Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Een speeldoos - foorumin omat levyraadit
Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 26527
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 11 Heinä 2019, 08:04

Levyraati 21
Pas pour l'Eurovision
🇨🇭 Geneve


Johdanto

Walesin kieltäydyttyä järjestämästä Levyraatia 21 Euroopan yleisradioliitto EBU omi järjestelyvastuun itselleen. Genevessä (tai Le Grand-Saconnex'ssa, jos jotakuta nipotuttaa) sijaitseva EBU:n pääkonttori toivottaa kaikki raatilaiset tervetulleiksi. Löydettyänne pääkallonpaikalle käykää hissiin ja painakaa ylimmän kerroksen nappia...

...jolloin asennusvirheen takia pääsette rakennuksen kellariin. Pitkän ja sokkeloisen käytävän päästä löytyy pahaenteinen ovi. Oven takaa paljastuu kotoisa arkistohuone. Tämä on hylättyjen euroviisusanoitusten arkisto. Tänne on taltioitu esimerkiksi sellaiset helmet kuin Fyra bugg & en Coca-Cola, We Don't Wanna Put In sekä Facebook Uh Oh Oh.

Kesätauolla arkistonhoitajan aika käy pitkäksi. Siksi arkisto vastaanottaa poikkeuksellisesti muuta kuin euroviisumusiikkia. Sanoituksen sisältöä koskevat arkistokelpoisuusehdot pysyvät kuitenkin voimassa.

Raadin teema

Raatikappaleen sanoituksen pitää siis olla euroviisusääntöjen vastainen.

Eurovision laulukilpailun säännöissä sanotaan aiheesta näin.
The lyrics and/or performance of the songs shall not bring the Shows, the ESC as such or the EBU into disrepute. No lyrics, speeches, gestures of a political, commercial or similar nature shall be permitted during the ESC. No swearing or other unacceptable language shall be allowed in the lyrics or in the performances of the songs.
Yritän parhaani mukaan tulkita sääntöjä niin kuin EBU niitä tulkitsee. Käsittelen kunkin kohdan käytännön tulkintaa ketjun kolmannessa viestissä. Olen myös valmis sekä yksityiseen että julkiseen väittelyyn sääntötulkinnoista. :mrgreen:

Teeman tulkinnan kannalta muilla kuin sanoituksia koskevilla viisusäännöillä ei ole merkitystä. Kappale saa siis esimerkiksi olla minkä pituinen tahansa – ja kääntäen, pelkkä ylimittaisuus ei täytä raadin ehtoja.

Artistirajoitus

Raatiin hyväksytään vain yksi kappale per artisti.

Kielletyt kappaleet

Raatiin ei saa lähettää aiemmissa raadeissa kilpailleita kappaleita eikä Euroviisujen edustus- tai karsintakappaleita.

Lisäksi käytössä on hittikielto. Hittikielto pohjautuu kuluvan ja edellisen vuoden osalta Suomen viralliseen listaan, sitä aiempien vuosien osalta Timo Pennasen koostamiin hittivuosilistoihin. Kiellettyjä ovat
 • hittivuosilistojen 1952–89 top 25 -kappaleet,
 • hittivuosilistojen 1990–2017 top 75 -kappaleet,
 • vuonna 2018 tai 2019 Suomen single- tai radiosoittolistan top 20:ssa käyneet kappaleet
Huomatkaa, että Pennanen luokittelee hitit sille vuodelle, jolle suurin osa niiden listahistoriasta ajoittuu. Se ei välttämättä ole julkaisuvuosi! Samasta syystä viime vuoden listaa ei vielä ole julkaistu.

Kiellettyjen kappaleiden kaikki muutkin versiot (esim. coverit) ovat kiellettyjä.

Kilpailuformaatti

Raadissa järjestetään pelkkä finaali. Pisteytyskaava riippuu osallistujen määrästä seuraavasti.
 • 11–30 osallistujaa: viisupisteytys 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1
  31–36 osallistujaa: pisteitä 12 parhaalle kaavalla 15-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
  37–45 osallistujaa: pisteitä 15 parhaalle kaavalla 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
Aikataulu (alustava)

to 11.7. klo 20:00 ilmoittautuminen avataan
to 18.7. klo 20:00 ilmoittautuminen päättyy
pe 19.7. klo 12:00 mennessä äänestys avataan
su 28.7. klo 23:59 äänestys päättyy
ma 29.7. illalla tulosshow
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 26527
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 11 Heinä 2019, 08:04

Ilmoittautumisohjeet

Ilmoittautuminen alkaa to 11.7. klo 20:00 ja päättyy to 18.7. klo 20:00. Pyydän kappaleista seuraavia tietoja yksityisviestitse.

