Muistathan: Eurovision laulukilpailu 1995

RTE sai järjestettäväkseen Eurovision laulukilpailun jo kolmannen kerran peräkkäin. 40. juhlaviisut laulettiin edelliskeväältä tutussa The Point Depotissa. Suomi ei näihin juhliin osallistunut, sillä maa joutui jäähylle kuuden muun kanssa huonon menestyksen takia. YLE satsasi lähetyksen jälkeen Taru Valkeapään tähdittämään studio-osuuteen, jossa harjoiteltiin puhelinäänestystä huikeat palkinnot houkuttimena. Myös Irlannissa järjestettiin arpajaiset, sillä 1000 laulukilpailun lippua olivat raaputusarpojen palkintoina. Eddie Friel ei ollut yhtä onnekas kuin tuhat maamiestään Irlannin saadessa pahamaineisen esiintymisnumeron kaksi, mikä tosin oli varmasti helpotus maan yleisradioyhtiölle.

40. juhlavuoden kunniaksi aluksi näytettiin valkokankaalta välähdyksiä viisuhistorian varrelta, jonka jälkeen tunnettu uutistenlukija Mary Kennedy purjehti lavalle. Lavastus oli jo Millsteetistä tutun Alan Farquharsonin suunnittelema ja se nojasi pitkälti valaistukseen, mikä sopikin hyvin moniin illan esityksistä. Postikortit esittelivät tällä kertaa nyt myös Pohjois-Irlannin maisemia, sillä tämä Isoon-Britanniaan kuuluvan alueen matkailutoimisto oli yksi kisan pääsponsoreita. BBC oli jopa ehdottanut kisan järjestämistä Belfastissa yhteistuotantona, mutta ajatuksesta luovuttiin.
EUROVISION LAULUKILPAILU 1995
Ajankohta: 13.5.1995
Kilpailupaikka: Point Theatre, Dublin, Irlanti
Juontaja: Mary Kennedy
Kapellimestari: Noel Kelehan
Väliaikanumero: Michael O’Suilleabhan ja The Monks from Glenstal Abbey
EBUn virallinen valvoja: Christian Clausen
Mary Kennedy toimi 1990-luvulla uutistenlukijana RTÉlla. Vuoden 1995 jälkeen juontajia on ollut aina kaksi tai enemmän.
Puola aloitti esitykset erikoisella viisulla ”Sama”, jonka sanoituksessa pohdittiin mm. rakastaako Jumala pikku kärpäsiä. Justyna sijottui vasta sijalle 18. , mutta on Euroviisuista käynnistyneellä urallaan myynyt yli 300 000 levyä. Toisena esintyi siis Irlanti, jonka ”Dreaming” kappaletta väitetiin plagiaatiksi vanhasta Julie Felixin hitistä. Oliko sitten syynä tämä vai toisena esiintyminen, onnistui Irlanti katkaisemaan voittokierteensä ja Eddie Friel jäi 14. sijalle, mikä oli Irlannin kolmanneksi huonoin. Saksaa edustanut aviopari Stone & Stone oli lähetetty Dubliniin ilman karsintaa, kotiintuomisina oli yksi piste Maltalta ja viimeinen sija. Duo lopetti toimintansa välittömästi. Bosnian kolmannen edustuskappaleen esitti jo edesmennyt Davor Popović. Artisti sai elää laulamaansa uutta vuosituhatta  ”Dvadeset prvi vijek” puolitoista vuotta,  hän menehtyi vuonna 2001 vain 55-vuotiaana.
