Muistathan: Eurovision laulukilpailu 2002

Vaikka Viroa alussa verrattiin aivan viisutaipaleensa alussa runsaasti pohjoiseen naapuriinsa Suomeen, tekivät he alle kymmenessä vuodessa sen, mistä täällä oli vain haaveiltu yli 40 vuotta – voittivat Eurovision laulukilpailun. Viro oli ensimmäinen 1990-luvun uusien osanottajien vyöryn mukana tulleista maista, joka vei kisassa voiton. Muualla Euroopassa Viro tunnettiin lähinnä Neuvostoliiton kommunismin romahtamisen jälkeen itsenäistyneenä maana ja sitä pidettiin yleisesti liian vähävaraisena järjestämään tämän mittaluokan laulukilpailu. Virossa järjestelyiden hoitaminen otettiin kuitenkin kansallisena kunnia-asiana ja niiden myötä päätettiin näyttää muulle maailmalle, että Viro on osa Eurooppaa. Muun muassa saksalaiset pelkäsivät, pystytäänkö isäntäkaupungissa esimerkiksi majoittamaan kaikki viisuvieraat. Kaikki pelot osoittautuivat kuitenkin turhiksi ja järjestelyt sujuivat jopa yli odotusten.

EUROVISION LAULUKILPAILU 2002

 

Ajankohta: 25.5.2002
Kilpailupaikka: Saku Suurhall, Tallinna, Viro
Juontajat: Annely Peebo & Marko Matvere
Väliaikanumero: Rebirth – Virolaisen tanssin ja musiikin historiaa
EBU:n virallinen valvoja: Christine Marchal-Ortiz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Everything starts with an E” – juontajat Marko Matvere ja Annely Peebo.

Viron kisat olivat ensimmäiset, joiden rahoitukseen osallistuttiin näin mittavassa määrin valtion budjetilla. Samalla viisujen ilmeeseen yhdistettiin koko Viroa markkinoiva ”Welcome to Estonia”-brändi ja lisärahoitusta hankittiin tuorein, innovaatisin konstein. Tällaisia olivat mm. virallinen euroviisukirja, jota on myöhemmin apinoitu muissakin isäntämaissa. Tosin myös finaalilippujen hinnat nousivat ennen näkemättömän korkeiksi, mikä kismitti erityisesti vähävaraista paikallisväestöä. EBU:a huolestutti lopullisen budjetin ja suunnitelmien venyminen pitkälle syksyyn, mutta naapurimme saivat kuin saivatkin kaiken pakettiin ajoissa.

Itsestään selväksi kisapaikaksi valikoitui marraskuussa 2001 valmistunut Saku Suurhall, joka tuohon aikaan oli Baltian suurin monitoimihalli. Halliin mahtui lavarakennelmien lisäksi ainoastaan 6000 katsojaa, mikä oli riittävästi, mutta kuitenkin selvästi vähemmän kuin suuruudenhulluissa Kööpenhaminan tai Tukholman kisoissa. Suomessakin tunnettu juontaja Mart Sander piti itseään parhaana juontajavaihtoehtona, ja loukkaantui verisesti kun hänen tilalleen valittiin musikaalinen näyttelijä Marko Matvere. Naisjuontajan pestin sai helakkaääninen Annely Peebo, joka päivätyönään lauloi Wienin oopperassa.

Viisuja rakastavat ruotsalaiset tarjosivat myös auliisti auttavan kätensä ja hoisivat käytännössä kaiken suoraan lähetykseen liittyvän teknisen osaamisen. Myös ohjaaja Marius Bratten oli ruotsalainen. Sen sijaan mainiot postikortit kuvattiin virolaisvoimin pitkin kevättä. Niissä esiteltiin Viroa monelta kantilta legendaaristen satujen tarinoita nykypäivään siirtäen.