Maa:
Esittäjä:
Kappale:
YouTube-linkki:
Sanoituslinkki (myös suomennos tai englanninnos, jos kappale muuta kieltä):
Kuva esittäjästä:
Esittelyteksti (suosituspituus 50 sanaa):

Ellei kappaleen raatikelpoisuus ole itsestäänselvää, suosittelen kirjoittamaan myös vapaamuotoisen selvityksen siitä, millä tapaa sanoitus mielestäsi on viisusääntöjen vastainen.

Ilmoittautumista voi täydentää kappaleen tultua hyväksytyksi. Esimerkiksi promokuvan voi valita ja esittelytekstin kirjoittaa vasta sitten, kun on varmistunut, että kappale kelpaa raatiin eikä kukaan muu ole napannut sitä ensin.

Sanoituslinkki ei ole pakollinen, jos voin muutenkin varmistua kappaleen raatikelpoisuudesta, mutta erittäin suotava se on. Jos sanoitusta ei ole internetissä valmiiksi mutta pystyt itse litteroimaan sen kuuntelun pohjalta, mainitse tästä, niin saamme tekstin esiin.

Kuva esittäjästä voi olla linkki tai liitetiedosto. Jos kuva on yli 300 pikseliä korkea tai leveä, skaalaan sen korkeintaan 300 x 300 pikselin kokoon. Valitse kuva sen mukaan.

Esittelytekstissä voi kertoa muutamalla virkkeellä taustatietoja esittäjästä tai kappaleesta. Kohdenna teksti äänestäjille, älä raadinpitäjälle. Hymiöitä tai linkkejä ei sallita. Pidätän oikeuden tekstien muokkaamiseen muun muassa sen varmistamiseksi, etteivät osallistujat ole kirjoitustyylinsä perusteella tunnistettavissa. Jos esittelytekstin kirjoittaminen tuntuu ylivoimaiselta, ilmoittaudu kaikesta huolimatta ja sovitaan yhdessä mitä tehdään. Tarvittaessa voin kirjoittaa esittelytekstin osallistujan puolesta.

Kilpailukappaleen esillepano voi näyttää esimerkiksi tältä (esittelyteksti lainattu szigetiltä). Esimerkkikappale ei kelpaa raatiin, koska se on kilpaillut viisukarsinnassa.

🇮🇹 Achille Lauro – Rolls Royce 🇮🇹
Kuva

Kuva Musiikki
Kuva Sanat

Achille Lauro kilpaili tämän vuoden Sanremossa kappaleella Rolls Royce. Kappaletta syytettiin plagioinnista ja huumeiden ihannoinnista. Artisti haluaisi elää kuten luettelemansa päihteitä vetäneet, usein nuorina kuolleet starat (Hendrix, Amy, Axl, Cascoigne jne.). Nimi viittaa Marilyn Monroen nimiin pantuun aforismiin: "Sanotaan, ettei raha tuo onnea, mutta itken mieluummin Rolls Roycen takapenkillä kuin metrovaunussa."
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 26527
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 11 Heinä 2019, 08:08

Mitä EBU tarkoittaa?
Pohdintaa Euroviisujen sanoitussäännöistä

Jos kappaleesi on selvä tapaus, voit sivuuttaa koko tämän viestin. Koska viisusäännöissä on joka tapauksessa tulkinnanvaraa, yritän tässä hahmotella, missä kuvittelen rajojen kulkevan.

Kirosanat ja muu sopimaton kieli

Kirosanakieltoa on toistaiseksi käytetty lähinnä sanaan fuck eri muodoissaan (esim. Islanti 2006, Tanska 2014, Ruotsi 2017, Tšekki 2018). Erehdyttävän samankuuloiset kiertoilmaukset sen sijaan menevät EBU:ssa läpi (esim. "Madabaka beat", Israel 2018). Myös karkean kirosanan korvaaminen lievemmällä on mennyt läpi (fuckingdamn, Tanska 2014).

Siis jotta päätyisi EBU:n sensuurilistalle, ruma sana pitää sanoa niin kuin se on ja sen pitää olla tarpeeksi karkea. Mitkä sanat ovat tarpeeksi karkeita? Ainakaan ass ja bitch (Venäjä 2007) eivät olleet. Juontoon on ainakin kerran käsikirjoitettu shit (2001), joten todennäköisesti se kävisi viisusanoituksessakin.

