Haastattelussa Joker Out: Viisuista ilmiöksi Eurooppaan

Slovenialainen Joker Out ponnisti viisuista ilmiöksi Eurooppaan ja ystävystyi tohinassa Käärijän kanssa. Euroopan-kiertueensa Suomesta viikonloppuna starttaava slovenialaisviisikko nähdään kahdesti Kulttuuritalolla. Suomella on suosikkibändille aivan erityislaatuinen merkitys.

 

Teksti ja haastattelu: Niina Mäenpää 

Viime vuoden Euroviisut räjäyttivät potin. Vaikka kisamenestys Liverpoolissa jäi melko vaatimattomaksi, toimi viisut jo aiemmin kotimaassaan huippusuositulle indie-bändille ponnahduslautana Eurooppaan.

Lontoossa parhaillaan kimppakämppäilevä bändi lähtee tällä viikolla uudelle Euroopan-kiertueelleen ja uusi biisi Everybody’s waiting on ulkona.

– Biisi on otettu huikeasti vastaan, ja mikä mahtavinta, se on innoittanut ihmisiä omaan luovuuteen. Ihmiset laulavat, piirtävät, tekevät kaikenlaista taidetta, Joker Outin laulaja Bojan Cvjetićanin kiittelee etähaastattelussa. 

Nyt käynnistyvä, huhtikuun puoliväliin ulottuva kiertue starttaa Suomesta, jonne bändillä on erityislaatuinen suhde. Kulttuuritalo on myyty lauantailta loppuun, ensimmäinen kultalevy napattiin Suomesta ja suomalaiset striimaavat innokkaasti bändin biisejä.

– Emme olisi arvanneet, että Suomesta tulee meille niin läheinen maa, mutta tavallaan se on ihan loogista, Bojan pohtii. 

– Suomalaisissa ja slovenialaisissa on paljon samaa, ja Suomessa on tosi kotoisa olo. Myös moni suomalaisbändi on ollut Sloveniassa kova juttu, kuten HIM tai Sunrise Avenue, jonka kaikki tuntevat meillä, Bojan kertoo.

Katso videolta Joker Outin terveiset suomalaisille faneille

Suomalaisten innostus sloveenibändiin ei jäänyt huomaamatta UMK-joukoissakaan, ja Joker Out nähtiin tämän vuoden UMK:ssa Slovenian pisteidenantajana. Nokia Areena villiintyi, kun Bojan, basisti Nace Jordan ja rumpali Jure Maček pärähtivät screenille pisteidenantoon – Bojan vihreä Käärijä-paita yllään. 

– Toivoimme vaan, että nettiyhteys toimii, Jure nauraa. Tuntui uskomattomalta, kun koko areena kiljui, kun ilmestyimme ruutuun.

Joker Outin keikoille on suosion räjähdettyä jonotettu yötä myöten, mitä bändi on yrittänyt hillitäkin sosiaalisessa mediassa. Keikoilla tunnelma on katossa, ja bändi kuvailee yhteyttä yleisön kanssa joskus maagiseksi.  

– Eihän sitä aina tapahdu, mutta parhaimmillaan se yhteys vain syntyy ja jotain käsittämätöntä tapahtuu yleisön ja meidän välillä. Ei sitä pysty selittämään, Bojan kuvailee.

Yhteys syntyi viisuissa Käärijän kanssa

Lauantain ja sunnuntain Kulttuuritalon keikkojen jälkeen kiertue jatkaa Tallinnaan. Bojanin mukaan lähtee myös Käärijä, jonka kanssa luonteva yhteys löytyi viisuhulinan keskeltä Liverpoolissa.

– Elinikäiset ystävät, Bojan sanoo.

– Jere on mukana turistina, koska hänellä on lomaa. Ehdottomasti aiomme viettää reissun aikana paljon aikaa yhdessä, Bojan kertoo.

Rankan viisurupeaman keskellä syntynyt ystävyys on laulajan mukaan ainutlaatuista, ja moni asia yhdistää kaksikkoa. Myös fandomit ovat osin jaettuja artistien näennäisistä musiikillisista eroista huolimatta.