Myös Norjan ensimmäinen voittokappale Bobbysocksin La De Swinge vuodelta 1985 oli  Rolf Løvlandin käsialaa. Nyt oltiin kuitenkin huomattavasti rauhallisemmissa tunnelmissa.
Viidentenä oli Norjan vuoro, joka oli valinnut edustajakseen Secret Garden -yhtyeen. Norjalainen kappaleen tekijä Rolf Løvland ja irlantilainen viulisti Fionnuala Sherry olivat tavanneet edellisvuoden viisuissa. Lavalla nähtiin myös ruotsalaisen Åsa Jinderin soittama avainviulu sekä tinapilli. ”Nocturne” -sävelmässä oli vain 24 sanaa, jotka laulaja Gunnhild Tvinnerei tulkitsi kappaleen alussa ja lopussa. Muutoin kappale koostui lähinnä viulisti Sherryn soittamista instumentaaliosuuksista. Norja voitti jo toisen kerran saman säveltäjän kappaleella. Monet kritisoivat sävelmää viisuihin sopimattomaksi, esim. Ruotsista Norjalle heltisi vain yksi piste.
Norja katkaisi Irlannin kolmen voiton putken. Vuosina 1995-2008 Eurovision laulukilpailun voitti aina eri maa. Vasta Alexander Rybak katkaisi tämän kaavan.
Venäjän Philip Kirkorov sai pikahälytyksen viisuihin, sillä Venäjän televisio muisti vain kolme viikkoa ennen kilpailua osallistumisen ja Philipin pöytälaatikosta löytyikin sopivasti teos nimeltä ”Kolybelnaya vulkanu”. Philip pääsi viisumatkalle, mukana seurueessa oli myös Alla Pugatseva, joka palasi kahden vuoden kuluttua Dubliniin edustustehtävissä. Philip on sittemmin viihtynyt säveltäjänä Eurovisio-piireissä. Helsingissä Valko-Venäjän ja Belgradissa 2008 Ukrainan kappaleen säveltäjänä. Lähes kaksimetrinen Philip asteli lavalle suureleisesti hulmuavan avokaulaisessa puserossa, ihonmyötäisissä mustissa housuissa ja kultaketjut kaulassa kiiltäen, kasvot vahvasti meikattuina. Plagiaatiksikin väitetyn kappaleen sijoitus oli Venäjän kautta aikojen huonoin. Venäjällä viisuja ei nähty suorana, kun ne jälkilähetettiin ei pistelaskua läytetty lainkaan ja lähetyksessä annettiin vahvasti kuva että maa voitti viisut vaikka tätä ei sanottukaan suoraan.
Venäjän kappaletta vahvasti muistuttava ”Buna seara stelelor” julkaistiin Romaniassa jo vuonna 1983 Anastasia Lazariucin esittämänä.
Myös Islanti luotti miessolistiin, Bo Halldórssonin ”Núna” on jo esitelty Viisulassa, linkki jutun lopussa. Tuloksena 15. sija, upeasti pohjoismaisittain sujuneen vuoden selvästi huonoin. Soulahtavampaa sointia Itävallasta tarjoili tummaihoinen Stella Jones, kappale ”Die welt dreht sich verkehrt” oli kuorrutettu naissaksofostin  playpack-esityksellä. Espanjan kappaleissa vasta 20-vuotias malagalainen Anabel Conde pääsi esittelemään