkenneet tyrkyt)

Kauden lopuksi olisi tarkoitus järjestää jonkinlainen gaala, mutta se on niin kaukaista, eikä kisamääriäkään olla vielä varmistettu, joten tämä osuus sovitaan myöhemmin.
Tyrkkysanoituskilpailuissa on voimassa täysin samat säännöt mitä perinteisissäkin käännöskisoissa, joten lue tämä ihan vaan kertaukseksi. Joitakin poikkeuksia tietenkin on kilpailuformaatin erilaisuuden takia, ja luettelen niitä alla:

1. Jokainen sanoittaja saa lähettää kilpailuun yhdestä kahteen sanoitusta.

2. Jos kilpailussa on mukana kahdella sanoituksella mukana oleva sanoittaja, hän jättää kaksi alinta pistemäärää käyttämättä pisteytysvaiheessa. Pisteytyskaavoja ei siis lähdetä muokkaamaan, jos kilvassa on mukana 10 sanoitusta, käytetään kymmenen sanoituksen pisteytyskaavaa.

3. Lähettäessään sanoitustaan/sanoituksiaan valvojalle, sanoittajan pitää liittää mukaan myös youtube- tai muu linkki, jonka perusteella hän on sanoituksensa sanoittanut. Oletuksena on se, että sanoitukset tulisi tehdä studioversion pohjalta, mutta jos tällaista ei löydy, hyvälaatuinen karsintaveto käy hyvin. Edellistä tärkeämpi kriteeri on kuitenkin se, ettei pisteyttäjän tarvitse liittyä minnekään. Esim. jos Spotifystä löytyy studioversio, niin sitä ei käytetä, vaan otetaan liveveto.

4. Yksi sanoittaja ei saa tehdä samaan kappaleeseen kahta sanoitusta. Samasta karsinnasta biisit saavat tietenkin olla. Poikkeuksena Kroatia 2011 -tyylinen karsintamalli, jossa eri esittäjät esittävät samat kappaleet. Et siis olisi esim. saanut tehdä sekä Jacques Houdekin että Daria Kinzerin Stotinama godina -kappaleen versioihin eri sanoituksia, vaikka ne jollakin tavoin toisistaan poikkesivatkin.

5. Jos kahdella sanoituksella mukana oleva sanoittaja ei pisteytä muiden sanoituksia pisteytysdeadlineen mennessä, hänen kummaltakin sanoitukselta vähennetään se pistemäärä, jonka sanoittaja olisi joutunut antamaan mielestään parhaalle sanoitukselle.

Jos tulee jotakin mieleen, kysykää, ehdottakaa, röhkäiskää, kritisoikaa! Kirjoitin nämä ohjenuorat ja kilpailuajat aika nopeasti, joten virheitä ja parannettavia kohtia takuulla löytyy. Toivoisin kuitenkin, että pääsisin avaamaan ensimmäisen tyrkkysanoituskilpailun uudenvuoden aikoihin, joten aivoriihi nopeasti kokoon. Ja tokihan näitä sääntöjä voidaan muokkailla kauden ja vuosien varrella. :joojoo:
Viimeksi muokannut TomppaJr, 30 Joulu 2012, 14:13. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
Meow cat, please meow back.

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8931
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Vanajan taka

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja akuankka13 »

Eikö näitä karsintoja pitäisi kuitenkin jakaa tasaisemmin eri kisoihin? Jos kisoja on 7, niin ensimmäisen periodin 6 maata ovat aivan liikaa, varsinkin kun ottaa huomioon, ettei kovin moni maa järjestä karsintoja. Minusta ehkä 3-4 tyrkkymaata yhtä kilpailua kohden olisi parempi.
Qaj.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Itse asiassa mietin tätä ihan samaa. :peukku: Neljä per kisa kuulostaa kyllä hyvältä.
Meow cat, please meow back.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30540
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

En puutu suunnitelmiin kovin paljon, etten taas sotke kaikkea, mutta muutama huomio.

Viime vuonna julkisia biisikarsintoja järjestettiin 29 maassa. Tänä vuonna päästäneen suunnilleen samoihin. Vetäytymiset eivät juuri vaikuta, sillä vetäytyvistä maista vain Portugali järjesti viime vuonna karsinnan. Keskimäärin neljän maan kisoilla homma siis toimii.

