Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Meillä loppui perunamuusi tänä vuonna kesken. Meidän omat perinneruuat ovat henkireikäni jouluna, sillä en jouluruuista välistä.
Mistä tän saa poistettua? Apua!
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Syödäänhän lanttuakin muulloinkin kuin jouluna! Imelletyn perunalaatikon idea on se imellytys. Meilla oli kyllä lanttulaatikkoa jo itsenäisyspäivän karjalanpaistin seuraksi usein, mutta perunalaatikkoa ei viitsitty imellyttää kuin jouluksi.Leonardo kirjoitti:Minä en ole koskaan innostunut perunalaatikosta, en oikein tajua sen ideaa, kun perunoita nyt syödään muutenkin kuin jouluna. Sen sijaan rakastan lanttulaatikkoa, jota ei taas muuhun aikaan vuodesta tule syötyä.
Rise, angel, shine, love!
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
^Hyvin monet suomalaiset eivät syö lanttua muulloin kuin jouluna, mitä kyllä kovasti ihmettelen, mutta olen paasannut lanttuilun puolesta varmaan jo monta kertaa aikaisemminkin täällä, joten en toista itseäni.
Take a minute, take a breath to reload
Spell it out and let 'em know
That we're never gonna lose our colours
We're just gonna let 'em show
Spell it out and let 'em know
That we're never gonna lose our colours
We're just gonna let 'em show
-
- Kanta-asiakas
- Viestit: 11626
- Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
- Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
- Viesti:
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
niin perunamuusin ystävänä en voi kuvitella parempaa kuin mitä on imell.perunaltk. paitti tietysti tai ehkä suklaa... hmm... ja capuccino... tai nekin laitan jaetulle 1. sijalle... terv. kaikkiruokainen jässikkä (paitsi ei tietenkään äyriäiset eikä etanat, eikä sormenpaksuiset elävät toukat jostain Borneon viidakosta....) Talvipäivän Seisauksen aikaa on lusittu muutama päivä, porkka- ja maksalaatikot- ja pateet nautittu... sienisalaattia tein tietenkin, toissapäivänä, etikka-sokeri-säilöntäjauhe-tilli-ym. mausteissa lilluneista sekasienistä (pääosin haapa-karva- ja kangasrouskua, sekä jotain napakoita lehmäntatteja... ainakin, keltavahveroitakin marinoin ennätyksellisen paljon menneenä kautena) tein siis salaattia.. : pilko sienet reilunkokoisiksi ja pieniksi paloiksi. Sekoita ranskankerma/smeta/kermaviili ja siihen ohuiksi renkaiksi leikattu purjo/punasipuli... hieman maustepippuria, sekoita vimmatusti vaikkapa Mein Ruf Nach Dir- piisiä samanaikaisesti lauleskellen/ajatellen... ja laita sörsselssön maustumaan jääkaappiin noin vuorokaudeksi... tietysti astia foliolla peitettynä.... ja nuoremmalle siskoleni tein salaatin johon ei tullut sipulia... hmm, hassua että vielä aikuiset ihmiset kehtaavat olla syömättä jotain, kyllä sen nyt ymmärtäis jos kyseessä olis joku 7-13 vuotias teini/lapsonen/enfant.... mutta että täysillä karvoilla oleva aikuinen, voi turhamaisuuden turhamaisuus ja ihimisen käsi... miten joillakin voi mennä makunystyrät ja asenne niin vikaan ettei hyväksy esim. suloisen terveellisiä sipuleita... vaikka esm. keltasipuli onkin tietysti tuoreena tyrmäävän ihanan voimakkaan makuinen elintärkeine rikkiyhdisteineen....
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Mitäs makunystyröistä, mutta kun mahalaukku ei kestä! Enkä nyt tarkoita mitään ilmavaivoja, vaan ihan närästystä. Olisiko se sinusta kivaa, jos tuntuisi että vatsaasi grillataan sisäpuolelta, ja ruokatorveen syöksähtelee mahasta jotain lipeävettä?romualdo kirjoitti:miten joillakin voi mennä makunystyrät ja asenne niin vikaan ettei hyväksy esim. suloisen terveellisiä sipuleita...
Rise, angel, shine, love!
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Lanttukeskusteluun: pitäisi tosiaan alkaa syödä lanttua muulloinkin kuin jouluna. Nyt sitä tulee syötyä laatikon lisäksi vain keittojuureksena ja hyvin satunnaisesti raasteena.