Britannian viestintäviranomainen Ofcom on selvittänyt kyselytutkimuksella, kuinka voimakkaina eri sanoja pidetään (tulokset luettelona ja taulukkomuodossa). Tulkitsen, että kategorioiden "strong" ja "strongest" sanat ovat sellaisia, jotka EBU hylkäisi ja jotka siksi tähän raatiin kelpaavat. Joitakin kummallisuuksia on. Esimerkiksi sanan queer katson menettäneen alkuperäisen halventavan merkityksensä; niin tehokkaasti queer-yhteisö on ottanut sanan haltuun. Raadin ovet eivät siis aukea sanalla queer, ellei sitä käytetä selvästi halventavassa merkityksessä.

Suomenkielisistä kirosanoista käyvät ainakin ne, jotka juuttuvat Kuppilan sanasensuuriin. Ne alkavat tavuilla vit-, kyr-, saa- ja per-. Ovatko kaksi viimeistä kirosanoja, jos niitä käytetään sananmukaisessa paholaista tarkoittavassa merkityksessään? :twisted: Eivät kai, joten silloin ne eivät välttämättä kelpaa.

Joissakin maissa voidaan olla kielenkäytön sopivuuden suhteen herkempiä kuin toisissa. Pyrin kuitenkin kielineutraaliuteen, eli minkä tahansa kielen karkeat kirosanat kelpaavat raatiin. Hyväksyn raatiin esimerkiksi ranskan sanan putain, vaikka sitä on käytetty yhdessä euroviisussa (Ranska 1994).

Kirosanoihin rinnastuvat esimerkiksi etnisyyteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen viittaavat halventavat nimitykset. Huomattakoon, että halventavuus on aikasidonnaista. Sanan queer muuttuminen halventavasta ei-halventavaksi tulikin jo mainittua. Toiseen suuntaan on kulkenut sana neekeri, joka on aiemmin kelvannut asiatyyliinkin. Jos sanaa ei pidetty halventavana kappaleen julkaisun aikaan, kappale ei kelpaa raatiin.

Kaupalliset sanoitukset

Viisuissa ei saa mainita tuotemerkkejä: Coca-Cola (Ruotsi 1987), Facebook (San Marino 2012) ja Google Maps (Valko-Venäjä 2014) sensuroitiin. Toisaalta läpi ovat menneet esimerkiksi Dior (Espanja 2006), Mercedes ja Volvo (Latvia 2009), Prada (Tšekki 2018) ja Twitter (San Marino 2018).

Kirjoittamaton periaate näyttää silti melko selvältä: tuotemerkin kertamaininta käy, toisto lasketaan kaupallisuudeksi. Käytän siis tätä tulkintaa raadissa. Jos sama tuotemerkki mainitaan sanoituksessa vähintään kahdesti, kappale on raatikelpoinen.

Zühlken Perfect villain (sanat) herätti toissa vuoden UMK:ssa keskustelua siitä, onko X-Men-maininta kielletty tuotemerkkiviittaus vai sittenkin sallittu henkilöhahmoviittaus. EBU:n tulkinnan puuttuessa tulkintani tässä raadissa on se, että viittaukset muihin teoksiin (elokuvat, kirjat, pelit) ja niiden henkilöhahmoihin ovat intermediaalisuutta eivätkä kaupallisuutta mahdollisista tavaramerkeistä riippumatta. Perfect villain ei siis kelpaisi raatiin, vaikkei olisi viisutyrkky.

Poliittiset sanoitukset

"Ющенко – так!" (Ukraina 2005) ja "We Don't Wanna Put In" (Georgia 2009) sensuroitiin. Muita tapauksia ei taida olla? Bill Clintonin seksiskandaaliin sai viitata (Saksa 2007). Espanjan istuvan pääministerin ja oppositiojohtajan sai mainita nimeltä (Espanja 2008). Aatesuuntien kannattaminen tai vastustaminen ei ole viisun hylkäysperuste (Montenegro 2012). Läpeensä poliittinen sanoituskaan (esim. Kreikka 1976, Israel 2007, Portugali 2011, Armenia 2015) ei johda hylkäykseen, jos sanoitus ei ole liian osoitteleva.

Teen vastaavan tulkinnan kuin edellisessä sarjassa. Jos sama poliitikko tai puolue mainitaan sanoituksessa kahdesti, kappale kelpaa raatiin. Yksikin kerta riittää, jos poliitikkoa tai puoluetta selvästi kannatetaan tai vastustetaan.

Jos mielessäsi on poliittinen sanoitus, jossa ei mainita poliitikkoa tai puoluetta nimeltä mutta jonka EBU arviosi mukaan silti hylkäisi, ota yhteyttä ja katsotaan. Sellaisiakin voi löytyä.