Ennen vuoden 2001 kisoja tehdyn sääntömuutoksen mukaan Tallinnaan pääsivät ottamaan osaa neljän suuren rahoittajamaan lisäksi viisitoista Kööpenhaminassa parhaiten menestynyttä maata. Muita edellisvuoden kisailijoita odotti välivuosi, sillä mukaan pääsivät luonnollisesti silloin välivuoden pitäneet maat. Uusia osanottajia ei näihin kisoihin ollut tyrkyllä. Portugali vetäytyi yllättäen kisasta vapaaehtoisesti, joten Latvia pääsi mukaan ikään kuin takaoven kautta. Vuonna 2001 Latvian kanssa tasapisteisiin sijoittunut Alankomaat jäi täpärästi rannalle.

Kilpailijamaista ensimmäisenä esiintymisvuoron sai Kypros. He lähettivät matkaan poikabändi Onen, jonka laulusolisti Constantinos Christoforou oli kokenut viisuhuuman jo vuonna 1996, silloin sooloartistina. Myös ”Gimme”-kappaleen säveltäjä George Theofanous oli kokenut viisut aikaisemmin ja peräti kahdesti, säveltäessään Kyproksen edustussävelmät vuosille 1992 ja 1994. Britannia palasi ehkä hieman yllättäenkin kärkisijoille kolmen vuoden notkahduksen jälkeen. Heitä edusti kotimaansa Idols-kisan kautta kuuluisuuteen noussut laulajatyttö Jessica Garlick haikealla balladilla ”Come back”.

Walesilainen Jessica Garlick oli tullut briteille tutuksi Pop Idolin ensimmäisen kauden finalistina.

 

Joidenkin mielestä Kreikan cyborgit raivasivat tietä Lordin kaltaisille yhtyeille rankoissa esiintymisvaatteissa.

Itävalta palasi pakollisen välivuoden jälkeen kokeilemaan onneaan tavanomaisella poprock-biisillä ”Say a word”, joka selvitti rimaa hipoen Itävallan tien seuraavan vuoden kisoihin. Kovin korkeita pisteitä ei kerännyt myöskään Michalis Rakintzisin esittämä lapsellinen syntikkapoppi ”S.A.G.A.P.O.”, mutta Kreikkakin sai osanotto-oikeuden vuodelle 2003. Espanjan useita viikkoja kestänyt monivaiheinen karsinta ”Operación triunfo” sai maassaan massiivisen suosion. Eri puolilla maailmaa Idols-formaatti löi itsensä läpi, mutta espanjalaiset keksivät yhdistää siihen euroviisut ja tosi-tv-draamaa Big Brother henkeen. Kisan voittaja sai palkinnoksi edustustehtävät Tallinnassa. Voiton vei pienestä maalaiskylästä kotoisin ollut Rosa, jonka pullean kuoren alta kuoriutui karsintakisan aikana sutjakka laulajatähti. Hän lauloi Espanjan edustussävelmän ”Europe’s living a celebration” hienosti sijalle seitsemän.

Rosa ja Operacion Triunfo saivat aikaan valtavan viisukuumeen Espanjassa. Taustakuorossa esiintyneet OT-kilpakumppanit Davidit Bisbal ja Bustamante ovat tehneet näyttävää uraa Espanjassa.
Ruotsalaistyttö Anna Sahlin oli hankkinut jo viisufinaalikannuksensa laulamalla vuonna 1999 Charlotte Nilssonin voittoisan viisun taustoja. Tällä kertaa hän oli Viron edustajana. Jotkut maat protestoivat sitä, että useimmat maat, joiden solistin annettiin käyttää yleisön keskuuteen ulottunutta catwalkia saivat suhteetonta vetoapua kappaleilleen.