-
- Kanta-asiakas
- Viestit: 11626
- Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
- Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
- Viesti:
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
nm. Rouskulle : närästystä on toki minullakin, välillä on niin kivuliasta et tuntuu ettei saa oikeen kunnolla henkeä, eikä saakaan... polttaa rintalastan aluetta ja joutuu menemään ihan polvilleen lattialle...tuskasta ja melkein luuleepi jo että viime hetket koittavat... (tosin viime kerran tuskaisemmasta versiosta on onneksi jo aika lailla aikaa... silloin epäilin syyksi ehkä lähinnä hätäistä syöntirytmiäni ja/tai tosi kuivaa keitettyä kananmunaa..., no sen ehkä tavanomaisimman syyn eli kahvin... ( 8/2014 jk. ei, kahvikultaa en syytä ... mistään!) ... ohella) että se siitä kokemuksesta, niitä kyllä löytyy! kiva Hani että Sinäkin otat kantaa ja kantapäätä tuolleen suoraan ja ihanan rehellisen suorasukaisesti ... mut silti ärsyttää moni asia ja ihmetyttää pientä kulkijaa, ja provoilevasta tyylistäni tuskin pääsen koskaan ....
Viimeksi muokannut romualdo, 13 Elo 2014, 19:21. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
^Nonnih, nyt muistan mikä unohtui ostaa äskeisellä kaupunkireissulla: happosalpaajat!
Mutta itse kausiruokiin palatakseni, mässytin siis jouluherkut jouluabsolutistiperheessä. Alkoholittomuudesta oli ainakin se hyöty, että totesin, että lipeäkalan kanssa paras ruokajuoma on miedosti hiilihapotettu kivennäisvesi. En olisi ikinä tullut sitä itse ajatelleeksi. Viini ei sovi siihen mitenkään, eikä olutkaan kovin hyvin, mutta tuo mätsäsi täydellisesti. Koska ajattelin huomenna nauttia vielä hieman lipeäkalaa, ostin tänään sitten oluen sijasta kivennäisvettä sen alas huuhteluun. Sen sijaan lähikaupassani ei ollut pakasteherneitä, joita mielelläni syön lipeäkalan lisäkkeenä (jospa kaikki herneet oli jouluryysiksessä vedetty nenään?). Oli tyytyminen herne-maissi-paprikaan, josta aion erotella lautaselleni vain herneet.
Mutta itse kausiruokiin palatakseni, mässytin siis jouluherkut jouluabsolutistiperheessä. Alkoholittomuudesta oli ainakin se hyöty, että totesin, että lipeäkalan kanssa paras ruokajuoma on miedosti hiilihapotettu kivennäisvesi. En olisi ikinä tullut sitä itse ajatelleeksi. Viini ei sovi siihen mitenkään, eikä olutkaan kovin hyvin, mutta tuo mätsäsi täydellisesti. Koska ajattelin huomenna nauttia vielä hieman lipeäkalaa, ostin tänään sitten oluen sijasta kivennäisvettä sen alas huuhteluun. Sen sijaan lähikaupassani ei ollut pakasteherneitä, joita mielelläni syön lipeäkalan lisäkkeenä (jospa kaikki herneet oli jouluryysiksessä vedetty nenään?). Oli tyytyminen herne-maissi-paprikaan, josta aion erotella lautaselleni vain herneet.
Viimeksi muokannut Rousku, 29 Joulu 2013, 01:04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Rise, angel, shine, love!
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Suosittelen, lanttu on hyvää ja huipputerveellistäkin! Itse laitan patoihin, rouskuttelen raakana ja joskus teen siitä muusia, eli ihan kuin perunamuusia mutta lantusta. Toimiva lisuke mille tahansa jonka kanssa pottumuusikin toimii.Leonardo kirjoitti:Lanttukeskusteluun: pitäisi tosiaan alkaa syödä lanttua muulloinkin kuin jouluna. Nyt sitä tulee syötyä laatikon lisäksi vain keittojuureksena ja hyvin satunnaisesti raasteena.
