Kommentoi To the sky -sanoituksia

Sanoituskilpailukausi 2014
Avatar
ESC93
Siivooja
Siivooja
Viestit: 16201
Liittynyt: 26 Maalis 2010, 15:35
Paikkakunta: Järvenpää / ex-Nastola
Viesti:

Kommentoi To the sky -sanoituksia

Viesti Kirjoittaja ESC93 »

Pisteytitkö ensin? Jos et, niin kohtalosi on oleva sama kuin Challengerilla.







































































































































































































































:megafoni: :korvana:
Kur protestojmë e nga dremitja kolektive zgjohemi
Ne përsërisim, përsërisim, përsërisim

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36932
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommentoi To the sky -sanoituksia

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Miten ihmeessä tämä kisa oikein oli näin himpuran tasokas? :uujee: Ilo oli tutustua näihin ja lukea näitä läpi. Wau! Top-3 oli käytännössä ihan tasoissa.

Lemmikki
Tijana-puudeli tipsuttelee kohti kuolemaansa tätä menoa. Ellei muuten, niin kielinatsien virittämä karhunrauta saattaa ainakin tielle osua. Enkä tiedä, että ovatko Viisukuppilan sanoitusanalysoijat yhtään sen kiltimpiä, ainakin vaan-sana alkoi pidemmän päälle kunnolla pänniä. Painotan: sanoitus olisi ollut oikeasti hauska kirjoitusvirhetönnä ja kunnollisella laulettavuudella.

Päättymätön juhla
Kuinka miellyttävän erikoinen sanoitus! Sisäinen sadistini sai tästä suuria nautinnon väreitä. Ihan parhautta, yksi tämän käännöskisakauden tähänastisista helmistä. Tajunnanvirran parasta antia on ymmärrettävä ja selkeä juoni sopivan omituisella lisällä.

Rovio
Vau. :kups: Siinä vasta vaikuttava sanateos. Malliesimerkki siitä, miten populäärikulttuurin läpimädäksi mussuttamastakin aiheesta voidaan osaavilla sormilla aikaansaada vaikka minkälainen lopputulos. Olen ihan sanaton.

Kuoro
Omani. Tämä on tunnissa väsätty pönö sanoitus siitä, miksi rakastan tätä kappaletta nykyään ihan liikaa. Ihana camp-kööri. :heh: ps. viimeiseksi jääminen sanoituskilpailuissa on liian aliarvostettua. :hihi:

Viaton
Kerrankin olen tietoinen artikkelista, johon tällainen ajankohtainen sanoitus pohjautuu. Luin sen itse asiassa juuri pari tuntia sitten. Erinomainen sanoitus kaiken kaikkiaan, persikka oli ehkä vähän ylilyönti, mutta sen tarkoitusperä on perusteltavissa.

Bunkkeriin
Hieman naiivin paisutteleva ja pöhistelevä sanoitus, joka kuitenkin tavallaan toimi yllättävänkin hyvin. En silti pääse yli liian lapsellisesta otteesta, joka vain on ja hallitsee koko sanoitusta.
Meow cat, please meow back.

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8931
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Vanajan taka

Re: Kommentoi To the sky -sanoituksia

Viesti Kirjoittaja akuankka13 »

Lemmikki
Klausin sanoituksista viihdyttävin. Harkitsin jopa antavani tälle muuta kuin minimipisteet.

Päättymätön juhla
Jonkinlaista ajankohtaisaiheen hyödyntämistä ilmeisesti. Vauvoja kellarissa, luurankoja kaapissa yms. Ehkä minun pitäisi siirtyä murha.infosta muualle lukemaan vähän sivistävämipä tekstejä.

Rovio
Taidokasta sanailua toki. Olisi vielä parempi, jos ymmärtäisin, mikä idea tässä on takana.

Kuoro
Selkeämpää ilmaisua kuin edellisessä, mutta huumori ei tällä kertaa purrut. Lisäksi laulettavuus töksähteli joissain kohdin.

Viaton
Kiva referaatti Kuukausiliitteen artikkelista. Sanailu ja laulettavuus eivät tosin yltäneet ihan sille tasolle, mitä olisin toivonut.

Bunkkeriin
Ehkä vähän perusmenestyskauraa ajankohtaissatiireineen, mutta mikäs siinä, jos sanoitus on kaikkiaan hyvä.
Qaj.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30540
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Kommentoi To the sky -sanoituksia

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

1. Lemmikki

Tekijälle lienee saarnattu tekniikasta jo melko paljon. Sori, pitää saarnata lisää. :sorivaan: Sanoituksen 23 erilaisesta rivistä neljä sisälsi oikean tavumäärän ja yhdessä (lihavoidussa) myös sanapainot olivat oikein:

"Olla voisin vaikka koira ja kissa."
"Lemmikki, tietystii, ainakiiin"
"Syötä minulle"
"Olla hauska ja viedä kakkaan"

Myös tekijän aiemmissa sanoituksissa on ollut joitakin oikeaan osuneita kohtia, mikä osoittaa, että tekijällä on jokin käsitys siitä, mistä sanoittamisessa on kyse. Mutta kun tämä orastava käsitys on olemassa, millaisen ajatusprosessin kautta syntyvät ne rivit, jotka eivät ole edes etäisesti sovitettavissa melodiaan? Tässä tekstissä pahiten pielessä olevat rivit olivat:

"Tehdä jätökset ulos ja kerjätä helyyttä aina sulta." (18 tavua, alkuperäisessä 9)
"'Helli minua' rapsutusta kaipaan vaan" (12 tavua, alkup. 8)
"Sun nokian särkeä osaan ja aiheuta tuskaa" (15 tavua, alkup. 10)
"Olla kuningas ja kasvaa maailman ylimäiseksi lemmikiksi" (20 tavua, alkup. 14)

Miksi? Miten? Häh? :mitvit:

Niin kauan kuin muilla perusasiat ovat kunnossa kautta linjan ja yhdellä vain satunnaisilla riveillä, en voi antaa muita kuin minimipisteitä. Valitan.

