Kommentoi Armenian Lonely Planet -sanoituksia

Sanoituskilpailukausi 2013
Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 37075
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Kommentoi Armenian Lonely Planet -sanoituksia

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Pisteytettyäsi Lonely Planet -sanoitukset kommentointi on suotavaa. Kommentoi jokaista sanoitusta, niin saat pistetaulukon. Muista, että sanallinen kommentointi auttaa sanoittajia enemmän mitä pelkkä pisterivi. :peukku:


















































Ja noin loppuu spoileripuskuri, joten sanallisuutesi tuotteille on tilaa. :uujee:
Meow cat, please meow back.

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 37075
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommentoi Armenian Lonely Planet -sanoituksia

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Hieman vaisu taso. :sorivaan: Biisin tietäen ihan ymmärrettävää, harvinaisen epäinspiroiva pökäle.

Protestilaulu
Aluksi en oikein saanut napattua tästä mitään irti, mutta kertsin jälkeen meno muuttui hulvattomaksi. Tässähän oli oikeasti ihan hauska idea mukavalla ironialla. Protesti protesteja vastaan. ;) Tekniikka täydellistä.

Hallelujah
Jätti vähän kylmäksi, vaikka tekniikka olikin yhtä hyvää mitä Protestilaulussakin. Sanailu oli jonkinasteista liirumlaarumia ilman sen kummempaa tarttumapintaa. En siis oikein pitänyt. Enkä osaa sanoa tästä mitään sivistävää, pahoitteluni.

...se itse siihen lankeaa
Ehdottomasti paras tähän mennessä. :peukku: Hyvä aihe, hyvä laulettavuus, hienoa.

Kuin ennen vanhaan
Omani. Inspis tuli kolme tuntia ennen deadlinea. Plus yhdistettynä siihen Sveitsi-Kanada-jääkiekko-ottelu sain tehdä sanoitusta ehkä noin tunnin ajan. Yllättävänkin hyvän tästä silti sain, mutta en silti ihmettelisi vaikka jäisin viimeiseksi.
Kaikkea minä tähän kyllä yritin tunkeakin ennen lopullisen idean ilmestymistä... Sanoitusraakileessa vilahtivat mm. saimaannorppa, sanoitusinspiksen puute, Kazakstaniin karannut kulta ja meditaatiossa auttava hologrammityylinen kuva. Mutta mistään en saanut valmista.

Elegia
Aa, tajusin tän idean! :uujee: :heh: Hauska, selkeästi toisiksi paras. :peukku:
Meow cat, please meow back.

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8987
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Vanajan taka

Re: Kommentoi Armenian Lonely Planet -sanoituksia

Viesti Kirjoittaja akuankka13 »

Protestilaulu
Hätäinen kyhäelmä umpisurkeaan kappaleeseen.

Hallelujah
Hyvä aihe ja ammattitaitoista kädenjälkeä. Tarina ei etene, mutta ehkä sen ei ole tarkoituskaan.

...se itse siihen lankeaa
En saanut tästä irti oikein mitään, vaikka tekniikka olikin hyvää. Ehkä sanoitus oli liian älykäs minulle. Otsikko tuntui vähän turhalta kikkailulta.

Kuin ennen vanhaan
Kouluaiheet alkavat jo pursuta korvista ulos, enkä voi mieltää tätä sopivaksi kappaleen tunnelmaan. Tarina oli kuitenkin ehyt ja nokkeluuksia löytyi ajoittain.

Elegia
Jokaisen kisan pakollinen huumoripläjäys, joka taitaa tässäkin tapauksessa viedä pisimmän korren. Kaunis aihe ja täydellinen tekniikka.
Qaj.

Avatar
UFOPOLI
Yllätysvauva
Viestit: 16706
Liittynyt: 01 Touko 2004, 12:54
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommentoi Armenian Lonely Planet -sanoituksia

Viesti Kirjoittaja UFOPOLI »

Nyt sattui joko helppo kappale tai taitavia sanoittajia, koska tekniikkamiinuksia pääsin jakamaan huomattavan vähän. Näin ollen pisteeni perustuvat suurimmaksi osaksi sisällöllisiin ansioihin. Ja onneksi turhakebiisien putki päättyy tähän.