Take a minute, take a breath to reload
Spell it out and let 'em know
That we're never gonna lose our colours
We're just gonna let 'em show
Spell it out and let 'em know
That we're never gonna lose our colours
We're just gonna let 'em show
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Kävinpä päivänvalolla kävelyllä tarkastelemassa myrskyn aikaansaannoksia läheisellä luonnonsuojelualueella. Totesin samalla, että talvijuurekaskausi on parhaimmillaan! Olisin retkelläni voinut poimia aterian ainekset, kausiruokaahan sekin olisi ollut. Päätin kuitenkin vain jatkaa rosollia, kun aineksia oli jääkaapissa vielä. Nyt noudatin vanhojen keittokirjojen ohjetta ja sekoitin mukaan kuutioitua silliä ja kypsää lihaa, ja tuli parasta rosollia ikinä! Sitä sitten nautin voimakkaiden juustojen ja jouluoluen kera.
Rise, angel, shine, love!
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Enää vähän yli kuukausi simaan.
Riskinä seniorilaumat
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Kyllä sitä jo kaupoissa myydään Ostin viime viikolla.
You're not ugly, you are smart, talented
And have abilities to make the world better
And have abilities to make the world better
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Jos sitä tulee myyntiin, lupaan ostaa.
You're not ugly, you are smart, talented
And have abilities to make the world better
And have abilities to make the world better
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Onko äitisi tekemä parempaa kuin omatekemäsi?Pete kirjoitti:Ei äitini tekemää!
Johonkin maailmanaikaan fariinisokeripussin kyljessä oli simaohje. Ei ollut kovin konstikas homma. Paljon parempaa kyllä tuli, kun malttoi pitää kylmässä pidempään kuin ohjeessa mainitun ajan. Se oli sitä hyvää aikaa kun fariinisokeri vielä myytiin keltaruskeassa pussissa (en ole tottunut näihin sinisiin).
Rise, angel, shine, love!
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Äitini tekemää simaa ei voita mikään! Itse en ole koskaan simaa tehnyt.
Riskinä seniorilaumat
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
No et tietenkään, kun et ole äitiPete kirjoitti:Äitini tekemää simaa ei voita mikään! Itse en ole koskaan simaa tehnyt.
Mun äiti tekee kyllä hyvää simaakin, mutta äidin munkit on ihan parhaat
Pääsiäsiherkkukausi oli Jenkeissä käynnissä ihan täysillä. Täällä en ole vielä ehtinyt käydä kaupassa.
Homer: The problem in the world today is communication. Too much communication.
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
^Minä olen luullut, että äidiksi tullaan ihan jollain toisella tavalla kuin simaa tekemällä. (Kauheeta, nyt tuli mieleen, että olen joskus tehnyt simaa... Meillä taisi kyllä yleensä tehdä veljeni, eikä hänkään ollut äiti eikä hänestä sellaista tullut.)
Rise, angel, shine, love!
-
- Kanta-asiakas
- Viestit: 11626
- Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
- Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
- Viesti:
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
jk. Ihana kuulla nm. Rouskun bongaamista talvijuurekkaista... Flammulina ... harmi vain että ne ovat usein niin toukkiintuneita... mutta melko runsassatoisia!
ensimmäinen (dyykkaamani, muuten tai tietysti... viime kaupunkireissulta, pakkauksen ikkunamainen kalvo rikki = siispä... älyttömän paljon jäi mm. leipiä,...sinne isoon säiliöön... ) mämmiropponen jo syöty tai muutama lusikallinen vielä kuivahtelee tuolla jääkaapissa odottaen... ja nautittu tietysti maidon sekä Flora Vanilja -n kera... siis niin parasta! ... mitä kevät voi meille ruoka-faneille tarjota! (Yle Leaks-Krissen äänellä)...
jk. ahh ja mahtavia kommentteja jälleen... tässä yhdessä (eikä niitä ole kovin montaa...loppujen lopuksi...) suosikkiketjussani...
ensimmäinen (dyykkaamani, muuten tai tietysti... viime kaupunkireissulta, pakkauksen ikkunamainen kalvo rikki = siispä... älyttömän paljon jäi mm. leipiä,...sinne isoon säiliöön... ) mämmiropponen jo syöty tai muutama lusikallinen vielä kuivahtelee tuolla jääkaapissa odottaen... ja nautittu tietysti maidon sekä Flora Vanilja -n kera... siis niin parasta! ... mitä kevät voi meille ruoka-faneille tarjota! (Yle Leaks-Krissen äänellä)...
jk. ahh ja mahtavia kommentteja jälleen... tässä yhdessä (eikä niitä ole kovin montaa...loppujen lopuksi...) suosikkiketjussani...