Kisojen maamäärä voi minusta hieman heitellä karsintojen koosta ja kiinnostavuudesta riippuen. Kisoissa voisi olla "normaalisti" viisi maata mutta Ruotsin ja ehkä Suomen ja Norjan seuraksi voisi pakata vähemmän.
TomppaJr kirjoitti:Tyrkkysanoituskisoihin mukaan otetuilla tyrkyillä on edellytyksenä se, että biisi on esitetty maan televisiossa tai radiossa erillisessä viisukarsintaohjelmassa. (ei sitten saivarrella tästä, jokainen kyllä ymmärtää sen eron ja jos ei ymmärrä, niin kysyköön kauniisti)
Joka tapauksessa kilpailukutsussa on syytä luetella kaikki kilpailukelpoiset kappaleet. Rajatapauksia tulee kuitenkin vastaan ja on parempi, että ne käsitellään ajoissa eikä deadlinea edeltävänä päivänä, kun joku on tehnyt sellaiseen sanoituksen ja on valvojan kanssa eri mieltä kappaleen kilpailukelpoisuudesta. :heh:

Erään ongelmatapaustyypin nostan jo nyt esiin: diskatut tai edustuskelvottomat kappaleet. Onko Albanian semifinaalissa esitetty ja sen jälkeen diskattu kopio kappa tyrkkykilpailukelpoinen? Ukraina ja Venäjä taas sallivat jokseenkin säännöllisesti edustuskelvottomilla kappaleilla kilpailemisen karsinnassa. Joskus näissä voi olla hyvinkin tuttuja kappaleita, joihin on jo olemassa suomenkieliset sanat. Pari vuotta sitten Venäjän karsinnassa kisasi päivitetty versio kansansävelmä Kalinkasta ja vuonna 2005 karsintaan oli ainakin tyrkyllä Tiktakin Lopeta venäjänkielisenä ja tietysti eri esittäjällä. Ovatko viisuedustuskelvottomat kappaleet aina tyrkkykilpailukelpoisia, aina tyrkkykilpailukelvottomia vai harkitaanko tapauskohtaisesti, milloin asialla on jotakin väliä?

Ai niin, toinen ongelmakohta. Aina (alkuperäinen) voitto kappa ei edusta, vaan kappa voi vaihtua tai voittaja tulla diskatuksi. Tästä voi syntyä kahtakin erilaista ongelmatyyppiä. Jos alkuperäinen kakkonen edustaa, se voi ehtiä tyrkkykisaan, minkä lisäksi siitä on oma kisansa myöhemmin. Alkuperäistä voittajaa ei taas välttämättä ole mahdollista kääntää missään kisassa, vaikka se olisi edustuskelpoinen biisi. Pitäisikö ainakin Valko-Venäjää pantata tyrkkykisoissa kevääseen?
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Jee, auktoriteetilta vatsuaus! :uujee:
Timoteus kirjoitti:etten taas sotke kaikkea,
:hali: Ei sen viimevuotisen kriisin kanssa niin väliä ollut, pelkkää nettiharrastusta tämä vain on.
Timoteus kirjoitti:Kisojen maamäärä voi minusta hieman heitellä karsintojen koosta ja kiinnostavuudesta riippuen. Kisoissa voisi olla "normaalisti" viisi maata mutta Ruotsin ja ehkä Suomen ja Norjan seuraksi voisi pakata vähemmän.
Suomi, Ruotsi ja Norja saavat olla omissa karsinnoissaan aika yksinäisinä. Tungen niiden seuraan varmaankin joitakin pikkukarsintoja, mutta ei mitään Moldovan eeppisiä 25 kappaleen finaaleja.
Timoteus kirjoitti:Joka tapauksessa kilpailukutsussa on syytä luetella kaikki kilpailukelpoiset kappaleet.
:joojoo: Näitä olen täällä väsäillytkin viimeiset pari päivää. Siksi minä tämänkin kysymyksen esitin.
Timoteus kirjoitti:Ovatko viisuedustuskelvottomat kappaleet aina tyrkkykilpailukelpoisia, aina tyrkkykilpailukelvottomia vai harkitaanko tapauskohtaisesti, milloin asialla on jotakin väliä?
Tapauskohtaisesti. Albanian kopio kappa ja Ukrainan finaalin aikana vetäytynyt kappa ovatkin tähän mennessä tämän vuoden ainoat ongelmakohdat. Albanian Anin ë-kirjaimia melko paljon sisältänyt kappa on roskiksessa, mutta Ukrainan vetäytyjän saa sanoittaa, jos tahtoo.
Timoteus kirjoitti:Ai niin, toinen ongelmakohta. Aina (alkuperäinen) voitto kappa ei edusta, vaan kappa voi vaihtua tai voittaja tulla diskatuksi. Tästä voi syntyä kahtakin erilaista ongelmatyyppiä. Jos alkuperäinen kakkonen edustaa, se voi ehtiä tyrkkykisaan, minkä lisäksi siitä on oma kisansa myöhemmin. Alkuperäistä voittajaa ei taas välttämättä ole mahdollista kääntää missään kisassa, vaikka se olisi edustuskelpoinen biisi. Pitäisikö ainakin Valko-Venäjää pantata tyrkkykisoissa kevääseen?
Itse olen jo pitkään vänkännyt siitä, että Valko-Venäjä-rukkaa mollataan aivan liikaa, kun muka aina se biisinsä vaihtaa. :draamaa: Tässä tapauksessa voin kyllä antaa periksi, olkoon Valko-Venäjän tyrkykkäät sanoitusvuorossa vasta joskus keväällä. :heh: Ja Ukrainakin (ehkä) ihan varmuuden vuoksi sinne samaan syssyyn (voisivat vaikka olla samassa kisassakin), vaikka tähän nykyiseen kappaansa tuntuvat aika tyytyväisiä olevankin.