- - -

1. Protestilaulu
Tässä on hauskalla tavalla käännetty maailmanparannusaate ylösalaisin turvautumatta täysin kuitenkaan parodian keinoihin. Syntyy vaikutelma "nuoresta kapinattomasta", joka on oikeastaan aika sympaattinen. Vähän hiottuna teksti voisi olla suorastaan erinomainen.

2. Hallelujah
Edellisen tavoin tämä vaikuttaa parodialta ilman parodiaa, mutta eri hengessä. Ensireaktioni oli negatiivinen, mutta myöhemmillä tutkiskeluilla aloin oikeastaan pitää aiheesta. Loppujen lopuksi tämä ei ole järin kaukana joistakin omista vanhoista teksteistäni, vaikken olekaan aivan varma, onko sanoittajan ote ironinen vaiko ei. "Sodomaa" varmaankin on vähän kuin Thaimaa?

3. ...se itse siihen lankeaa
Ensin luulin tarinan kertovan lapsista, joista tulee isona arkeologeja, mutta kyse taitaakin olla ympäristönsuojelusta. Olen itsekin useita kertoja paasannut kukkien ja luonnon harmonian ihanuudesta, mutta yleensä ne seikkailut päättyvät huonosti, ja tätä lukiessani ymmärrän miksi.

4. Kuin ennen vanhaan
Ainoana tässä kisassa sai merkittävän määrän tekniikkamiinuksia. Aihe sinänsä on ajankohtainen mutta kerronta ei ole erityisen toimivaa eikä saa kiinnostumaan.

5. Elegia
Minun on pakko lainata valvojan kommenttia tämän lähetettyäni: "Taas se lehmä on siellä!" Totta, mutta tällä kertaa kyseessä on sentään metafora(lemmen)lehmä. Kuulemani perusteella Armenian bändi ei edes varsinaisesti laula Ammu-vainaan nuotilla, mutta jostain syystä aihe pesiytyi päähäni enkä päässyt siitä eroon. Halusin myös saada tähän ilottomaan kappaleeseen edes jonkinlaista hauskaa aikaiseksi.

Avatar
Mattokauppias
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2837
Liittynyt: 11 Huhti 2010, 10:14
Paikkakunta: Kajaani

Re: Kommentoi Armenian Lonely Planet -sanoituksia

Viesti Kirjoittaja Mattokauppias »

Hyvä taso. Mikään sanoitus ei ollut huono, vaikka järjestyksestä muotoutuikin melko selkeä.

Protestilaulu
"Uskoen" on kolmitavuinen ja tekee kertosäkeen toisesta ja neljännestä rivistä laulettavuudeltaan omituiset. Muuten tekniikka on moitteetonta. Idea toimii, sanailu on taidokasta. Eniten minuun puree bridge. Sanoitus ei silti ole aivan paras näistä ehdokkaista, vaikka punnitsin sitäkin vaihtoehtoa.

Hallelujah
Laulettavuudessa ei ole ongelmia ja tekopyhyyden ajatus kantaa läpi sanoituksen. Sanoitus tuntuu kuitenkin hieman raskassoutuiselta. Mikä se sodoma/Sodoma on?

...se itse siihen lankeaa
En ehkä saanut kaikkia assosiaatioitani liitettyä tarpeeksi hyvin yhteen ja luotua riittävän vahvaa ironiaa, mutta olen kyllä tyytyväinen jälkeen.

Kuin ennen vanhaan
Väkivalta kasvatuksessa voi tehdä lapsista tottelevaisia, mutta tuleeko heistä silloin aikuisena onnellisempia? Tuskin. On totta, että kouluissa kurinpitokeinot ovat vähissä ja jotain tulisi tehdä. Paluu vanhaan malliin ei mielestäni ole oikea ratkaisu, vaikka tietty fyysisyys tulisi sallia. Alppilan koulun tapaus on huolestuttava osoitus siitä, että opettajilla ei ole enää mitään valtaa.