Muut syyt

Jäljelle jää avoimin pykälä: "The lyrics (...) shall not bring (...) the ESC as such or the EBU into disrepute." Sanoitus ei saa tuoda Eurovision laulukilpailulle tai Euroopan yleisradioliitolle huonoa mainetta.

Mahdollisista muista hylkäyssyistä ei ole "oikeuskäytäntöä". Oletan kuitenkin, että esimerkiksi seuraavat asiat voisivat olla EBU:lle liikaa.
 • Suorat seksikuvaukset, vaikka niissä käytettäisiin asiallisia sanoja. Saako kilpailussa edes käyttää sellaisia sanoja kuin penis tai vagina, vai toisiko se viisuille huonoa mainetta? Kukaan ei ole kokeillut. Luovia kiertoilmauksia seksille on kyllä esiintynyt. Esimerkiksi "I know you 'bop-whop-a-lu bop' on his wood bamboo" (Tšekki 2018).
 • Huumeet, varsinkin ihannoiva suhtautuminen huumeisiin ja huumausaineiden mainitseminen nimeltä. Alkoholin väärinkäyttö ei kuitenkaan ole EBU:lle ongelma (Latvia 2001).
 • Lakeja rikkovat sanoitukset: kunnianloukkaus, vihapuhe, rikoksiin yllyttäminen.
Jos mielessäsi on sanoitus, joka ei sovi mihinkään valmiiseen kategoriaan mutta jonka uskot olevan EBU:lle liikaa, ota yhteyttä ja katsotaan.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 25275
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja TomppaJr » 11 Heinä 2019, 10:16

Olen jotenkin naurettavan innoissani tästä nyt. :heh:

Instrumentaalit eivät ilmeisesti täytä ehtoja? Tästähän on taas viime aikoina keskusteltu.

// Entäpä coverit/plagiaatit? :miettii:
”Alkoholin juonti on ihan terveellinen asia.”

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 26527
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 11 Heinä 2019, 11:13

Instrumentaalit eivät kelpaa. Jotta sanoitus voisi olla viisusääntöjen vastainen, kappaleessa pitää olla sanoja. Sanojen puuttuminen ei ole viisusääntöjen vastainen sanoitus. :heh:

Euroviisukarsinnoissa on muuten ollut ainakin yksi kappale, jossa ei ollut sanoja, vaikka laulua olikin: Andrea Gylfadóttirin Vocalise Islannin vuoden 2008 karsinnassa.

Coverit kelpaavat, kunhan eivät ole covereita viisuista tai hiteistä. En ole ihan varma, mitä tarkoitat plagiaatilla tässä kohtaa. :miettii: Mutta kyllä periaatteessa hyväksyn esimerkiksi parodiaversion, jos se täyttää raadin säännöt. Hassunhauskat misheard-videot eivät kuitenkaan kelpaa, jos videolla kuullaan biisin alkuperäinen versio, kuten yleensä kuullaan. Jos joku on laulanut väärinkuulemisensa nauhalle ja tehnyt siis coverin :mrgreen:, se hyväksyttäneen. Eri kysymys on, kannattaako sellaista valita.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Aintsu
Press
Press
Viestit: 16727
Liittynyt: 15 Marras 2003, 11:37
Paikkakunta: Kotka

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Aintsu » 11 Heinä 2019, 11:52

Tämä kuulostaa niin hauskalta teemalta, että saatan menettää levyraatineitsyyteni :uujee: Ei muuta kuin sääntöjenvastaisia biisejä etsimään :heh:
Esiintyjän missio on tulla välittää energiaa.
-Nisa Soraya-

Avatar
jdjj22
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1750
Liittynyt: 29 Maalis 2014, 20:58

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja jdjj22 » 11 Heinä 2019, 13:15

Eipä valittamista, tarpeeksi röyhkeitä ehdokkaita löytyy jo.
Pieni ripaus örgyn pörgöniä parantaa viisua kuin viisua - Terveisiä kielipuolueesta :kaunis:
Hatrið mun sigra! Pentele!

Avatar
klaus-12
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 6704
Liittynyt: 27 Helmi 2014, 19:01

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja klaus-12 » 11 Heinä 2019, 13:37

Onko promokuva siis pakollinen? Minulla olisi täydellinen kappale tähän raatiin, mutta sen esittäjästä ei löydy havaintojeni mukaan netistä kuvan kuvaa. :heh:
"Nuo kolme koiraa eivät pelkää mitään. Siksi ne ovat niin pelkäämättömiä."