Ja näin ollen: historian ensimmäiseen tyrkkysanoituskisaan pääsevät mukaan tyrkyt seuraavista maista: Albania, Belgia, Liettua sekä Sveitsi. Käynnistän kilvan nuorisomiitin jälkeen (eli todennäköisesti 30.12.), jonka jälkeen voimme aivoriiheillä tammikuun lopussa alkavan kilvan sisältöä.
Meow cat, please meow back.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30540
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

TomppaJr kirjoitti:
Timoteus kirjoitti:Joka tapauksessa kilpailukutsussa on syytä luetella kaikki kilpailukelpoiset kappaleet.
:joojoo: Näitä olen täällä väsäillytkin viimeiset pari päivää. Siksi minä tämänkin kysymyksen esitin.
Oikein hyvä. :peukku:
TomppaJr kirjoitti:Albanian kopio kappa ja Ukrainan finaalin aikana vetäytynyt kappa ovatkin tähän mennessä tämän vuoden ainoat ongelmakohdat. Albanian Anin ë-kirjaimia melko paljon sisältänyt kappa on roskiksessa, mutta Ukrainan vetäytyjän saa sanoittaa, jos tahtoo.
Tämäkin kuulostaa järkeenkäyvältä. Ukrainan finaalistahan biisi vedettiin pois vasta esityksen jälkeen, joten luen sen karsintakappaleeksi, vaikkei sille saatukaan tulosta. Oli se myös edustuskelvoton biisi mutta niitä oli Ukrainan finaalissa useita.
TomppaJr kirjoitti:Itse olen jo pitkään vänkännyt siitä, että Valko-Venäjä-rukkaa mollataan aivan liikaa, kun muka aina se biisinsä vaihtaa. :draamaa: Tässä tapauksessa voin kyllä antaa periksi, olkoon Valko-Venäjän tyrkykkäät sanoitusvuorossa vasta joskus keväällä. :heh: Ja Ukrainakin (ehkä) ihan varmuuden vuoksi sinne samaan syssyyn (voisivat vaikka olla samassa kisassakin)
Vastahan Valko-Venäjä on vaihtanut biisiään kolmena peräkkäisenä vuonna :hihi: ja nytkin on tiedossa, että kappaleenvaihtohaluja löytyy. Ei homma ihan niin muissa maissa toimi. Ei Ukrainassakaan, jonka karsinnoissa on usein dramaattisia vaiheita mutta valittu kappale on ja pysyy. Ainoa poikkeus oli vuosi 2010. Minusta Ukraina voi ihan hyvin olla jo ensimmäisessä kilpailussa mukana.

Ukrainaa suurempi biisinvaihtoriski on Sveitsillä mutta sekin sen verran pieni, että tuskin sitä tarvitsee huomioida.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Itse tahtoisin kyllä pitää tämän Sveitsin ensimmäisessä kisassa, kun noita tyrkyttimiä on saatu kuunneltua käytännössä kesästä asti. :heh: Ukrainan melkein voisi kyllä ottaakin mukaan, sillä vaikka karsinta suurikokoinen olikin, niin se tuli ensinnäkin vähän pönöön aikaan, eikä niistä tyrkyistä oikein mitään elämää suurempaa löytynyt. :miettii:
Meow cat, please meow back.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30540
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

Joo, kyllä Sveitsi voi ensimmäisessä kisassa olla. Kaikki tähän mennessä valinneet paitsi Valko-Venäjä ekaan satsiin ja hyvä tulee. :joojoo:
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Eli tässä siis ensimmäisen satsin ehdokkaat. Voitte jo nyt tutustua näihin, ja katsoa, jos joku suosikkinne/sanoitusmielenkiinnollisesti aktivoiva puuttuu. :joojoo: Vielä en siis ota sanoituksianne vastaan. :heh:

Tammikuu: 5/39
Albania, Belgia, Liettua, Sveitsi, Valko-Venäjä


Albania:
Anjeza Shahini - Love
Ardian Bujupi - I çmendur për ty
Arjan Dredhasi - Fluturim i lirë
Arjela Krasniqi - Më thuaj pse?
Bojken Lako - Lotë? Jetë? Dashuri?
Bon bon Band - Humbur
Dr. Flori & Fabi - Jam ti
Elis Nova - Ajo
Entela Zhula - Dyert e parajsës
Flaka Krelani - Tek ti në shprit
Grupi Na - Sa larg
Hersi Matmuja - Kush ta dha këtë emër
Kejsi Tola - S’jemi më atje
Kelly - Ylli im polar
Kozma Dushi - Ëndërr mbete ti
LNYX - Si ty askush
Marsela Çibukaj - Mijëra netë
Merland Kademi - Këtu fillon parajsa
Rezarta Smaja - Ti?
Rosela Gjylbegu - Dëshirë
Selami Kolonja - Ku je?
Valon Shehu - Nuk do të ndal
Vesa Luma - S’jam perfekt
Xheni & Enxhi Kumrija - Arti i një fundi

Belgia:
Roberto Bellarosa - Be Heroes
Roberto Bellarosa - Reste toi

Liettua:
Al Bagdo - Backdoor Superman
Alive Way - Revolution
Baiba - I'm on fire
Beissoul & Gabriele Griciute - Beautiful life
Berta Timinskaite - Missing you, missing me
Božole - Happy and free
Chill Out, Have No Doubt - Time
D'Oro - Will you recognize me?
DAR - Jump!
Eden - War withoud end
Egle Jakštyte - Give me the music
El Fuego - Ledo gabalelis
Elvina Milkauskaite - Closer
Feliksas Merlin - Silent scream
Freezing Kiss - Nothing to lose
Gabrielius Vagelis - Sacrifice
Gerai Gerai & Miss Sheep - War in the wardrobe
Giedre Smolskaite - Stay awake tonight
Gintare Korsakaite - Dreaming
Girmante Vaitkute - Time to shine
Glaam - Love is freedom
Ieva Zasimauskaite & Gabrielius Vagelis - I fall in love
Linas Adomaitis - I W tonight
Loudside - Toks gyvenimas
Monika Linkyte - Baby boy
Multiks - Crazy
Mundis & Elvina - Aš ilgiuosi taves
Neringa Šiaudikyte - Used to be
Nerius Peciura - Kas gali pakeisti gyvenima
Saules Broliai - Loreen
Sepa & Asorti - Money
Sophie - Make it happen
Timohi - Time for life
Ugne Smile - Call to you mum
Valerija Iljinaite - Taip noriu vel
Vincentas Linkevicius - Dance the night
Vudis & Samanta Tina - Hey chaki - mama

Sveitsi:
Ally – Catch me
Anthony Bighead - Do The Monkey
Carrousel - J’avais rendez-vous
Chiara Dubey – Bella sera
Jesse Ritch - Forever & A Day
Marilise – Nobody
Melissa Lopez - The Point Of No Return
N2L – Smoke out
Nicolas Fraissinet - Lève-toi
Nill Klemm - On my way
Sohaila – But who
Theo – My wonderful life
Vanda Palma – La farfalla va

Ukraina:
Alina Grosu – Let go
Ana Stesia – Dare to change
Angeliya – Love is life
Dasha Medovaya – Don't want to be alone
Dima Skalozubov – Davno
DiOfilmy – Medlyak
Dmitry Yaremchuk – Mama
Eduard Romanyuta – Get real with my heart
Emotion – Saviour
Gvozdivchanka – Naleteli gusenyata
Inesh – Delayu shag
Lena Korneeva – You'll be the winner forever
Maria Yaremchuk – Imagine
Marietta – Wonder
Matvey Vermiyenko – Otkryvay menya
Oksana Pekun & Maxim Novitskiy – Zeleniy dubochok
RealIvanna – You gave me everything
Tetyana Shirko – Feeling like a sir
Trinity – Belym po belomu
Viimeksi muokannut TomppaJr, 07 Helmi 2013, 19:53. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Meow cat, please meow back.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30540
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

TomppaJr kirjoitti:Julija Jegorova - I'll carry you
Ainakin tämä sanoitusmielenkiinnollisesti aktivoiva suosikkimme diskattiin Liettuan ykköserässä. :draamaa: Oli esitetty ennen syyskuun ensimmäistä. Ihan oikeiden lauluntekijöidensä nimiin kai kuitenkin kirjattu, eli sikäli lähempänä Ukrainan edustuskelvottomia kuin Albanian diskattua biisiä.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Timoteus kirjoitti:Ainakin tämä sanoitusmielenkiinnollisesti aktivoiva suosikkimme diskattiin Liettuan ykköserässä. :draamaa:
:hihi:

Aivan, unohdinkin tämän tapauksen! Vippaan sen pois listasta, anteeksi nyt teille ainakin viidellekymmenelle ihmiselle, jotka tahdoitte tuon sanoittaa! :draamaa:
Meow cat, please meow back.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11937
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja sziget »

Hyvä että kilpailut alkavat. Seitsemän on paljon, mutta Tomppa päättäköön. Voidaanhan sitä harkita taas vuonna 2014, jos nyt ei saada tarpeeksi osallistujia joka kisaan. Parempi tosiaan pitää nämä vuoden alkupuoliskolla, kun karsinnat ovat vielä muistissa. Kesään tai syksyyn jää tilaa mahdollisille erikoiskilpailuille.

