Sveitsi: Marius Bear – Boys do cry

Edustuskappale: Boys do cry
Esittäjä: Marius Bear
Lauluntekijä(t): Marius Bear, Martin Gallop
Esiintymispaikka: 4. (ensimmäinen semifinaali)

Kaksi vuotta peräkkäin kilpailun viiden kärkeen sijoittunut Sveitsi ei järjestänyt tänäkään vuonna karsintaa, mutta kappaleen valintaan osallistui 100-henkinen, sveitsiläisistä koottu raati sekä 23-henkinen ammattilaisraati. Valinta tapahtui suljettujen ovien takana, mutta viimein 8. maaliskuuta maan edustaja paljastettiin.

Kuva: SRF

Marius Bear aloitti esiintymisen katusoittajana, hylättyään rakennuskonemekaanikon opintonsa. Sveitsin lisäksi ohikulkijat pääsivät nauttimaan Mariuksen äänestä muun muassa New Yorkissa ja Lontoossa, jossa hän opiskeli modernin musiikin instituutissa. Debyyttialbumi Not loud enough julkaistiin vuonna 2019 ja samana vuonna hänet palkittiin “parhaana lahjakkuutena” Swiss Music Awards -palkintogaalassa. Marius myös esiintyi mysteerilaulajana Saksan I Can See Your Voice -ohjelmassa. Ohjelmassa esitetty “I wanna dance with somebody (who loves me)” julkaistiin myös singlenä, ja sillä on jo yli 3.5 miljoonaa striimausta.

Toisen studioalbuminsa Marius julkaisi maaliskuussa 2022 ja albumin nimikkokappale “Boys  do cry” kuullaan vuoden 2022 Euroviisujen ensimmäisen semifinaalin neljäntenä kappaleena. Kappaleen kautta Marius haluaa kannustaa yleisöä uskaltamaan paljastamaan heikkoudet ja itkemäänkin, kuten hän itsekin uskaltaa.

Neljän vuoden karsiutumisputken jälkeen Sveitsi käänsi yllättäen kurssin täysin ja sijoittui vuoden 2019 Euroviisujen finaalin neljänneksi. Viime vuonna maa oli tuomareiden suosikki Gjon’s Tearsin edustaessa maata kappaleella “Tout l’univers”. Puhelinäänten jälkeen maan lopullinen sijoitus oli kolmas.

Teksti: Sami Luukela