Viimeksi muokannut romualdo, 26 Maalis 2014, 08:01. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
skidi kirjoitti: äidin munkit on ihan parhaat
Take a minute, take a breath to reload
Spell it out and let 'em know
That we're never gonna lose our colours
We're just gonna let 'em show
Spell it out and let 'em know
That we're never gonna lose our colours
We're just gonna let 'em show
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Pääsiäinen lähestyy.
Mitä te syötte pääsiäisenä?
Meillä on aina Karitsaa, mämmiä ja suklaamunia.
Mitä te syötte pääsiäisenä?
Meillä on aina Karitsaa, mämmiä ja suklaamunia.
"It Has Always Been Now Or Never.
The Decision Has Got To Be Made"
Melovin - Under The Ladder
The Decision Has Got To Be Made"
Melovin - Under The Ladder
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Kaksi Kinder-suklaamunaa ja kahta erilaista "makumämmiä" syöty. Hauskaa, että Kinderin teemasarja on tänä vuonna Disney-hahmot. Lisäksi maistelin huvin vuoksi Spring-merkkistä feikkisimaa, joka oli aika erikoisen makuista. Ei ollenkaan samanlaista kuin muut feikkisimat.
Riskinä seniorilaumat
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
^Millä tavoin se on feikkiä? (Ai niin tietenkin, ei ole äitisi tekemää! Kaikki muut lienee feikkiä.)
Rise, angel, shine, love!
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
^ Feikeissä taitaa kaikissa olla hiilihappoja, jotka eivät tietääkseni kuulu perinteiseen simaan.
Riskinä seniorilaumat
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
En tiedä vielä. Ei oikein ole mitään pääsiäisperinteitä. Suklaata ei tee mieli, varsinkaan munamuodossa, eikä oikein mämmiäkään. Rahkan ystävä olen ollut, mutta ei joku pasha tai rahkapiirakka tunnu nekään huvittavan. Karitsoista ajattelen, että saisivat aikuistua ennen kuin ne tapetaan. Lammas ei muutenkaan oikein ole suosikkilihani, en kai osaa valmistaa oikein.Elvis kirjoitti: Mitä te syötte pääsiäisenä?
Meillä on aina Karitsaa, mämmiä ja suklaamunia.
Ehkä ostan jotain pääsiäisolutta ja lipitän vain sitä.
Viimeksi muokannut Rousku, 22 Tammi 2020, 21:13. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Rise, angel, shine, love!
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Siis tottahan simassa hiilihappoa kuuluu olla! Eihän se muuten kuohuisi ja pöhisisi. Kotisimaan sitä vain ei lisätä kaasupullosta, vaan annetaan hiivan mässyttää sokeria ja piereskellä hiilihappokupliaPete kirjoitti:^ Feikeissä taitaa kaikissa olla hiilihappoja, jotka eivät tietääkseni kuulu perinteiseen simaan.
Viimeksi muokannut Rousku, 22 Tammi 2020, 21:12. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Rise, angel, shine, love!
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Ai. Noh, oikean siman maku on joka tapauksessa aivan erilainen.
Riskinä seniorilaumat
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
^Tai siis: piereskelee hiilidioksidikuplia, mutta paineenalaisena ne muodostavat vesiliuoksessa hiilihappoa (yhteen hiilihappomolekyyliin tarvitaan yksi hiilidioksidi- ja yksi vesimolekyyli). Tämän takia hyvää simaa ei synny jollei korkki ole kunnolla kiinni, jolloin muodostuu sitä ylipainetta. Virvoitusjuomateollisuudessakin juomaan lisätään hiilidioksidia, ei valmista hiilihappoa. Kun pullo avataan, paine laskee ja hiilihappomolekyylit hajoavat takaisin vedeksi ja hiilidioksidiksi, jolloin muodostuu niitä kivoja kuplia. -Hiivahan tuottaa paitsi hiilidioksidia myös etanolia, jota kotisimassa voikin olla ihan kunnolla. Ehkä havaitsemasi makuero johtuu siitä?
Rise, angel, shine, love!
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Meilläpä oli lapsille joulupöydässä aina simaa, lällällää! Kunnes oppivat juomaan olutta.Pete kirjoitti:Enää vähän yli kuukausi simaan.
Rise, angel, shine, love!
Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)
Söin vasta tänään kesän ensimmäisen makkarani.
Riskinä seniorilaumat