Muistathan: Eurovision laulukilpailu 1962

Maaliskuussa 1962 Eurovision laulukilpailu saapui ensimmäistä kertaa Luxemburgin lilliputtivaltioon. Kisaan osallistui samat kuusitoista maata kuin edellisenäkin vuonna. Suomi lähetti kisaan vasta 16-vuotiaan uuden tulokkaan, kampaajaopiskelijan Marion Rungin, joka saavutti jaetun seitsemännen sijan. Vuonna 1962 euroviisuissa otettiin käyttöön uusi äänestyskäytäntö, jossa jokaisen maan tuomaristo antoi pisteitä vain kolmelle parhaalle kappaleelle. Tämän uskottiin vähentävän ranskankielisten kappaleidin ylivaltaa. Toisin kuitenkin kävi ja kisan voitti jälleen kerran Ranska. Tämä ärsytti entisestään Pohjoismaita, jotka eivät uskoneet itsellään olevan mitään mahdollisuuksia voittoon, ja asetelma oli valmis seuraavan vuoden Pohjoismaiden vastaiskulle.

EUROVISION LAULUKILPAILU 1962
Ajankohta: 18.3.1962
Kilpailupaikka: RTL:n iso auditorio, Villa Louvigny
Juontaja: Mireille Delannoy
Väliaikanumero: Achilles Zavatta

1962 oli viimeinen vuosi, jolloin viisufinaali ei ollut lauantaina. Tähän saakka ilta oli vaihdellut viikonpäivästä toiseen. Luxemburgilaiset isännät lavastivat noin 300 hengen studion melko askeettisesti; edellisvuosien ylenpalttiset kukka-asetelmat vaihtuivat studion taustan tähtitaivaaseen. Kisa vedettiin läpi melkoisella vauhdilla, jotta se mahtuisi 90 minuuttiin. Mystillisesti lähetyksen aikana tapahtui myös sähkökatkos ja lähetys pimeni Ranskan ja Norjan kappaleiden välissä.

Tänä vuonna alkoi EBUn yli kymmenen vuotta kestänyt päättämättömyys äänestystavasta. Koska samat maat Ranska, Luxemburg ja Alankomaat voittivat joka vuosi, haluttiin erilainen järjestelmä, jossa tuomaristot eivät kykenisi keskittämään kaikkia ääniä samalla maalle. Äänestystä haluttiin myös nopeuttaa. Siksi pisteitä annettiin vain kolmelle suosikille, ja niinpä nollakerho sai alkunsa. Belgian Fud Leclerc on nollakerhon ensimmäinen jäsen, tosin kolme muutakin maata liittyi heti hänen peräänsä harvojen ja valittujen klubiin.

Tylsänä pidetty vuosikerta on kuitenkin täynnä tuttuja nimiä menneiltä ja tulevilta vuosilta: Belgian Fud Leclerc oli mukana jo neljättä kertaa, Monacon François Deguelt toista kertaa ja tulisi palaamaan kommentaattorina. Sveitsin Jean Philippe oli laulanut Ranskan kolmannelle sijalle vuonna 1959. Italiaa laulajana kahdesti edustanut Domenico Modugno palasi säveltäjänä, Suomen ja Britannian edustajat tulisivat palaamaan viisulavalle.

Ruotsi onnistui vihdoinkin lähettämään viisufinaaliin saman laulajan ja kappaleen, joka oli voittanut kansallisessa karsinnassa. Inger Bergren ei kuitenkaan saanut mukaansa karsinnoissa mukana olleita taustalaulajiaan, sillä vasta seuraavana vuonna finaalilavalla sallittiin useampi kuin kaksi solistia. Laila Kinnunen levytti suomenkielisen versionsa ”Sol och vårista”, ”Kevätauer”.