Kolmas kerta sanoi toden Kroatian Vesna Pisarovicille, sillä hän oli jo kahdesti aikaisemmin kokeillut onneaan Kroatian karsinnoissa. Hänen edelleen finaalin pistetaululla ylsi Venäjän Prime Minister –ryhmä nuorekkaalla rockillaan ”Northern girl”. Viroa kotikisoissa edusti ruotsalainen laulajatar Sahlene, joka oli hälytetty Viron karsintaan lyhyellä varoitusajalla. Vuoden 2000 Viron edustajaa Inestä oli kaavailtu alun perin ”Runaway”-kappaleen esittäjäksi, olivathan laulun tekijätkin täsmälleen samat kuin ”Once in a lifetimessa”, mutta Ines kieltäytyi kunniasta. Vielä Viron karsinnassa kappaleen sanat näytettiin Sahlenelle kameroiden takaa pahvilapuilta, mutta nyt homma oli hanskassa ja varmana lavaesiintyjänä Sahlene nosti isäntämaan Britannian seuraksi jaetulle kolmannelle sijalle.

Suomen tavoin Makedonian kohtaloksi oli koitunut karsiutuminen kisasta joka toinen vuosi. Tällä kertaa he lähettivät paremman sijoituksen toivossa matkaan paikallisen supertähtensä Karolina Gocevan, mutta pukutempusta huolimatta vahva esitys ei uponnut puhelinäänestäjiin ja edessä oli jälleen välivuosi. Israelin delegaatio esitti ohjaajalle toiveen, että Sarit Hadadin rauhanlaulun ”Light a candle” aikana kuvattaisiin mahdollisimman vähän yleisöä. He nimittäin pelkäsivät Israelia protestoivien banderollien nousevan katsomosta väärään aikaan. Kaksinkertainen viisuvoittaja Sveitsi eli näihin aikoihin myös ankeita aikoja ja putosi pois leikistä useampana vuonna. Tälläkin kertaa se oli taas edessä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruotsin diskokappaletta huhuttiin tarjotun ensin diskopumppu Alcazarillekin. Afro-Diten tytöt antoivat Ruotsin lehdistölle mehukkaita otsikoita alastomuusskandaalista, kun osoittautui että Tallinnaan alunperin suunnitellut esiintymisasut olivat liian paljastavia harjoituksissa.

 

Lauran takapuoli oli pääosassa vauhdikkaan esityksen alkupuolella, mutta ehkä äänestäjätkin olivat edelleen jääkaapeillaan edeltävän mainostauon jälkeen.

Seuraavina olivat vuorossa rakkaat kilpakumppanit Ruotsi ja Suomi, ja tällä kertaa vieläpä hyvin samantyyppisillä kappaleilla. Molempien rytmikuviot oli ammennettu jostain 1970-luvun discosaundeista. Suomi piti onnekkaana sattumana, että kappaleiden välissä oli pieni tauko, jonka aikana joissakin ohjelmaa esittävissä maissa esitettiin mainoksia. Ruotsin karsinta Melodifestivalen paisui tänä vuonna ensimmäistä kertaa eri puolilla Ruotsia kiertäväksi kiertueeksi, jollaisena se on menestyksekkäästi jatkunut tähän päivään asti. Mittavan karsinnan voittajaksi selvisi kolmen tumman naisen muodostama Afro-Dite-ryhmä ja vauhdikas ”Never let it go”-ralli.

Suomalaisetkin luottivat omaan Lauraansa ja kaikkeen hänen ympärillään pyörineeseen positiiviseen hypetykseen. Ensimmäistä kertaa Suomen viisuhistoriassa Laura oli jopa kiertänyt eri puolilla Eurooppaa promoamassa kappalettaan. Siinä missä Ruotsin esitys oli melkein täsmällinen toisinto heidän karsinnoissaan nähdystä, oli Lauran esitys kuin kalpea haamu Suomen karsintojen vauhdikkaasta menosta. Lopputulokset olivat molemmille maille perinteiset: Ruotsi kärkikymmenikössä ja Suomi viiden viimeisen maan joukossa. Suomella oli jälleen ylimääräinen vuosi aikaa hioa viisukuvioitaan parempaan kuosiin.