Yksi toivomus on. Mielestäni sanaa "tyrkky" ei pitäisi käyttää näiden kilpailujen nimissä ainakaan etusivulla, siis ketjujen otsikoissa, koska ulkomaailmassa sanan merkitykset ovat yleensä halventavia. Perinteinen nimi "karsintakappaleiden käännöskilpailu" (tai sanoituskilpailu) on neutraali ja siksi parempi. Kappaleen voi ehkä lyhentää viisuksi, jos haluaa. Viisukin on arkityyliä mutta ei haukkumasana kuten tyrkky. Karsintakappaleiden kilpailut pitää varmaan myös numeroida otsikoissa (esim. 1/7, 2/7 jne.), jotta ne erottuvat toisistaan.
TomppaJr kirjoitti:2. Pisteytyskaavoja muokataan siten, että sanoitusten määrä ei ratkaise pisteytyskaavaa, vaan se, onko mukana henkilö/-itä, joilla on kaksi sanoitusta mukana. Jos kilvassa esimerkiksi on kymmenen sanoitusta, mutta vain viisi sanoittajaa, pisteytyskaavana toimiikin yhdeksän sanoituksen pistekaava, ei suinkaan kymmenen.
Parempi, jos tuplaosallistuja jättää sekä nollan että ykkösen antamatta. Äänestäjille ei pidä antaa ennakkotietoa tekijöistä enempää kuin on pakko. Tuplaosallistujan mukanaolo on turhaa ennakkotietoa.
TomppaJr kirjoitti:3. Lähettäessään sanoitustaan/sanoituksiaan valvojalle, sanoittajan pitää liittää mukaan myös youtube- tai muu linkki, jonka perusteella hän on sanoituksensa sanoittanut.
Ja kappaleen tulee olla kuultavissa ilman että arvostelijan täytyy liittyä mihinkään, esim. Spotifyhin. Tämä on mielestäni tärkeämpää kuin se, johtaako linkki studio- vai liveversioon.

Jos karsintakappale myöhemmin päätyykin edustusviisuksi, se ei ole katastrofi vaan tilaisuus tehdä kaksi erilaista sanoitusta samaan viisuun. Yritetään silti välttää tällaiset tilanteet jos mahdollista.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Olen puhelimella täällä, joten en nyt osaa lainata viestejä. Sen sanon, että szigetin kaikki ehdotukset olivat erinomaisia. :peukku:
Meow cat, please meow back.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30540
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

Yksi huomio aikataulusta, jota tajusin vilkaista kriittisellä silmällä vasta nyt. Toisen kilpailun ajoitus ei toimi, sillä tammikuussa ratkeavia karsintoja ei ole tällä tietoa kuin yksi (Tanska 26.1.). Jos se saakin seuraa, niin korkeintaan jostakin yhden artistin muutaman biisin näennäiskarsinnasta. Jotta kunnon kattaus saataisiin kasaan, mukaan pitäisi ottaa vain viikkoa ennen deadlinea (tai ehkä deadlinea edeltävänä iltana!) ratkenneita karsintoja, mikä ei kuulosta kovin toimivalta ratkaisulta.

Katsoisin, että karsinnan ratkeamisen ja käännös-dl:n väliä pitäisi olla vähintään kaksi viikkoa, ja enemmänkin, jos biisejä ei ole voinut kuulla ennen karsintafinaalia. 17.2. voisi toimia toisen kilpailun deadlinena, jolloin siihen saataisiin Tanska (26.1.), Islanti (2.2.), Malta (2.2.) ja ehkä jokin yllätyksenä tuleva minikarsinta.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Apua, totta! :shock: Kun tässä karsintavalintojen välissä on nyt tällainen ihmeellinen kahden viikon tauko. Ehkä toinen kisa saa tosiaan deadlinesoida itsensä vähän myöhemmin. Joten alunperin toiseksi kisaksi tarkoitettu skipattaisiin kokonaan.
Meow cat, please meow back.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Seuraavassa kisassa on alustavasti mukana tyrkyt Tanskalta, Valko-Venäjältä, Maltalta sekä Islannilta. V-V tulee mukaan, koska siellähän on kerrottu, että Alyonalle tehdään uusi biisi, ei valita karsinnoista toista tilalle. Näin olen ainakin itse ymmärtänyt. :heh:

Onko kehittämisehdotuksia?
Meow cat, please meow back.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30540
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

Kai Valko-Venäjä vielä joutaa odottamaan. Missään ei ole vahvistettu, että Valko-Venäjän kappale vaihtuu.