Takaisin asiaan. Sanoitus tuntuu hieman paatokselliselta, vaikka tekniikka on hyvää lukuunottamatta paria ylitavua. Ajatus ei vain oikein etene minnekkään loppua kohden. En myöskään ymmärrä, miksi riimittelyä ei ole läpi kertosäkeen.

Elegia
Taas on lehmäkortti lyöty pöytään. Tuntuu muutenkin, että sama kantava ajatus käytettiin jo Lemmenpuussa. En sitten tiedä, ymmärsinkö tätä oikein. Tekijä korjatkoon käsitykseni. Vaikka ei pitäisi antaa täysiä pisteitä, on tässä silti selvästi ammattimaisin ote, jolla noustaan tässä seurakunnassa ykköspallille.

:armenia:

Avatar
UFOPOLI
Yllätysvauva
Viestit: 16706
Liittynyt: 01 Touko 2004, 12:54
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommentoi Armenian Lonely Planet -sanoituksia

Viesti Kirjoittaja UFOPOLI »

Mattokauppias kirjoitti:Tuntuu muutenkin, että sama kantava ajatus käytettiin jo Lemmenpuussa. En sitten tiedä, ymmärsinkö tätä oikein. Tekijä korjatkoon käsitykseni.
Oikeassa olet, tämä ei tosiaankaan ole inspiroituneimmasta päästä tekstejäni. Mutta ottaen huomioon, miten masentava kappale on kyseessä, annan sen itselleni anteeksi :heh:

Näissä kahdessa sanoituksessa on kieltämättä sama tunnelma, mutta kantavan ajatuksen oli ainakin tarkoitus olla eri. Lemmenpuussa käsiteltiin ihmissuhdetta, jossa osapuolet kommunikoivat keskenään epäyhteensopivalla tavalla. Samanhenkisyys on osin myös tarkoituksellista, koska Elegia on olennaisesti parodia, kahdessa suhteessa: ensiksi omasta tyylistäni (jota tosin en tällä kaudella ole kovin paljon sellaisenaan käyttänyt), toiseksi alkutekstistä, joka tosin on pikemmin lattea kuin tekotaiteellinen. Silloin kun tekee paljon tekstejä pötköön, välillä tarvitsee parodiaa avaamaan runoratsun hanoja.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30790
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Kommentoi Armenian Lonely Planet -sanoituksia

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

:shock: Kisaan ei muuta saatukaan kuin eriasteisia parodioita. Vai ohjaako kappaleen latteus tulkintaani liikaa, kun en osannut ottaa mitään sanoitusta todesta? *yrittää lukea tekstit biisiä ajattelematta* Ei, ei kukaan ole ollut tekstinsä kanssa kovin tosissaan. Kai.

Parodioiden arviointi on siinä mielessä vaikeaa, että on vaikea tietää, mikä huonoilu on tahallista ja mikä tahatonta. Periaatteessa kääntäjän tarkoituksen ei pitäisi vaikuttaa käännöksen hyvyyteen, mutta tuntuisi pönöltä antaa huippupisteet esimerkiksi sisällön latteudesta, jos kääntäjä onkin mielestään kirjoittanut hyvinkin syvällisen ja vakavamielisen tekstin.

Käännettävän kappaleen taa-ti-taa-ti-taa-ti-taa-rytmi on jäykkä ja kääntämisen kannalta vaivalloinen. Vähäinen kunnioitus alkuteosta kohtaan näkyy ehkä siinäkin, ettei kukaan täysin klaarannut hommaa teknisesti, vaan epätyydyttäviä tavunpituuksia löytyy jokaisesta tekstistä. Painot ovat kuitenkin harvinaisen hyvin kohdallaan, joten ilmeisesti konkareita on asialla.