koko äänirekisteriään, upea ”Vuelve Conmigo” sijoittui toiseksi. Anabel palasi viisulavoille kymmenen vuotta myöhemmin Andorran taustalaulajana ja yritti vuosituhannen vaihteessa sekä vuonna 2010 uudelleen maansa edustajaksi. Turkin Arzu Ecella oli viisukokemusta jo Lausannesta Pan-yhtyeen jäsenenä. ”Sev!” sijoittui ”Bana banaa” hieman paremmin, mutta silti Arzu Ece päätti vetäytyä musiikkibisneksestä.
Suomalaistenkin suosimasta Fuengirolan rantakohteesta löytyy Anabel Conden aukio.
Kroatiaa edusti oopperalaulaja Lidija Horváth, joka yhdessä popyhtye Magazinin kanssa tarjoili sekoituksen oopperaa ja iskelmää. ”Nostalgia” sävelmässä kuultiin lopussa korkeita ääniä ja melko korkealle se lopputuloksissakin ylsi. Ranskan Nathalie Santamaria sijottui hienosti neljänneksi sävelmällä ”Il Me Donne Rendes-Vous”, tosin monet väittävät kappaletta kopioksi Belgian kolme vuotta aikaisemmasta viisusta ”Nous On Veut Des Violons”. Unkarin sokea Csába lauloi flyygelin ääressä uudesta nimestä vanhan talon seinässä. Sanoituksesta voi löytää viitteitä Unkarin lähihistoriaan. Belgian Frédéric Etherlinck puolestaan julisti äänen olevan vapaa. Pian oli mieskin vapaa, sillä hänen ura hiipui Euroviisu-edustukseen. Sekä Unkarin että Belgian balladit sijoittuvat häntäpäähän. Britannian Love City Groove pelasti varmasti monet keskivertokatsojat nukahtamiselta, sillä samannimisessä kappaleessa riitti liikettä lavalla. Ryhmä ei kuitenkaan osannut laulaa livenä ja päätyikin jaetulle kymmennelle sijalle. Brittilistalla sijoitus oli parempi, mutta kokoonpano jäi kuitenkin yhden hitin ihmeeksi.
Alex Panayi on nähty Kyproksen taustakuorossa vuosina 1989 ja 1991 sekä Kreikan esityksen taustalla vuosina 2005 ja 2009.
Portugalin elintarvikeaiheiset laulut saivat jatkoa, kolmen vuoden takaisten hedelmien seuraksi saatiin nyt suklaata ja vaniljaa. Yhdistelmä tehosi eurooppalaisiin viiden pisteen verran, ollen tuolloin Portugalin huonoin sijoitus. António Cruz pakeni samana vuonna Yhdysvaltoihin. Aiemmin Kyproksen kuorotehtävissä toiminut Alex Panayi astui Dublinissa edustussaappaisiin ja lauloi ”Sti Fotia” – Elin tulessa. Vahvaa ja väkevää oli koko kolmeminuuttinen. Dramaattinen, suorastaan suureellinen viisu on saavuttanut suuren suosion viisupiireissä ja onpa myös Alexandros itsekin näissä piireissä hyvin viihtynyt. Viisi vuotta myöhemmin maansa edustajana jälleen ja sen jälkeen muuten lukuisissa viisuyhteyksissä, mm. Kreikan taustalaulajana maan voittaessa vuonna 2005 Kiovassa.
Jan Johanssen on tuttu kasvo myös vuosien 2001-2003 Melodifestivaleneista. 