Tanskan, Maltan ja Islannin seuraksi Suomi ja/tai Norja? Ehkä vain toinen? Jos dedis on vasta 3.3., niin en näe aikataulullista ongelmaa. Neljän ensimmäisen kaikki biisit on jo kuultu ja Norjankin pian.

Pitäisi laskea, kuinka paljon näitä karsintoja nyt sitten oikeastaan tulee ja miten ne menisivät mahdollisimman sopivasti, muttei nyt jaksa.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Totta, odotellaan ihmeessä. Itsekin voin tuota tutkimusta jossain vaiheessa kyllä tehdä.
Meow cat, please meow back.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30540
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

Ynnäilin nyt maita ja karsintatapajakauma lienee tällainen, asteriskilla merkityt maat olivat mukana ensimmäisessä kilpailussa. Muoks: Lisäsin finaalipäivämäärät ja järjestin niiden mukaan.

Suuri karsinta, vähintään 20 kappaletta (12):
*Liettua 20.12.
*Albania 22.12.
*Ukraina 23.12.
Malta 2.2.
Norja 9.2.
Latvia 16.2.
Unkari 2.3.
Viro 2.3.
Israel 7.3.
Romania 9.3.
Ruotsi 9.3.
Moldova 16.3.

Keskisuuri karsinta, 10–15 kappaletta (7):
Valko-Venäjä 7.12.
*Sveitsi 15.12.
Tanska 26.1.
Islanti 2.2.
Suomi 9.2.
Saksa 14.2.
Serbia 3.3.

Pieni karsinta, korkeintaan 5 kappaletta (7):
*Belgia 16.12.
Itävalta 15.2.
Kreikka 18.2.
Irlanti 22.2.
Espanja 26.2.
Armenia 2.3.
Bulgaria 3.3.

Sisäinen valinta (13):
Alankomaat
Azerbaidžan
Georgia
Iso-Britannia
Italia
Kroatia
Kypros
Makedonia
Montenegro
Ranska
San Marino
Slovenia
Venäjä

______________________________________

Viiteen jäljellä olevaan kilpailuun jää sijoitettavaksi 9 suurta + 6 keskisuurta + 6 pientä = 21 karsintaa. Periaatteessa hyvä jako olisi...

s+k+p = kaikki
2+1+1 = 4
2+1+1 = 4
2+1+1 = 4
2+1+1 = 4
1+2+2 = 5

...mutta aikataulullisesti tämä ei välttämättä toimi. Keskisuuret karsinnat ovat Serbiaa lukuun ottamatta varhaisia, pienet karsinnat myöhäisehköjä, suuretkin loppupainotteisia.

Ehkä seuraava kisa voisi olla 1+3+0 (Malta + Tanska, Islanti, Suomi) ja joku loppupään kisa sitten 2+0+3.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30540
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

Sommittelin jonkinlaisen ehdotelman.

Kisa 2: 1+3+0
Malta (2.2.), suuri
Tanska (26.1.), keskisuuri
Islanti (2.2.), keskisuuri
Suomi (9.2.), keskisuuri

Kisa 3: 2+1+1
Norja (9.2.), suuri
Latvia (16.2.), suuri
Saksa (14.2.), keskisuuri
Itävalta (15.2.), pieni

Kisa 4: 2+1+1
Unkari (2.3.), suuri
Viro (2.3.), suuri
Valko-Venäjä (7.12.), keskisuuri
Kreikka (18.2.), pieni

Kisa 5: 2+0+3
Israel (7.3.), suuri
Romania (9.3.), suuri
Irlanti (22.2.), pieni
Espanja (26.2.), pieni
Armenia (2.3.), pieni

Kisa 6: 2+1+1
Ruotsi (9.3.), suuri
Moldova (16.3.), suuri
Serbia (3.3.), keskisuuri
Bulgaria (3.3.), pieni
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Näyttää erinomaiselta! :peukku: Avaan kisan kaksi (jos joku muu sitä ei välttämättä tahdo) sitten ensi viikolla UMK:n ratkettua. :joojoo: Kiitos Timoteus!
Meow cat, please meow back.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Nyt tarkempien pohdintojen jälkeen tämä jako ei näytäkään enää kovin hyvältä. :sekava: :heh:

Ensinnäkin: kisa 3 on aivan liian tasokas. Siis lähtökohdallisesti ainakin minä pystyn nimeämään yli 10 tyrkkyä jotka tahtoisin sanoittaa. Kun taas puolestaan kisassa 2 on hädin tuskin kahta miellyttävää. Olisiko siis okei siirtää vaikka Norja Maltan tilalle ensihätään kakkoskisaan ja tehdä siitä pelkkien Pohjoismaiden kisa? (Miinus MF.)
Meow cat, please meow back.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30540
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

Voihan niitä vaihdella, vaikken tiedä, mitä se tässä tapauksessa muuttaa, kun Norjan karsinta ei ollut Maltan karsintaa kummempi.

Myös Saksan ja Valko-Venäjän voi vaihtaa keskenään, jos se auttaa. Kolmoskisan dedis on 24.3. ja edustuskappaleiden pitää olla EBU:lla 18.3., joten ainakin ennen deadlinea tiedämme Valko-Venäjän edustuskappaleen. :heh: Muoks: Tai no. Jos kolmoskisasta vaihdetaan Saksa pois, niin onko siellä sitten enää yhtään mitään. Latvia, Itävalta ja Malta/Norja ovat aika turhia karsintoja.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Kisa 2: 1+3+0
Norja (9.2.), suuri
Tanska (26.1.), keskisuuri
Islanti (2.2.), keskisuuri
Suomi (9.2.), keskisuuri

Kisa 3: 2+1+1
Malta (2.2.), suuri
Latvia (16.2.), suuri
Saksa (14.2.), keskisuuri
Itävalta (15.2.), pieni

Kisa 4: 2+1+1
Unkari (2.3.), suuri
Romania (9.3.), suuri
Valko-Venäjä (7.12.), keskisuuri
Kreikka (18.2.), pieni

Kisa 5: 2+0+3
Israel (7.3.), suuri
Viro (2.3.), suuri
Irlanti (22.2.), pieni
Espanja (26.2.), pieni
Armenia (2.3.), pieni

Kisa 6: 2+1+1
Ruotsi (9.3.), suuri
Moldova (16.3.), suuri
Serbia (3.3.), keskisuuri
Bulgaria (3.3.), pieni

Pyörittelin näitä hieman. Tiedä sitten onko näillä nyt mitään merkityksiä mihinkään. :heh: Saavat muutkin näitä toki tökkiä, sen näköiset kisat mitä osallistujat! :peukku:
Viimeksi muokannut TomppaJr, 10 Helmi 2013, 20:19. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Meow cat, please meow back.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Tässä seuraavan, pohjoismaisen satsin kisaajat. :peukku: Norjasta ja Suomesta häipyy yksi pois, sillä siellä ja täällä valinta on vasta ensi lauantaina (ja Suomessa on mukana vain englanninkielisiä biisejä). Sanoitusinnokkaat voivat jo silmäillä listaa läpi ja aloittaa sanoitustyön. Kisa-avaus tulee viikon sisällä. Nyt on viimeinen tilaisuus vaikuttaa kilpailun sisältöön. Purnatkaa jos on aihetta purnaukseen tai vaietkaa iäksi. :heh:

2/6
Norja, Tanska, Islanti, Suomi


Norja:
Adelén - Bombo
Anina - The young
Annsofi - I'm with you
Carina Dahl - Sleepwalking
Datarock - Underground
Fjellfolk - Ulvetuva
Gaute Ormåsen - Awake
Gothminister - Utopia
Gromth feat. Emil Solli-Tangen - Alone
Haji - Shine With Me
Hank - No one
Julie Bergan - Give a little something back
Lucky Lips - Sweet and heavy
Martin Blomvik - Det vakje mi tid
Mimi Blix - Catch me
Shackles - On hold
Sirkus Eliassen - I love you te quiero
Tom Hugo - Det er du
Vidar Busk - Paid my way
Winta - Not afraid

Tanska:
Albin - Beautiful to Me
Brinck - Human
Daze - We Own the Universe
Frederikke - Jeg har hele tiden vidst det
Jack Rowan featuring Sam Gray - Invincible
Kate Hall - Im Not Alone
Louise Dubiel - Rejs dig op
Mohamed Ali - Unbreakable
Simone - Stay Awake

Islanti:
Birgitta Haukdal - Meðal andanna
Edda Viðarsdóttir - Sá sem lætur hjartað ráða för
Erna Hrönn Ólafsdóttir - Augnablik
Haraldur Reynisson - Vinátta
Jógvan Hansen & Stefanía Svavarsdóttir - Til þín
Jóhanna Guðrún Jónsdóttir - Þú
Klara Ósk Elíasdóttir - Skuggamynd
Magni Ásgeirsson - Ekki líta undan
Svavar Knútur Kristinsson & Hreindís Ylva Garðarsdóttir Hólm - Lífið snýst
Sylvía Erla Scheving - Stund með þér
Unnur Eggertsdóttir - Ég syng!