Avatar
antsa798
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4303
Liittynyt: 17 Helmi 2018, 10:58
Paikkakunta: Kouvola

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja antsa798 » 11 Heinä 2019, 14:00

Minäkin nautin jo nyt teemasta! :rofl:
How can something so wrong feel so right?

Avatar
Mymmeli
Vielä yhdet
Vielä yhdet
Viestit: 685
Liittynyt: 22 Helmi 2019, 13:27

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Mymmeli » 11 Heinä 2019, 14:16

Heti tuli mieleen useampi biisi, joka kelpaisi teemaan, mutta minkä valitsisi... :miettii:

Yleensä valitsen vaan jonkun artistin ja biisin mikä tulee mieleen enempää pohtimatta, mutta nyt pitää kirjoittaa esittelytekstitkin. :sekava:
Kaikki tekee virheitä, joskus jopa minä! :ylppis:

Avatar
Mymmeli
Vielä yhdet
Vielä yhdet
Viestit: 685
Liittynyt: 22 Helmi 2019, 13:27

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Mymmeli » 11 Heinä 2019, 14:37

Tuleeko muuten artisteista listaa tms. ettei turhaan kirjottaisi esittelytekstiä artistista, joka on jo varattu? Vai voiko artistin varata jo valmiiksi?
Kaikki tekee virheitä, joskus jopa minä! :ylppis:

Avatar
Serduchka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 46713
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 17:16
Paikkakunta: Pori

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Serduchka » 11 Heinä 2019, 15:05

Huh huh, mikä aihe! :draamaa: :heh: Kiintoisaa. Katsotaan, mitä löydän tähän raatiin (mikäli ylipäätään löydän).
All you wanna be is trendy

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 30106
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Rousku » 11 Heinä 2019, 15:26

Timoteus kirjoitti:
11 Heinä 2019, 08:08
Suomenkielisistä kirosanoista käyvät ainakin ne, jotka juuttuvat Kuppilan sanasensuuriin. Ne alkavat tavuilla vit-, kyr-, saa- ja per-.
1) Pitääkö Kuppilan sensuuriin juuttuvan sanan olla kirosana? Mielessäni on muuan ihan normaali asia, joka jostakin käsittämättömästä syystä ainakin takavuosina juuttui Kuppilan sensuuriin. Päteekö tällaiseen tapaukseen tuo sielunvihollis-sääntö, eli jos puhutaan ihan asiasta ilman mitään kiroilutarkoituksia niin biisi ei ole raatikelpoinen?

2) Pitääkö kielletyn sanan esiintyä nimenomaan lyriikoissa, eli ei riitä että esiintyy biisin nimessä? (Kyllä, huomaan että 1. viestissä puhutaan sanoituksesta, mutta haluan vielä varmistuksen.)

Tuo englanninkielisten kirosanojen lista sisältää yksittäisiä sanoja, mutta onko useammasta sanasta koostuvia idiomeja, jotka voisivat olla kyllin pahoja? Saisiko viisussa sanoa esim. "kiss my ass"?
Rise, angel, shine, love!

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 26527
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 11 Heinä 2019, 17:42

klaus-12 kirjoitti:
11 Heinä 2019, 13:37
Onko promokuva siis pakollinen? Minulla olisi täydellinen kappale tähän raatiin, mutta sen esittäjästä ei löydy havaintojeni mukaan netistä kuvan kuvaa. :heh:
Voi ilmoittautua ilman kuvaakin. Katsotaan mitä tehdään.
Mymmeli kirjoitti:
11 Heinä 2019, 14:37
Tuleeko muuten artisteista listaa tms. ettei turhaan kirjottaisi esittelytekstiä artistista, joka on jo varattu? Vai voiko artistin varata jo valmiiksi?
Artisteista ei tule listaa. Esittelytekstin voi aivan hyvin kirjoittaa vasta sen jälkeen, kun kappale on tullut hyväksytyksi, niin ei tule tehtyä turhaa työtä.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 26527
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 11 Heinä 2019, 17:51

Rousku kirjoitti:
11 Heinä 2019, 15:26
1) Pitääkö Kuppilan sensuuriin juuttuvan sanan olla kirosana? Mielessäni on muuan ihan normaali asia, joka jostakin käsittämättömästä syystä ainakin takavuosina juuttui Kuppilan sensuuriin. Päteekö tällaiseen tapaukseen tuo sielunvihollis-sääntö, eli jos puhutaan ihan asiasta ilman mitään kiroilutarkoituksia niin biisi ei ole raatikelpoinen?
Pätee.