2. Päättymätön juhla

Muodollisesti pätevä joskin yllätyksetön teksti. Kertosäkeistö on hyvä ja toistosäe ("Ovi on kiinni") tiivistää tekstin erityisen onnistuneesti. Itsessään lause on neutraali toteamus mutta toistettuna se saa haetun lisämerkityksen: ovi on kiinni ja pysyy. Syöjättären motiiveja ei valoteta, ei sitäkään, kuinka konkreettisesti luurangot pitää ymmärtää, mahdollisesti hyvinkin. Myös yhteys Oulun lapsisurmiin kävi mielessä mutta voi olla ylitulkintaa.

C-osa on hieman tarpeetonta tyhjäkäyntiä. Säkeistöt ja kertsi olivat jo vahvistaneet, ettei pakomahdollisuutta ole. C-osassa kannattaisi syventää teemaa.

3. Rovio

Satunnaisgeneraattorin kosto? Tai ehkä olen vain kyyninen. Hyvin runollistahan kieli on. "Rovio polttaa karkuriin painanteet pelkurin" ja "Eilinen shampoo tuoksuu katkeralta / Kuin kevät vilkuttaisi laiturilta" kuulostavat hyviltä, vaikka merkitys ei aukeaisikaan.

Tarinan keskeisin elementti on nimisana rovio, joka kuitenkaan ei ole tapahtumapaikan fyysisessä keskipisteessä vaan sen ulkolaidalla estämässä päähenkilöä pakenemasta. Rovio alkaa polttaa päähenkilöä, kun hän on liian kaukana sielunkumppanistaan, jolloin hänen on käännyttävä takaisin, vaikkei sekään ole helppoa? (Vai...? Kuitenkin tarinan "minän" matka katkeaa ja "sinän" pitää kääntyä.) Voisi mennä läpi, jos rovion paikalla olisi jokin yleisempi tulta tarkoittava sana. Kehän muotoista tulta en miellä rovioksi. Rovio voisi ehkä loimuta päähenkilön sisällä, ellei se polttaisi häntä ulkopuolelta.

Muita osia en nyt jaksa yrittää tulkita ääneen. En vastusta kuvaannollista kieltä mutta en liioin pidä kaikkea ei-suoraa kerrontaa onnistuneena vain siksi, että se on moniselitteistä. Jos asia kätketään toisiinsa liittymättömien kielikuvien vyyhdin taakse niin, ettei sitä voi sieltä löytää, on sama kuin asiaa ei olisikaan ja arvioin tekstin sen mukaisesti. Tässä asia (ehkä) oli olemassa mutta kielikuvat vain sivuosumia.

4. Kuoro

Jopa viisuun nähden heppoinen aihevalinta, johon ei tuoda tarpeeksi syvyyttä. Diiva haluaisi hyvän taustakuoron mutta saikin huonon. Rankkaa.

Miksi kuoron pitäisi olla charmikas? Eikö pääesiintyjän pitäisi loistaa illan tähtenä. Sehän vasta noloa olisi, jos kuoro olisi karismaattisempi. Vääräleukaisuuskin mietityttää. Vääräleuka on naljailija, joka ei ota asioita tosissaan. Hankala työkaveri kenties, mutta jos tarkoitus oli viitata kuoron puutteelliseen laulutaitoon, mönkään meni. Esim. kiljukaula olisi sopinut kontekstiin paremmin. Englantiin vaihtamiseen en keksi järkevää syytä. Säkeestä myös puuttuu yksi tavu.

Muutoin perusasiat ovat kuitenkin kunnossa, mistä pisteet.

5. Viaton

Minäkin luin artikkelin, johon teksti pohjautuu. Aihe on käsittelemisen arvoinen mutten jaa pisteitä aihevalinnasta. Tekstilajin vaihtaminen asiaproosasta laululyriikkaan on jäänyt puolitiehen. Teksti tuntui referaatilta.

Tekijältä olisi kaivattu enemmän rohkeutta. Lukija olisi pitänyt viedä tarinaan sisälle esimerkiksi kertomalla se uhrin eikä ulkopuolisen kertojan näkökulmasta. Taiteilija voi vapaasti yrittää samaistua sellaisiinkin asioihin, joita ei ole itse kokenut, ja välittää ne yleisölleen ensimmäisessä persoonassa. Älä kerro, että pojan lamaannuttaa "suuri järkytys". Kuvaile, miltä suuri järkytys tuntuu.

C-osan sakkolihasäe on tyylilajiin kuulumaton kevennys ja "viaton lapsi" aivan liian imelää. Teknisiä puutteita on, mutta suuremmat ongelmat olivat tyylillisiä.

6. Bunkkeriin

Oma. Kun juuri edellisessä kisassa leijailin taivaalla parin muun tavoin, halusin nyt kulkea päinvastaiseen suuntaan. Teksti on tarkoituksella puolihumoristinen. Vain puoli-. Kertojan kaltaisia henkilöitä on oikeasti olemassa. On ihmisiä, jotka varautuvat kaikkeen syysmyrskyistä zombi-invaasioihin. Bunkkerifetisistejä löytyy myös Suomesta (ketjusta käy ilmi myös liuta ratkaisuun liittyviä käytännön ongelmia).

Sosnovyi Borin paino on oikeasti (venäjän mukaan äännettynä) toisella tavulla. Tajusin asian liian myöhään enkä halunnut enää muuttaa tekstiä.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Lukittu