Suomi:
Arion - Lost
Diandra Colliding into You
Elina Orkoneva - He’s Not My Man
Great Wide North - Flags
Iina Salin - Last Night
Last Panda - Saturday Night Forever
Lucy Was Driving - Dancing All Around The Universe
Mikael Saari - We Should Be Through
Viimeksi muokannut TomppaJr, 10 Helmi 2013, 20:18. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Meow cat, please meow back.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30540
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

Vaihda Saksa ja Valko-Venäjä takaisin niin kuin ne olivatkin. :draamaa: "Liian tasokas" kolmoskisa muuttui kerrasta ankeaksi ilman Saksaa. Eikä se ollut liian tasokas alunperinkään, ellei pidä Latvian karsintaa kummoisena. Kakkoskisa on kovempi.

Tosin osallistumisiini ei luultavasti vaikuta se, onko mukana hyviä biisejä vai ei. Huonoja voi kääntää siinä missä hyviäkin. Sinänsä se ja sama.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Selvä. :hiips: Totta, kakkonen on latviaperversiottomalle hieman laimea. :hihi:
Meow cat, please meow back.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Haluaako joku valvoa kilpailun 3? :mitvit: Deadline olisi reilun kolmen viikon päästä joskus maaliskuun lopussa. Jos joku tahtoo tämän ottaa, niin olisi ihan kiva. :peukku:
Meow cat, please meow back.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Ilmeisesti kukaan ei halunnut valvoa kilpailua kolme, joten minä valvon sen sitten. :heh: Avaan kisan tänään joskus pian ehkä. Tässä totuttuun tapaan kappalelista hätäisille.:

3/6
Itävalta, Saksa, Latvia, Malta


Itävalta:
Elija – Give Me a Sign
Falco Luneau – Rise Above The Night
The Bandaloop – Back To Fantasy
Yela – Feels Like Home

Saksa:
Ben Ivory - The Righteous Ones
Betty Dittrich - LaLaLa
Blitzkids mvt. - Heart On The Line
Die Priester & Mojca Erdmann - Meerstern, sei gegrüßt
Finn Martin - Change
LaBrassBanda - Nackert
Mia Diekow - Lieblingslied
Mobilée - Little Sister
Nica & Joe - Elevated
Saint Lu - Craving
Söhne Mannheims - One Love

Latvia:
Aiwink - Now or never
Andris Kivičs - Hey hey!
Antra Stafecka - When you are with me
Dāvids Kalandija un Dināra - Fool in love
Dominic Okolue - Good woman
Fox Lima - Tirpini
Framest - Let the night belong to the lovers
Headline - Love
Ieva Sutugova - Cold heart
Ivo Grīsniņš Grīslis - Give me a try
Kristīne Šomase - Phoenix fly
Liene Candy - Higher and higher
Liene Matveja un Baiba Reine - Love responder
Marta Ritova - I am who I am
Mārtiņš Ruskis un 4 Vēji - Joey
Niko - One
Olafs Bergmanis & The random people - Never let me go
Per - Sad trumpet
Pieneņu Vīns - Better than you
Pieneņu Vīns - The one
Rūta Dūduma - Here I am
Sabīne Berezina - Upside down
Samanta Tīna - I need a hero

Malta
Amber - In Control
Chris Grech - Never Walk Away
Claudia Faniello - When It's Time
Corazon Mizzi - My Stranger Love
Danica Muscat - Fantasy
Davinia Pace - Betrayed
Deborah C - Love-O-Holic
Domenique Azzopardi - Too Little Too Late
Dorothy Bezzina - Starting from the End
Franklin Calleja - Let Your Heart Talk
Gianni Zammit - Us Against the World
Janice Debattista - Perfect Day
Jessica Muscat - Ultraviolet
Kevin Borg - Needing You
Klinsmann Coleiro - The Remedy
Marilena Gauci - Overrated
Melanie Zammit - Loverdose
Petra - No One's Home
Petra & Richard Edwards - Wonderful Today
Raquela - Keep Believing
Richard Edwards - Fall Like Rome
Scar - Superstar
Ylenia Vella - Tides of Illusion
Meow cat, please meow back.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tyrkkysanoituskilpailut 2013: ohjeet ja keskustelu

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Mihinköhän kisoihin Makedonian hylätty biisi ja Italian kolme tyrkkyä pukelletaan? Pistänkö ne vaan randomilla jonnekin? :heh:
Meow cat, please meow back.

Lukittu