Eräs ongelmatapaus on muuten sana helvetti, joka ei ole Kuppilan sensuurilistalla. Uskonnollisessa tai kuvaannollisessa merkityksessä (Kielitoimiston sanakirjan merkitykset 1 ja 2) se ei käy raatiin. Kuinka karkea se lopulta on voimasanana? :miettii: Onko se olennaisesti karkeampi kuin tanskan helvede (Tanska 1997)? Sanaa voi ainakin käyttää Suomessa koko perheen ohjelmassa (kappale raadin hittikiellon piirissä).
Rousku kirjoitti:
11 Heinä 2019, 15:26
2) Pitääkö kielletyn sanan esiintyä nimenomaan lyriikoissa, eli ei riitä että esiintyy biisin nimessä? (Kyllä, huomaan että 1. viestissä puhutaan sanoituksesta, mutta haluan vielä varmistuksen.)
Kyllä, pitää esiintyä sanoissa. Biisin nimessä tai esittäjän nimessä tai musiikkivideolla esiintyminen ei riitä. Populaarimusiikissa toki kappaleen nimi useimmiten esiintyy sanoituksessa.
Rousku kirjoitti:
11 Heinä 2019, 15:26
Tuo englanninkielisten kirosanojen lista sisältää yksittäisiä sanoja, mutta onko useammasta sanasta koostuvia idiomeja, jotka voisivat olla kyllin pahoja? Saisiko viisussa sanoa esim. "kiss my ass"?
Erittäin hyvä kysymys. :miettii: Ei tuollaista varmaan viisuissa saisi sanoa. :miettii:
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 26527
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 11 Heinä 2019, 19:54

Ilmoittautuminen alkaa virallisesti kuuden minuutin päästä. Kuittaan vastaanottamani kappaleet liikennevalosymboleilla.

Kuva
Punainen = kappale ei kelpaa. Joko joku muu on ehtinyt varata saman kappaleen tai artistin aiemmin tai kappale ei selvästi täytä raadin ehtoja (kerron myös, kummasta on kyse).

Kuva
Keltainen = lisäselvitystä tarvitaan. Keltaista valoa näytän vaikeasti ratkaistaville rajatapauksille sekä tapauksille, joita kielitaitoni ei riitä suoraan arvioimaan.

Kuva
Vihreä = kappale hyväksytty. :peukku:
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 26527
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 12 Heinä 2019, 00:01

22 kappaletta on jo hyväksytysti mukana. Tätä tahtia raatiin saadaan 924 kappaletta.

Kuva
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Koirankuonolainen
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2111
Liittynyt: 25 Tammi 2015, 10:04
Paikkakunta: San Marino

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Koirankuonolainen » 12 Heinä 2019, 10:34

Harmillista että joudun varmaan jättämään tämän raadin väliin, olisi ollut useampikin tarjokas :heh:
”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.” (George Orwell: Eläinten vallankumous)

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9670
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja sziget » 12 Heinä 2019, 20:30

Vei hetken tajuta, että raadin nimi viittaa juuri Sveitsin vanhaan euroviisuun. Hyvin inspiroiva teema. Jännittävää nähdä, mistä sääntökohdasta saadaan eniten irti. EBU voisi toden tullen olla vähemmän tiukkapipoinen kuin kuvittelemme, mutta säännöt ja ennakkotapaukset kertovat, mitä kannattaa varoa (eli tässä tapauksessa suosia).

Esittelytekstit ovat mainio idea. Taustat kiinnostavat, mutta äänestyksen aikana ei voi spoilata omaa valintaa ja jälkeenpäin moni ei enää viitsi kertoa mitään. Järjestäjälle olisi mahdoton urakka esitellä kaikki biisit tasapuolisesti toivotulla tavalla. Lyhyen esittelyn voi jokainen tehdä itse, ja editointi varmistaa, että tunnistamattomuus säilyy.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 30106
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Rousku » 12 Heinä 2019, 20:38

^Veikkaan että säädyttömiä sanoituksia on eniten. Ainakin itse kun biisiä etsin, niitä oli helpoin löytää. Tuotemerkkejä mainitsevat sanoitukset eivät ole sisällöltään mainostavia (vai onko joku Teuvo, maanteiden kuningas automerkkeineen sitä? pikemmin vastamainos :heh: ), ja poliittiset eivät tarpeeksi eksplisiittisiä. Tai mistä minä tiedän mitä raadin järjestäjä hyväksyisi, mutta jos EBUn linjaa mietin niin tuntui tuolta. Ja joku Hottentottilaulu ei varmaan olisi aikaansa sidottuna nyt kelvannut?

Taustoista: Eiköhän monikin niistä olisi valmis jälkeenpäin kertomaan, jos kysytään?
Rise, angel, shine, love!