1. Protestilaulu
Protestoidaan, protestoidaan, mutta mitä protestoidaan? Sitä ei kerrota, mikä lieneekin koko ajatus ja tämän kappaleen ansaitsema sisältö. Tärkeintä on liike, ei päämäärä. Eikä se protestoiminenkaan niin tärkeää ole, kun syömälakkoillessa tulee nälkä, iik. Biisin mittaan pulla alkaa maistua puulta. Ehkä ideaan olisi pitänyt kehitellä hieman enemmän sisältöä tai kertosäkeistön pitäisi kertoa jostakin muusta kuin pullan puputtamisesta.

2. Hallelujah
Escnationin amerikkalaisvahvistuksen mielestä kappale kuulostaa sellaiselta Jeesuksen ylistysvirreltä, jollaisia sliipatut teinipojat esittävät rapakon sillä puolen kristillisillä kaapelikanavilla sunnuntaiaamuisin. Osaan näkemättäkin kuvitella nämä ohjelmat. Koska en oikein kestä alkutekstin maailmanparannussaarnaa, päätin Jeesus-assosiaation kautta pullauttaa näkyviin sen piilosanoman. Planeetasta tulee hyvin yksinäinen näinkin. Ei tässä mitään tuoretta ole mutta kappale ei ansainnut mitään tuoretta.

3. ...se itse siihen lankeaa
Yhteiskunnallinen parodia eikä alkuteoksen parodia. Huh, edes jotakin vaihtelua. :heh: Kertosäkeistö on selvästi ironinen mutta en ole silti täysin varma, mikä tarkoitettu sanoma on. Kulutus- ja kertakäyttökulttuuria kai tässä vastustetaan mutta onkohan sanoitukseen yritetty ahtaa liikaa asiaa? En ymmärrä, miten vesi vaihtuu öljyyn tai mille tekstin alun hiekkalaatikot ja -keot ovat metaforia. Ajatus loputtomasta kuoppien kaivamisesta ja kertosäkeistön viimeinen muunnelma ovat kuitenkin jotakin niin parasta, ettei pieni hämmennys haitannut. Puuttui vain kuopan kaivaminen edellisestä kuopasta kaivettua hiekkaa varten.

4. Kuin ennen vanhaan
Tämä sanoitus hämäsi eniten ottamaan todesta, mutta "Lapset kärsii, syystäkin" ja viimeistään "Kiusaajat voi temmeltää / Ope ei saa estääkään" paljastivat tämänkin ironiseksi. Aihehan on ajankohtainen. Innoitusta on ilmeisesti haettu Antti Korhosen erottamiseen liittyvästä kohusta. Sisäisen logiikan puuttuminen kuitenkin hämmensi. Lapsia ensin saa ja sitten ei saa kurittaa, siis kumpaa? Kummasta tahansa lähtökohdasta saisi kirjoitettua reductio ad absurdum -henkisen parodian mutta yhdistelmä yskii. Lisäksi yhteys alkuteokseen jää aika heppoiseksi, vaikka alkuteksti lapsellinen onkin.

5. Elegia
Teksti on rakennettu hyvin. Säkeistöillä ja kertosäkeistöllä on selkeä työnjako: säkeistöissä rakennetaan runollista ilmaisua ilman varsinaista sisältöä ja kertosäkeistössä vedetään tarkoituksella matto alta. Valitettavasti vitsi menee kaukaa ohi maalin. Ammuvainaan nuotilla laulaminen tarkoittaa pahasti nuotin vierestä laulamista, mutta Gorin live-laulu on Armenian viisun harvoja vahvuuksia. Ymmärtäisin, jos kappaleen B-osa olisi olennaisesti A-osaa heikompi, mutta samaa paria ovat: A-osa yhtä hengetön. Edes alkuteksti ei ole tekotaiteellinen, juuri ja juuri näennäisfilosofinen ehkä, mutta tekstin tyhjyys paistaa läpi eikä sitä ole piilotettu komealta vaikuttavan verbaaliakrobatian taakse. Muuten hyvä vitsi mutta aivan väärässä biisissä. Sori. :sorivaan:
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Lukittu