Norjan ja Islannin pitäessä välivuottaan, oli taistelevien naapureiden jälkeen vuorossa kolmas pohjoismaa Tanska. Vuoden 2000 ykköstila ja vuoden 2001 kakkostila romahtivat suorastaan katastrofalisesti Tanskan jäädessä viimeiseksi. ”Tell me who you are” on levyltä kuunneltuna varsin tyylikäs popkappale, mutta Malenen lavaesitys oli pingottunut ja väkinäinen. Vuonna 1993 mukaan tullut Bosnia-Hertsegovina oli sen sijaan historiansa aikana joutunut pitämään vain yhden välivuoden ja nytkin Maja Tatic selvitti jatkopaikan seuraavalle vuodelle.

Ruotsalaiset ovat mielellään esittäneet usean semifinaalin karsintaansa omana hienona keksintönään, jota muut matkivat, mutta on edustussävelmiä muissakin maissa valittu jo aikaisemmin vastaavien mutkien kautta. Belgiallakin oli tänä vuonna kahdenkymmenenkahdeksan laulun kattaus, joista jostain käsittämättömästä syystä parhaana pidettiin raspikurkkuisen Sergion esittämää tönkköä rokkia ”Sister”. Fanien inhosta huolimatta Belgia sijoittui kuitenkin jopa jaetulle kolmannelletoista sijalle.

Ranska luotti edellisvuonna hyväksi havaittuun menetelmään ja sisäiseen valintaan. Tälläkin kertaa heitä edusti vahvaääninen nainen mahtipontisella balladilla ja sijoitus oli jälleen mukava. Sokean laulajanaisen Corinna Mayn tie toisen suuren rahoittajamaan, Saksan, edustajaksi ei ollut mutkaton. Vuonna 1999 hänen Saksan karsinnat voittanut kappaleensa diskattiin ja vuonna 2000 hän jäi kotimaansa karsinnassa toiseksi. Nyt karsintavoitto heltisi viisuguru Ralph Siegelin säveltämällä vauhdikkaalla laululla ”I can’t live without music”, mutta menestys loppukilpailussa oli suorastaan nolo – kahdeskymmenesensimmäinen.

Pahat kielet väittivät säveltäjä Ralph Siegelin myös suunnitelleen Corinnan esiintymisasun.

 

Maltan Iran pöksyt olivat muuttuneet tähtipölyksi kuumalla lavalla.

Turkin edustajan jälkeen oli vuorossa Maltan pirteä edustaja Ira Losco, joka puhkui kämmenestään glitteriä siihen malliin, että tuikitavallinen popkappale nousi tilastoista toiseksi. Romanian kokenut viisuduo Monica Anghel ja Marcel Pavel lauloivat paatoksellisen balladinsa niin antaumuksella, että viisufanien leuat loksahtelivat pisteiden riittäessä sijoitukseen kärkikymmenikössä. Heidän jälkeensä oli vuorossa illan kohutuin edustusryhmä, joka saapui paikalle Sloveniasta. Kyseessä oli viisuhistorian ensimmäiset laulavat naisiksi pukeutuneet miehet. Sestre-trion pojat olivat pukeutuneet lentoemänniksi ja se ei miellyttänyt slovenialaisia. Heidän kotimaassaan vastustettiin kovasti moisten hahmojen edustustehtäviä.

Liettuan karsinnan oli voittanut B’Avarija-ryhmä vahvalla ”We all”-kappaleellaan, joka muistutti hieman jopa Pet Shop Boysin superhitiksi nostamaa Village People coveria ”Go west”. B’Avarijan laulu oli kuitenkin ehditty julkaista ennen Liettuan karsintaa, joten Tallinnaan lähetettiin karsinnan kakkonen Aivaras. Kotikutoisesti rallatteleva ”Happy you” jäi kuitenkin kisan toiseksi viimeiseksi ja niin Liettua karsiutui seuraavan vuoden kisasta.