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 26527
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 12 Heinä 2019, 23:17

Minusta myös San Marino 2012 oli enemmän antimainos kuin mainos. Sen alkuperäinen otsikkohan oli koko pituudessaan Facebook, Uh, Oh, Oh (A Satirical Song).

Raadissa en piittaa siitä, millaisessa kontekstissa tuotemerkki mainitaan sanoituksessa. Kunhan sama tuotemerkki mainitaan vähintään kahdesti, se riittää.

Poliitikoista sama homma. Jos sama poliitikko mainitaan kahdesti, se riittää kontekstista riippumatta. Kertamainintakin voi riittää, jos konteksti on selvästi poliitikkoa kehuva tai kritisoiva.

Säädyttömällä kielellä rima on toki helpoin ylittää, koska yksikin karkea kirosana riittää. Bongasin muuten Wiktionarysta varsin laajan taulukon englannin F-sanan käännösvastineista: https://en.wiktionary.org/wiki/fuck#Translations_3 (klikkaa taulukko auki oikeasta reunasta "show ▼" -linkistä). Ainakin hyvin todennäköisesti hyväksyn raatiin kappaleen, jossa yksikin noista esiintyy. Kaikki eivät tosin ole vahvuudeltaan F-sanan tasoa. Esimerkiksi saksan sanaa Scheiße käytetään monessa sellaisessakin yhteydessä, jossa britti ei sanoisi fuck. Hyväksyn Scheißen silti, koska muuten säädyttömyyden rima nousisi saksaksi paljon korkeammalle kuin monella muulla kielellä.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 30106
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Rousku » 12 Heinä 2019, 23:40

No hitsi, tuo Teuvohan olisi kelvannut! Tosin en ole tsekannut, oliko se ehkä hitti. Ja ties vaikka joku on sen biisikseen valinnutkin?
Rise, angel, shine, love!

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 26527
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 13 Heinä 2019, 00:02

47:s vuoden 1988 listalla, eli kelpaisi senkin puolesta raatiin.

Hyvään raatietikettiin minusta kuuluu se, ettei ketjussa spoilata kappaleita, joiden valinta raatiin on tai saattaa olla mahdollista. Sääntötulkintoja voi haarukoida sepitetyillä esimerkeillä tai kappaleilla, joiden raatikelvottomuus on jonkin muun säännön vuoksi selvää.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 26527
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 13 Heinä 2019, 08:04

Päästetään väliaikaesiintyjiä ääneen. :uujee:

:liettua: Liettuaa vuonna 2014 edustanut Vilija Matačiūnaitė kilpaili viisukarsinnassa ensimmäisen kerran jo vuonna 2005 kappaleella Oh My God (sanat). Jos kappale olisi voittanut karsinnan, sana fuck olisi tietenkin pitänyt sensuroida. Mielenkiintoisempaa olisi ollut kuulla EBU:n tulkinta sanoituksen muista osista. Saako Jumalaa kutsua "melkein raiskaajaksi"? Onko rienaus sallittua viisuissa?:viro: Aamun toinen artistivieras tulee Virosta. Soul Militia -kokoonpano, alkuperäiseltä nimeltään 2XL, voitti viisut Tanel Padarin ja Dave Bentonin taustalaulajina vuonna 2001. Vuonna 2007 he kilpailivat karsinnassa hieman rivommalla biisillä, jonka kertosäe kuului: "Girl, won't you sit on my face? Why don't you give me a taste? Slide your tongue down my pole til I'm about to explode". Yksikään sana ei ole itsessään sopimaton, mutta kokonaisuus oli sen verran härski, että karsintafinaalissa kuultiin sensuroitu versio (sanat). Oliko ETV ennakkotarkastuttanut sanoituksen EBU:lla vai perustuiko sensuuri oletukseen, ettei teksti voisi mennä viisuissa läpi? No, ei se varmaan olisi voinutkaan.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Queen
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4081
Liittynyt: 29 Syys 2016, 13:32

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Queen » 13 Heinä 2019, 12:47

Ensisilmäyksellä&kiireessä pidin aihetta helppona, kun luin sen huolimattomasti tyylillä mikä tahansa sanoitus käy mikä kävisi viisuihinkin, vaikka totuushan oli täysin päinvastainen. :mrgreen: Oli raadinpitäjällä siinä ihmettelemistä kun väsäsin viestin nopeasti perustellen ettei tässä ole mitään poliittista, kaupallista, sopimatonta kieltä jne. :rofl:

Nyt on biisi kuitenkin lähetetty ja näin oikein päin aihekin on järkeenkäyvä ja mieluisa. :peukku:
✨👑✨💫✨💫✨👑✨💫✨💫✨👑✨
✨"The concept of Queen is to be regal and majestic.✨
✨ Glamour is part of us, and we want to be dandy!"
✨
✨👑✨💫✨💫✨👑✨💫✨💫✨👑✨

Avatar
granaattiomena
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 3825
Liittynyt: 27 Helmi 2016, 21:19
Paikkakunta: Kuopio

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja granaattiomena » 13 Heinä 2019, 15:40

^ Voi ei! :rofl: Mut kiva, että oikeanlainenkin biisi löytyi.
Ddak tule ulos, tule, kop kop. Lyö mua

Avatar
Spartan kuningas
Laulaa viisuja
Laulaa viisuja
Viestit: 283
Liittynyt: 15 Marras 2018, 22:55

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Spartan kuningas » 13 Heinä 2019, 22:04

tästähä voi kehkeytyy ihan mielekäs raatikokonaisuus, äijjät! meikä ainaki laskee varovaisest toivoni rapin kauan ootettuu ylösnousemuksee; helposti on löytävä vaikka jokasesta kohasta vaadittuja sanoja. :cool:

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 26527
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 15 Heinä 2019, 09:03

^ Rapista löytyy epäilemättä aika helposti raatikelpoisia biisejä. Toinen aika varma genre on punk.

Lisää artistivieraita viisukarsinnoista. :uujee: Yksi kummastakin genrestä.

:viro: Vöörad putosi kappaleella Maailm on hull (sanat) Eesti Laulin semifinaaleissa vuonna 2014. Kappaleen sensuroimaton versio löytyy Spotifysta. Säe "miks sa mängid munni kui me näeme vagiinat" sensuroitiin karsintaversiossa. Sanaa "pohhui" (lainautunut alatyylisestä venäjän sanasta "похуй") ei sensuroitu, mutta EBU:lle ei ehkä olisi kelvannut...

:saksa: Punkyhtye SPN-X sijoittui kahdeksanneksi Saksan karsinnassa 2002 kappaleella Bravo Punk (sanat). Tekstissä viitataan Bravo-nimiseen nuortenlehteen: "Haluan Bravoon edes valokuvan itsestäni, päästä kerran Dr. Sommerin viereen". Dr. Sommer -palstalla asiantuntijat vastailevat murrosikään ja seksuaalisuuteen liittyviin kysymyksiin. Kappaleen toisen säkeistön seksi- ja itsetyydytysviittaukset olisivat ehkä itsessäänkin olleet EBU:lle liikaa.PS. 29 ilmoittautunutta. :surrur:
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Hanhis
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4324
Liittynyt: 30 Tammi 2010, 22:04

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Hanhis » 16 Heinä 2019, 05:19

Löysinpä raatiin kivan kappaleen mutkien kautta. Moni aiemmin raateihin miettimäni biisi olisi käynyt tähän kilpaan, mutta raateihin on kivempaa osallistua itsellekin freshillä biisillä eikä jollain minkä olisi halunnut lähettää joskus nakki ja muusi toiseen raatiin. Mutjoo, toivotaan vielä, että kappalevalintani saa vihreää valoa. :mrgreen:

Mukavaa että on ensimmäinen sanoituksen kautta teemansa rakentava raati. Jos (ja KUN!) tulevaisuudessa käytetään vastaavanlaisia teemoja, olisi käypää pystyä lähettämään myös instrumentaalimusiikkia, jos kappaleen otsikko täyttää ehdot. Instrumentaalipätkät ovat kuitenkin olleet monessa raadissa pieniä ilonpisaroita (tosin tästä ollaan montaa mieltä :heh: ).

Jaja. Hauska idea pienet esittelytekstit kappaleista / niiden esittäjistä. Kiinnostuneena odotan jatkoa! Ja oisko tosiaan luvassa tavallista enemmän räppiä, koska siitä maailmasta kiroilulla mainostavaa muumianarkiaa löytyy helposti. Sjaas nähdä... :cool:

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 26527
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Levyraati 21: Pas pour l'Eurovision, ilmoittautumisvaihe

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 16 Heinä 2019, 22:31

34 ilmoittautunutta. Olen huomenna suurimman osan päivää poissa linjoilta, joten vastausajat venähtänevät.

Kuunnellaan tähän väliin Lapponia hollanniksi eli Wie isoleren moet neemt purplex platen van Opstalan (sanat). Versio levytettiin puutavarayhtiön mainoskampanjaa varten.

Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Vastaa Viestiin