Ilta oli naislaulajien ja ranskan kielen juhlaa: viidestä ranskaksi lauletusta kappaleesta kolme oli mitalisijoilla. Saksa lauloi arveluttavasti alkavan eurooppalaisen siirtolaisuuden ongelmista, kun taas Jugoslavia runoili rakkaudesta kertoen kahdesta pimeästä loistavasta savukkeesta. Voittajaksi selvisi kuitenkin kaunis ranskatar Isabelle Aubret hypnoottisella kappaleellaan ”Un premier amour”. Isabelle palasi uudelleen viisulavalle vuonna 1968 menestyksekkäänä artistina. ”Un premier amour” ei kuitenkaan saavuttanut juuri minkäänlaista menestystä kotimaansa ulkopuolella, eikä suomenkielistä Vieno Kekkosen versiota ”Ensimmäinen rakkaus” kuulla juuri koskaan.

Ranskan Isabelle Aubret hurmasi kappaleella ”Un premier amour”.

Suomen Marion esiintyi ensi kertaa viisuissa, ja oli niin nuori, etteivät edes hänen hiuksensa olleet vielä vaalenneet tutun värisiksi. Ilmeisesti täysin rautahermoinen kuusitoistavuotias esiintyi Maj Kuhlefeltin suunnittelemassa kanariankeltaisessa mekossa. Marion myös on tehnyt historiaa olemalla ainoa viisulaulaja, joka on aloittanut Euroviisufinaalin kahdesti, samassa paikassa pidetyssä kilpailussa! Omituisen pistejärjestelmän seurauksena neiti Rung saavutti jaetun seitsemännen sijan vaivaisella neljällä pisteellä, joista niistäkin kolme tuli yhdeltä, Ison-Britannian raadilta.

Vuonna 1962 Marion Rung oli vasta 16-vuotias ja tukkatukkainen.

Vuoden isoin kansainvälinen hitti oli kuitenkin lopulta Saksan edustuslaulu, joka suomeksikin tunnetaan nimellä ”Tina ja Marina”  Tuula & Paula Karppasen, Monica Aspelundin sekä Marjatta Leppäsen versioina.

Vuosi 1962 oli ranskankielisten viisujen juhlaa Ranskan voittaessa, Monacon tullessa toiseksi ja Luxemburgin kolmanneksi.
Isabella Aubert, oikealta nimeltään Thérèse Coquerelle, oli voittaessaan 24-vuotias.

Kilpailukappaleet:

1 Suomi: Marion Rung – Tipi-Tii – Jaettu 7. sija (4 pistettä)

2 Belgia: Fud Leclerc – Ton nom – Jaettu 13. sija (0 p.)

3 Espanja: Victor Balaguer – Llámame – Jaettu 13. sija (0 p.)

4 Itävalta: Eleonore Schwarz – Nur in der Wiener Luft – Jaettu 13. sija (0 p.)

5 Tanska: Ellen Winther – Vuggevise – Jaettu 10. sija (2 p.)

6 Ruotsi: Inger Berggren – Sol och vår – Jaettu 7. sija (4 p.)

7 Länsi-Saksa: Conny Froboess – Zwei kleine Italiener

8 Alankomaat: De Spelbrekers – Katinka – Jaettu 13. sija (0 p.)

9 Ranska: Isabelle Aubret – Un premier amour – Voittaja (26 p.)

10 Norja: Inger Jacobsen – Kom sol, kom regn – Jaettu 10. sija (2 p.)

11 Sveitsi: Jean Philippe – Le retour – Jaettu 10. sija (2 p.)

12 Jugoslavia (Slovenian TV): Lola Novakovic – Ne pali svetlo u sumrak – Jaettu 4. sija (10 p.)

13 Iso-Britannia: Ronnie Carroll – Ring-a-ding girl – Jaettu 4. sija (10 p.)

14 Luxemburg: Camillo Felgen – Petit bonhomme – 3. sija (11 p.)

15 Italia: Claudio Villa – Addio, Addio – 9. sija (3p.)

16 Monaco: François Deguelt – Dis rien – 2. sija (13 p.)

Keskustele aiheesta foorumillamme