Slovenian lentoemännät on jo esitelty Viisulassa tarkemmin, linkki jutun lopussa.
Latvian Marie N käytti myös dragia tehokeinonaan. Seuraavan päivän lehdissä voittoesitystä kuvailtiin sanoilla ”Lesbian chic”.

Ennen Liettuaa esiintymisvuoron oli saanut täpärästi kilpailuun mukaan päässyt Latvia edustajanaan Marija Naumova. Marija, joka tässä yhteydessä käytti taiteilijanimeä Marie N., esitti oman sävelmänsä ”I wanna”, joka kaikkien tahojen yllätykseksi keräsi kilpailun suurimman pistesaaliin. Sävelmä on kiistatta yksi unohdetuimmista viisuvoittajista, joka toimikin oikeastaan vain taustamusiikkina Marijan lukuisia vaatevaihdoksia sisältäneelle kabaree-esitykselle. Näin Eurovision laulukilpailu saatiin seuraavana vuonna jälleen tuoreelle isännälle – maalle, joka monin tavoin muistutti Viroa.

 

 

 

EBUn kolme suurta rahoittajamaata olivat vielä vuonna 2002 top kympissä, Saksan alamäki oli jo alkanut.
Kun palkinnot oli jaettu, Marie N esitti stripteaseosuuden käänteisenä. Marie puki pinkin mekkonsa päälle valkean takin ja hatun.

Kilpailukappaleet:

1. Kypros: One – Gimme (6. sija, 85 pist.)

2. Iso-Britannia: Jessica Garlick – Come back (jaettu 3. sija, 111 pist.)

3. Itävalta: Manuel Ortega – Say a word (18. sija, 26 pist.)

4. Kreikka: Michalis Rakintzis – S.A.G.A.P.O. (17. sija, 27 pist.)

5. Espanja: Rosa – Europe’s living a celebration (7. sija, 81 pist.)

6. Kroatia: Vesna Pisarovic – Everything I want (11. sija, 44 pist.)

7. Venäjä: Prime Minister – Northern girl (10. sija, 55 pist.)

8. Viro: Sahlene – Runaway (jaettu 3. sija, 111 pist.)

9. Makedonia: Karolina Goceva – Od nas zavisi (19. sija, 25 pist)

10. Israel: Sarit Hadad – Light a candle (12. sija, 37 pist.)

11. Sveitsi: Francine Jordi – Dans le jardin de mon âme (22. sija, 16 pist.)

12. Ruotsi: Afro-Dite – Never let it go (8. sija, 72 pist.)

13. Suomi: Laura – Addicted to you (20. sija, 24 pist.)

14. Tanska: Malene Mortensen – Tell me who you are (24. sija, 7 pist.)

15. Bosnia-Hertsegovina: Maja Tatic – Na jastuku za dvoje (jaettu 13. sija, 33 pist.)

16. Belgia: Sergio & The Ladies – Sister (jaettu 13. sija, 33 pist.)

17. Ranska: Sandrine Francois – Il faut du temps (5. sija, 104 pist.)

18. Saksa: Corinna May – I Can’t live without music (21. sija, 17 pist.)

19. Turkki: Buket Bengisu & Group Sapphire – Leylaklar soldu kalbinde (16. sija, 29 pist.)

20. Malta: Ira Losco – 7th Wonder (2. sija, 164 pist.)

21. Romania: Monica Anghel & Marcel Pavel – Tell me why (9. sija, 71 pist.)

22. Slovenia: Sestre – Samo ljubezen (jaettu 13. sija, 33 pist.)

23. Latvia: Marie N – I Wanna (1. sija, 176 pist.)

24. Liettua: Aivaras – Happy you (23. sija, 12 pist.)

Keskustele aiheesta foorumillamme