– Musiikkimme on tietenkin aivan erilaista, mutta tavallaan olemme kuin sama artisti lavalla – annamme todella kaikkemme ja kun lavalta lähdetään, ollaan edelleen ne samat tyypit lavan ulkopuolella, Bojan sanoo.

Joker Out soitti täydelle Logomo-salille syyskuussa 2023. Kuva: Emilia Autio

Elämän syviä sävyjä

Joker Outin iloisen menon takana on vakavampi, pohdiskeleva puoli ja uutuussinkkukin avaa elämän syviä sävyjä. Everybody’s Waiting syntyi Bojanin äkillisistä ahdistuskohtauksista lavalla ja arkielämässä. Biisin riipaisevat sanat ovat laulajan mukaan henkilökohtaiset mutta samaistuttavat kenelle tahansa, joka kamppailee elämän erilaisten vaatimusten ristitulessa. 

Musiikkivideon on ohjannut Bojan itse. Videossa huikean suorituksen tekee slovenialaistaustainen näyttelijä Jan Gerl Korenč ja bändin jäsenet. Bojan halusi kuvata videolla, miten ihmiset tarvitsevat toisiaan etenkin hädän hetkellä. 

Kieli on biisissä vaihtunut sloveenista englantiin – syystä.

– Tämä biisi ei olisi nähnyt päivänvaloa kuin englanniksi. Ehkä sloveenin kieli on minulle liiankin tuttua, ja minusta tuntuu, että sloveeniksi kirjoittaessa olen pakotettu sanomaan tiettyjä oikeita asioita. Englanniksi kirjoittaminen tuntui kuin olisin avannut ikkunan ja päästänyt raitista ilmaa sisään, Bojan pohtii.

Lontoon aika on ollut bändille kuin kotoisa biisileiri. Kimppakämpässä on lähinnä kokkailtu ja musisoitu, mistä bändin kitaristin Jan Petehin mukaan johtuu myös runsas kokkaussisältö somessa.

– Emme voi jakaa paljonkaan tietoa tulevista biiseistä, joten jaamme sitten kokkailua. Pitäisi varmaan tehdä keittokirja, Jan virkkoo.

– Kyllä tämä on sellainen turvapesä ollut, safe space. Emme ole kovin tottuneita Lontoon intensiteettiin ja se on vain hyvä asia. Kun ympäristö ei ole niin tuttu, se voi johtaa vielä syvempään luovuuteen, Jan jatkaa.

Viisuissa taustajoukkoina

Bojanin side Euroviisuihin ei ole täysin katkennut, sillä hän on mukana tämän vuoden Slovenian edustajan Raivenin taustajoukoissa. 

– Osallistuin Veronika-biisin tekoon ihan sen loppuvaiheilla. Kertosäe kaipasi pientä hienosäätöä, ja lisäsin siihen yhden osuuden, Bojan kuvaa.

Toistamiseen bändi ei olisi valmis hyppäämään rankkaan viisumyllyyn, vaan jättävät homman mieluusti seuraavalle.

– Raiven-parka. Ei pahalla mutta onneksi meidän ei tarvitse enää lähteä!

Keväällä ilmestyy uusi levy, jota kiertueen jälkeen lähdetään purkittamaan.  Muista tulevaisuuden suunnitelmista bändi on vielä salaperäinen.

– Haluamme laajentaa horisonttiamme entisestään, Bojan vihjaa.

Suomen kesäfestarien järjestäjille bändillä on asiaa: soittakaa meille, haluamme tulla! Kiertueen starttaavaa Suomen-osuutta bändi odottaa innolla. Suomalaiseen saunaankin on kiire.

– Tulee mahtavat pari keikkaa. Siitä tulee yhtä crazya ja partyä, kuten Jere sanoo. Odotamme suomalaisten mahtavaa keikkaenergiaa. Kiitos for everything, Bojan summaa.

 

Näet YouTubesta haastattelun kahdessa osassa, joihin löytyy linkit alta. Käy myös kuuntelemassa uutuussingle ja katso sen musiikkivideo!

Joker Out -haastattelun 1. osa
Joker Out -haastattelun 2. osa
Everybody’s Waiting Spotifyssa
Musiikkivideo YouTubessa
Joker Out Kulttuuritalolla 2.-3.3.2024 (lauantai loppuunmyyty, sunnuntaissa tilaa)