Ruotsin Jan Johanssen, joutui edustusmatkalle sattumalta, kun astui Bobby Ljungrenin studioon oikeana hetkenä. Jan lauloi Ingela ”Pling” Forsmanin sanoittaman tunnelmallisen balladin ”Se på mig” käheän savuisella äänellä mustassa nahkapuvussa. Ruotsi jäi ennakkosuosikin asemasta huolimatta kuitenkin kolmanneksi. Seuraavana esiintynyt Tanska täydensi hienoa Pohjoismaista iltaa sijottumalla viidenneksi. Tanskan Aud Wilkenin jännittävässä sävelmässä matkattiin Molsista Skageniin banjosäestyksen ja synkopoidun rytmin tahdissa. Aud Wilken on levyttänyt urallaan vain yhden albumin.

 

Itä-Saksassa syntynyt Aud Wilken yritti vuonna 2007 toistamiseen viisumatkalle ”Husker du” kappaleella.
Slovenian Darja Šjvager esitti perinteisen festivaaliballadin ”Prisluhni mi”. Kaunis ja karismaattinen Darja kuului koko viisuviikon ajan ennakkosuosikkien joukkoon ja päätyikin lopulta seitsemänneksi,  joka on yhä maan paras sijoitus. Darja valittiin Slovenian parhaaksi artistiksi kahtena vuonna ja palasi edustustehtäviin neljä vuotta myöhemmin. Illan loppuhuipennus tapahtui uskonnollisissa merkeissä. Israelin ”Amen” oli hyvin maan eurovisioperinteitä kunniottava teos useine sävelalan nousuineen ja tarkoin reititettyine kuoroliikehdintöineen. Israelin karsinnassa sijoittui toiseksi Dana International, mutta hän sai odottaa edustustehtävää kolme vuotta. Liora sijottui kahdeksanneksi ja maa jäi parin vuoden tauolle.
Israelin Amen oli maata neljä vuotta aiemmin edustaneen Moshe Datzin sävellys.
Maltan raspikurkku Mike Spiteri sijoittui kymmenenneksi Britannian kanssa jääden näin parhaiksi englanninkielisiksi esityksiksi. Lopuksi siirryttyyiin taas rukoilemaan, nyt Kreikan Elina Konstantopouloun tahdissa. Nikos Terzisin melodinen ”Pia prosefchi” ei ollut yhtä tehokas kuin Israelin rukous, Kreikka sijottui kahdenneksitoista. Säveltäjää odotti kuitenkin yhdeksän vuoden päässä viisuvoitto, tosin hieman kevyemmissä merkeissä ja Elinakin pääsi vuotta myöhemmin vielä edustamaan Kyprosta.
Nikos Terzis on Pia prosefhin lisäksi säveltänyt Kreikan edustuskappaleet vuosina 1993, 2001 ja 2005. Mies löytyy myös Valko-Venäjän vuoden 2005 sävelmän Love me tonight takaa.
Väliohjelmassa nähtiin useita irlantilaisia artisteja, Michael O’Suilleabhanin laatimassa spektaakkelissa esintyi mm. Brian Kennedy, joka nähtiin Irlannin edustana yksitoista vuotta myöhemmin. Kun Ruotsissa ja Norjassa jännitettiin pistelaskun alussa euroviisuvoittoa, alkoivat katseet itäisessä naapurissa kääntyä jo puhelimeen, pölynimuriin ja perämoottoriin. Taru Valkeapään emännöimässä studio-osuudessa, puhelinäänestyksen harjoittelijat palkittiin näin ruhtinaallisesti. Opit menivätkin perille sillä seuraavaa Suomen edustajaa valittaessa soittajia oli ruuhkaksi asti.
Norja, Ruotsi ja Tanska keräsivät yhdessä huikeat 340 pistettä.

Kilpailukappaleet:
1 Puola: Justyna – Sama – 18. sija (15 pist.)
2 Irlanti: Eddie Friel – Dreamin’ – 14. sija (44 pist.)
3 Saksa: Stone & Stone – Verliebt in dich – 23. sija (1 pist.)
4 Bosnia-Hertsegovina: Davorin Popovic – Dvadeset prvi vijek – 19. sija (14 pist.)
5 Norja: Secret Garden – Nocturne – 1. sija (148 pist.)
6 Venäjä: Philip Kirkorov – Kolibelnaja dlya volkanu – 17. sija (17 pist.)
7 Islanti: Bo Halldórsson – Núna – 15. sija (31 pist.)
8 Itävalta: Stella Jones – Die Welt dreht sich verkehrt – 13. sija (67 pist.)
9 Espanja: Anabel Conde – Vuelve conmigo – 2. sija (119 pist.)
10 Turkki: Arcu Ece – Sev – 16. sija (21 pist.)
11 Kroatia: Magazin & Lidija – Nostalgija – 6. sija (91 pist.)
12 Ranska: Nathalie Santamaria – Il me donne rendez-vous – 4. sija (94 pist.)
13 Unkari: Csaba Szigetj – Ùj név a régi ház falán – 22. sija (3 pist.)
14 Belgia: Frédéric Etherlinck – La voix est libre – 20. sija (8 pist.)
15 Iso-Britannia: Love City Groove – Love City Groove – 10. sija ( 76pist.)
16 Portugali: Tó Cruz – Baunilha e chocolate – 21. sija (5 pist.)
17 Kypros: Alex Panayi – Sti fotia – 9. sija (79 pist.)
18 Ruotsi: Jan Johansen – Se på mig – 3. sija (100 pist.)
19 Tanska: Aud Wilken – Fra Mols til Skagen – 5. sija (92 pist.)
20 Slovenia: Darja Svajger – Prisluhni mi – 7. sija (84 pist.)
21 Israel: Liora – Amen – 8. sija (81 pist.)
22 Malta: Mike Spiteri – Keep me in mind – 10. sija (76 pist.)
23 Kreikka: Elina Konstantopoulou – Pia prosefchi – 12. sija (68 pist.)

Keskustele aiheesta foorumillamme